Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Помощ! Майка ми има проблем с алкохола

 • 1 166
 • 20
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
Здравейте!
Моята майка е на 44 години и има проблеми с алкохола. Опитвали сме какво ли не, но неможем да я откажем от него. Бях и предложила да я заведа на психолог, но тя отказва и неможе да си признае, че има проблем.
Пие буквално всяка вечер, след което следва едно говорене по телефона с който и да е до посред нощите. В повечето пъти се заяжда с нас, след което сутрин като изтрезнее се извинява и плаче. Крие си алкохола в къщи, защото знае, че аз като видя алкохол го хвърлям. Проблема й е от около 8 години. Въпросите ми са  как да я убедя че има проблем и трябва да се лекува.?Как протича едно такова лечение? Към какъв специалист да се обърнем? И ако може да ни насочите към такъв в област Бургас.
Само аз и сестрами сме, баща ни почина преди 3 години. Безсилни сме вече от година на година по-зле става. Тя не разбира нито добро нито от лошо. Незнам как да и помогнем. Тъжно ми е да я гледам така и мислите ми до къде ще стигне след време ме побъркват

# 1
 • Мнения: 6 904
Това, че пие всяка вечер, не означава, че пие много. А това пък, че говори по телефона до среднощ, не е нещо лошо, щом има с кого да говори.
От описаното не следва, че жената има нужда от лечение.
Вие със сестра ти колко сте годишни?

# 2
 • Мнения: 4 826
Аз мисля, че жената има проблем с алкохола, но не е за психолог. В България лечението е много трудно, първо защото пациентите отказват изобщо да предприемат мерки, и второ защото това е едно много неглижирано и подценявано заболяване.
Какво пие? В какви количества - 1/3-1/2 бутилка?

# 3
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 3 153
Хората обикновено пият заради проблем. Това, че нито ти нито сестра ти сте наясно защо майка ви се е обърнала към алкохола хич не говори, че можете да помогнете, но ако все пак искате да опитате почнете от там. Търсете проблемите които са я довели до пиенето и решавайте първо тях. Това, че майка ви предпочита да говори там по телефона с някой друг, а не с вас също говори, че отношенията в това семейство не са цветущи, замислете се и в тази насока.

# 4
 • Мнения: 4 826
Алкохолизъм не се лекува с разговори... Това е гадно и коварно заболяване. Трябват поне психиатър и специалист по вътрешни болести (първият - за да види пораженията по психиката, а вторият - дали има наченки на цироза, язва на стомаха, перфорации на хранопровода или увреждания на други органи). 8 години системно пиене за женски организъм може да навреди сериозно.

# 5
 • Мнения: X
Това, че пие всяка вечер, не означава, че пие много. А това пък, че говори по телефона до среднощ, не е нещо лошо, щом има с кого да говори.
От описаното не следва, че жената има нужда от лечение.
Вие със сестра ти колко сте годишни?

Пие около бутилка. Когато седне на масата около 4 слетобяд си ляга чак към 1-2 и говори посреднощите с хората защото си търси компания. Мислиш ли, че е нормално да звъни на съпруга ми и свекърва ми в 12 през нощта. Звъни на всеки който и падне

# 6
 • Мнения: 4 826
Анелия, търсете специалисти за лечение. Има шанс, ако майка Ви се стресне за здравословното си състояние, да вземе мерки. Но не очаквайте чудеса. Тя работи ли?

# 7
 • Мнения: 6 904
Майка ти не може да бъде лекувана, ако тя не го желае. Лекува се от психолози в клиники. Знам от такъв психолог, работил в клиника за зависими, че алкохолиците не могат да се излекуват. Те се смятат за алкохолици, даже когато не пият - тогава ги водят сухи алкохолици.
За да си остане "сух", алкохоликът трябва да е много мотивиран, много силно да желае да престане и да продължи да не пие. Затова правят дружества за подкрепа, за да не се "подхлъзват".
В случая с майка ти - не виждам да има такова желание за отказване. Не силно, не слабо, никакво. Няма как да се откаже от алкохола, ако сама не вижда проблема именно като проблем, който иска да разреши.

# 8
 • Мнения: X
Хората обикновено пият заради проблем. Това, че нито ти нито сестра ти сте наясно защо майка ви се е обърнала към алкохола хич не говори, че можете да помогнете, но ако все пак искате да опитате почнете от там. Търсете проблемите които са я довели до пиенето и решавайте първо тях. Това, че майка ви предпочита да говори там по телефона с някой друг, а не с вас също говори, че отношенията в това семейство не са цветущи, замислете се и в тази насока.
Причината, по която тя започна да пие беше, че преди години с баща ни не се разбираха, постоянно се караха тя намери утехата в алкохола. След това с баща ми се разделиха 2 3 години след това той почина. След раздялата им тя имаше около 4 връзки, които бяха неуспешни заради алкохола. Ние бяхме още малки и не осъзнавахме до къде ще се стигне. А по това с говоренето по телефона.. Няма как да говори с нас в 12 през нощта, когато сме си легнали и тя си търси компания. Също относно комуникацията между нас, когато тя е пила аз отбяхвам да общувам с нея, защото е супер напрягащо и винаги очаквам да превърнем разговорите в скандал.

