Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - тема13

• 61 517
  • 776
  •   1
Отговори
# 660
..... Не ми е известен бизнес, в който да няма риск и който да си върви на самотек, без никакви усилия.
Браво и за брокера, рядко се нацелва точен.
Иначе на първо четене се сещам за един такъв бизнес:имам няколко декара в Добруджа,нямат данък, всяка година ми превеждат редовно рента. Може да се каже един от най-пасивните бизнеси. Ако имах много и излишни пари щях да си купя ниви. За предната година рентата на декар читава нива беше над 100лв. Вместо да купуваш апартамент,взимаш едни ниви и се очертава по-голям доход без разходи, бонус :не се занимаваш с наематели.

.....
И аз за протокола да отбележа - коментирах твоето изказване, че намираш инвестирането в имоти за тъпо и че някъв балон щял да се пука. Казах, че половината имоти се купуват за лична употреба, не за инвестиция. И за тези купувачи е все тая след 10 или 20 години какви ще са цените. Та кое не разбра ?!?
Абе разбрах, че нищо не разбираш, ама ще си остане между нас си Wink
Първо, не съм казвал, че не си струва инвестицията в имот, а в апартамент. Има голяма разлика.
Второ, дали апартамента ще е за инвестиция или за лична употреба, балона пак ще си го има. Както си има балон в момента на горивото, олиото и т.н. Има ли търсене, има и предлагане. Нищо ново под слънцето. Иди в повечето държави в Европа и виж олиото колко струва, под 4-5 лева е. Пробваха се и там да го вдигнат, но хората ползват предимно зехтин и не мина номера.
Тук обаче номера минава, както и със жилищата най-вече.
Според мен ако човек няма пари в момента и купи с кредит хубав апартамент за лична нужда без добър и сигурен доход. Ще се мъчи да навакса с кредита, растящите цени, големите разходи и т.н. Накрая има голяма вероятност да се включи ЧСИ в схемата и всичко ще приключи. Ако вземе човек евтин маломерен апартамент, има вероятност да избута целия кредит. Но защо да купуваш нещо, което няма да ти върши работа,аз не го разбирам. 
Трето, много се надявам доходите на хората в България да станат високи, цените на жилищата да се нормализират и всеки да може да си позволи каквото му душа сака.

# 661
Всичко носи риск, въпрос на добро управление е , за да го минимизираш. Между другото, последният път ползвах брокер и съм изключитело доволна. Стараят се да подбират кандидат наемателите и дори ми помогнаха с почистването, като ми препоръчаха фирма. Не ми е известен бизнес, в който да няма риск и който да си върви на самотек, без никакви усилия.

Здравей, може ли да ми препоръчаш ,на лични брокера за търсене на наематели?

# 662
  • Варна
Ники, напомням, че не всеки купува с кредит, а дори когато кредитът е намесен, не е задължително да е голям. За хора, които купуват за себе си, всичко е по-добре от алтернативата да живеят в детските си стаи или да плащан наем още 10 години, докато чакат нещо, което може и изобщо да не стане.

# 663
Общо взето и аз съм в очакване на това да поизлязат жилища на пазара, за които, за съжаление на някои не са му излязли сметките- приход от наем/кредит.

С нивите е трудно да се намери нещо за покупка.

# 664
  • при Arctic Monkeys
Нивите са чудесна инвестиция. Който я е направил преди 4-5 години обаче, а ако е купил на 200 лв., още по-добре. В момента на земеделска земя няма никакво предлагане. Хубава земя в Добруджа вече се продава на около 4 хиляди на декар, рентите, чувам, че не са повече от 100 лева, та нещо не ми се вързва сметката. Големите играчи от рода на Агрион, които, нали се сещате, че няма как да се конкурираме с тях. Помагах на мои познати да си съберат неплатени аренди за няколко години, арендатора не им плащаше. Осъдиха го, ха, познайте, дали фирмата има активи и дали някога ще си приберат парите. Толкова за безрисковите инвестиции в ниви.

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 10:17 от karmacoma

# 665
  • инфантилно и разглезено хлапе
Трето, много се надявам доходите на хората в България да станат високи, цените на жилищата да се нормализират и всеки да може да си позволи каквото му душа сака.

Не вярвам. Имотите в България се превърнаха в спекулативен актив, също като биткойните. В скоро време очаквам цените им да скочат още повече с доста проценти.

