Рак на белия дроб - тема 8

• 44 364
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте ,все още не сме взели епикризата на свекърва ми,след бронхоскопията.
На 1ви ноември трябва ще е готово изследването,но вчера звъннахме да проверим дали има готови резултати.
По телефона ни казаха ,че за момента от изследването не се вижда да има  тумор,но това не трябва да ни успокоява ,защото на снимката се вижда че има.Щели да направят тумор маркери  и да изчакаме още .
Признавам не разбирам нищо,тепърва ще има въпроси на които не мога да си отговоря,но кажете правилно ли съм разбрала?
От взетата проба не става ясно дали е тумор и какъв е .Ще трябва да направят допълнителни изследвания ,за да разберат.На снимката излиза тумор и няма как да не е.
Да припомня ,че след прекаран Ковид свекърва ми си направи снимка на бял дроб с контраст и там се видя образувание 51/44мм,близо до аортата .

# 181
Туморите могат да са доброкачествени и злокачествени. Само вторите са рак.
Очевидно човекът има образувание, но хистологията не показва да е рак. Може да не е, а може и да не са взели достатъчно материал или да не е от правилното място.
Hug

# 182
  • Пловдив
Както и въобще да не са тумори, образуванията видяни на "снимката"
Особено след предкаран Ковид ,може да има доста образувания в белия дроб.А пък да се диагностицира рак на белия дроб по туморни маркери е несериозно ,особено след прекарана инфекция и то Ковид. Масивна цитолиза на белодробни клетки ,а единия маркер е цитокератин от белодробни клетки. Кой ви каза ,че ще го доказват с туморни маркери и къде?
Зиги, тумора и доброкачествен да е ще се установи на хистологията, но за взимането на качествена проба си права.

Lusyty111,може ли да снимате описанието на скенера и да го качите тук ,като скриете личните дании? Свекърва ви пушила ли е ?

Последна редакция: сб, 30 окт 2021, 13:49 от whitefang

# 183
Според мен жената може да не е доразбрала за туморните маркери. Съмнява ме да има болница в България, която да “диагностицира” белодробни ка по подобен начин. Имам някакво подозрение, че става въпрос за маркерите за ИХХ.

Но пък, ако става въпрос за тях, то първо трябва да намерят туморни клетки микроскопски (морфологично) в биопсирания материал.

# 184

Пушач е .Може и аз да не съм разбрала правилно за туморните маркери.Снимката е видяна от трима лекари и тримата казаха ,че е тумор.След бронхоскопията казаха ,че са взели достатъчно материал ,за да изследват.

# 185
Здравейте. От известно време ми се губи гласът. И преди ми се е случвало,,но се оправя. Сега става все по зле. Някакви съвети и идеи какво да правя и към кого да се обърна.

# 186
  • Пловдив
Lusyty111
Да,и на мен ми прилича на тумор това описание. Да не я боли заради възпалението на перикарда. Нещо за излива там взима ли,някакви диуретици? Макар,че там до хилуса тоя тумор също може да боли , оттам минават снопове нерви освен бронхите и големи кръвоносни съдове.

Ivetant,
От много време не сте писали,чак се бях притеснил ,какво се случва.
Кортикостероиди ,ако взимате след радиохирургията може от тях става глух и слаб гласа.
Онколозите какво казват?
А основния тумор къде е разположен,това с гласа понякога си е симптом на заболяването?
С химоиотерапията докъде стигнахте?

Последна редакция: сб, 30 окт 2021, 17:47 от whitefang

# 187
Благодаря за бързия отговор! На вливанията ми слагат в повече дексаметазон защото ги понасям доста зле. Може от това да е. Тумора е в горен ляв лоб. Предстои ми 6 химия и после КТ. Също и ЯМР на главата за да се разбере има ли ефект от радиохирургията. А вие оздравявайте бързо!

# 188
Lusyty111
Да,и на мен ми прилича на тумор това описание. Да не я боли заради възпалението на перикарда. Нещо за излива там взима ли,някакви диуретици? Макар,че там до хилуса тоя тумор също може да боли , оттам минават снопове нерви освен бронхите и големи кръвоносни съдове.

Не пие нищо,лекарите казват да изчакаме биопсията.
Боли я на мястото на тумора ,казва че болката се усеща и отзад в гърба .

# 189
Whitefang,
Имаш ли подобрение? Антибиотикът помогна ли?
Надявам се да си закрепнал, за да направят вливката!

# 190
От снощи свекърва ми има силни болки на мястото на тумора (лява горна част)болката отива и отзад в гърба .Сама не може да стане от леглото ,казва че и лявата ръка я боли.
Какво болко успокояващо може да вземем ,за да я облекчи?

# 191
  • Пловдив
Whitefang,
Имаш ли подобрение? Антибиотикът помогна ли?
Надявам се да си закрепнал, за да направят вливката!
Благодаря,
по-добре съм още от четвъртък, но още малко кашлям.

# 192
Добре ще си и още как!
На пролет имаме да изкачваме Мусала с теб, Hope4C ще ни чака хоризонтално в някоя кръчма Wink!

# 193
Здравейте, бих искала да споделя за проблем, който се проявява при баща ми от около месец. Диария, за която взима ентерол, два дни е добре и после отново се започва. Давам му и пробиотик. В сряда, 27 ноември, направи първа вливка с карбоплатина и Кейтруда. Тази нощ е имал отново проблеми и е взел имодиум. Искам да попитам, дали е противопоказно взимането на имодиум? И предполагам, че ще отшуми с напредването на лечението? Притеснявам се да не загуби тегло. Благодаря предварително и успешен ден на всички.

# 194
Не е противопоказно,но на мама не действаше или само за няколко часа.Опрсвихме диарията с пробиотик,3х1 Смекта и ентерол,вечер два пъти Тазактан.и диета.Определено се губят кг от диария тя от 68 стана 61 за 3-4 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт