Рак на белия дроб - тема 8

• 43 563
  • 752
  •   1
Отговори
# 465
  • Пловдив
2рата  горе е от скоро. След ЛТ е имало две малки  на фона  лъчев  пневмонит , които са част от него и са изчезнали в последствие, и са резултат  от пневминита. Първоначално са реагирали еднакво на ЛТ, но в по следствие
са се променили нещата . Дори и да са с един първоизточник е възможно да
се различават генетично, вследствие на различното време на поява и допълнително  мутиране на по-старата.Различни  плътности,  различна околна среда , то дори по-добре се е повлияла  тази облъчена с по-ниска доза -в дясно долу.

Последна редакция: ср, 01 дек 2021, 19:35 от whitefang

# 466
  • София
Баща ми продължава да се чувства много зле и отпаднал, и продължава да вдига температура 37.5-37.8, вече 7-8 дни и въпреки антибитикът, който приемаше.

Правихме скенер, БЯЛ ДРОБ - с дифузни емфизематозни промени, без огнищна патология, свободни магистрални бронхиални просвети
Плеври интактни
Медиастум- без данни за органна патология.
Наличие на пакети от лимфни възли паратрахеално вдясно с аксиални размери 22/24 мм. И трахеобронхиално вляво с аксиални размери 12/14 мм.

Според лекарите в Пловдив това се дължи на развитие на онкологичния процес.

Ето и кръвните му изследвания. 
Сега чакам пред кабинета на онколога, да видим какво ще каже, но мама започва  губи надежда, че ще настъпи обрат в състоянието му.

# 467
  • Пловдив
Красимира. Или има вирусна инфекция - антибиотика НЕ помага .
Или е много тежка имунна реакция,следствие на терапията. Вижте колко високи са му ЛиМФоцитите. Обсъдете с онколога внимателно,незабавно стартиране на кортикостероидна терапия,за подтискане на евентуална имунна реакция. Опитайте се да изключите вирусната инфекция,защото кортикостероидите в този сл. може да донесат повече вреда отколкото полза. За да изключите и ковид-19 ,направете тест за антитела (кръвен) - IgM,IgG . А неутрофилите са му ниски ,какъв антибиотик е пил? Последната терапия само  Кейтруда ли беше или + Пеметрексед. Преди терапията как му беше кръвната картина? Отпадналостта може да е заради ниския хемоглобин.

Последна редакция: чт, 02 дек 2021, 11:27 от whitefang

# 468
Мисля, че е с вирусна инфекция и то силно суспектна за ковид. Whitefang вече е обърнал внимание на лимфоцитите и неутрофилите. На мен друго ми прави впчатление - СУЕ е 70, CRP е 37, INR е нисък, а д-димер е 0.9.

CRP е реагент на остра фаза и маркер за възпаление. Колкото по-висок е, толкова по-вероятно е да се касае за бактериална инфекция. В случая не е достатъчно висок да навежда на подобна мисъл, но е достатъчно висок (37 при реф. до 5) да предполага вирусна инфекция (или имунна реакция към лечението).

Завишеният д-димер е изключително характерен за ковид, защото коронавирусните инфекции предизвикват васкулит и тромбози. При тази стойност е редно да дадат на баща Ви антикоагулационна терапия (инхибитор на фалтор Ха) или поне някакъв антиагрегант според мен. Като добавим и понижения INR (тоест времето за коагулация е понижено, кръвта се съсирва по-бързо) - съвсем наложително ми се струва да започнат подобна терапия.

Както whitefang е писал, антибиотик няма да го оправи, ако е с вирусна инфекция. Пуснете тест за SARS CoV 2 IgM антитела в някоя лаборатория. Важно е да са IgM, а не IgG - за вторите още е рано.

Стискам палци да се оправи!

# 469
  • София
Красимира. Или има вирусна инфекция - антибиотика НЕ помага .
Или е много тежка имунна реакция,следствие на терапията. Вижте колко високи са му ЛиМФоцитите. Обсъдете с онколога внимателно,незабавно стартиране на кортикостероидна терапия,за подтискане на евентуална имунна реакция. Опитайте се да изключите вирусната инфекция,защото кортикостероидите в този сл. може да донесат повече вреда отколкото полза. За да изключите и ковид-19 ,направете тест за антитела (кръвен) - IgM,IgG . А неутрофилите са му ниски ,какъв антибиотик е пил? Последната терапия само  Кейтруда ли беше или + Пеметрексед. Преди терапията как му беше кръвната картина? Отпадналостта може да е заради ниския хемоглобин.

И аз това си мисля - вирусна инфекция, но как може да се разбере дали е вирусно или не.
Със сигурност не е Ковид, майка му пуска кръвни изследвания за антитела като му пуска и другите изследвания, но са IgG - 178 при реф 50, но той е ваксиниран.
От няколко дни казва, че трудно преглъща и го боли гърлото тогава. Едва се храни.

Какви показатели показват тежка имунна реакция към терапията. От тази тежка реакция може ли да поддържа температура. Отделно докато беше на антибиотик Т беше не повече от 37,5, след като го спряха веднага скочи на 37,8-38. Смениха три антибиотика за бял дроб, с единия лекуват Ковид.

Последните две терапии са само Кейтруда. (едната беше на 13,10, другата на 08,11).
Хемоглобина му се движише около това 116-126.

# 470
Ковид не се лекува с антибиотици. Лекува се симптоматично. При по-тежки случаи се лекува с антикоагуланти, кортикостероиди, противовирусни препарати (ремдесивир), моноклонални антитела (Ронаприйв) и IL-6 инхибитори (тосилизумаб). Ако има насложена бактериална инфекция - тогава се лекува с антибиотици.

Убеждението, че не е болен от ковид, защото има отрицателен БАТ и е ваксиниран, не е особено състоятелно. Покрай новите щамове (Делта, Омикрон) има много пробивни инфекции. IgG антителата му са артефакт от ваксината; затова нищо не казват. Трябва IgM да се види според мен. Ако пускате кръвни изследвания - може да добавите и феритин. Евентуално може да пуснете и прокалцитонин. И двете са остро-фазни протеини, но прокалцитонин е завишен само при бактериални инфекции.

Странно ми се струва основното заболяване да прогресира от днес за утре в паратрахеалните ЛВ. По-скоро лимфаденопатията там е в резултат на инфекцията в нос/гърло.

# 471
  • Пловдив
На мен също ми се вижда неоснователно твърдението за прогресия,
в посочените лимфни възли ,при липса на други находки в торакса.Още повече ,че доколкото си спомням той и първоначално не е имал засегнати ЛВ, а метастазирането е било хематогенно.
Антителата въпреки ,че са над референтната ст-ст ,са много ниски.
Антибиотиоците подтискат провъзпалителните цитокини ,както и лимфоцитната активност, и намаляват възпалението ,от там и темепературата не  е била  висока по време на приема им.Ефект обаче нямат срещу вируси, и дори подпогат разпространнието им ,с това ограничаване на имунната реакция.

# 472
Hope4C, искам да пропия някакъв имуностимулатор за дихателната система и бял дроб. Можеш ли да ми кажеш, какъв...Благодаря ти предварително.

# 473
  • Пловдив
Не съм Хоуп, но мисля с тази хронична астма ви е необходим имуносупресор. Пулмолога какво казва?

# 474
Не знам как точно да отговоря. Неведнъж съм изразявал отрицателно мнение за алтернативната медицина, където попадат повечето продукти набедени за имуностимулатори.

Конкретно, вярвам в специфичния имунитет. Ако искаш имунитет към определен патоген - гледаш дали има ваксина (перорална/инжекционна). После преценяваш полза/риск. За бял дроб има Пневмовакс 23. Не знам защо не е популярна. Има и Синфлорикс и Превенар 13, но не знам дали се прилагат при възрастни. Тези ваксини създават имунитет срещу щамовете бактерии, които най-често предизвикват респираторни инфекции (пневмонии). Бронховаксом прави нещо подобно, но се пие през устата и не мисля, че е толкова ефективен, колкото инжекционните ваксини.

Ако притеснението е грип (вирусен причинител) - пак има ваксини, Инфлувак и Ваксигрип, които са безопасни и ефективни. Със сигурност за 20те лева, които струват, вършат повече работа от безброй добавки с висока цена и съмнителен резултат.

Ако се търси неспецифичен имунитет - най-доброто са маски, дистанция и редовно миене на ръце. За тях поне има адекватни проучвания, че работят. При билковите алтернативи няма солидни доказателства дори за някои от най-популярните (напр. ехинацеа), какво остава за останалите.

Редакция: Пневмовакс 23 вече няма в България (😤). Синфлорикс не е одобрен за възрастни, но Превенар 13 е. Добра ваксина е. Цената ѝ е към 120 лв, но се слага веднъж на 5 години.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 03:53 от Hope4C

# 475
Да докладвам - на 9 дек. Минчев ще направи бронхоскопия и ще махне малката лезия, предполагам с VATS, защото й обясни, че ще направи две малки дупчици и ще остане само три дни в болницата.
Пак каза, че може двете да се окажат с различен произход.
Моля някой с опит да сподели как минава възстановяването, за да я успокоя, че се е панирала Hug

# 476
Zigi...татко беше с VATS ( или поне така ни излъгаха) , но се оказа, че Д.Петров не просто му е направил отворена операция, но е счупил няколко ребра, без да ви уведоми след операцията. И възстановяването беше дълго- 1 седмица на легло, още 3 седмици ставане от леглото с помощ, и после още 1 месец болки при движения. И до днес боли ако се завърти, или полежи на дясно. Но ... както писах - това не е било VATS и това е май най-лошия сценарий.
Ще се справите! Браво! За Коледа подаръка ще Ви е здраве!

# 477
Благодаря, kalina!
Аз също не останах с добри впечатления от него. Днес пред кабинета на Минчев, говорих с една дама, която вчера е била при него. Грубо държание, желание веднага да оперира, пратил я да прави изследвания и да си ги плати..

# 478
Благодаря, kalina!
Аз също не останах с добри впечатления от него. Днес пред кабинета на Минчев, говорих с една дама, която вчера е била при него. Грубо държание, желание веднага да оперира, пратил я да прави изследвания и да си ги плати..

Когато се върна назад и си спомня колко мъка причини на татко и сълзите ми избиват.....
Както и да е - за вас мисля, че сте попаднали на най-доброто възможно място!  Вярвам, че всичко ще е наред!

# 479
Да докладвам - на 9 дек. Минчев ще направи бронхоскопия и ще махне малката лезия, предполагам с VATS, защото й обясни, че ще направи две малки дупчици и ще остане само три дни в болницата.
Пак каза, че може двете да се окажат с различен произход.
Моля някой с опит да сподели как минава възстановяването, за да я успокоя, че се е панирала Hug
Браво! В четвъртък е 9ти, ще стискам палци всичко да мине по най-добрия начин за вас. Минчев си разбира от работата ще направи всичко както трябва.
Важното е, че операцията ще е преди празниците, че да не губите ценно време в чакане.
Всичко ще е наред 💕

Общи условия

Активация на акаунт