Рак на белия дроб - тема 8

• 43 513
  • 752
  •   2
Отговори
# 510
whitefang, точно говорих с мама. Резултата от хистологията е плоскоклетъчен карцином. Гръдния хирург вече след този резултат, днес е поискал иХХ и генетични, които ще излязат след 2 седм. Утре ще ги изпратят на специалист за да обсъдят лъчелечение, като тя ще назначи ЯМР на глава, а гръдния ще даде направление за ПЕТ, но разбрах че ще е за след 2-3 седм Доколкото знам изследванията се правят в патологията на МУ.
Много ми е мъчно, много. Тайно се надявах за някаква грешка, за нещо незначително да излезе. Първия път като разчетоха скенерите неможах да го проумея и си го изстрадах. Но после след операцията, като видях как се чувства добре, почнах да се успокоявам и... незнам. Много ми е тъжно. Той още незнае, може би се досеща. И много искам когато научи да се държи и да не се отказва.
А ти си един страхотен човек, на който желая здраве и това изпитание след време да остане един бледнеещ спомен.

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 22:30 от Believe's

# 511
  • Пловдив
По скоро  повторете  другаде  хистологията  и ИХХ , от генетични при плоскоклетъчен няма смисъл , там няма таргетируеми мутации, ако ИХХ  маркерите в МУ потвърдят че е  плоскоклетъчен. И PD-L1 ИХХ направете.
 Ако няма други видими в момента на ЯМР  лезии в мозъка , отлагайте  лъчетерапия на мозъка . Само обсъдете  с читав лъчетерапевт SBRT или SRS  на туморното ложе от операцията в зависимост от размера да се направи сега.  И направете скенер и на коремни органи  минимум, ако няма  възможност за ПЕТ/СТ в по спешен порядък.  Дано на другаде да е чисто всичко .

# 512
SBRT и SRS какво са, кибернож ли? Защото за това е споменал доктора на майка ми. Аз няма как да взема блокчето сега( оказа се че са направили само 1,одеве като говорихме ми прочете част от епикризата и там пише материал за изследване 1 парафиново блокче. ) защото гръдния хирург вече е поискал това да се изследва. Незнам защо е казал, че е искал и генетични, щом за този вид не се правят. Утре следобяд ще говоря с него по телефона и ще имам по-ясна картинка.
Ти как си?

# 513
Believe’s, не позволявай на тъгата да те разсейва от най-важното - да помогнеш на баща ти. Нормално е новината да те шокира. Гадното на белодробните карциноми е, че се появяват като гръм от ясно небе. Протичат асимптомно до III-IV стадий и после...изненада, ама не от хубавите. Станалото, станало, в момента по-важното е да намерите правилното лечение. Винаги съм давал един и същи съвет на близки в сходно положение - приемаш всичката информация (хубава и лоша) ден за ден; събуждаш се на следващия ден и “рестартираш” емоциите, като се придържаш стриктно към начертания план (прегледи, изследвания и т.н.). Нито плачът, нито вайкането, нито тъгата могат да спасят близките ни.

Като излезе ИХХ - качи резултатите тук. При плоскоклетъчен карцином TTF1 трябва да е отрицателен (един от маркерите е). Причината дори едно микроскопско изследване да взима седмица е, че обработката на материала от операцията (превръщането му в прафиново блокче) отнема техническо време от минимум 3 дни, по-често седмица.

Шансът за таргетируеми мутации при плоскоклетъчен карцином е нисък. По-реалистично е да го лекуват с имунотерапия (пембролизумаб) и химиотерапия (карбоплатин+пакилтаксел). Трябва да облъчите метастатичното ложе в главен мозък с SBRT (радиохирургия). Кибернож е търговско наименование на един от ускорителите, които се използват за радиохирургия. Други имена са Халсион и Електра на Вариан (друга фирма). Представи си, че Кибернож е синоним на радиохирургия, както Ксерокс е синоним на копирна машина.

Ще започнат да се подреждат нещата. Неизвестното в началото е най-страшно; като изясните лечението ще ти е по-спокойно.

# 514
  • Пловдив
SBRT и SRS какво са, кибернож ли? Защото за това е споменал доктора на майка ми. Аз няма как да взема блокчето сега( оказа се че са направили само 1,одеве като говорихме ми прочете част от епикризата и там пише материал за изследване 1 парафиново блокче. ) защото гръдния хирург вече е поискал това да се изследва. Незнам защо е казал, че е искал и генетични, щом за този вид не се правят. Утре следобяд ще говоря с него по телефона и ще имам по-ясна картинка.
Ти как си?
С Киберножа може да се прави и  Стереотактична боди радио терапия (SBRT )   и Стереотактична радио  хирургия (SRS), ..кое от двете зависи от размерите . SRS не се прави на  обеми с диаметър  над 3см, максимум 3.5 см. SBRT може да се прави на доста  други линейни ускурители и на по -големи обеми. И е по удачно за резекционното леглолегло ,ако няма остатъчен  резидиалитет - недобре изрязано, .съмнявам се да има оставено нещо. Ако не е тайна ,кой го оперира , в смисъл кой беше водещия , защото там се събират почти всички на операциите ?

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 02:07 от whitefang

# 515
Така е Норе, ще дам всичко, за да получи най-адекватното мнение, лечение, отношение и каквото трябва. Той е страхотен баща и още по-страхотен дядо, а и още е много млад.
whitefang,  на скенера беше измерен 23/24мм напречни размери. А дали наистина е било толкова при операцията незнам. Операцията е минала много гладко и не са оставили нищо. Д-р Даварски го оперира, който е освен добър лекар е и чудесен човек. Благодарение на него, престоя на нашите там мина в пълно спокойствие, много отзивчив и е обяснявал на мама всичко разбираемо и спокойно. Отдели ми близо 30мин разговор по телефона, без за секунда да ми намекне че бърза, а беше излязал от операция току що. Ех да бяха повече като него...

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 00:06 от Believe's

# 516
  • Пловдив
Не е много голяма била, моята беше над 4.5см.  Даварски е млад , учтив , търпелив обяснява подробно... Но моя позната оперирана от него май месец почина преди 6-7 седмици, а лезията беше малка , повърхностна  и рязко отграничрна,  уж "фасул да работа". Но както писах , на операции се събират  почти всички, и се  е справил  с баща ви , щом е добре.
Освен това всички други мнения за него са само положителни, а и аз лично съм доволен , от реакцията  му в спешното  , защото той беше дежурия , които ми назначи веднага скенера.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 01:24 от whitefang

# 517
Мен също ме притесни в началото това че е млад, но не бях там, а и те бяха казали че екипа ще бъде от много лекари въпреки, че той ще оперира. Първо ни бяха предупредили, че 1 ден ще бъде поставен в изкуствена кома, но когато са го събудили той е реагирал много добре и след 1 нощ в интензивно го качиха в стая. На 2рия ден му махнаха катетъра и почна да става и да се разхожда. Наистина се чувства добре, и се надявам да си е свършил работата добре. Това за отношението го изтъкнах, понеже буца ми засяда в гърлото, когато видя как с болни, измъчени и уплашени хора се държат като със най-долна сган. И дори в теб да има хъс за борба, това отношение те сломява и унижава до безпомощност. Никой не заслужава това и не го подценявам като проблем за лекуващ се човек.

# 518
Да, но не можех да пиша, защото моето мнение беше последно в темата.
Днес беше много мил и любезен, и на съвсем друго мнение от предишния път.
Каза, че на него голямото в ляво му прилича на първичен белодробен, а не на метастаза. Смята, че може да се направи бронхоскопия на голямото в ляво, а малкото много лесно можел да го махне!
Следващите два дни не е на работа. В петък ще ходим.
Поосвестих се след като вече имаме план.

Аз щях да пиша да обсъдите и евентуална резекция(атипична ),ако е възможна , а дори и на двете ако са в един сегмент ,да жертвате сегмента ,ако е възможно,вместо само биопсия. Но ,явно , неговата преценка е ,че голямото не е удобно за операция ,пък и щом ще може и с бронхоскопия от него да се вземе материал .Близко до бронх ли е?..И да махне по-малката-за да има материал и от двете.Кое реагира добре на ЛТ предния път ? Голямото ли?

Preslava88,
Поздравления да добрия резултат. Дай може и основната формация да се стопи и изчезне. Пишете,че продължава имунотерапията, а с ХТ ,приключихте ли ?

kalina_malina80
Поздрави и на вас ,добрите резултата.Пожелавам ,реанинте данни да са много-добри ,и постигане на трайна ремисия .

Адел ,
както,Божури ви е написала,терапията си е по протокол за Аденокарцином с високока експресия на PD-L1 - Платина+Пеметрксед+Кейтруда .  Заради Пеметрекседа - са му сложили Вит.Б12 ,има изписана да пие и фолиева киселина на таблетки (Да не ги пропуска). Да се харани с храни ,с които да си набавя големи количества Б12 .Странно ,че тромбоцитите му са били високи.Да не е изкарал Ковид ,с тая температура и кашлица. От ХТ би трябвало даже да му са паднали.
Странно и защо са му редуцирали дозите ХТ ,още от първата терапия.

Да, на този етап ХТ се спира.

# 519
Качвам резултатът ,не го разбирам много,сув мах е повишен. ,а пише стабилно състояние, възможно ли е да е от дексаметазона?Виждам и плеврален излива в дясно.

# 520
Fani,
под стабилно вероятно имат предвид, че няма прогресия.
Онколожката ми казва, че повишената метаболитна активност не се счита за прогресия, щом няма увеличение в размерите.

# 521
  • Пловдив
Ако и е била глюкозата в норма ,преди скенериането ,НЕ
Може да се отрази на размерите ,като се представят с по-малки размери,ако е имало  инфилтрация около лезиите с имунни клетки и
дексмемтазона е подтиснал възпалението.

# 522
На 2 ри и беше 6.9 захарта .А изливът не се ли води прогресия,не знам как да го тълкувам този скенер.Дали означава,че по-добри резултати вече не могат да се очакват .Спомням си,че като бях при Мила Петрова каза ,че това,че единият скенер не е показал пак намаляване,не означава,че следващият няма да го покаже.Тя сега чака,да видим какво ще кажат

# 523
  • Пловдив
Предупредих ви за задържането на вода от кортикостероидите,заради стимулирането на отделянето на антидиуретичен хормон.И че трябва да се вземат и диуретици,ако е необходимо. Възможно е излива да е от  това ,най-малкото в момента дробовете са и преовлажнени ,дори и да не е  от задържането на течности. Пък е и от другата страна ,където няма лезии. Намали ли дексаметазона вече?

# 524
8 мг сутрин от 2 ри,сега сигурно ще й го намалят.

Минала е Кръстева,казала е ,че нещата в белия дроб са нормални ,нищо притеснително  кой знае какво,но трябва да се види ямр и тогава да кажат как ще продължи лечението...То какво друго лечение на мозъка,може би добавяне на ХТ!?

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 13:03 от Fani0101

Общи условия

Активация на акаунт