Банята - тема 39

• 52 282
  • 747
  •   1
Отговори
# 60
  • Велики Преслав
Ами пак хубав вентилатор. Да се иззида за да се изравни и да се сложи вентилатор.

# 61
Благодаря за бързия отговор.

# 62
Ами пак хубав вентилатор. Да се иззида за да се изравни и да се сложи вентилатор.
Т.е. препоръчваш да се иззида прозорчето?

# 63
  • Велики Преслав
Или това или да се сложи прозоречен вентилатор.

# 64
Помисли си за промишлен вентилатор, монтиран във външния край на "тунела", без да си даваш много зор с уплътняването, може и просто да изрежеш отвор в една плоскост от поликарбонат в рамка от винкел. Или нещо подобно. Ще имаш такава мощност, че ще издуха цялата пара за минута. А на ниска скорост може и лек да дърпа за проветрение. Тези вентилатори обаче нямат клапа и не са красиви. Тоест хем грозно, хем студ зимата. Затова на вътрешния край на тунела си сложи едно обикновено ПВЦ прозорче със стъклопакет в подходящ цвят. Така ще имаш пълна изолация, когато ти се иска такава. Когато искаш да проветряваш отваряш джамчето и пускаш духалката. По-точно смукалка Grinning

# 65
  • Велики Преслав
Черна станция, кво напраЙ ти бе 🤣. То банята на жената стана като административна сграда. Да прекарва един трифазен ток, аз ще и подаря един такъв. На времето имахме пилчарник, още си ги пазя от там.
🤣🤣

# 66
Какъв трифазен ток, един съвсем обикновен вентилатор. Ето първия попаднал ми - 220 волта, 70 вата (има и много по-малки от 27 вата, там и без регулиране може на 450 кубика) . И е със съвсем прост монтаж. Май няма регулиране обаче.
https://shoko.bg/ventilator-promishlen-bk-300-window

# 67
  • Велики Преслав
Е не че нещо, ама помисли какъв би бил шума от този.
За трифазния ток е шега.

# 68
То си пише - 50 децибела за най-малкия. Съвсем приемливо. То си е съвсем нормален малък вентилатор, само без красоти (затова му се вика промишлен). Габаритите му са като на вентилатор за баня (малкият е с диаметър 16 см). И може да стои изложен на външните въздействия в края на тунела. Съвсем не мисля, че предлагам някаква екзотика. Най-малкото е супер, а ти се подвеждаш по думата "промишлен" и си представяш кой знае какво Simple Smile А аз просто доразвивам твоята идея (съвсем добра) в детайли.

Ето колко са 50 децибела:

# 69
  • Велики Преслав
Аз те разбрах, ама така както го написа, от практиката разбирам, че хората си представят вентилатор с диаметър 50 см.

# 70
Благодаря и на двамата.  Положението е сериозно, в момента ми бият алергени за влага и мухъл.

# 71
  • Велики Преслав
Може да направите компромисен вариант. Ако от външна страна на прозореца, е суха част (като вали дъжд да не мокри) може да сложите показания вентилатор от линка на ЧС. Така хем дебита е голям, хем зимата, ще може да го затваряте за да не духа.

Последна редакция: сб, 16 окт 2021, 21:35 от Vasil Vasilev 676271

# 72
Моля, кажете с какво мога да изчистя нова баня. Имам предвид малки остатъци от силикон, фугин и други подобни 🤷‍♀️

# 73
  • Sofia
Ние сме се спрели на тези вентилатори - https://pax.bg/bg/product/pax-norte
Изглежда интересно, но имайте предвид, че вентилатора може да създаде много малко налягане, само 25 Pa, при други вентилатори, то може да е 60, 80, 100+! Съответно дебита (кубичните метри въздух, които може да извади), зависи пропорционално на налягането. За да осигури вашия вентилатор зададените 110куб.м/ч не трябва да има никакво съпротивление (примерно широко отворени врати и прозорец). В жилищата обаче това не е така (освено ако нямате предвидена активна вентилация) и съответно на вентилатора му се налага да дърпа (т.е. да създаде налягане), от където пада количеството въздух, който може да извади навън.

Съответно е много вероятно вентилатора да не се справя изобщо! Да не говорим, че в сметките не е включена обратната клапа, която вероятно ще искате да сложите, заради миризмите, които може да се връщат в банята, а самата клапа също изисква определено налягане за да я отвори.

Всичко в брошурата подсказва, че този вентилатор ще е символичен (за декорация) - дори консумацията му е само 5W. Вентилатора, който аз съм избрал (канален) за сравнение консумира 18W и 29W за първа и втора степен.
Изключително ниските нива на шум също подсказват, че ще върши много малка работа. Може би компромисен вариант ще е да го свържете, да работи 24/7, че с тези таймери за 15 мин..

# 74
Мен ме интересува вентилатор с датчик за влага. Този от линка няма описание за изискванята откъм ток. При вас как работи, само с ключ и с таймер се самоизключва или има датчик, койтоима постоянна фаза?

julian не мога да си представя как изглежда този модел вече монтиран. Има ли клапа за миризми?

Общи условия

Активация на акаунт