Рак на белия дроб - тема 8

• 43 615
  • 752
  •   2
Отговори
# 315
Задължително се приема фолиева киселина и витамин В12 при лечение с Алимта. Пише го дори в инструкциите за употреба:

Обърнете се към онколога, за да уточни дозата. Сериозно недоглеждане е това.

# 316
  • Пловдив
Да, има пеметрексед в лечението. След двете инжекции Зарзио показателите се стабилизираха, тогава започна и Маоло да приема. Онкологът каза, че слагат третата инжекция превантивно, за да не се стига до срив в левкоцитите. За фолиева киселина не ми казаха да приема. Каква е дневната доза и как се приема? Благодаря

Левкоцитите след инжекциите се вдигнаха до 6.7, но преди това бяха паднали до 1.5
Ниски са левкоцитите. Важно е обаче колко са поотделно неутрофили/лиМФоцити и какво им е съотношението ,ако има и ИТ - PD-1/PD-L1 чекпоинт инхибитор.  За фолиевата киселина трябва онколога да ви определи приема,както и Б12 който да пие,а на вливките да му слагат инжекции Б12-пак от онколга зависи.Ако не се приемат ,в един момент и инжекциите за стимулиране на хемопоетезата ,ще спрат да работят ,като няма от какво да се произвеждат ,колкото и да стимулирате костния мозък ,няма да може да ги произвежда . 

# 317
Благодаря, ще попитам за фолиева киселина и Б12. Дано да няма повече сривове и да се стабилизира кръвта. Доста е отпаднал, но то си е от болестта и лечението. Хубава вечер

# 318
Здравейте..С ужасна мъка пиша тези редове, както всички нас тук за съжаление.Юни месец откриха на моята майка , която е на 48 години рак на белият дроб.Живеем в Англия от скоро,тук нещата се случват доста бавно (според мен) дори незнам честно казано колко време отнема за да се започне някакво лечение ...Ще прикача последните документи които са от 08,11,2021.Много бих искала,ако някой може да ми обясни какво точно означава всичко това.Тя се съгласи да започне химиотерапия+имунотерапия , която започва на 23,11,2021.Изключително съм изплашена,съжелявам ако нещо съм пропуснала да напиша и така навлизам в темата, но просто бих искала да съм подготвена , какво да очаквам, с какво да и помогна...[/img][/img][/img]

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 00:27 от ventsislava2309

# 319
Опитайте се да качите снимката/снимките отново. Не излизат в горния коментар.

Съжалявам, че и Вашето семейство се сблъсква с диагнозата.

# 320
# 321
Става въпрос за аденокарцином на бял дроб - най-често срещания вид НДБК. Лечението е т.нар. златен стандарт, когато няма мутации - именно имунотерапия и химиотерапия. Правят може би най-доброто предвид ситуацията.

Кажете кое Ви обърква, за да го разчетем/дообясним? Доста от пишещите в темата (или близките ни) сме минали по този път с този вид лечение (ХТ и ИТ), тоест можем да отговорим от преки наблюдения.

# 322
Hope4C , благодаря за бързата реакция. Как да попитам, като аз самата незнам какво трябва...Силно се надявам някой просто да ми каже "Спокойно всичко ще е наред".....
Наистина ли е толкова зле положението, не искам да го повярвам.
Как протича самата терапия, страх ме е от страничните ефекти,самите лекари казаха че шанса е 50/50 и и дадоха 20 месеца живот в най - добрият случай.Като цяло общото и състояние е добре, храни се,не сваля килограми, пие много билки,което се надявам да и помогне, когато започне терапията.

# 323
Чак пък...не знам как са ги изчислили тези месеци. Баща ми беше с по-лоши образни изследвания от тези (тоест с още метастази) и със сходен биологичен профил на заболяването. Да е жив и здрав, точно направи 30 месеца от диагнозата.

Неговото лечение беше подобно - пембролизумаб, карбоплатина и паклитаксел (при Вас последното е пеметрексед, защото е дефиниран като адено). Много леко понесе вливанията. Доколкото ми е известно, пеметрексед също се понася добре. Не бих се шашкал за странични ефекти от терапията, защото може да няма значими такива.

Предполагам, че за пръв път се сблъсквате с онко диагноза от толкова близо и страховете за страничните ефекти са по-скоро страхове от неизвестното. Не се плашете излишно - няма смисъл. След първото вливане на татко седях на един стол и го гледах втренчено докато спи, чакайки да стане нещо. Събуди се и ме попита: “Защо не си облечен за вечеря? Гладен съм.” Разказвам историята като пример, че 1) може да понесе терапията леко, 2) сценариите в главите ни (на близките) невинаги отговарят на реалността.

Леко лечение пожелавам и хубави резултати. Simple Smile

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 01:36 от Hope4C

# 324
Благодаря ви, дано още много по 30 месеца да е с вас. Да, това е истината, страхът от неизвестното е по-голям...

# 325
Здравейте.
При нас назначиха контролен скенер след 10 дни - това ще е първият откакто започна лечението. Душата ми се е свила от притеснение. Толкова ми се иска да чуя, че тая гад спи завинаги, и това да е подаръка ни за Коледа.

# 326
Не запомних никовете,за нара бих споменала да се внимава с редовното му ползване ,някои доктори го споменават с жълтия кантарион и грейпфрута като противопоказен по време на някои лечение,но щом Норе4с не го отбеляза,може би не е проблем

За левкоцитите на мама и сложиха само една инжекция Мисля между 3 и 4 вливка с платината ,но най -много са й падали до 3.5 някъде .

Петрамексед се приема лесно,поне поне при мама беше така.Проблемът е по-скоро платината и то страничен ефект-рсзтреперване ,отпадналост ,след 3 и 4 вливка гадене ,но тя до тогаване приема нищо за страничните ефекти, защото нямала -не правете тази грешка,нека превантивно си пие нещата преди вливка особено за запека -при нас Елекса свърши страхотна работа,но първия път не пи и беше ад...Косата не й е падала,леко оредя.А след спиране на платината си ходеше и на работа след вливка.

Мама иначе сега е у сестра ми,че 5 етажа у нас и идват в повече.Кашлицатс намаля ,вече има Бронхексим.Но се изморява ,и някак си с по-влошено здраве ми се вижда някак си от изражението ,но може и да е предвид цялата ситуация покрай тати в повече да й е вече всичко плюс,че е започнала да припалва сутрин и вечер по 1 цигара.....Нз вече и аз какво да й кажа ,така сме се отпуснали всички,знам че не трябва,но да видим сега и скенера и да видим какво ще правим.

# 327
Фани според мен е нормално майка ти да изглежда по различно, и да ти се струва че е по зле след такава внезапна загуба. Болката е огромна. При нас дъщеря ми ме питаше постоянно да не би да ми е лошо, макар че аз уж се държах. Но явно си личи че страдаш.
 Не го свързвай веднага със заболяването, макар че и аз се вглеждах във всяко едно изражение, действие, мимика
Дано всичко да е наред на скенера

# 328
Много се извинявам, че Ви обърках с информацията, която написах. Говорих с лекаря на татко, не приема пеметрексед, неговият карцином е плоскоклетъчен. Няма нужда от фолиева киселина. Лекарството, което му вливат е близко като наименование и аз в бързината ви подведох, че е пеметрексед, всъщност му вливат паклитаксел. Няма пропуск от страна на лекарите. Пиша го, за да не излиза, че са некомпетентни. И без това трудно се доверяваме😀.
Сок от нар пие за левкоцитите, видях че се приема и от други болни по време на терапия.  За грейпфрута знам, че не се препоръчва.

Hope4C, и аз съм имала такива изпълнения с татко - чакам да му стане лошо и се взирам, взирам.....накрая се усещам, че на мен ми е лошо от чакане😀. Така е като обичаш някой❤️

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 09:21 от Lilybet

# 329
  • Пловдив
Много се извинявам, че Ви обърках с информацията, която написах. Говорих с лекаря на татко, не приема пеметрексед, неговият карцином е плоскоклетъчен. Няма нужда от фолиева киселина. Лекарството, което му вливат е близко като наименование и аз в бързината ви подведох, че е пеметрексед, всъщност му вливат паклитаксел. Няма пропуск от страна на лекарите. Пиша го, за да не излиза, че са некомпетентни. И без това трудно се доверяваме😀.
Сок от нар пие за левкоцитите, видях че се приема и от други болни по време на терапия.  За грейпфрута знам, че не се препоръчва.

Hope4C, и аз съм имала такива изпълнения с татко - чакам да му стане лошо и се взирам, взирам.....накрая се усещам, че на мен ми е лошо от чакане😀. Така е като обичаш някой❤️
Това не значи не ,че не трябва да си доставя Б12 и фолиева киселина,макар да не е задължително.
Платината Цисплатин ли е или Карбоплатин?
От Карбоплатината има по-силноизразена хематологична токсичност. Левкоцити със сок от нар няма да вдигнете.
Сто пъти написах ,Бивамини Б и фолиева киселина , Червено месо дроб и далак, Риба не-речна.  И вижте кое е ниското -неутрофили или лиМФоцити най сетне . За да ясно какво трябва да се стиумулара - Общите левкоцити може да го интересуват единствено Джипито при настинка.
По време на ХТ-та не е добре да се приемат антиоксиданти(идеята и е да предизвика оксидативен стрес над туморните клетки) , в това число и НАР.

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 10:09 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт