Рак на белия дроб - тема 8

• 44 334
  • 752
  •   1
Отговори
# 270
Lilybet, татко беше с отрицателен ПДЛ1 - туморът му реагира напълно на Кейтруда. Да, по-рядко се случва, но се случва. Писали сме надълго и нашироко в темата защо ПДЛ1 е много далеч от идеално изследване. Накратко, експресията на ПДЛ1 е хетерогенна (в една част на ту може да има експресия, а в друга не, зависи откъде вземеш материал); изследването се компрометира при определени обработки на биопсирания материал (напр. декалциране); има хора, които просто реагират на ИТ, въпреки негативния ПДЛ1. Кажете на приятелите Ви да не слагат тигана, докато рибата е още в морето - човекът може да се повлияе. Simple Smile

Относно ROS1 - това е пренареждане с много ниска инцидентност (1-2%). Среща се най-често при млади непушачи. Според мен познатите Ви са тръгнали по обратния път - намират лечение за някаква мутация, после търсят дали той я има. Това е все едно да търсиш комар в тъмна стая. Ако смятат да го подлагат на клинични проучвания, не знам дали не е по-добре да направят един Foundation cDx. Да видят едни 500 гена и вече според мутационния профил да търсят подходящ трайъл. В противен случай ще намерят много експериментални лечения, които не са подходящи за него, а може да пропуснат някое, което е подходящо.

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 18:31 от Hope4C

# 271
Hope4C, също съм чела за добър отговор въпреки PDL под 1. Дано да има шанс със сегашното лечение. Със сигурност ще направят и тест за генни мутации. Освен Трансхеликс, мислят и в чужбина да ги направят. Лекарството, за което питах е препоръчано и с оглед на метастазите в мозъка, има вече наблюдение, че дава добър ефект, но наистина водещо е да има мутацията ROS. Дано има отговор на сегашното лечение и да не се налага смяна. Благодаря още веднъж☺️

# 272
  • Пловдив
Според проучванията,които съм чел ,за ROS1  най-добър отговор в ЦНС има lorlatinib(lorbrena май му беше търговското наименование) - Не се покрива от Здравната каса -цената му е в порядъка на 23К-25К евро на месец.
Аз попитах дали са правени тестове за други мутации ,защото предположих ,че тръгват да търсят таргетна терапия с добър отговор в ЦНС,заради мозъчните метастази. За други таргети също има терапии с добър отговор там-сравнително нови(от последните 2-3 години) и с подобна цена,никое от тях не се покрива от НЗОК ,освен някой за EGFR . В Момента тече и клинично проучване за KRAS G12C - мутация ,без значение от вида на тумора , и все още набират участници(като идея за евентуално клинично проучване от което да се възползва при положителен тест на мутацията). 
Някои клинични проучвания ,показват добър отговор в ЦНС към Кейтруда при PD-L1>50% въпреки,че тереоретично не би трябвало да има -не минава кръвномозъчната бариера и имунната с-ма е силно ограничена там също.След РХ се "отхлабва" КМБ локално и може да премине чекпоинт инхибитора.Може пък да има отговор и там.  Но да направят тест за всички таргетируеми мутации най-напред . По-напред в темата съм пуснал един PCR панел на ammoyDX покриващ всички таргетируеми мутации за NSCLC.
Панкреаса е много необичайна  локация за мета от белодробен карцином. На другаде чисто ли е?

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 19:47 от whitefang

# 273
Lorlatinib е Лорбрена (САЩ) и Лорвикуа (Европа). Обаче е трето поколение TKI и ми се върти в главата, че не е одобрен в първа линия. Ако не бъркам, ползва се за втора/трета линия след резистиране към първа.

# 274
  • Пловдив
Да,трябва да е 2-ра линия. Обаче нещо съм пропуснал изискването 1-та да е била също ALK/ROS1 TKI ,а ХТ+ИТ не се брои и в този случай става 3-та линия,след 2-ра ALK/ROS1 инхибитор от 1-2 поколение.Но пък ,ако ще си го плащат може и да се спести предишния инхибитор.

# 275
galita, защо редактира публикацията. Добре ми написа, че да не се боя от рак.. Аз имам някакъв нодул, открит случайно, а иначе съм с рака на гърдата от 10 години, нямах никакви проблеми, ходих все на рентген на бял дроб както се изисква и нищо не видяха...При сцинтимамография, която реших просто да направя контролно с контраст, видяха нодул в бял дроб. Тръгнах на скенер да видят, какво е това. И те написаха "нодул". И сега след 25 дни направих петскенер. Много облъчване за 2 месеци...Та този рак лекуват, но те че терапията някои не издържат. Много и грешат с тези петскенери та на мода е изпращане му за разчитане в Турция - има процедура ( 70 лева ли е струвала). После превеждат разчитане на български...На скенера ми откриха и втория нодул, а на друго място по диска написаха, че е само един...Да видя, какво ще напишат по петскенера..

# 276
  • Пловдив
Диска от ПЕТ скенера може да занесете другаде за консултация.Примерно на проф. Пиперкова в Онкологията в Дървеница. Силно се съмнявам двукратни преводи и разчитане в Турция да ви излезе 70 лв., ако въобще има такава услуга(Там предпочитат скенера да си го правят при тях) .Тя качва изображенията на софтуера за техния скенер и го гледа наново.  Видя доста допълнителни неща ,несвързани с онкологичното заболяване ,при мен,както и ми отговори на няколко въпроса ,който имах. Освен по нуклеарна медицина има докторска степен по лъчелечение и медицинска онкология.
Тeя "нодули" в белия дроб при вас ,каква им метаболитната активност описана в разчитането на PET/CT?Какво е заключението накрая на описанието?

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 09:04 от whitefang

# 277
  • София
emma1_, редактирах го, защото след следващите публикации, моята малко непрофесионално ми седеше, нали да не подвеждаме. Наистина - не се страхувай от рака.  Но не предполагах наистина, че толкова се влияе ПЕТ резултатът от кортикостероиди и АБ. И добре, че е този форум да ги разберем.
Иначе да, толкова подвеждащи заключения сме видели по изследвания. Моето усещане за България е, че има някои тип доктори, които се считат като последна инстанция (професори) сред гилдията и каквото те са написали, след тях никой друг не смее да гледа диска/изследването, може би някакво неписано правило ли, не знам, и направо го приемат за правилно. Затова сигурно хората се принуждават да пращат в чужбина. Но от друга страна, поради и неуредици в организацията на здравеопазването ни, клоним да не вярваме на нашите доктори и не винаги в чужбина се получава по-добро лечение/диагностициране. Някак си ми се ще да вярваме повече на нашите лекари.
Може би тук ще е полезно да коментираме разликите между Ту, нодул, лезия, метастази...

# 278
galita, едните ми казват да зачакам няколко месеци да се наблюдава дали ще расте, но аз направих петскенер, защото с гърдата патих заради "наблюдение". Наблюдаваха рак 1 см в гърдата 3 години и чак като ми писна да ходя по лекари с това наблюдение, оперираха го и биопсията показа рак и то агресивен G-3. Ни мамограф, ни скенер, ни ехограф не показваха рак, а фиброаденом (доброкачествено)...

# 279
Баща ми от днес вече има и странични ефекти от химиото.Има температура 37.2 и повръщане.Нщо ефикасно за повръщане ще препоръчате ли?

# 280
Баща ми от днес вече има и странични ефекти от химиото.Има температура 37.2 и повръщане.Нщо ефикасно за повръщане ще препоръчате ли?
Зофран или Деган. Ако не може да ги пие през устата намерете някой да му ги направи инжекционно

# 281
От тук нататък пийте Изписаните лекарства за страничните ефекти преди вливка,за да не се появяват изобщо,или да не са толкова изявени.Мамс пише Зофран,по-силно е

# 282
Дегана не му понася ще пробваме  Зофран

# 283

Ще повторя написаното от Фани (важно е) - задължително да си пие изписаните хапчета ПРЕДИ да има странични ефекти. В момента е един омагьосан кръг - гади му се - пие хапче - повръща го - пак му се гади. И пак същото. Това се прекъсва най-лесно с инжкеция (както Джолева е препоръчала). После си пие хапчетата преди пак да му е станало зле.

Баща ми беше на Деган и му беше достатъчен. Бяха му изписали и лоразепам - бензодиазепин е (успокоително), но работи синергистично с антиеметиците (хапчета против повръщане). Той не пи лоразепама, защото се чувстваше добре и без него. Дегана го забравяше чат пат, но все пак гледаше да го пие поне в първите 2-3 дни след вливка.

# 284
Благодаря ви ще му кажа как да пие.А температурата дали е страничен ефект.Притеснява ме дали не се разболява допълнително +страничните ефекти

Общи условия

Активация на акаунт