Пазарът на жилища в България много ми прилича на японския - вече и при нас положението става почти същото както е при тях - едно цяло поколение ще трябва да си жертва живота и да изплаща ипотека, ако искат наследниците да притежават свое собствено жилище. Останалите ще живеят под наем.

# 666
  • Варна
Между вярвам и реални факти има огромна разлика. Не всеки купувач се набутва с ипотека.

# 667
  • гр. Варна
Хубава земя в Добруджа вече се продава на около 4 хиляди на декар, рентите, чувам, че не са повече от 100 лева, та нещо не ми се вързва сметката.
Помагах на мои познати да си съберат неплатени аренди за няколко години, арендатора не им плащаше. Осъдиха го, ха, познайте, дали фирмата има активи и дали някога ще си приберат парите. Толкова за безрисковите инвестиции в ниви.
3 500лв/дка може да се намери в землището на Ген. Тошево, където изплащаха рента 120лв/дка
3 500X100дка> 350 000лв , рента 12 000лв
За тази сума какъв апартамент ще купите за инвестиция, на  който след приспадане на данъци и др. разходи да ви се получи доход 12 000лв/година?
Не знам как арендатор да няма активи? Без машини/съоръжения? Нали и въз основа на тези показатели го регистрират като земеделски производител и получава субсидии.

# 668
  • при Arctic Monkeys
Ама вий сте от големите играчи тука, 350 хилки за нищо ги нямате... Ако имам такива свободни пари, последната ми идея ще е да купувам земя в Тошево на 3500 лева и да чакам 120 лева рента...
Ами няма имущество дружеството, ей на. Да ви дам да го проверите, ако желаете. Хората си работят чрез различни фирми и физически лица, лека схема срещу кредитори. Можете да питате и доставчици на семена и торове как понякога пият по една студена вода и не могат с години или никога да си съберат парите от разни земеделци.

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 12:48 от karmacoma

# 669
Ники, напомням, че не всеки купува с кредит, а дори когато кредитът е намесен, не е задължително да е голям. За хора, които купуват за себе си, всичко е по-добре от алтернативата да живеят в детските си стаи или да плащан наем още 10 години, докато чакат нещо, което може и изобщо да не стане.
Наскоро продадох апартамент и около 20% от потенциалните купувачи имаха налични пари. Апартамента го взе човек с теглене на няколко вида кредита.
Аз ако нямам сигурен доход бих предпочел да си взема апартамент ново строителство под наем и да съм му първи наемател. Влизаш на чисто, всичко ти е ново, живота е прекрасен с две думи. Спокойно може да се договори дългосрочен договор с наем от 300-400лв за двустаен. Дори и да забавиш наем-два, едва ли ще те изгонят от апартамента. В началото на кризата много наематели свалиха драстично наемите, когато наемателите останаха без доходи,само да има някой в апартамента и да капе нещо отколкото да седи празен. В момента има супер много апартаменти купени за инвестиция и когато тръгнат хората да ги дават под наем си мисля, че ще почнат да падат цени. След някоя друга година ще се чуди за къв му е тоя апартамент и ще се отърве  от него дори и на загуба. Кеша все пак е по як  Wink
А може и да греша... Stuck Out Tongue Winking Eye

# 670
  • при Arctic Monkeys
След някоя друга година ще се чуди за къв му е тоя апартамент и ще се отърве  от него дори и на загуба. Кеша все пак е по як  Wink
А може и да греша... Stuck Out Tongue Winking Eye
С 20 и повече процента надолу кеша... странна логика в тези времена. То, дето се казва, злато да купиш, вместо да ти се превръщат парите в хартийки, все е по-смислено, ама и аз може да греша.
От 2015 години чакам хората да почнат да се чудят за кво са им тез тухли и да продават на безценица. Като не дочаках, купих на пазарни цени. Сега, има хора, които са убедени, че това ще се случи. Ама до тогава може да не сме живи, или да се пенсионираме.
Животът под наем е кеф и удоволствие, въпросът е какво се случва, ако останеш без работа и пари, с които да го плащаш? А оставането без работа и пари, видяхме в последните две години, никак не е трудно. Днес си ок, утре си на пътя.

# 671
Ще се строи, поне така знам от съседи наоколо. Там където в момента е поляна, има едно старо игрище, и граничи с яслата, нали?  Няма да остане празно. Не съм чула още за проект, може и да мине време..
Да, това е мястото. От едната страна граничи с яслата, от другата с големия блок на Варненска строителна компания.

10135.2562.208> за озеленяване
Дава положително становище за разрешаване изработване на изменение на ПУП-ПРЗ за
УПИ II-208 “за жил. стр. и търговия”, УПИ IV-208 “за озеленяване” /ПИ 10135.2562.208/
Скрит текст:
по плана на ПУП-ПРЗ на ж.к. „Чайка“, гр.Варна, одобрен с Решение №2106-
14/30.03.2015г. на Общински съвет - Варна, на основание чл.134, ал.2, т.6 от ЗУТ,
представена скица по чл.135, ал.2 от ЗУТ, в съответствие с ОУП с Правила и нормативи за
прилагането му и „Специфични правила и нормативи към окончателния проект за Общ
устройствен план на Община Варна“ при запазване на ценната едроразмерна
растителност.
На основание чл. 152 от ЗООС, проектът подлежи на превантивен контрол от органа по
чл. 148, ал. 3 от ЗООС.
Планът да се обяви по реда на чл. 128, ал. 3 от ЗУТ, след което да се внесе в ЕСУТ за
приемане.
Предлага на компетентния орган да издаде заповед на основание чл. 135, ал. 3 от ЗУТ.
Благодаря!
Hе мога да се ориентирам целият парцел ли е предложен за озеленяване? Kакво означават римските цифри - УПИ II-208 “за жил. стр. и търговия” и УПИ IV-208 “за озеленяване”

Бих искал да повдигна отново въпроса на Yooo2, тъй като се загуби м/у съобщенията - някой може ли да изтълкува, какво точно изменение разрешава следното (цитат от двата документа споменати по-горе):
"...Дава положително становище за разрешаване изработване на изменение на ПУП-ПРЗ за
УПИ II-208 'за жил. стр. и търговия', УПИ IV-208 'за озеленяване' ..." 

# 672
  • До морето
Нивите са чудесна инвестиция. Който я е направил преди 4-5 години обаче, а ако е купил на 200 лв., още по-добре. В момента на земеделска земя няма никакво предлагане. Хубава земя в Добруджа вече се продава на около 4 хиляди на декар, рентите, чувам, че не са повече от 100 лева, та нещо не ми се вързва сметката. Големите играчи от рода на Агрион, които, нали се сещате, че няма как да се конкурираме с тях. Помагах на мои познати да си съберат неплатени аренди за няколко години, арендатора не им плащаше. Осъдиха го, ха, познайте, дали фирмата има активи и дали някога ще си приберат парите. Толкова за безрисковите инвестиции в ниви.

То земеделска земя няма само в Добруджа. В НЕдобруджа декарът върви по 1200-1300, да не говорим, че има места и под 1000, а рентата е 50-70лв.
Отделно това със земеделците дето изчезват вдън гора е някаква мнооого рядка случайност. На земеделците парите са им заровени в земята, малко трудно изчезват от днес за утре. Като с всичко останало и тук трябва да внимаваш с кого сключваш договор? Сега, ако си тръгнал с голямата кошница и си дадеш земята на някой дето гледа земя от вчера (щото обикновено те са тези дето обещават извънземни ренти с цел да дръпнат повече земя), естествено, че ще пиеш една студена вода. Никой сериозен земеделец в Добруджа и Недобруджа няма да си плюе на името и да ти скатае рентата. Земеделието е многогодишен бизнес, а в селата такива нелоялни практики се разпространяват за минути и рискуваш догодина да си без земя за обработване.

# 673
  • при Arctic Monkeys
Имаш ли земя? Колко декара даваш под аренда ти и сколко земеделски производители работиш? Имаш ли представа как се обработва земя? Допускаш ли, че освен шмекери, има и производители, които просто закъсват и в един момент не могат да си поемат плащанията, по една, или друга причина? Къде има обяви за земя на 1200 и надолу, обработваема и нормална категория, може ли линк? В никаква вдънгора не изчезват, хората са си там. Обаче не плащат, нямат от къде. Техниката им е на лизинг, имущество нямат, продукцията си я обират и продават веднага. Вземи си парите за рентата, ако можеш...

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 15:53 от karmacoma

# 674
  • До морето
Имам, благодаря. Земя има много. Всеки ден някой продава. Това, че твърдиш обратното означава, че си много далеч от тази сфера. Даде някакъв пример за неполучена рента, който дори и да е верен, пак ти казвам е изключително рядък и въобще, ама въобще не може да бъде меродавен.

Тръгна и конкретни цифри да цитираш и там ти казах, че цените на декар и рентите не са такива навсякъде и че Добруджа не е България.

Това с линковете направо ще го подмина. По селата само с линкове работят Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт