Рак на белия дроб - тема 8

• 44 380
  • 752
  •   1
Отговори
# 75
Lusyty,
 Знам, че сте в шок, но се върни и прочети поне предходната тема, линкът е на първа страница. Така много неща ще ти се изяснят.
Като излезе резултата от бронхоскопията, давате материала за второ мнение. Като е готово, отивате при онколог за препоръки за лечение, а после при още един.
В темите има препоръки за лекари.

Джолева, какво става, че ви мисля!
Зиги, мерси.
Какво да кажа. Не е спал от болка в кръста, тазови кости и тазобедрените стави.
Не знам дали е правилно но му направиха скенер /обинновен/и там.
Да видим ще покаже ли нещо.
Оплаква се от лош вкус /горчув/в устата, оригвания с лош дъх.
Абе един ден едно, един ден друго.
И не знам. В Токуда ще го вземат когато решат, но ще е само за ЯМР, тоест за ден, два. И после...

# 76
Добре е, че са му направили скенер, след като не могат да решат какво му е. Нека използват всички методи за диагностика, с които разполагат!

# 77
А, дали Хексоралетен  за смучене и спрей са подходящи за стоматит. Защото сега явно и това се явява.
Та се чудя какво да взема.

# 78
Hope4c , баща ти д различна ваксина ли се ваксинира 3ия път,според мама хубаво било да е различна .

Djoleva ,какво се случва,някакво подобрение?
Благодаря. Има малко. Поне вече не е така унесен и е адекватен.  Макар че не е същият, не е моят човек товаНо има много силни болки по ставите. Дали е от терапията, дали е от Неуласта не знам, но много го боли
Даже дъщеря ни вчера допадна от Франция. Като я видя той се разрева като дете. Скъса ми се сърцето, хора
Джолева, от Неуласта боли кански. Кански, жестоко, в ставите! Аз взимах парацетамол, защото другите обезболяващи не ми носят. Обаче минава за някой и друг ден. Но докато мине... олеле.

# 79
Здравейте някъде из темите бях чела за рецепта с Джинджифил мисля за облекчаване на кашлицата.Може ли ако някой я помни да сподели че от сутринта търся в темите,но още не я намирам.Ние още чакаме резултата от ПЕТ скенера и да видим какво ще е положението.Много ме е страх какво предстои.

# 80
Здравейте,след прекаран Ковид на свекърва ми остана кашлица,болки в гърдите и затруднен говор .След консултация с пулмолог бе направен скенер с контрастно вещество.Откриха тумор с размери 51/44мм ,който е много близо до аортата и по мнение на няколко лекара не може да се оперира.Днес ще и направят бронхоскопия и ще чакаме резултата.
Моля дайте съвет какви лекари да търсим ?Какво следва от тук ?Пропуснах да кажа, че сме от Плевен и със сигурност ще търсим и второ мнение в София,но при кой?

Търсете второ мнение в Токуда. Ние сме доволни.

# 81
Здравейте,за първи път пиша тук.В края на 2019,в интервал от 2 м.поставиха диагнозата рак на белия дроб на майка и татко. И на двамата горе в ляво,4 стадий.При татко неможеше да се провежда лечение заради сърд.заболяване,почина след няколко месеца.От април 2020 майка започна да приема Гефитениб,и в началото се повлия добре,стопира растежа на тумора.Но се появи метастаза в черен дроб,а при последния скенер и нова метастаза в белия.И въпреки че не е подходяща за ХТ,според онколозите,заради мозъчно съдова болест,казаха,че няма друг варианти ще започнат вливания.Тя категорично отказва да се подлага на това.Аз не мога и не искам да я притискам.Страх ме е ,че още първата вливка ще я довърши.В последно време е доста отпаднала,с чести световъртежи.Незнам,незнам какво да правя.Знам какъв ще е изхода,незнам кое ще е по безболезнено за нея.И след като няма да правим ХТ,с какво да и помогна.Четох за масло от конопено семе и за катрапс.някой знае ли нещо за тях?  Мнения?

# 82
Здравейте,след прекаран Ковид на свекърва ми остана кашлица,болки в гърдите и затруднен говор .След консултация с пулмолог бе направен скенер с контрастно вещество.Откриха тумор с размери 51/44мм ,който е много близо до аортата и по мнение на няколко лекара не може да се оперира.Днес ще и направят бронхоскопия и ще чакаме резултата.
Моля дайте съвет какви лекари да търсим ?Какво следва от тук ?Пропуснах да кажа, че сме от Плевен и със сигурност ще търсим и второ мнение в София,но при кой?

Търсете второ мнение в Токуда. Ние сме доволни.
Благодаря за отговора,но може ли да ме насочите и към име?

Резултатите от бронхоскопията ще са готови на 1 ноември.Притесняваме се ,че до тогава не се лекува с нищо.
Промени начина си на хранене ,не яде сладкиши ,месо и картофи ,ориз ,пие чай от шафран,шипки и др.
Някой чувал ли е за лечение с канабис?

# 83
Лечението с канабис се прави с т.нар. медицински канабис. Той е забранен в повечето държави в Европа, включително в нашата. Тези масла, които се продават легално и съдържат само CBD, обезболяват, но не лекуват.
За Катрапс - не е панацея. Майка си слага по схема през двете години, в които беше в ремисия. Получи рецидив.
Така че при нея не доведе до удължаване на ремисията.

# 84
  • Пловдив
meri66
Ако можете ,направете ЯМР на главен мозък ,за да отхвърлите метастази и там(ако не е правен скоро).С тази метастаза вчерния дроб е възможно и да развива чернодробна енцефалопатия ,ако е голяма и черния дроб не успява да неутрализира всички тоскини. Зле ли са и на кръвната картина+биохимията чернодробните - АSАТ,ALAT,GGT,Алкална фосфатаза.Обсъждали ли сте с онколозите взимане на нов материал от тумора, за нови гететични изследвания(Може да е и по-безпроблемно взимането на материал от чернодробната мета с тънкоиглена биопсия,ако в белия дроб новата метастаза не е удобна за бронхоскопия).EGFR мутиралите тумори при лечение с първо поколение EGFR TKI ,придобиват резистентност с мутация T790 ,за която може да се приложи друг EGFR TKI - Осимертиниб? Обмислете пак и варианта за ХТ , таргетните терапии също имат доста странични ефекти и щом е понесла тях без редукция на дозата,може и да понесе и ХТ . Малко странно ми звучи онколозите хем да казват ,че не е подходяща,хем да предлагат да започне ХТ.
Тоя Катрапс е хиляди пъти разредена ваксина за туберколоза,няма никакъв ефект освен "плацебо" за тумори зарлични от на пикочния мехур - а и там не е основно лечение.
Зиги правилно е обяснила за канабиса и маслото от коноп ,ако има болки ,безсъние,тревожност - може да помогне за облекчаването им.

Лусито,неяденето на месо пък защо? Там има витамини и минерали,които без него може да си набави само с добавки. А и за Рак на белия дроб ,пък хептен никакво влияние няма да окаже неяденето му.Да не говорим ,че ако се потвърди диагнозата по образни изследвания само поставена и след хистологията и започне цитотоксична терапия (ХТ) , ще и е даже необходимо да яде червено месо, черен и бял дроб,далак(Добавката "Полимакс" която рекламират за ХТ е точно свински далак хидролизиран).

Adel 33 .
Прегледайте публикациите в темат на потребиля
Tanya Radeva 
https://www.bg-mamma.com/?action=profile;u=484808

Тя беше писала за рецептата с Джинжифил.

Последна редакция: нд, 17 окт 2021, 01:52 от whitefang

# 85
Здравейте,за първи път пиша тук.В края на 2019,в интервал от 2 м.поставиха диагнозата рак на белия дроб на майка и татко. И на двамата горе в ляво,4 стадий.При татко неможеше да се провежда лечение заради сърд.заболяване,почина след няколко месеца.От април 2020 майка започна да приема Гефитениб,и в началото се повлия добре,стопира растежа на тумора.Но се появи метастаза в черен дроб,а при последния скенер и нова метастаза в белия.И въпреки че не е подходяща за ХТ,според онколозите,заради мозъчно съдова болест,казаха,че няма друг варианти ще започнат вливания.Тя категорично отказва да се подлага на това.Аз не мога и не искам да я притискам.Страх ме е ,че още първата вливка ще я довърши.В последно време е доста отпаднала,с чести световъртежи.Незнам,незнам какво да правя.Знам какъв ще е изхода,незнам кое ще е по безболезнено за нея.И след като няма да правим ХТ,с какво да и помогна.Четох за масло от конопено семе и за катрапс.някой знае ли нещо за тях?  Мнения?

Тумори с мутация в EGFR, които резистират на първата линия от лечението - в случая гефитиниб - задължително се биопсират отново. В около 30% от случаите, тези тумори мутират повторно в Т790М, за което също има таргетна терапия - осимертиниб (Тагрисо). Някаква част мутират повторно и в RAS-MAPK патуей, за което пак има таргетно лечение - комбинация от траметиниб (Мекинист) и дабрафениб (Тафинлар). Не знам дали и cMET също не е релевантен.

Дори нито едно от тези лечения да не е подходящо, при положителен PDL1 е възможно да се приложи имунотерапия като втора линия. Предвид EGFR, предполагам, че се касае за аденокарцином, а сериозна част от аденокарциномите са PDL1 положителни. Да, във втора линия (и при EGFR мутирали карциноми) чекпойнт инхибиторите не са чак толкова ефективни, колкото в първа, но във всички случаи си струва да се опита.

Не отписвайте жената. Отидете при друг онколог за второ мнение - може да има още месеци/години пред себе си и без ХТ, но с друго подходящо лечение.

# 86
Днес ще ни изпишат от неврологията. Каквото можаха хората тук, направиха
Но той отказва тотално храна или яде много малко.
Устата му гори.  С какво ли не мазахме, и не пръскахме. Вече се чудя какво е. Преди години майка ми беше така, установи се нисък хемоглобин и и правих вит В 12. Съвзе се за отрицателно време
Та се чудя дали да не му направя и на него няколко инжекции
Не знам какво да давам за този хемоглобин. Желязото му е в норма-18 при Горна граница 26
Не знам и за устата какво да мажа и пръска вече

Последна редакция: нд, 17 окт 2021, 08:58 от djoleva

# 87
  • Пловдив
В случай,че е подходяща за имунотерапия,обаче ще трябва да намерят и подходяща локална терапия за метастазата в черния дроб,защото той е имуногенен и там няма да има полза от имунотерапията . Ако е възможна резекция ,термо аблация .
И ДА ,възможна е и cMETмутация,но пък нея в  БГ скоро няма да може да се таргетира.Уви.

Последна редакция: нд, 17 окт 2021, 14:00 от whitefang

# 88
От преди двадесетина дни ПККи ,чер.ензими,урея,креатенин -в норма.Преди 4 м термоаблация на ч.дроб,за съжаление неуспешна,т.е средата на тумора е изгорена,но продължи да расте.2 пъти през месец изследване за тази мутация Т790М-отрицателна,и тъй като се съмняваха в резултата-контрола в Плевен.Няма я не само тази мутация,а и първичната,това изненада генетичката,и на въпроса ми как така,какво означава това-ами понягога се случвало.PDL- също негативен.При последния разговор с онколог се чудеха сега какво да правят,защото това не става,онова не става....Все пак са се спрели на ХТ,с един препарат,''да видим дали ще има ефект''.Незнам как е по другите болници,но тук пациента няма лекар,който да го проследява.На 2-3 м се сменят,не ме пускат по  време на прегледа и за да разбера какво се случва,защото жената е възрасна и къде чуе къде не,не разбира какво говорят,та трябва да платя за консултация да ми обяснят и да си задам въпросите.За сега мисля тази седмица да отида до другата онкоболница,да видя какво ще ми кажат там.

djoleva,
има едни табл за смучене с хиалорон-Гело ривойс,тези с бъз много помагат на майка за сухота и дразнене в устата и гърлото.Казва,че накрая са малко гадни и лигави,но определено и помагат,за разлика от всичко друго което пробвахме.

# 89
  • Пловдив
А не може ли да се оперира и да се резектира от черния дроб метастазата? То ако е можело е трябвало първо да се опита това.
От къде взимат материал за тестове за мутациите?
Най-добре да е от някоя от метастазите ,но щом тази в ч.дроб е "горена" по-добре да не е от нея.
И да направят нова хистология,ако си е белодробен аденокарцином някой комплексен панел
за недребноклетъчен белодробен карцином.
Този например ,мисля в Трансхеликс го работят :
http://www.amoydiagnostics.com/productDetail_36.html
Включва почти всички таргетируеми мутации  ,а PD-L1 e имунохистохимично изследването -също отделно.Включва:EGFR/ ALK/ ROS1/ KRAS/ BRAF/ HER2/ RET/ MET/ NTRK1/ NTRK2/ NTRK3
Така ще знаете, ако има някоя от тези мутации в какво е мутирал след терапията.
А  ако можете да финансирате сами лечението(НЗОК не го покрива) ,при HER2,RET,MET,BRAF,KRAS -
 за тях има таргетни терапии , за NTRK май също има някакви (не съм сигурен дали имат условно одобрение от FDA). За KRAS G12C има терапия за множество разлини тумори с тази мутация ,не само недребноклетъчен белодробен карцином, и в момента тече международно клинично проучване ,което все още набира участници.Нямам информация обаче ,дали някъде в БГ участват в него. Ако има ,то ще е някой от по-титолование онкологични заведения в София. За HER-2 ,HER-3,HER-4 , май също има някакво клинично проучване ,защото на Фанито майка и има HER2 (открит от "течна биосия"- FOUNDATION ONE) и е на лечение с EGFR TKI от второ поколeние- afatinib,който официално не се реимбурсира от касата за друго освен EGFR - exon 19 -deletion /21 point mutation.   

Последна редакция: нд, 17 окт 2021, 23:02 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт