Рак на белия дроб - тема 8

• 43 543
  • 752
  •   1
Отговори
# 480
whitefang, Hope4C, астма не се проявява при мен и е лъжа, че тя не се лекува. Но бях болна от нещо със силна суха и упорита кашлица. Така бях 2 месеци и плюс болка в гърло, което не ме боля точно 20 години. Но те заради нодула, че е над 2 см бих пила нещо подсилващо... Може и имуносупресор, но кой да каже, какво точно, освен вас двамата ангели... Лекарите не ми казват нищо...Пулмологът казва, че не знае.

# 481
Здравейте, пожелавам  на всичи да чуят само хубави новини и нека тази Коледа донесе радост в повече домове.
Ние днес бяхме в спешното отново,тъй като мама имаше 38градуса температура и доста силни болки в гърба .Бях писала че майка ми направи бъбречна инфекция след терапиите, но днес след проведен скан се оказа че има и счупен нов прешлен (4ти лумбален)в резултат от остеопорозата.Утре трябва да се обадя на личният и лекар и в епикризата пише че ще започне Бифосфонатна терапия.
Някой има ли идея дали това по някакъв начин ще повлияе на терапията и (Имуно-химиотерапия) , защото на 14 и е вторият цикъл.Има ли нещи друго което мога да изисквам да и се направи освен тази Бифосфонатна терапия?

# 482
  • Пловдив
Не пречат бифосфонатите на терапията.  Прилагат се и  при метастази в костите. Според мен е хубаво да направите  и костна сцинтиграфин за да се отхвърли /потвърди  причината  за счупването на прешлена,  че е от остеопорозначение изменения ,а не от метастаза. Принципно има биологично
лечение   , което е насочено към блокиране на остеобластите -моноклонално антитяло , под формата на инжекции  -XGEVA -месечно, PROLIA -на 6 месеца.
По ефикасни са -двете са еднакви но с различна  концентрация, затова и различната периодичност , от бифосфонатите и с по малко странични ефекти.
Обаче може да  не се заплащат от здравната система ако става въпрос за остеопоророзни измене ни , а не за онкологичен  процес в костите . В БЪЛГАРИЯ  се заплаща наполовина Пролия от ЗК  при доказана остеопороза  и е безплатна ,тя и Ексджива  при онкология .

# 483
Подкрепям whitefang. По-добрият вариант от бифосфонатите са RANKL инхибиторите - Prolia, ако е с остеопороза, или Xgeva, ако е с костна дисеминация. И двете съдържат denosumab, но в различна концентрация. Съответно се бият през различен интервал. Попитайте лекаря си за този вариант. Ако се съгласи - имайте предвид, че 1) по време на лечението с денозумаб НЕ може да се вадят зъби (има риск от челюстна некроза) и 2) трябва да се следят калций и витамин Д (вероятно и да ги пие), защото има риск от хипокалцимия.

Няма риск да се прилагат успоредно с ХТ и ИТ. В някои случаи на костни метастази четирите лекарства се прилагат едновременно - платинен дублет, PDL1 чекпойнт инхибитор и RANKL инхибитор.

# 484
Благодаря за бързите отговори.Ние сме в Англия-досега нищо не сме заплащали всичко се поема от NHS , за остеопорозата съм на 99% сигурна ,защото още преди 2 месеца един от лекуващите и лекари каза че има, но за всеки случай ще назначи ядрено магнитен резонанс, но така и остана .Още утре ще говоря с местното GP  и ще искам да ме пренасочи за костна сцинтиграфия и  се надявам на добър резултат.

# 485
  • Пловдив
Възможно е и ДА НЕ Заплащат  RANKL  инхибиторите  , или поне не и XGEVA при остеопороза ,защото процеса е много по бавен от такъв предизвикан  от метастази . Там бифосфонати вършат задоволителна  работа,  а понякога и само прием на калции.  Магнезий и вит Д3 са достатъчни за го спрат или забавят драстично или коригиране на проблеми от щитовидната жлежа.
Ако е от метастатичен процес свръх активността на остеобластите , разрушаването е много по-бързо   и дори на 6 месеца  ПРОЛИА  не е удачно ,
а се слага XGEVA  всеки месец.  Между другото страничните еефекти  със зъбите и челюстта ги има и  при бифосфонатите, както и с тях се приемат , калций и ВитД. А към Д и К2 и А. Стискам палци да е само остеопороза .

# 486
При бифосфонатите страничният ефект с некрозата на челюстта е дори по-неприятен. При RANKL инхибиторите рискът от подобен инцидент се връща към базисния около 6 месеца след прекъсване на лечението. При бифосфонатите рискът е повишен доста по-дълго време (не искам да подвеждам, но мисля, че ставаше въпрос за години, ако не и до живот).

Това е част от причината да мисля, че денозумаб е по-добрият вариант. В България НЗОК покрива Пролия частично дори като първа линия на лечение (при тежки случаи на остеопороза). Съмнявам се NHS да е по-назад в това отношение.

# 487
  • Пловдив
Да денозумаб е по-добрия вариант, и както съм писал по-предния пост, в БГ за доказана остеопороза, касата плаща Пролиа ,малко над/или половината и цена.  Странно защо Личния лекар е предложил бифосфонати, той би трябвало да знае добре какво се реимбунсира при тях от NHS, и ако това включва и Пролиа и той е запознат с показанията за приложение ,да предложи това.Така само гадаем . Най-добре да пита жената ,за възможността да се прилага RANKL инхибитор, та дори и да трябва да си го плащат.Не е безбожно скъп ,като таргетните /имуно терапии за онкологични заболявания.

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 11:54 от whitefang

# 488
Здравейте, влизам в темата с една добра новина. В медиите излезе информация, че в Плана за възстановяване и устойчивост е заложено в детската болница да бъде създаден център с протонен ускорител. Идеята е да се ползва основно за онкологични заболявания при децата, но ще може да се ползва и от възрастни. Знам, че много хора с проблеми следят тази тема. Дано наистина да се случи и да има положителни резултати.

# 489
Дано това желание да материализира в един свестен синкротрон за всички. Има нужда от един такъв в България. Благодаря, че сподели новината. Simple Smile

# 490
Това за мозъчните метастази ли беше,друг вид облъчване?

# 491
  • Пловдив
Няма да е скоро ,да влезе в действие. Чух му изказването на  министъра ,леко лайшко. И незнам дали са наясно какви ресурси - финансови и човешки(то май ги и няма в БГ) са необходими да ежедновното обслужване и поддръжка на един такъв ускорител. Ще се радавам ,ако се получи ,след толкова години само говорене по темата ,без реални действия . В момента май на държавата и излиза много по-евтино да заплаща лечението с протонна терапия на деца с редки и трудно достъпни /дълбоко разположени тумори в Чужбина, като за възрастни пациенти почти не одобрява такива лечение и затова  не се предприема нищо за създаване на такъв център.
Само ако тръгнат да го реализират ,да е истиниски синхротрон, а да не закупят някой олекотен ускорител с лазери,който може да се ползва само за ограничен кръг ,предимно "Очни" радио-хирургии. Цената ,за първоначалното играждане/придобиване на оборудването ще я платят евентуално,с парите от плана за възстановяване от пандемията. Ама после като няма пари за поддръжката на такъв център ,да не стои като паметник,нефункциониращ.Това полседното не съм много убеден ,че са го мислиси въобще.

Фани ,това си е ускорител , но за протони и евентуално за въглеродни йони . Използва се да лъчетерапия ,която е по-прецизна ,заради голямата тежест на частиците(няма отклонение от траекторията) , няма изходяща доза извън планирания обем,достига до по-дълкобоко разположени тумори без загуба(или с много минимална) на енергия (при фотонните ускорители до 30см макс) и така в планирания обем се реализира цялата планирана доза.

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 14:08 от whitefang

# 492
Не разбра какво значи това ,но за твоя случай и при мама би ли била възможна..

# 493
  • Пловдив
Не разбра какво значи това ,но за твоя случай и при мама би ли била възможна..
Общата доза ,както и дозите за критичните структури и локалните дози не могат да се надвишват.Ако
не може да се облъчва с фотони заради достигната някоя от максималните дози,не може и с каквото и да е друго
да се облъчва,в това число и с протони/въглеродни йони.

# 494
Със сигурност им трябват поне 6-7 години за изграждането и въвеждането в експлоатация на подобно съоражение. То не е да изсипят 200-300-400 милиона за един синхротрон - Хитачи ще им го произведе за година, две. Ще трябва да пратят лъчетерапевти, медицински физици и техници в чужбина на обучение за няколко години. В противен случай ще имаме един много скъп музеен експонат, който никой не знае как да използва пълноценно (грехота).

За тежки частици тип въглеродни йони няма да се бръкнат (говорим за още няколко стотин милиона). То няма и смисъл. Случаите, при които въглеродните йони имат добавена стойност над пртонното лечение, ще са единици на нашето 6 милионно население. Наистина е по-рентабилно да ги пращат в Италия и Германия. Не ми е известно да има сериозен наплив на медицински онко туристи в България, който някак да оправдае инвестицията в ускорител на въглеродни йони.

И все пак - дори един протонен ускорител би бил страхотна стъпка напред. Ще спести пътуването в чужбина на много деца (основно при педиатрични тумори се използва). Ще позволи и на други хора с лошо/дълбоко разположени метастази в ЦНС, медиастинум/бял дроб (около сърце/важни кръвоносни съдове), гръбнак (за повторно облъчване на определени лезии) да получат оптимално лъчелечение на територията на страната.

Дано, дано си спазят обещанието този път. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт