С какво ви дразнят свекървите? – 132

• 39 139
  • 753
  •   1
Отговори
# 405
Моята свекърва като цяло не ме дразни. Добра жена е, не мога да си изкривя душата. В добри отношения сме, но има неща, които започват да ме напрягат, трая си, уважавам я, но ще ви споделя част от тях, просто, за да ми олекне, защото си ги държа в мен. Не съм се оплаквала на ММ, на приятелки или на мама, защото знам, че нищо не е казано или направено с цел да бъда лично засегната.
Скрит текст:
Първо се започна, когато бях бременна. Имах тежка бременност, 7 месеца съм лежала, буквално ставах само за душ и за прегледи. Поне 5 пъти съм била за задържане, но въпреки това постоянно ми обясняваше как трябва да се разхождам, не било хубаво да се залежавам. Много добре беше запозната със ситуацията, но все едно и също се намилаше - разходки, разходки, разходки. Отделно свекъра и пускаше по някой коментар към свекърва ми “абе ти не беше така като бременна, какво толкова ѝ има на нея”. Не ги отразявах, мислех само за това да износя живо и здраво детенце.
Второ на раждането. От някакъв ароматизатор вкъщи ѝ станало лошо. Повръщала, боляло я главата. И вместо деня на изписването да е за мен и детето, беше за бабата, която едва не припадна от някакъв ароматизатор. Коментари коооооолко съм едра, тя била само на корем, в гръб никой не можел да разбере, че е бременна. Верно 30кг си качих, едра си бях бая, ама то с това лежане...храната си ми беше голям отдушник
След това, когато малчото беше на 6м им отидохме на гости, аз ѝ го подадох от колата, за да вземем багажа с ММ, качвам се и детето се скъсва да реве. Казвам ѝ “дай ми го”, “не, нали трябва да свикне с мен”. Изчаках 5 Мин, но той продължава да плаче. Отново настоях да ми го даде, едва, едва..даде го. Успокои се детенце, но на няколко пъти обясняваше как и при мен плачел. Отново..замълчах си
След това се започна с това колко приличал на тях, колко приличал на ММ, как обичал Еди какво си като дядо си. Буквално нон стоп беше, чак ММ се подразни и им направи забележка, след като дядото се иЗцепи, че в детето имало само кръвта на баба му😅(с една и съща кръвна група са). Е, тогава вече и ММ не се сдържа. Не е станало кой знае какво, но им каза да се спрат с тези глупости. От тогава наистина не са правили подобни коментари.
Постоянно му казва “сине”, когато разглеждат снимки “сине, ето го тати”, то и аз съм там, амаааа 😂
Заради ковид постоянно всичко се пръска със спирт, ръцете се бършат нон стоп, на малкия също. Направо чак досадно, а те са ваксинирани, а ние всички вкъщи го изкарахме вкл и детето, а аз съм и с 1 доза ваксина.
Има и други неща, но тези най-много са ми оставили някакъв отпечатък. Живеем на 100км едни от други, не се виждаме често. Отново казвам, че е добра жена, но ми олекна, че го казвам. Не бих се скарала с нея за тези неща, но започнаха малко да Ме натъжават.
 Уважавам я свекито, да е жива и здрава, обича си внучето, отгледала е добър и достоен мъж. А отношенията между снаха и свекърва, рядко са розови, но да не се прекрачват граници, за да се запазят добри отношения, че един път прекрачи ли се...напрежение винаги ще има.

Хубаво, че си ги каза, пък и подходът ти е съвсем правилен - знаеше че не са с лошо.
Според мен също не са - забележките относно разходките и килограмите явно са някакъв вид загриженост, тя сигурно също се е страхувала, важното е, че всичко е завършило добре. Другите неща са дреболии.

Само исках да кажа, че на мен ми е много приятно, когато отсрещната рода намира прилики в детето и изпада в откривателство относно черти на някой очевидно обичан от тях близък. Освен това го схващам, като че ли един вид нещо ме хвалят, че такова дете съм им родила, като намират, че прилича на тях (което не е особено вярно, ама нека се радват хората).

# 406
Никак не е лошо да оставиш да се радват ,да похвалиш, това се връща обратно.

# 407
  • София
С пълно съзнание какво ме чака, с разрешение на съфорумка цитирам нейното мнение от друга тема:
Аз нали съм дърта вече, та гледам на оплакванията от свекървите малко от друга гледна точка. Може на някой да му е интересно.
Скрит текст:
Та като цяло според мен младото поколение е адски смотано в областта на "въртокъщенето". Ми хич не ги бива дом да поддържат и много глупости правят. Съдя пряко от дъщеря си, а и от връстници нейни и разговори с набори мои. Масово са мърляви, неподредени, не знаят кое как се прави... Та добре, че няма да ставам свекърва, защото ако ми дойдеше някоя снаха като щерката трябваше да ходя на лекар да ми зашие устата. Или да не им се мяркам изобщо. Или с други думи, много често свекървите има за какво да дават съвети, но те по правило се приемат на нож и се превръщат в голяма обида и голямо намесване. Тук идва втората точка от моите наблюдения - пак младите някак ги няма в социалните контакти. Не умеят да се спогаждат, да преценяват кога да правят компромис и кога не, някак настроени са за отбрана и нападение, вместо за мирно съвместно съществуване... Та като се съберат тези два фактора ми е ясно къде е причината за конфликтите, но не и за това чия е вината Wink То ясно, че има свекърви цербери, ама па баш всички да са такива ме съмнява Wink Иначе да се оплаква човек и да се изкарва жертва е най-лесно. И да обвинява другия. Но лесното не носи дивиденти и то се вижда - все разводи, отчуждение и караници.
Но тук не е съд и кой е виновен няма значение, важното е да се намери решение на проблема и според мен те са две:
- избирайте с главите, не с онази работа. Ако сте лудо влюбени консумирайте си любовта, днес никой не пречи на това, не е като по мое време или по време на бабите ви. Ама като приритате да се жените, особено и деца да раждате, първо мислете, проучете нравите и манталитета на кандидатсъпруга и фамилията му, поговорете с него открито как ще живеете, колко деца и кога планирате, как ще финансирате семейството, а бременността и децата, къде ще живеете и прочее важни неща. Говорете си, а не чакайте някой да се сети какво ви е на вас, защото няма да стане. И се женете ако всички отговори ви удовлетворяват.
- живейте отделно. А след това първо изчакайте да се види как върви и после раждайте. И ако имате съмнения, че нещата не вървят, никога не забременявайте. Не знам кой е пуснал тази лъжа, че децата оправят семейство, което не мели заедно. Нищо подобно, само усложняват нещата. А да, и никога не си занемарявайте кариерата заради милото и негови идеи, защото свободна жена е само финансово независимата жена.

# 408
  • Варна
Съгласна съм с всяка дума. Особено с двете правила Simple Smile

# 409
  • при късмета
Съгласна съм само с края на чаршафа. С началото изобщо не съм. Защо възрастните си мислят, че дори собствените им деца трябва да повтарят съвсем дословно техния модел, да приемат за правилно тяхното правилно и всичко да се случва както каже възрастния? Това е категорично повод за конфликт, защото младите си имат тяхното правилно и чуждото, дори маминото никога няма да стане тяхно. Трябва дори собственото си детет да оставиш да си намери начина, какво остава да променяш чуждото, само защото си свекърва. От къде на къде?

# 410
  • Най-красивата страна
Съгласна съм с Черна станция.Че младото поколение е зле с ,,въртокъщенето,,.

Добре е младежите и девойките да имат някакви полезни навици.
Но даже и да нямат-ако живеят сами е желателно свекървата да не се бърка.Да си живеят както искат в своята си кочинка.
Тяхна работа е дали ще чистят и ще готвят...

Но ако младите живеят в къщата на свекървата,тогава тя не е длъжна нито да им слугува,нито да им търпи свинщините.
Има право да изисква -обаче и от двамата,не само от снахата,защото ако снахата работи и синковеца трябва да се включва в домакинската работа.

# 411
  • MI
Е то понеже от поколението на родителите ни всички са супер чистници и подредени. Joy Първата част си е за смешките направо, втората е на 100 % вярна.
Да не говорим, че дори децата ни си отделни личности, със свой характер и няма как да очакваме да ни повтарят напълно, че да ги определяме като смотани.

# 412
  • при късмета
Аз визирам повече твърдението ѝ, че не  знаят кое как се прави. В кухнята на майка ми например не е мръсно и неподредено, но за лично там трудно се оправям. Както тя в моята, просто са различно подредени, според това на коя как е удобно. Затова в отношение кое как се прави имаме сериозни различия

# 413
  • София
Е, ако свекървата не е доволна как детето ѝ си чисти къщата, това е работа между тях двамата, да се оправят. Виж, ако реши да държи сметка на чуждото дете как си чисти къщата, това вече е доста нахално.

# 414
  • София
Аз изобщо не съм от чистниците, нито моите родители, и помня как се озовах на 27 години като домакиня на собствена къща.
И определено възпитанието и примерът на моето семейство са ми определящи, както и на други хора. Ето защо съм благодарна, че не живях със свеки, защото там има някакви мании и моето безредие щеше да предизвика шок и ужас.
Това, че не знам къде майка ми си държи червения пипер (примерно, всъщност знам), не означава, че не следвам нейния модел за домакинстване. Или поне следвах в първите години.

Последна редакция: вт, 30 ное 2021, 13:05 от Cuckoo

# 415
Да, и след това отговорих на ЧС, като дадох пример точно обратен със свекърва ми. Аз това не мога да разбера значи всички млади могат да се наричат мърляви, не могат да въртят домакинството и какво ли още не. И когато един млад човек на 27 каже, че се справя много по-добре от възрастен се нарича истеричка, защото съм била перфекционистка и още много други неща. Останах изумена как се върти палачинката спрямо интересите.

# 416
Не се върти палачинката. Просто трябва да има равновесие. Затова на небрежна свекърва се пада снаха перфекционистка, а на свекърва- чистница, небрежна снаха. Sunglasses

# 417
Не говоря за това, а за съфоромките, които обиждат младите, а когато млад човек каже обратното и даде пример със себе си бива обиждан.

# 418
  • София
Като се връзваш на тролове...

# 419
  • при късмета
Оста снаха-свекърва изобщо не е важна. Това не могат да разберат, още по-малко приемат свекървите. Единствената важна ос е жена-мъж

Общи условия

Активация на акаунт