Плюсове и минуси на кварталите в София - 12-та тема

• 54 955
  • 787
  •   1
Отговори
# 585
  • Sofia
Хубаво гледаме блокчетата, но някой да сравни цената на кв.м в тези жилищни сгради. Убеден съм, че ще са много по-високи от въпросните в Студентски град, Малинова и т.н. Сегашното състояние на тези квартали е благодарение на строенето, при цени на зелено между 600 и 850 евро. Това го пиша за да не каже някой, че цените СЕГА са 1500.

Така е, когато строиш на килограм и търсиш минимални разходи, че да може бедния българин да получи покрив над главата си. Когато обаче се строи с визия, то цените ще са много по-различни за крайния потребител, защото:
- изпълнението на сградата по определен начин, визуално и конструктивно е много по-скъпо от типичните сгради строени там преди 5-10 години;
- осигуряване на нужните паркоместа, може да изисква строене не само на -1, но и на -2, което оскъпява строежа много;
- оставане на свободно място за широки улици, широки тротоари и големи градинки, означава много по-висока цена на кв.м, защото ще може на същото пространство да се направят много по-малко апартаменти.
- публична инфраструктура, освен улиците, като училища, болници, градини пък съвсем намалява гъстотата на строеж, което ме подсеща, че и такъв приказен квартал в рамките на София пък съвсем е невъзможно (в малко, разрастващо се градче може и да стане).

Така, че да не мечтаем за това, тъй като никой нямаше да умира от кеф, ако това се беше случило и цените бяха 5000 евро/кв.м.

P.S. Средната цена в Копенхаген е около 6700 евро (за 2020-та) на кв.м за ново строителство.

# 586
Julian, то май много държиш да плащаш по 5к за кв. Спести си някой друг квадрат и иди на екскурзия да разгледаш света. Белким разбереш че България е трвта глуха, заплатите  и стандарта ни са много по-ниски.
А визия за цели квартали е задължение на общината, гл арх да не си бърка в носа.

# 587
  • пустинята Гоби
Студентски град си беше чудно кварталче с ясно предназначение преди 30 години, това че се позволи да стане меката на чалгата и простотията е отделен въпрос. Изобщо голяма част от София е планирана и строена с умисъл, и след това поетапно разсипана. Нещо като Слънчев бряг - перла в короната на българското Черноморие, която изведнъж стана най-противното място за почивка.

# 588
Няма нужда да гледате Копенхаген и Амстердам, погледнете дори Румъния, която вече е светлинни години напред от България.

Нов квартал тип МанЛи в Брашов, на 350 км от София:

Str. Zaharia Stancu
https://maps.app.goo.gl/Lsy7HCvmf1zZw6rv6

# 589
  • пустинята Гоби
Прилича ми на Люлин, не на Ман. Ли. Ливадите бяха частна собственост, хората си имаха земя там. После си я разпродадоха и се почна строенето. Съвсем друго е ако земята е изцяло общинска.

# 590
Както е казал Юлиан, тази уредена среда е скъпо нещо, а хората търсят основно евтиното, особено в новите квартали.

# 591
Както е казал Юлиан, тази уредена среда е скъпо нещо, а хората търсят основно евтиното, особено в новите квартали.

Аз пък съм останала с впечатлението, че търсят новичко извън центъра, защото извън центъра било супер. Laughing

# 592
Така ли? С колко толкова се различават цените в една съседна Румъния? Тая мантра не е изобщо вярна. Другаде търсете проблема!

# 593
Така ли? С колко толкова се различават цените в една съседна Румъния? Тая мантра не е изобщо вярна. Другаде търсете проблема!

Кое не е вярно - че инфраструктурата не се стои сама и безплатно ли? Или че като купуват евтино в калта не им пречи, че няма градина, училище, поликлиника и улица, но след 3-4 години започват да се оплакват и да настояват общината да извади пари.

