С какво се отоплявате през зимата?

• 18 262
  • 267
  •   1
Отговори
# 165
  • Велики Преслав
Подвеждащо е БТУ по модел вашия не е в в тази единица. Подвеждащо е цащото има 12ки (по модел разбира се) които отдават средно 3,6 киловата има и 12ки които средно отдават 4,5 киловата.
Ето пример

# 166
  • Пловдив
Специално нашия модел Daikin FBA50A е с мощност отопление 5,5 KW,затова си е колкото една средна 18ка.Дори втория от вашата таблица е с 9 kw,доста над нашия.

# 167
  • Велики Преслав
Не паказания от мен е 4,2 киловата
 9 са максимална мащност. Моментна.

# 168
  • Пловдив
Такава таблица за нашия не съм виждала с минимална,номинална и максимална.На страницата на сайта на Daikin ,не в български си пише отдавана мощност 5,5kw.Няма друга максимална.

# 169
  • Велики Преслав
Нелина,  дано не е като заяждане, но 10kW топлинни загуби, не са нещо впечетляващо. По 5 kW на етаж. Това може да се постигне и при стара къща с добра изолация. А как го изчислиха? При каква външна температура.? Има голямо значение!

# 170
  • Пловдив
Васил Василев,наистина ли?
Сградата ни попада в клас А на енергийния паспорт,отнесено по квадратура.Стандартна нова къща   с 10-12 см изолация на стени и нова дограма е в клас Б,като там диапазона е много широк.Между 100 и 190кw/m2a(годишно).Това е по действащата наредба за ЕЕ.Загубите ни  са  изчислени при -15 °.
Или по-точно, ел консумацията за отопление ,охлаждане и вентилация е  35kw/m2  .Ако сметна по чистата квадратура,без стени, излиза 7000кw,като го разделя по Копа на климатика,който приемам за 2,5  се получава малко под 3000kw×25 ст=750 лв годишно за отопление,охлаждане и вентилация.
 Дали една изолирана сграда без да се отоплява поддържа 24° градуса през нощта  при отрицателни температури,само от слънчевото греене е въпрос към вас?Отоплението е само ,когато няма слънце.

# 171
  • Велики Преслав
Страхотно. По принцип гледам го изчисляват 0 градуса. Иначе при вас е идеално. Но изолации има всякакви. Така че може да се постигне при стара къща. Това за отрицателните температури не го разбрах. Копа на климатиците Ви е 3,83.

# 172
  • Пловдив
Предполагам,че загубите могат да се постигнат при стара къща,но приходите от слънце-не.
Нашата е с 20 см плътен ЕПС,35 см вата с висока ламбда на тавана,12 см XPS на под и 10 XPS на цокъл.Няма термомостове-верандата и гаража са отделени с изолация,няма тераси.1/3 та от фасадата е прозорци  ,с 2 К стъкла  почти изцяло на юг,само малките прозорчета на баните са на север.Копа на климатиците  го смятам 2.5,защото те ще работят предимно при минусови температури,а каталожния е при 7°.
Това е в момента.

На горния етаж е 28°.

# 173
Нелина, много стабилна изолация, браво!Ако позволиш въпрос извън темата-лятото как е Т без да пуснете охлаждане? Изминалото лято беше доста топло,със седмици не сме спирали климатиците, защото имаше периоди в които нощните Т не падаха под 30°

# 174
  • Пловдив
Благодаря, Ренко.Изолацията е доста,но оскъпяванено е малко спрямо двойно по-малка изолация,защото скъпите пера са мазилките.
Лятото при нас бе същото-доста зле.Ако ни няма уикенда и климатиците не са работили температурата бе 29-30,въпреки,че слънце през прозорците не е влизало.Знаех,че ще е така и затова сме с климатици.Двумесечен бе периода с градуси над 27°.Миналото лято бе доста по-добре,макар да не живеехме в къщата,но ежедневно работихме в нея.
Сметките ни лятото бяха по 100лв,при все че сме на доста по-скъп ток .

# 175
Нелина
Скрит текст:
Срещала съм те в кухненската тема,и съм останала с впечатление,че обитаваме един край-централна България.Както и да е,въпросите ми са породени единствено от любопитство.На този етап не се очертава нито да строим,нито да правим големи ремонти, понеже се спряхме на нещо готово,но се възхищавам на това, което си научила и запомнила! Радвам се,че го споделяш с нас!

# 176
  • Sofia
Ние в малък ювен тристаен в София сме на ТЕЦ. Миналата година сметките минаваха 100лв, година по-рано - рядко. Тази тепърва предстои да видим.

# 177
Нелина, много стабилна изолация, браво!Ако позволиш въпрос извън темата-лятото как е Т без да пуснете охлаждане? Изминалото лято беше доста топло,със седмици не сме спирали климатиците, защото имаше периоди в които нощните Т не падаха под 30°
Да споделя и аз и ние сме с 10-12 каменна вата, качествена дограма и т.н. И също капаци на прозорците.
От 7 години живеем в къщата, село до Пловдив, в яката на Родопите. До това лято бяхме без климатици лятото. При добро управление - проветрение рано сутрин, затваряне на прозорци и капаци към 10 часа, оставени отворени северни прозорци на баня долу и горе ( т.нар. Ефект комин се получава), се постигат 10-12 поне градуса по-ниска Т. Вътре. Но при 40 вън стАва вече трудно.
Така че това лято сложихме климатик долу на 53 м2 и в спалнята на сина ми.
Ползваме ги и в момента в преходния сезон. Експериментираме.
Иначе имаме парно на пелети, Адакс и норвежка Йотул на дърва.
Покрити сме вече с всички варианти Simple Smile

# 178
  • София
Отоплява ме "Топлофикация". За парното и топлата вода, която консумираме, сметките ми за целия сезон са около 700 лева, което я прави безапелационно №1, като източник на топлина.

# 179
Здравейте,
Какво отопление бихте препоръчали за вила, която се ползва само уикендите? С три спални ще е, на два етажа. Ще има камина на дърва в хола, но не си представям това да е основно отопление. Заслужава ли си термопомпата? Или климатици?

Общи условия

Активация на акаунт