С какво ви дразнят свекървите? – 132

• 39 134
  • 753
  •   1
Отговори
# 420
Не е важна, за мен младите създават ново семейство и всички стават роднини. Но не всички свекърви го разбират, само като чета тук и ми се изправят косите. Едната трябвало да ходят да й шият устата като дойдела снаха, другата не знаела как ще я изтрае. Ама каква роля имате вие, ако сте си възпитали правилно синовете няма да ви я доведат във вашия дом.

# 421
  • Варна
Колкото и "правилно" да си го възпитал, като се появи една засукана хитруша и го хване за чатала, мъжът спира да мисли с горната глава. Пък после чакай на възпитанието...

# 422
Да, и след това отговорих на ЧС, като дадох пример точно обратен със свекърва ми. Аз това не мога да разбера значи всички млади могат да се наричат мърляви, не могат да въртят домакинството и какво ли още не. И когато един млад човек на 27 каже, че се справя много по-добре от възрастен се нарича истеричка, защото съм била перфекционистка и още много други неща. Останах изумена как се върти палачинката спрямо интересите.

ЧС никога не е имала претенции за това КАК да се върши нещо. Даже и теоретични такива, защото писаното беше чисто теоретично. Все пак евентуални теоретични претенции бих имала за крайния ефект, не за това как е постигнат. Но после си казах, че даже на своето дете  не си натрапвам забележките, какво остава на снаха (каквато няма да имам, надявам се). Да не говорим, че това беше нещо като теоретична разработка на причините за конфликт, а след това си казах мнението как да не се стига до такъв, а именно като си живеят отделно. Защото ако са ми в моята къща вече няма да си мълча - там аз определям правилата, а те имат избор - да ги приемат или да се изнесат. Претенции мога да имам само на свой терен.
Но е интересно, как някой вижда повече едно, друг повече друг в един и същ текст.

# 423
  • София
Не говоря за това, а за съфоромките, които обиждат младите, а когато млад човек каже обратното и даде пример със себе си бива обиждан.
Ох, обидените млади.... Още от времето на Сократ са несправедливо обвинявани:
"Младежта обича днес лукса. Тя има лоши обноски, презира авторитетите; няма уважение към старите хора и обича да бърбори, вместо да учи или да работи. Младите са вече господари, а не прислужващи в своите домове."

Крайностите са еднакво неприятни, независимо дали мърла или чистница, и дали снаха или свекърва.

# 424
За това от две години не съм ходила у снахата
Да има мир.И само изслушвам, без да се меся.
Питам как сте, работа ,здраве , проблеми , успехи и до там.

Всички млади увират един ден.
Старите имат повече опит, но вече нямат силите .
Изключвам изключенията ,че все натам се залита, хората намират начин да се понасят, ако не се разбират,  и да се възползват от разбирателството.

# 425
  • София
Така и трябва, но не всички го схващат. Моята свеки например, ако не изкаже мнение на висок глас, сигурно сън няма да я хване.

# 426
Добре де, а я погледнете така ситуацията:
- Дъщеря ви се оплаква, че мъжът и я тормози психически (не да я бие чак) - критикува я, прави и забележки, не харесва как готви, и други такива... По мои наблюдения от съответните теми майките на тази дъщеря се вдигат на бой с ясното убеждение, че имат право да спасят детето си.
Подобно, ама на 180 градуса Wink
- Синът ви се оплаква, че жена му го тормози с гадни манджи, лошо подредена къща, гадно обзавеждане...
Тук обаче майка му не бива ни гък ни стон да издава и няма никакво право да се меси за да помогне на детето си.

Ха де, малко двоен аршин, а? Wink

И да използва поста за да добавя, че по принцип не вярвам в крайностите - свекървата жив дявол, снахата бяла и добра. Животът ме е научил, че нещата обикновено се въртят около центъра и всички са в някакви сиви нюанси, та снахите са горе долу с толкова заслуги за скандалите или за добрите отношения, колкото и свекървите. Но просто някои са прекалено наежени и изначално наточени за конфликт и за никакви компромиси или разбиране на другия.

# 427
На мнение съм, че не може да си безучастен към живота на детето си, на колкото и да е. Но наред с това, мисля че критики и съвети би било редно да давам само на своето дете. Не е изключение и мъжът да е жертва на насилие, най-често, психическо. Няма как да е се намеся, но със съвети само към него.

# 428
  • София
Ха де, малко двоен аршин, а? Wink
Двоен и още как. Сещам се на прима виста поне за 2 съфорумки, които грам не се притеснявали за синовете си, обаче за щерките влизат в боя

# 429
# 430
  • MI
Тормозен с гадни манджи, лошо подредена къща, гадно обзавеждане, леле! Joy Точно същото е като да му срине самочувствието, да го критикува нонстоп, да го обижда, да го откъсне от приятели и роднини и т.н. Като готови гадно, той ще се научи, ще обзаведат заедно и т.н. Ако има психически тормоз вече е съвсем различно и няма значение пола. При насилие принципът за ненамеса не важи, но описаното от теб няма нищо общо с насилие.

# 431
Не говоря за това, а за съфоромките, които обиждат младите, а когато млад човек каже обратното и даде пример със себе си бива обиждан.
Ох, обидените млади.... Още от времето на Сократ са несправедливо обвинявани:
"Младежта обича днес лукса. Тя има лоши обноски, презира авторитетите; няма уважение към старите хора и обича да бърбори, вместо да учи или да работи. Младите са вече господари, а не прислужващи в своите домове."

Крайностите са еднакво неприятни, независимо дали мърла или чистница, и дали снаха или свекърва.
Пак не ми се схваща мисълта, както и там. За младите могат да се сипят на чувал обиди, ама ако се каже нещо против възрастните, в частност свекървите се скача. Даже не съм обидила никой, а по-скоро дадох пример, който не се прие добре. Защо е тази двойнственост?

# 432
Тормозен с гадни манджи, лошо подредена къща, гадно обзавеждане, леле! Joy Точно същото е като да му срине самочувствието, да го критикува нонстоп, да го обижда, да го откъсне от приятели и роднини и т.н. Като готови гадно, той ще се научи, ще обзаведат заедно и т.н. Ако има психически тормоз вече е съвсем различно и няма значение пола. При насилие принципът за ненамеса не важи, но описаното от теб няма нищо общо с насилие.

Ама разбира се, как можах да си го помисля. Но понеже ти го спомена, не знам защо обаче се сещам само за примери, в които след сватбата жената забрани на мъжа си да се вижда със старите авери, а за обратното не се сещам. Пък за сриването женският арсенал е даже по-богат - малка му била заплатата, не бил амбициозен, мухльо и лузър бил, в леглото не издържал докато и дойде кефа на нея а предното и гадже ехеееей... за справка - сума теми от този форум. В търсачката излизат ако се търси за "мунчо", "муньо" и още няколко подобни епитета.

# 433
  • София
Абсурден пример. Едното е психически тормоз, на който никой няма право, другото са домашни задължения, които са задължения на всички.
Даже компютри и компоти не са.
Колкото той може да се оплаче, че не е сготвено, толкова мога и аз да се оплача от същото. Отделен въпрос е, че мъжът и жената би трябвало да могат да решават проблемите в семейството си, а не да търчат при мама. Това се отнася и за двамата.

П.П. Обаче за момент си представих мъжа ми да търчи при мама/тате и да се оплаква как не му готвя вкусно, примерно. Първо ще си помисля, че се майтапи, после, ако видя, че е сериозен, ще се помайтапя за негова сметка.
Няма как да приема сериозно мъж, който се оплаква от такива детинщини, абсурдно е. Много немъжествено поведение.

# 434
  • София
Точно същото е като да му срине самочувствието, да го критикува нонстоп, да го обижда, да го откъсне от приятели и роднини и т.н.
nelи, има такива жени колкото щеш. А тя дали изкарва колкото него?
Като чуя съпруг да казва "онзи/онази моят/моята" и вече ми е ясен.

ЧС, затова в темата за насилието спрямо жени отбелязах, че онзи Орлин е бил перфектният съпруг по форумните стандарти. Ама не, постфактум стана лошо и това, че бил тих и неконфликтен...

Общи условия

Активация на акаунт