Рак на белия дроб - тема 8

• 44 324
  • 752
  •   1
Отговори
# 285
Днес получих резултата по ЕКОНТ от София...Много се притеснявах. Преди малко изпратих го на Hope4C в личното, който ми каза, че няма рак в резултата от Националната онкология..Иначе щяла съм да се тормозя до понеделник, защото в почивните дни няма кой да ми го разясни. Благодаря на този човек, че го има, че много знания има, че помага на всичките ни, губи личното си време на това. Искам да му пожелая и на всички вас кураж и напред. 

# 286
  • Пловдив
Дайте да видим и ние останалите хубав резултат , да се порадваме за вас.

# 287
Искам да го кача, но не мога да се оправя, не умея. То всичко пращах на Hope4C в личното. А тук не виждам опция за прикачване. Ако може Hope4C да го прикачи тук, нека да го направи. Просто информативно да се знае от вас, какво още може да има по дроба и ако (не дай бог) някой ще го има, то да не се отчайва, защото може да не е рак. А като имах вече рак на гърдата, то при всяко образование това се подозира. Но ето, че мислих, че като е петскенер, то ще напише, какво е това образование, от какво състои от мастна тъкан ли е, някаква инфекция ли, а то така и пише "нодул", както в скенера...

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 20:17 от emma1_

# 288
Хоуп не знае как да качи снимката, обаче, защото я виждам само в разговора, нямам я запазена на телефона.

Пише, че има 21/18мм нодул в бял дроб със SUVmax 1.93 и два нодула (~5мм) в едната гърда със SUVmax 1.83. ПЕТ е правен по повод нодула в БД - в заключението проф. Пиперкова е написала, че няма убедителни данни за рецидивираща болест (всички находки са без сигнификантно натрупване на радиофармацевтик). Нодулът персистира спрямо предходния скенер, без промяна в размерите. Препоръчва се проследяване.

Написах, че заключението не е страшно. Има някакви нодули, които трябва да се проследят, но SUVmax е нисък. Всичко това се открива и на фона на някакъв друг респираторен проблем, тоест нодулът може да е с друга етиология.

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 21:22 от Hope4C

# 289
  • Пловдив
Горе над кутията за отговора 5-и бутон е за качване на снимка.
Всеки нодул е сам за себе си. Може да е рак ( основен или метастаза) при висока метаболизма активност, може да е туберкулова,  аспергилоза също с висока активност, може да е от вирусно или бактериално възпаление-с по-ниска метаболитна активност, може да е грануломатоза и въобще още много неща.

Редакция: горното обяснение е за Ема.  Докато пишех Хоуп е пуснал неговия отговор. Както е написала проф.  В заключението нодула в белия дроб ,а според мен и двата нодула в гърдата трябва да се следят , според мен са прекалено малки за адекватно отчитане на метаболизма спрямо поетия радиофармацефтик.За този ПЕТ не знам какви са минималните размери, но предното поколение минимума е 8мм.Едва ли при този е под 5мм

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 21:08 от whitefang

# 290
Ако не бъркам, над 4-5мм ги виждат, но това зависи най-вече от обема на лезията. Ясно, че той е свързан с височина, ширина, дълбочина или радиус/диаметър, но е водещ. Също мисля, че зависи и от софтуера, който ползват. В Дървеница май е най-съвременен/читав.

Наскоро бяха намерили лезия в бял дроб на семеен познат. Човекът си беше изкарал акъла. Ясно какво си мислеше. Изнамери някакъв стар скенер и след консултация с образен се оказа, че лезията и преди години е била там, с абсолютно същия размер. Просто не била описана. Бенигнен нодул, естествено.

Важно е да сме наблюдателни и да не си създаваме фалшиво спокойствие, но е важно и да не изперкваме за всяка находка. Мисля, че само човек, който никога не е сканиран, няма физиологични особености. Simple Smile

# 291
whitefang, аз нямам гърда отдясно и това са образованията по шева. И заради тях аз тръгнах при професор Пиперкова на стинтимамография с контраст MI-BI - това е специализирано изследване при рак на гърдата, при което се гледат и лимфните възли до гърдите, шева за рецидиви, другата гърда...Професор Пиперкова е основател на това изследване. Това е много полезно да знаят всичките жени, че мамограф, ехограф от 100 случая на рак на гърдата показва само 80. А останалите 20 вижда като доброкачествено....Така стана с мен. Тоест аз ходих с рак и разчитах на мамограф, че е доброкачествено. А сцинтимамография никога не греши. Та на тази сцинтимамография случайно видяха формацията в бял дроб, заради която ходих и на петскенер да се види, какво е, защото мислиха, че е рецидив от гърдата. А това по шева на махната гърда мисля да не го наблюдават, а да го махна...То е повърхностно..А в дроба само 1 формация, нарекли са я нодул.
Hope4C, не умея да качвам тук нищо и затова нещо направих, че я нямаш в телефона....Благодаря ти за всичко и че те има в тази тема...

