Рак на белия дроб - тема 8

• 43 537
  • 752
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте на всички! Прочетох всички теми и наистина се моля за всеки един пишещ тук! Благодаря ви и че помагате на новодошлите. Пиша заради тате, утре ще ви разкажа неговия случай. Сега влизам само да попитам къде в София да пусна хистохимия? Прочетох че проф. Христова е един от добрите за това, но тя в НГЛ ли работи, в някоя частна лаборатория ли е? Много съм ядосана, защото още преди операцията казахме, че искаме и имунохистохимия на пробите, а днес са казали на майка ми, че са направили само хистология.

# 496
В Медицинска Академия работи, в сградата на патологията. Като тръгнеш от бул. Витоша по бул. Пенчо Славейков по посока Пирогов, се пада от лявата страна. Жълта, ъглова сграда на около 150-250м от кръстовището на Витоша и Славейков. Съвсем близо е и Майчин Дом, където е НГЛ.

Пишете, ако имате нужда от друго, и успех с изследванията.

# 497
Да, сетих се къде се намира. Благодаря ти
Hope2C !Аз трябва да се свържа с нея, на място ли да поискам тя да ги изследва, как се процедира? Не са казали какви са резултатите от хистологията, утре щели да им кажат. Сега за второ мнение плаща ли се, ако хистологията е за злокачествено образувание ?
Ако пробата е от предполагаема метастаза, без да е взета биопсия от основното образувание прави ли се имунохистохимия на материал от метастаза или не и за това не са пуснали?

# 498
Нас ни прати онколог при нея с една бележка, на която пишеше какво иска (имаше допълнителни неща като Ki67, например, което не се прави рутинно при белодробни ка) и кой ни изпраща. Не съм звънял - появих се пред кабинета ѝ една сутрин с листчето и блокчетата. Не очаквайте мили приказки и любезности, претоварена е, но си разбира от работата. Плащахме нещо, но беше символично - 50-100 лв за всичко (консултация, изследване, ИХХ и т.н.).

На теория всичко се прави от метастаза - микроскопско определяне на типа, ИХХ, генетични изследвания. В действителност метастазите от белодробни ка изглеждат доста различно в различните органи, които засягат. Това прави изследването им много трудно. Малко са патолозите, които могат да се справят добре с това предизвикателство. В София освен проф. Христова, може би доц. Бачурска би била полезна.

Другият проблем при хистологичните и имунохистохимичните изследвания от метастаза е свързан с обработката на материала. Например, при костните метастази често се налага декалциране на пробата (преди фиксиране с парафин). Това декалциране компрометира някои ИХХ изследвания като PDL1.

След всичко написано - единственият материал от заболяването на татко бяха две недобри (и декалцирани) блокчета от метастектомията на гръбнака. Справихме се въпреки тях, но въртележката от хистопатологични изследвания (5 в България и 1 в чужбина) ми стопи лагерите (беше с 3 различни диагнози в един момент 🙄). Ако имате време - биопсия на първичния тумор е най-добрият вариант, категорично. Ще спести и време, и нерви (гарантирам).

# 499
Случаят е такъв: Преди около 2 м и половина получава главоболие и лек световъртеж след дни, които временно се повлияват от болкоуспокояващи. Не казва на никой, продължава да ходи на работа, докато замайването не става по-осезаемо и постоянно. Отива при лл, която му изписва някакви хапчета за глава, но след дни като не отшумяват симптомите, го изпраща на пср и снимка на бял дроб. От там пулмолога вижда петно в белия дроб, което решава да "изчисти" с антибиотици, противовъзпалителни и отхрачващи. Между временно по лично настояване тате си прави снимка(ренген), като лл казва да бъде на шийни прешлени за евентуални шипове.Така минава повече от месец от началото на симптомите. След като нещата не се подобряват, а обратното накрая постъпва в болница, където правят КТ и се открива ТУ в мозъка и ТУ в 1-2 дял в дясно на бял дроб. Включват лекарства за да овладеят сиптомите на главоболие и замайване, които още с първото вливане се повлияват. Така след 5 дни, решават да го местят в друго отделение за бронхоскопия от белият дроб. Обаче се оказва че няма места, и го изпращат да си ходи в петък с уговорката сряда да се върне за постъпване. В събота вечерта, симптомите се връщат десетократно по-изразени във всяко отношение. По спешност отиваме в Токуда, където след 2 часа чакане(без да има много хора пред нас) му вливат същите лекарства от епикризата, но отказват да го приемат. Така постъпва в Свети Георги в Пловдив. 4 дни му вливат системи за да спадне отока около ТУ и в петък с належаща операция е отстранено.Докторите предполагат основен ТУ в бял дроб, и това в мозъка да е метастаза. Операцията мина преди 2 седм. Той се чувства много добре и го готвят за изписване от неврологията. Но днес разбирам, че имунохистохимия не е правена и направо се сринах. За това попитах дали от метастаза ИХХ ще е достоверна, защото тази операция беше най-належаща преди всичко останало. Казали са, че утре ще има обсъждане с гръден хирург. Надявам се да има повече яснота утре.

