Плюсове и минуси на кварталите в София - 12-та тема

• 54 926
  • 787
  •   1
Отговори
# 615
През годините с мъжа ми сме живели до Докторския паметник, до Александър Невски, Яворов, Мусагеница, Княжево, Лозенец, Иван Вазов, Люлин (не си спомням коя част). Покрай роднините ни имам и наблюдения от Петте кьошета, района на Мин. на земеделието и Дървеница. Сега, да бъдем честни, не е като да няма разлика между тях. Sweat Smile Разбира се, квалификация "елитно" не бих сложила за нищо в България, защото тук просто няма елит (нито като произход, нито като образование, нито като поведение). Но, определено разлики има. Добри, лоши, няма да коментирам. Факт е, обаче, че всичките ми познати от Люлин, Надежда и Дружба при първа финансова възможност се изнесоха оттам. За мен най- важното е да не се водиш по акъла на друг, а да избереш да живееш на място, където се чувстваш добре. Което е строго индивидуално. Един харесва по- нагъчкано, друг да е близо до Витоша, трети да е сред къщи, на четвърти не му пука, защото е за малко...Аз обичам кооперации, дворове, пешеходно разстояние до централните части. От нагъчкани високи блокове получавам пристъпи на клаустрофобия. Тъпо, но е истина. Е, защо да си го причинявам? Имам приятелка, която се кълне в Младост, а има още два хубави апартамента в Лозенец и в Белите брези. Две братовчедки на мъжа ми пък са собственички на голяма двуетажна къща в Бояна, в центъра, с голям двор, от едно време. Ами, едната си живее там със семейството и не иска да чуе да се мести, другата не иска да чуе да живее там и е в доста по- малък апартамент из кварталите (хем тя е с две деца, а първата с едно). Всеки със собствените си предпочитания и приоритети (особено второто)!
По мое мнение, елитно се употребява като синоним на скъпо и престижно. А че има разлики, има, но за да ги осъзнае човек, трябва да е живял на различни места, като теб, и да може да сравнява. Отделно че приоритети и изисквания се променят. За мен лично тези спорове за кой е по-по-най са безсмислени. Цените го показват, останалото са лични избори.
За примера в Бояна, за мен е логично жената с двете деца да иска в града, едно дете се разкарва много по-лесно от две. Та не ми е чудно това. То зависи и доколко родителят има амбиции за детето, ако иска да го остави и боянското уучилище до 7 клас и да не ходи по уроци и спорт, нищо не пречи да си стои в Бояна. Та пак си е до лични избори.

# 616
То и след 7 клас ще трябва да го разхожда с колата, няма да си оставиш детето по нощите да се прибира с такси или ГТ.

Но се замислих друго - ако родителят работи, кой разнася детето по курсове насам-натам? И значи ли това, че родителят няма амбиции?  Ако родителКата, обикновено, разкарва детето по курсове, значи има амбиции за детето, но няма амбиции за себе си. За 2 породени деца това са си едни 10 години депрофесионализация.

# 617
Баби, дядовци, детегледачки. Ако жената първо е гонила кариера, после може да се е жертвала за децата.

# 618
Аз се чудя кое е по-депресиращо.. Панелните блокове или разпадащите се сгради в центъра със запуснати задни дворове и хаос. Ако пък избереш къща, не се знае дали няма да гледаш в съседния двор  с бидони и боклуци.  Просто избираш най-малкото зло.. Според мен това е нова кооперация в близост до метро и центъра. Аз живея в панелен блок, но от последните построени в София, поддържан вход, много млади семейства в квартала... Доста е спокойно, въпреки че съм ден на динамиката и бих живял в студентски град.

# 619
  • София
Мисля, че 6-7 клас деца сами могат да се придвижват и го правят. Нали тогава е най-големия зор с курсове и школи. Иначе преди това баби, гъвкаво работно време за който може и така. Сега с хоум офиса за който има е по-лесно, защото родителите не губят време в път до вкъщи.

# 620
С увеличаване на пенсионната възраст - примерно сега жените се пенсионират на колко - 58-59 г.,  млади баби и дядовци вече няма. Стискат палци да устискат до пенсия. И работят до над пенсионна възраст, защото им липсват години стаж (от 1989 г. насам).
Преди жените се пенсионираха на 53 години, но вече не.
А това за хоум офиса - то дали ще продължи още много, защото явно се смята, че е повече хоум, отколкото офис. Laughing

Мисля, че 6-7 клас деца сами могат да се придвижват и го правят. Нали тогава е най-големия зор с курсове и школи.

Определено могат и сами да се придвижват, ама при условие, че живеят в сравните устроен квартал с добра свързаност с ГТ. И въпреки това си е зор - от опит преди години, без този трафик, с идеални транспортни връзки (център - 2 различни квартала) от къщи до курсовете (математика и български), пак си ми беше притеснено (а трафикът тогава беше по-спокоен от сега).
Ако децата живеят в Бояна, и 6-7 клас, и след 7 клас без кола няма да стане.

Ако жената първо е гонила кариера, после може да се е жертвала за децата.

А може и таткото да се пожертва за децата, не пречи, нали? Все пак са и негови деца, не само нейни.

# 621
Жените вече се пенсионират след 62... И пенсионната възраст още нараства.

# 622
Мандарина, не ти е вярна информацията. Преди жените се пенсионираха на 55, мъжете на 60. Сега пенсионната възраст е над 62.

# 623
Ами то информацията ми е грешна съм по-зле, не към по-добре Flushed, ако някой разчита на млада баба да води/взема децата.
Та факторът нормална инфраструктура за семейства с деца си е важен при избора на квартал за семейно жилище. Може и детегледачка да търсиш, но съм чела, включително и тук във форума, колко отчаяно майки търсят читава детегледачка. Ако си в район без удобен ГТ, а детегледачката е без кола, как тя ще се влачи с детето с часове насам-натам.

# 624
Може и таткото. Зависи кой изкарва повече пари и кой има по-голяма перспектива. В бг обикновено е мъжа. Но пък вече жената може да си намери нешо хоум офис, би й дошло доста добре.

# 625
  • София
Та факторът нормална инфраструктура за семейства с деца си е важен при избора на квартал за семейно жилище.

Това на 100% е така. Ако живеем някъде сред кал, липса на осветление, повече от 15 минути пеш до ГТ, няма да ми е много приятно като родител да си пускам детето само.
Е, да не забравяме, че по соц време, когато са се строели тези квартали, чиято блага инфраструктура ползваме в момента, също са били неуредени, докато са се строяли. Пък са оцелели хората. Simple Smile За Сухата река Нешка Робева е разказвала как е отишла да тренира деца в Левски като съвсем млад треньор - тъмно, кално, точно същото. Но с годините се е облагородило мястото, най-вече защото е имало планиране. Сега такова няма, проблемът е, че не се очертава и да има, но явно на хората не им пречи, щом си има пазар за такива квартали.

# 626
Да , но имаше план къде и кога ще се направи тази инфраструктура. И тя се строеше заедно с жилищата. Не помня квартал да е бил без градини и училища. Че и детските площадки се правеха. Транспорт също имаше от началото , после се развиваха и подобряваха линиите. Има още такива, които сме свидетели и помним . Аз съм писала тук как живяхме в един от новите квартали 15 г. и нищо не се направи, освен, че се презастрои и се задръстиха с коли вътрешните улички.

# 627
Имаше един соц филм - на някакви им дадоха апартамент. Вечерта имаше голя купон и черпене, а на сутринта тръгнаха да си го търсят с бележката. Газиха едни калища, една пустош с по някой блок тук и там и никакви тротоари или друга инфраструктура, питаха този и онзи къде е блок "203 Б" и никой не знае, накрая привечер намериха блок 203А и се оказа, че техният блок, в който са им дали апартамент, ЩЕ БЪДЕ на калкан с този, ама след Х години. Но вече им дали апартамента. И май после пак ги поканиха съседите на разпивка за утеха. Та не идеализирайте, че и тогава е било песен и планиране.

# 628
Старите квартали имат ли инфраструктура - имат. Новите нямат. Няма и да имат , защото се презастроиха без мисъл дори за такава. В соца не помня да е имало жилищни блокове без канализация , каквито има сега цели квартали. Не го идеализирам  и ние скачахме по площадите , но трябва и сега да погледнем реално какво е и в какво се превръща София.
  Този филм ме навежда на мисълта , че при цялата соц.цензура , все пак са се показвали реални факти от реалния живот. Толкова отдавна ни филм, ни книга съм виждала,в  която да има някакъв реален социален проблем. Тц, няма сега такива , всички живеят в луксозни жилища , с луксозни проблеми.

# 629
Разбира се, че инфраструктурата в старите квартали не се е появила предварително или с едно махване на пръчката от феята, като в приказките. Разликата, според мен, е че тогава инфраструктурата е била планирана предварително и, макар и постепенно, паралелно на застрояването, се е изграждала. Разбира се, че тогава е било лесно да планираш инфраструктурата - земята е твоя, на държавата, или я отчуждаваш без проблем, даваш обезщетение в някоя кооперация/блок и готово. Регламентирано по закон обезщетение, не като сега по договоряне. Колкото са казали, че ти е необходимо (то не беше много) - толкова.

Последна редакция: нд, 20 фев 2022, 07:24 от man_darin_ka

Общи условия

Активация на акаунт