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 21:44 от emma1_

# 292
  • Пловдив
И да го махнеш , пак трябва да се следиш за рецидив. В началото по-често -3-4 месеца, След това 6м., година.Пожелавам ти все чисти скенери- PET, SPECT

# 293
И да го махнеш , пак трябва да се следиш за рецидив. В началото по-често -3-4 месеца, След това 6м., година.Пожелавам ти все чисти скенери- PET, SPECT
Благодаря ти. Но виждаш, че никой не си гледа работа...Трябва сам човек да измисля изследвания и прочее. Аз години наред казвам на лекарите, че това по шева се увеличава и хубаво би било да се види какво е, но никой изобщо не се трогваше та отидох при професор Пиперкова сама да се проверявам Rolling Eyes

# 294
Оооо точно така си е, никой лекар няма да ти каже я си ходете при Пиперкова, че е по-добър професионалист. Ние също сами си ходим при нея, за сега на 3-4 месеца за ПЕТ скенери. Незнам и аз не разбирам достатъчно ли е, но м/у тях правим и обикновенни с контраст. Пак сами си ги искаме,  на мен лично 6месеца за следена на рак ми звучат несериозно, незнам ...

# 295
Fani, искрени съболезнования! Животът е непредсказуем, трябва да се радваме на близките си, докато са до нас.

adel33, следете го внимателно с тази температура. Може и наистина да е страничен ефект и да е свързано с реакция на организма към туморния разпад. Миналата година по това време баща ми вдигна температура след втората вливка и смятахме, че са странични ефекти, но вдигаше доста време и в крайна сметка се оказа, че е карал ковид, въпреки че прави 4 теста тогава и бяха все отрицателни. После обаче имаше антитела, та има и до днес. Исках по-рано да пиша и по въпроса ти за хемоглобина и добавките - не е задължително хемоглобинът много да падне. При баща ми се разбутваха леко кръвните показатели след всяко вливане и после се възстановяваха. Само след четвъртото вливане химиотерапия хемоглобинът падна под норма, но след месец-два се възстанови. Не е пил добавки. Важното в да се храни колкото се може по-пълноценно. Сега е сезонът на червеното цвекло, ако обича давайте под някаква форма. Също киви, месо, разбира се, и т.н.

Последна редакция: сб, 13 ное 2021, 12:01 от Bojuri

# 296
[Божути благодаря за съветите,ще я следим ако няма подобрение ще търсим лекар.Той пие сок от цвекло,ябълка и морков,ще увеличи и яденето макар че сега не му се изобщо яде

# 297
Здравейте ,след втората бронхоскопия отново няма резултат.Този път отне 3 дни и получихме епикризата по Еконт .Насочват свекърва ми към гръден хирург и отново се връщаме при Янков .Качвам епикризата и много моля някой да ми обясни на разбираем език.След 2 бронхоскопии все още не разбирам ,резултат не успяват да вземат или не намират тумурни клетки в така взетия материал? Сега следва да се направи отворена биопсия ,но свекърва ми показва алергия към голяма част от упойките .Бях чела някъде ,че ако туморът е злокачествен и се отвори мястото от кислорода тръгват разсейки.Моля за съвет какво може да се направи .Имаме ли друг избор освен отворена биопсия? Да добавя ,че не плюе кървави храчки,написано е ,за да може да я приемат в болницата .
Желая ви здраве и кураж [/img][/img]

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 00:11 от Lusyty111

# 298
Опитайте пак да качите епикризата. В момента не излиза.

Измишльотина е това за отворената биопсия и разсейките. Няма 1% истина. В кръвта също има кислород - в противен случай тъканите щяха да страдат от хипоксия и впоследствие да некротират.

Няма алтернатива биопсията. Трябва да се направи. За “отворената” биопсия има два варианта - VATS (роботизирана хирургия, която е по-малко инвазивна; това се прави в Токуда от доц. Минчев) или стандартна операция (торакотомия), която е по-инвазивна и се прави на повече места.

# 299
  • София
Предполагам този резултат от бронхоскопия е от Панагюрище? При баща ми там също не можаха да му вземат като хората, втората бронхоскопия беше в Онкологията в София Дървеница. В Панагюрище операцията е била с пълна упойка и легнал, а в Онкологията с местна упойка и седнал и така е достъпно мястото да вземат материал, явно си знаят работата. Иначе от Панагюрище епикризата беше точно бла-бла. Поне не бавят много да се чака за резултат (за разлика от Дървеница). Но все пак - защо бронхоскописта не дойде при пациента после или на близък и да каже с прости думи, би спестило време и нерви на пациента и близките. Ама нали трябва да се вземат едни пари... колкото повече пъти, толкова по-добре...

Общи условия

Активация на акаунт