Плюсове и минуси на кварталите в София - 12-та тема

• 54 938
  • 787
  •   1
Отговори
# 570
  • пустинята Гоби
Около Спартак е най-гадната част на Лозенец.

# 571
Около Спартак е най-гадната част на Лозенец.
+1 Само района на Семинарията между Златовръх и Михайловски може да му съперничи.

# 572
В градинката на нашето каре блокове в Люлин имаше стара маса за тенис на маса, на която се събираха и седяха тийнейджъри, лятото до късно, пускаха музика, но сякаш повече рап, а не чалга. Не бях толкова шумни, колкото описаните в Сухата река. Представете си изненадата ми, когато един ден дойдоха 2 мъже с ъглошлайф или както се казва тази машина, нарязаха тенис масата, прибраха я в една камионетка и вече няма маса и рязко намаляха събиранията. Ще видим като се стопли дали няма да измислят пак нещо младежите, но засега да чукна на дърво, не се мяркат.

# 573
  • София
Сетих се за един стар виц:
- Ти от къде си?
- От Красно село.
- От кое село каза че си ?  Stuck Out Tongue Winking Eye
И там е "елитен" квартал вече де... Grinning

# 574
Представете си изненадата ми, когато един ден дойдоха 2 мъже с ъглошлайф или както се казва тази машина, нарязаха тенис масата, прибраха я в една камионетка и вече няма маса и рязко намаляха събиранията.

Е това е мега простотия, потресена съм. Значи, първо съсипваш тенис маса, която някой е платил (община, съседи?). Второ, лишаваш квартала от някакво съоръжение за спорт и приятно прекарване на времето и това - за да разбуташ някаква сбирка на деца, които дори не са шумни. А те къде се очаква, че трябва да се събират, ако живеят в квартала? Тези с ъглошлайфа не са ли били деца, нямат ли собствени, какво им пречат малко приказки и музика? Простотията и злобата на българина наистина нямат край.

# 575
Почакайте малко, след като са дошли с камионче и са отнесли масата явно са от общината.
В парка "Заимов" имаше железни маси за тенис и живеещите наоколо се оплакваха, от постоянното тракане на топчето (вярвам, че им е ходело по нервите). В един ден ги отрязаха и бабите се зарадваха. После обаче сложиха нови, от мозайка/цимент. Бабите кълняха от прозорците, но после се оказа, че топчето почти не се чува при новите маси. И вече има мир. Та - почакайте малко.

# 576
  • пустинята Гоби
Сетих се за един стар виц:
- Ти от къде си?
- От Красно село.
- От кое село каза че си ?  Stuck Out Tongue Winking Eye
И там е "елитен" квартал вече де... Grinning
Целият град е елитен, не само Красно село. Елит до елита. А беше време, когато хората свободно си говореха кой от кой край и село е, и си спомняха с умиление и уважение за родните места. Сега не може, всички са кореняк софиянци, расли до НДК-то, сякаш е на 500 години минимум.

# 577
  • Sofia
Категорично - елитен квартал в София няма. Не бих казал, че има и прилични. Това, което има в повечето квартали в София са хубави, що-годе обособени и приемливи микролокации.

Като пример - Лозенец и Изток имат едни от най-лошите микролокации, които заемат 80% от площта и едва 20% където е приятно за живеене.

# 578
Скоро ще има и ще е извън София. Нали строят "Аристократ Гурмазово", който се оказа, че дори не е в Гурмазово а малко извън него в полето. Див Лукс за елита на София.

# 579
  • пустинята Гоби
За Aristocrat Hills ли говориш? Как звучи само, а?

Всеки град има хубави квартали, как ще няма. Само тези, които не знаят нищо за мястото, в което живеят могат да твърдят, че всичко е плява и пепел. Огледайте се малко около себе си и ще разберете защо един квартал е по-предпочитан от друг. По принцип ме дразнят снобарите и снобарията, обаче не мога да отрека атмосферата, архитектурата и духа на кварталчето около Докторската градинка. Ми яко си е там, с готините сгради, ресторантчета, градинка, улички, история.

# 580
София и елитен нямат място в едно изречение. Независимо за какво става въпрос.
Може да има по-комуникативен квартал или с по-добра локация. Но мизерните фасади, разбитите и кални улици и тротоари и особено селяндурите които се крият зад лизингови СВ номера са навсякъде, особено в кварталите които те самите определят за елитни.

А това да си около мол Парадайс, по дължината на бул.България особено след Каблешков нагоре... в гетата от двете страни на булеварда си топ оф дъ топ. Нищо, че като излезеш от квартала пеша трябва да забършеш луксозния чепик с мокра кърпичка от калта, да не вземе някой да си помисли, че идваш от Орландовци... Луксозенец, Изток и Оборище пасти да ядат.

# 581
Wink Както "няма значение", така никой не си праща децата да живеят при шведите примерно, а търси колкото може по-малко да бъдат около имота му. Иначе на приказки всички са за равенство и братство.

# 582
Аз имам две "любими" улици в София - Луй Айер и Суходолска.
Първата е в престижния МанЛи. До Лидл-а пътя е много хубав, ремонта приключи. То светофари, платна, бус лента. И от десния завой от Тодор Каблешков започва приказката- тротоари няма, разминаването на коли и двата рейса там е с отбиване и чакане. Няма и паркове става освен някакъв паркинг на едно по - свободно пространство. Иначе нови кооперации с малко разстояние между тях. Сега строят и нови в полето.
Суходолска ми е фаворит - започва от Факултета , има малко бг къщи преди прелеза, университет и промишлена зона. Двулентова е, с каруци и камиони, тротоари няма, изпреварване е почти невъзможно и е ужасно тъмна.

# 583
  • пустинята Гоби
Къде ни прати в софийските потайности Joy .

В Манастирски ливади работех преди години, що обувки скапах на калния неасфалтиран паркинг на сграда на годината.

# 584
Има един прекрасен български факт в който разказват за нови жилищни квартали в Дания, Швеция, Австрия, Холандия и др. https://bgurban.com/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d1%85%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%bd/
За мен това са квартали - мечта. Там се планират цели квартали преди да започне строителството им.  У нас няма елитен и отличаващ се квартал, защото тук няма никакво предварително планиране и визия. Всеки който има или си е уредил парче земя по втория начин строи нещо. Буквално в градинките пред панелките изникват нови кооперация ни в клин, ни в ръкав. Просто не остана свободно парче земи.
Най ме е яд за квартали като Студентски,Витоша,Манастирски, Малинова долина, които са били просто полета в близост до Витоша и можеха да бъдат прекрасни нови квартали с модерно строителство и планиране.

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 01:40 от Anders

Общи условия

Активация на акаунт