Банята - тема 39

• 54 155
  • 747
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Aila, наистина съседите с бойлери ще могат да ви помогнат най-много. Иначе - силно варовита вода, много твърди частици в нея, ако не е бистра, ако има осезаем мирис или вкус...

# 181
  • Велики Преслав
Съветвам питащата за бойлер да погледне термопомпените и термодинамичните бойлери. А ако има и трифазен ток, най-добре да погледне трифазни проточни.
Първите 2 типа са сходни по устройство, и принцип на работа. Много са икономични, за съжаление скъпи, но аз бързо си спестих парите от ток.
Втория тип, не са икономични, но пък са удобни. Няма ограничение.
П.С като марка аз не харесвам Светльо Шишков. Това са бойлери с технологии на 50 години. Реотан, термостат, 2 жици и тъпа изолация. Не мерси.

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 12:12 от Васил Василев

# 182
  • София
Васил Василев, притесняват ме две неща в термопомпените бойлери. Първо - сега ползвам 80 литров бойлер, а тези са 120, 150 и повече литрови + външно тяло. Последно си купих плосък бойлер 60 литра с два отделни съда (още не го ползвам), който ще ми е достатъчен като обем за в апартамент. Второто и по-важно - в характеристиките пише, че работният температурен обхват е -10 / +40 градуса. Минус 10 градуса не е много, а зимите понякога са много студени.
Как точно си спестихте парите от ток? Нов бойлер около 100 литра е 7-800 лева, най-евтиния с термопомпа - 2300 лева. Разликата е 1500 лева. Обикновения бойлер харчи примерно 180 КВч/месец,  което е под 40 лева. Това значи, че ако не харчи нищо, то най-евтиният термопомпени ще се избие от ток за малко над 3 години. Но той не е като да не харчи нищо-нищо.
Докато не се развие малко повече технологията не виждам особен смисъл да се взима бойлер с термопомпа. Може и да пропускам нещо.

П.П. За бойлерите на Шишков споделям мнението ви, с уточнението, че е безкрайно по-безопасно да няма врътка за степента на загряване в определени житейски ситуации.

# 183
Термопомпените бойлери ми идват скъпи, нещо до към 500,600 си търся. Този Атлантик ми хареса, наистина изглежда добре. А какво мислите за тези със неръждаем водосъдържател. Има ли смисъл от тях.

# 184
  • Велики Преслав
Рая, останала сте в заблуда. Ама голяма.
Първо термопомпените бойлери са с въшно тяло, но има и такива които са без.

Второ под -10⁰ включват нагревател и работят до много ниски Т⁰

Трето, от къде го измислихте това 7-8000 лв.. На елдом сплит системата е около 2500 лв за 200 литра. Страхотна машинка.

П.С-за Шишков пък вобще няма смисъл. Един нормален бойлер, има 3 защити минимум, и дори на макс, той не вдига повече от 75⁰, а ако ги превиши, има зашити по Т⁰ и налягане.

Последна редакция: сб, 13 ное 2021, 08:28 от Васил Василев

# 185
Сериозно - Елдом…. И след няколко години смяна?
Разбирам че сте експерт но…
А термопомпите, във всяко отношение, са с доста payback, освен ако нещо не се е променило драстично . Само за сравнение - инвестиция с възвръщаемост над 3г трудно минава и в големите компании. Освен ако не сте готови на някое “зелено самоубийство”… много мислене си иска изборът на уреди

# 186
  • Велики Преслав
Ако бяхте запозната с термопомпените бойлери на Елдом, Аристон и Атлантик, нямаше да говорите небивалици.
Вие колко време искате да издържи, 30 години ли? Ако е така си намерете някой нов социалистически бойлер от олх. Пълно.
Гарантирано този бойлер си избива парите много бързо.

# 187
Не съм специалист по бойлерите, но си спомням обсъждания на марки от предишни години. Елдом и Теси по спомени (не съм 100% сигурна) даваха типични дефекти, не на водосъдържателя, а на други места. Имаше проблеми със сервизното им обслужване. Бойлерите на Светльо Шишков ги хвалеха като безаварийни, поне в рамките на 5 години след покупката. Знаете какво се случи със Светльо Шишков, нямам представа как върви фирмата и бойлерите след това. Штибел Елтрон бяха хвалени също, но с уговорката, че също имаше проблеми със сервизното обслужване. За Аристон, особено малките бойлери, които се ползват инцидентно, като резерва при спиране на парното/топлата вода за профилактика или при авария, също имаше положителни отзиви.
Само споделям какво съм чела, не давам мнение за или против дадена марка. Проблемът в България винаги е бил, че не се поддържа еднакво или повишаващо се ниво на качеството. Тръгва се ударно с високо качество (и на продуктите, и на сервиза, а след това нивото пада.

# 188
  • Велики Преслав
Мандаринка, специално за дефектите на Елдом си права. Най-честия дефект, който дават е строшена тръба за топла вода, която е пластмасова, но тя се разтрошава след 2 година. Водосъдържателите им са хубави. Самата тръба струва 4 лв, а смяната и отнема 30 минути.

Теси имаХА лоша ел инсталация.

Светльо шишков са ужасни от където и да ги погледна.

Штибела, са уникални за проточни трифазни.

Аз много харесвам Аристон.

# 189
Аз нямам лични впечатления от която и да е марка бойлери, защото не ползвам. Само преразказах в резюме и по спомен какво са писали други. Като потребители, не като специалисти.

Смятам да сложа малък за резерва. Имам идея какъв, но ще чета в друг форум.

# 190
И от Штобел и Аристон сме били доволни.

Мога само да кажа, да не се забравя почистване от котлен камък.  На който и да е ако водата ви е варовита или нямате омекотителна.

# 191
  • София
Васил Василев, 7-800 лева се чете "седемстотин-осемстотин лева", а не "седем хиляди и осемстотин лева". Това предвидих за цена на електрическия бойлер. Не коментирахте с числа изплащането на термопомпения от икономии на ток. Може ли да направите една примерна разбивка?

# 192
  • Пловдив
И на мен ще ми е интересно да видя  в цифри  икономията  на термопомпения.

# 193
  • Велики Преслав
Какво искате, да видите.
Цифри като консумация на месец, на година или какво?
    Нелина, ти като се топлиш с конвектор за 30 лв, който харчи 120 лв ток на месец, и с климатик който струва 2000 лв, ама харчи 30 лв ток, струва ли си дето си дала 2000 лв за него?   Какво тогава не ви е ясно.

Не всички бойлери с термопомпа, са 2400 лв. Преди 5 дни монтирах на Аристон, много хубав (термодинамичен без външно тяло)
Който струва 1500 лв. https://orenda-therm.com/product/termopompen-boyler-ariston-lydos-hybrid-100-l

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 09:06 от Васил Василев

# 194
  • Пловдив
Какво му е лошото да знам,колко по-малко ток харчи термопомпения,защото разликата в цифрите,изобщо няма да е като на сравнението  конвектор и климатик?
Сравнението трябва да е като при климатик базов и висок клас,а не между него и ел.конвектор.
Просто,кое е това нещо,което ще ме накара да си купя бойлер от 2500лв,вместо такъв от 500лв?

Общи условия

Активация на акаунт