Аз пък съм останала с впечатлението, че търсят новичко извън центъра, защото извън центъра било супер. Laughing

И в центъра има ново, но не е на цената на това в кварталите, от които се оплакват в горните постове.

Масовото търсене е на евтини и достъпни жилища - това са и най-обсъжданите обяви в темата, забележете как никой не обсъжда онзи строеж на Оборище. Всяка регулация, всяко ново изискване само ще вдигне цените - това ли се иска в темата? Ако отговорът е да - ок, но ми се струва, че малко от кандидат купувачите ще са съгласни да плащат по-високи от сегашните цени в новите квартали.

# 594
Eмма, знаеш как се изказват младите за центъра - с погнуса общо взето. И със самочувствието да искат нещо извън центъра, в новите квартали, защото било населено с млади и интелигентни хора. Не казват, че нямат пари за центъра. Laughing, а че в центъра е кофти и затова не искат в него.

Иначе принципно съм казвала доста пъти, че е работа на общината да започне и плати развитието на обществената инфраструктура в развиващите се квартали, щом дава разрешения за строеж там. Вижда къде има инвеститорски интерес, съответно предвижда разходи за инфраструктура.  И също споделям мнението, че хич не е толкова бедна Столична община, за колкото се представя, а проблемът е в ефективното разходване на наличните средства (това казано супер дипломатично, на перфектен административен жаргон, надявам се да бъде оценено по достойнство Laughing).

# 595
Eмма, знаеш как се изказват младите за центъра - с погнуса общо взето.

Не съм забелязала такова нещо от хора, които имат избор къде да живеят - те отиват там, където искат, не губят време да убеждават света колко е зле другаде. Обикновено тези, на които им е скъпо, изпадат в обяснения за гроздето на високото.

# 596
  • пустинята Гоби
Има хора, които изобщо не се замислят за жилища в центъра. На тях им е важно удобството до работа (бизнес сградите са по кварталите), да е нова сградата, да има магазини, метро. Изобщо не всички търсят евтиното. Аз ви казах, познавам много добре платени специалисти, които живеят в Люлин и Младост. За тях пейзажа не е проблем, не го възприемат като мен примерно. Много зависи къде си отраснал, не го казвам с лошо. Човек живял в панелен комплекс ще се бръкне за апартамент в центъра много по-трудно.

# 597
Има най-различни критерии при търсене на място за живеене. Говорила съм с млад човек с добра заплата, той търси оживено място с фитнес и ресторант наблизо. Избра жилище в някаква лудница, но на него му харесва. Аз например търся съвсем друго за да се чувствам добре. Сигурно като застарея и на мен ще ми се променят критериите и така.

# 598
  • Сф
Има хора, които изобщо не се замислят за жилища в центъра. На тях им е важно удобството до работа (бизнес сградите са по кварталите), да е нова сградата, да има магазини, метро. Изобщо не всички търсят евтиното. Аз ви казах, познавам много добре платени специалисти, които живеят в Люлин и Младост. За тях пейзажа не е проблем, не го възприемат като мен примерно. Много зависи къде си отраснал, не го казвам с лошо. Човек живял в панелен комплекс ще се бръкне за апартамент в центъра много по-трудно.
Повечето учреждения са скупчени именно в центъра. Бизнес сградите не са апогея на бизнеса Wink

# 599
Нали не мислите, че в Копенхаген някой ги пита - евтини ли жилища искате или да планираме квартала? Там си има закони и регулации. Няма как някой с парцел да реши да си прави блокче на сред къщите.  Или в двора на две студентски общежития, както е в студентски град. Да, скъпи са в Дания, но там дори и най-старите и грозни жилище са адски скъпи. Просто такива са цените там.  В България като съпоставим със заплатите ни, изобщо не са евтини. Щом станаха по 150 000 Евро, някакви две стаички в краен, нов квартал.
Дори най-старите двустайни панелки рядко падат под 60 000 евро вече. Без да смятаме колко ще ни трябва за ремонт после...

Общи условия

Активация на акаунт