# 9
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 3 153
Не знам защо, ама ми звучите все едно говорите за майка си като за чужд човек, едно такова далечно и студено отношение. И все едно тя ви дължи много неща, а вие на нея - нищо. Тя трябва да е добра и усмихната и да ви забавлява, и да прави неща които ви се харесват 24ч в денонощието, а вие - нищо от изброеното, защото е "супернапрягащо".  Изглежда ми, че жената се чувства самотна и недооценена, това няма да го промените докато я товарите с допълнителни неща, негативно отношение и взискателност.

# 10
 • Мнения: 1 583
Привет,

Не искам да те отчайвам, но - алкохолизмът не се лекува.
Моят баща вече над 15 години е алкохолик, не можеш да си представиш през какво сме минали.
Беше в клиники, в психиатрии, опитвали сме с добро, с лошо. Спира за макс 8 месеца и пак се започва.

Съветвам те да съхраниш себе си и да не се надяваш. Показвайте и, че сте до нея и че ако реши да се лекува, ще я подкрепите, но си продължете собствения живот. Защото иначе много боли от хилядите разбити надежди, от гледките, от думите, които ще чуеш.
Тя няма да се оправи никога и е добре да го разбереш възможно най-рано и да пазиш себе си и близките си Simple Smile

Ефибуш, не смей да вменяваш чувство за вина на децата на алкохолик!!
Децата не са виновни за нищо!
Майка им е млад човек, на 44 години, който трябва да се вземе в ръце и да работи върху проблемите си.
Всеки от нас е бил самотен, но това не е причина да поразяваш психиката на близките си и най-вече на децата си.
И аз и сестра ми имаме непоправими травми и щети, мислели сме за самоубийство, именно заради баща ми. Оставяли сме ежедневието си, за да сме с него, да не се чувства самотен. Никакъв ефект.
Когато са в запой, те стават буквално животни и изпитват удоволствие да причиняват болка на близките си, за да привлекат внимание. Защото в алкохолизма се крие егоизъм.

Така че - не вменявай вина!!!

Последна редакция: пн, 11 окт 2021, 04:18 от KPP

# 11
 • Мнения: 150
Здравейте, намерете психиатър, който работи със зависимости, направете една консултация сама и питайте всичко. Да не ви отчайвам, ама избори няма да имате кой знае какви, дори и да има желание жената, пък каму ли, ако няма.
И да сигурно в началото е започнала да пие заради някалви проблеми, но отдавна вече не е така. Сега използва калво ли не като оправдание за това, че го прави. Отдавна вече не й трябват причини , за да пие. Ще става и по-лошо, по-добре няма да стане без промяна. Ако я убедите да спира първо ви
трябва психиатър като начало, без лекарства изписани от него няма да може, колкото и да иска. Той /психиатърът/ ще работи паралелно с психолог, като мине детокса, ще й е полезно и да посещава група. Борбата ще продължава цял живот, но половината е тя да го поиска. Ако не иска от нищо няма смисъл..съжалявам

# 12
 • Мнения: 714
Никой не е виновен,че човек става алкохолик.Сам той си е виновен.Ако няма сам мотивация да спре,никой не може да му помогне.Изходът е един или цироза,или да остане сам.Спасението е единствено в ръцете на алкохолика.

# 13
 • Мнения: 6 904
Наш съсед почина сравнително млад от цироза. Беше много готин, с чувство за хумор. Казваше, че иска да си похарчи парите в кръчма, а не в аптека. Е, постигна си целта, макар че накрая вече правеше оборот и на аптеките. Много жалко, че така става. Но не е вина и отговорност на близките. Всеки живее собствения си живот
Скрит текст:
и пълни собствения си гроб.
Съжалявам, че го пиша, но каквото и да правиш, насила не можеш да излекуваш зависим, изобщо не е възможно.

# 14
 • Мнения: 3
Моята майка също е алкохоличка, приближава 60-те. Коментарът на КРР е абсолютно точен и ясен- гледай да съхраниш себе си.
Да, майка ти е, но от собствен опит ти казвам, че ако тя не пожелае истински да спре да пие, нищо няма да помогне ( каквото и да правите и да й говорите). Моята майка и на психолози ходи, и в болница е лежала (вече има сериозни проблеми с черния дроб), но нищо не я накара да спре да пие. Аз и не виждам в нея истинско желание да спре. В крайна сметка живота си е неин и съм го приел по някакъв начин.

Общи условия

Активация на акаунт