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 19:13 от Believe's

# 500
Уф...съжалявам, че сте се сблъскали 1) с диагнозата и 2) с най-“хубавите” страни на системата тук, където те подхвърлят от 5 болници в 10та. Няма смисъл от сриване, защото не са направили ИХХ - много болници (вкл. големи такива в София) нямат техническа възможност за извършване на ИХХ. Повечето карат на микроскоп от 19ти век и евентуално някои базисни реактиви. Не знам какъв е случаят на Св. Георги, но не бих се изненадал да е точно такъв.

В момента най-важното е да се възстанови от неврохирургичната интервенция. Не мисля, че е разумно да се оперира БД, камо ли да се правят някакви упражнения за тотална/субтутална резекция на тумора там. При метастатичен белодробен карцином лечението е системно (ХТ, ИТ, ТТ) и евентуално локално/фокално с лъчетерапия (радиохирургия, лечение с модулиран интензитет).

Докато баща Ви се възстановява от операцията, направете три неща:
1) Среща с онколог да планирате следващи стъпки;
2) Второ хистопатологично изследване (на материала от метастектомията на главен мозък) с ИХХ (с PDL1) и генетични изследвания (EGFR, ALK и ROS1 за начало);
3) КТ на цяло тяло с контраст или ПЕТ/КТ и ЯМР с контраст на глава за завършване на стадирането.

Онколог или хирург може да издаде направление за ПЕТ и да запишете час още от сега, защото се чака между 2 седмици и 1 месец. Принципно, не е добре да се прави в първите 4-6 седмици след операция, защото оперативното поле е с повишено натрупване на глюкоза. В конкретния случай същото е в главата, където ПЕТ не е особено полезен - тоест би ви дал полезна информация за останалите части на тялото и по-рано. За главата се прави ЯМР с контраст, освен ПЕТ - уточнете с онколога или неврохирурга колко време да изчакате преди да го направите.

Реалистично, ще приключите с изследванията в началото/средата на януари и тогава ще започне лечение. Споменавам го, за да не се мъчите с мисли тип “Губим ли време?”. Не, не губите, правите всичко възможно да получи най-доброто лечение, а този процес отнема месец(и).

Успех!

# 501
Believe, не се ядосвайте, повечето в темата така се озоваха тук,отрачващи , кортикостероиди,сиропи,опъване на пътеки и накрая вдигат ръцете ...много позната история.Добре е,че поне са успели да махнат мозъчната мета ,успех и не се отчайвайте!!!

Ние утре чакаме резултати от Пет скенера ,и постъпва мама за ЯМР.Дано поне нещата с белия дроб са ок,макар че то едното като не е...Иначе мама е добре,днес обикаля пешачката цял ден из града по задачи ,после на работа.Но забелявам едно странно поведение тип "я да си оправя нещата и да си кажа всичко на децата",което отчасти си обяснявам де,нормално единия като почине да осъзнаеш,че си смъртен,а и особено с тази диагноза.А и сега имота в Гърция продаваме,който се взе за тати главно ,но сега и разпределя и разделя всичко и ми е едно тягостно...Преди все и правех забележки за тези неща и й се карах,сега само мълча и се съгласявам .А и една понякога ядосана става,за мн дребни неща много се дразни,не знам..

Поне й намали кашлицата ,почти не пие бронхексим и пртов Диарията лекарствата почти не ги пие,а и сатурацията ,която й измериха поне ме зарадва-98,беше 94.Надявам се в мозъка да е нещо друго(и аз не знам какво) и така хващам се за малките неща,че иначе не става..

# 502
Както казах, аз изчетох всички теми и дори все още ми е някаква каша. Благодаря отново, всички тук сте толкова отзивчиви и мили и борбени, щастлива съм че има такива човечни същества!
Относно ИХХ, говорих с доктора по телефона и изрично го попитах дали ще го направят патолозите, като поисках и генетични и за Кi67. Той ме увери че пращат материала в патология извън болницата и там ще направят ИХХ, а за другите ми каза, че когато излезнат резултатите, ще може да ги взема и да ги занеса за второ мнение и там вече да ги поискам. Ок, съгласих се. Но днес какво разочарование. Може ли 2 седмици да ги бавят като е само хистология под микроскоп... За обсъждането с гръден хирург са пояснили че ще бъде главно за това, дали да се вземе материал за изследване и евентуално лъче на глава и белия дроб. Питах и за пет скенер и ямр неврохирурга, той каза пет скенер след възстановяване и излизане на резултатите, а на глава са правили КТ и с контрастно вещество и не е имало други огнища там. Мислех си, че мога да се срещна с онколог чак след онкокомисия и излизане на ИХХ....
Фани благодаря ти! Радвам се, че майка ти се чувства добре сега и стискам палци за добри резултати! Вие не ме познавате тук, но аз толкова неща прочетох за вас, и все едно съм ви виждала на живо!

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 20:28 от Believe's

# 503
Believe, не се ядосвайте, повечето в темата така се озоваха тук,отрачващи , кортикостероиди,сиропи,опъване на пътеки и накрая вдигат ръцете ...много позната история.Добре е,че поне са успели да махнат мозъчната мета ,успех и не се отчайвайте!!!

Ние утре чакаме резултати от Пет скенера ,и постъпва мама за ЯМР.Дано поне нещата с белия дроб са ок,макар че то едното като не е...Иначе мама е добре,днес обикаля пешачката цял ден из града по задачи ,после на работа.Но забелявам едно странно поведение тип "я да си оправя нещата и да си кажа всичко на децата",което отчасти си обяснявам де,нормално единия като почине да осъзнаеш,че си смъртен,а и особено с тази диагноза.А и сега имота в Гърция продаваме,който се взе за тати главно ,но сега и разпределя и разделя всичко и ми е едно тягостно...Преди все и правех забележки за тези неща и й се карах,сега само мълча и се съгласявам .А и една понякога ядосана става,за мн дребни неща много се дразни,не знам..

Поне й намали кашлицата ,почти не пие бронхексим и пртов Диарията лекарствата почти не ги пие,а и сатурацията ,която й измериха поне ме зарадва-98,беше 94.Надявам се в мозъка да е нещо друго(и аз не знам какво) и така хващам се за малките неща,че иначе не става..
Ох, Фани дано всичко да е наред..или поне да не са много страшни нещата. Миличката и тя, притеснена е жената, страх я е сигурно. Бъди повече до нея, вярвам че всичко ще се нареди.

# 504
Ох, Фани, неприятно е, но да ти кажа и аз на нейно място бих сложила всичко със собствеността в ред приживе. Един куп допълнителни нареждания ще дам - ако имам здрав орган - да се дари, а после да ме кремират и да ми разпръснат праха (май е незаконно в Бг). Ако може - да го пръснат някъде в Испания. Ако не - поне на нос Калиакра Kissing Heart
И аз понякога се ядосвам на моята майка. Много неща имам на главата си - отговорна работа, син с тежък пубертет, мъж от сто години и тн., и понякога ми идва в повече да ми обяснява какво са казали по телевизията. Последно беше гледала Дани Петров и ми го хвалеше. Доста грубо я отрязах, че И при него съм била. Гризеше ме съвестта после, но и аз съм човек!

Стискам палци за хубави резултати на скенера и ЯМР!
И ви предлагам, някой ден да се видим на живо! Тук всички получаваме повече подкрепа и съвети, отколкото в реалния живот. Heart

# 505
Оооо и аз искам да се видим на живо и да се запознаем всички, ама то сме май от цяла България. София, Пловдив, Хасково... а бе накрая среща в Пловдив, че е по средата😉 Само да сме живи и здрави всички, и семействата ни.
Много бих се радвала на среща 🥰.
Аз имам чувството, че ви познавам от цяла вечност!

# 506
Хахс,. Зиги,според мен това не е и от болестта ,така са родителите ,даже мама все я бъзикам,че е като майката от Малкълм 🤣Винаги се разправя с хората и така ги реже и само повтаря едно и също още и от преди болестта ,пък сега ....

Аз да ви кажа нещо смешно,че ви сънувам ,че все с някой сме се засекли някъде ,хах,ще се радвам да се видим 😄

# 507
Да сме живи и здрави до пролетта и ще си спретнем една среща някъде, че сега няма смисъл аз умирам от студ 🤣.
С whitefang ще ви чакаме на Пеещите фонтани ...

# 508
Супер, обичам Пловдив! Какви кръчми има там, ех!
И къпана баница!
Но и Хасково обичам! Преди години, пак през форума, помагахме на един дом за деца до 3 години. Покъртителни бяха условията за децата!
После съм ходила по работа и няколко пъти за развлечение.
Където кажете - там съм!

# 509
  • Пловдив
Believe'
Сигурни ли сте , че хистологията не е от Гефрир само и в момента да правят нормална хистология ИХХ, която там отнема от 2 до 3 седмици.Такава им е практиката и след излизаме на окончателния вид, грейд според хистологична диференциация на тумор ни клетки , стадии имате вече- 4, направо служебно минава на онкокомисия и получава решение. Патологията им и е добра в С.в.Георги , но поне преди по тоя път не изследваха с ИХХ PD-L1 и не правеха генетични тестове за мутации. Казвам го от опит , защото моя случай е едно към едно.На 29 октомври 2018 след работа в
Спешното във 2-ра градска-там има скенер и няма навалица,  заради лицева пареза и слабост в леви крайници.Там скенер, кръвна картина,,неврологичен статус от дежурия неврохирург-те са си от св. Георги спешните лекари  и като излезе резултата от скенера с линейката в Св.Георги в тамошното спешно , за повторен скенер вече с контраст и оттам в неврохирургията на 12 етаж . ОперирА ли са ме след 3 дни като е поспаднал оттока от кортикостероидите и Манитола на 2 Ноември. 2 седмици след операцията направиха контролен скенер на ГМ и на торакс. След още една седмица имаше Хистология и ИХХ, -Нискодиференциран белодробен аденокарцином,както и решение на онмокомисия със стадиране T2NxM1
G3  IV стаиди,  и назначени:
1.ЛТ-по възможност радиохирургия-имах още 2 метастази в мозъка
2.Консултация с гръден хирург
3 Системно лекарствено лечение.

След още един скенер (вече другаде след като ме изписаха от НХ след 25 дни )на цяло тяло и ГМ, (Торакс, абдомен, малък таз и ГМ), се видяха и в двете надбъбречни жлези над 4 см. метастази.
Последва консултация с гръдния хирург и   ИХХ за PD-L1 + генетично изследване за мутации.  И според резултата избор на онколог и клиника където прилагат анти-PD-1 имунотерапия (2018).А през това време ми направиха SRS с Кибернож на мястото на операцията и на другите 2 метастази в мозъка.
ВсичкИ изследвания са от материала от мозъчната операция.
И на вас мисля не ви е необходим друг , от първоизточника например.
Ако е умеренодиференциран или  диференциран тумора , може и без ИХХ маркери да го класифицират, но се съмнявам да не направят ИХХ.
И мисля , че чак светила патолози няма да са ви необходими, само направете генетичните тестове и PD-L1 ИХХ.
Успех.

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 22:28 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт