С какво ви дразнят свекървите? – 132

• 39 111
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
Аз гледах бебе през първата половина на 90-те и макар че живеех в апартамент, имах си баня и автоматична пералня, пак се наложи да пера на ръка. Пелени и бебешки дрешки.
Още в началото синът ми се обрина от някакъв прах (явно менте, тогава беше бумът на ментетата) и лекарят каза никакви прахове, само пране с домашен сапун или сапун „Бебе“ и гладене с гореща ютия.
Та 2 години кака ви пра детски дрешки на ръка и глади детско бельо като малоумна, ама какво ли не прави човек за децата си... Simple Smile

# 526
  • при късмета
птица, както винаги гледаш от своята си камбанария, само и само да набиеш канчетата на  снахите. Представи си, че 80те и 90те години, че и след това, имаше много населени места, които се водеха град, но си бяха от селски тип. Т.е не общи жилищни постройки - блокове, а самостоятелни къщи. Водопровод има в центъра или в много малко сгради, повечето на собствен водоизточник, бунар и ли сонда. Вода в двора, а къщата построена много преди това, без изобщо да е имало възможност водата да се вкара вътре. Така, че да, перални имаше в магазина, но няма условия да я ползваш. После масово хората си преустроиха жилищата, но ти напълно изключваш през 90те, да живееш в жилище, в което няма вода вътре. И това пак повтарям, в градове, какво остава за селата.
Сега, в момента, вкарваме вода в новата вила, която купихме. Строена е 72г., на 6 км. от центъра на голям град и на 47км. от нас. Населено с постоянно живущи и е било такова винаги.  Има водопровод, но водата е вкарана до двора. Толкоз
Моя приятелка роди ранните 90. Памперси имаше, но бяха скъпи, все още масово се гледаха бебета на пелени. Майка ѝ ни научи и двете как се подреждат и как се повива бебето. С памперси извеждахме навън и за по-дълго време. И тя переше на ръка, заради алергия на бебето.

# 527
  • Най-красивата страна
Перални имаше .
На баба ми първата пералня била руска-през 70-те години купувана.
През 80-те имахме автоматична-Перла.
Имало е бебешка козметика -българска ,руска и полска.
С добри връзки се е намирала-немска и чешка.
Имало е и бананова каша,Хумана идр.

Обаче имаше режим на тока.
Което беше много неприятно.

Вярно е,че повечето деца бяха гледани от баби.Моите бяха в града в съседен блок.Приятелчетата ми заминаваха при баба на село за ваканциите.
Е,имаше и летни лагери по 14 дни .
Мама и тате вземаха карта за почивка още 14 дни ...

Мъжът ми пък е гледан от баба си в друг град -от бебе на 2 месеца до 7годишна възраст.Родителите му са го взели ,за да започне 1 клас.

Племенниците ми са родени през 90-те години.Тогава имаше един период,когато нямаше нищо по магазините,заради инфлацията.
Жан Виденовата зима беше доста тежка.
После пък -много ментета,много боклуци.
Памперси имаше,но се говореше,че са вредни.

# 528
Значи у мама си имаше и баня и топла течаща вода, Плевенско  е, до хора и къщи е .
А сега дето се оплакват, вярно че 90-те са гледани, не знам.
По принцип казах, че всяко следващо поколение   е в повече улеснено битово, на всички мрънкат и те мрънкат, заради разликите, те стават бързо вече.Което се променяло за сто години сега за една-две се променя.
Но лесно няма, всяко ново си има  и своите трудности.Само дето са различни.

# 529
  • Варна
Началото на 90те - памперсите скъпо и рядко удоволствие, добре, че брат ми беше по корабите, та имаше за излизанията. Иначе прането на пелени/детски дрешки се правеше в "Дианка", да са отделно от дрехите на големите, с бебешки прах или на ръка! И естествено гладене. За сушенето да не говорим - на слънце, няма по-добро, какво е то такова сушилня, ама ха!:smiley:
Това с живеенето в миналото и мен ме е дразнело, но се улавям, че идва моето време да дразня. То си е колело, не се казва задължително с "яд и злоба", по-скоро носталгично. Дребнаво и глупаво е за такова нещо да се връзваш.

# 530
Ние сме родени края на 80те. И двете майки не са имали памперси /не съм и чувала да е имало по соц време памперси/, перели са на ръка пелените /напишкани и наакани/, имали са перални от онзи тип дето са отворени и се вижда перката вътре и не помпят вода, а ти наливаш вътре и после изпразваш и тн. Баба ми после на село я ползваше, та съм я виждала тази "пералня". Гладели са всичко, даже хавлии и бельо и чаршафи Scream не знам защо, уж за дезинфекция казва майка ми, ама всички така правели, та и тя така.
Някой беше писал за астма и алергии ако не гладиш.. е те това е, мантрата на свекървите Joy Ама да ви светна, че това дали детето ще развие някое от тези неща, зависи от много други фактори и гладенето не е един от тях.

# 531
  • при късмета

Имало е и бананова каша,Хумана идр.
Аааа, банановата каша и тя е била кът. Леля ми още разказва, че братовчед ми (по-голям е от мен) не е искал нищо друго. Кърмила е малко, рано е спряла кърмата, а хумана не е искал да види, само бананова каша. Голям глад го е гонил това дете, едва е намирала. А братовчед ми щом аз имам спомени, значи до доста късна възраст си я ядеше с удоволствие. Тогава вече се намираше лесно де

Като се замисля и аз не мога да намеря причина за това натякване от страна на свекървата, как тя си била гледала детето и с какво е разполагала. Завист ли е наистина, държи снахата да се върне половин век назад, защото тя е рекла или какво? Няма логично обяснение. Или пък да има нещо да си нарежда, нали е свекърва, ще ѝ падне реномето и ще изхвърлят от гилдията, ако не отговаря поне на 1 критерии Joy

# 532
В нас и сега се глади спално бельо и хавлии. Принцеса съм и не мога да ползвам негладено. Памперси имаше през 90 години на 20 век.

# 533
Ма ко, идеята е - аз колко съм се гърбила, а ти сега имаш толкова удобства и не може да мрънкаш, че си изморена и ти се спи и да искаш синът ми /демек мъжа ти/ да става през нощта или да мие чиниите и да чисти, понеже ти не се изморяваш, защото имаш уреди, а аз как се мъчех и къщата въртях без уреди и бебета гледах без удобства.

# 534
  • Пловдив
Ма ко, идеята е - аз колко съм се гърбила, а ти сега имаш толкова удобства и не може да мрънкаш, че си изморена и ти се спи и да искаш синът ми /демек мъжа ти/ да става през нощта или да мие чиниите и да чисти, понеже ти не се изморяваш, защото имаш уреди, а аз как се мъчех и къщата въртях без уреди и бебета гледах без удобства.
Това ѝ е най-голямото притеснение на моята свекърва. От сега е шокирана как така сина ѝ ще спи при нас с бебето в спалнята. Според нея някой от тях трябва да е в другата стая

# 535
  • Варна
....
Някой беше писал за астма и алергии ако не гладиш.. е те това е, мантрата на свекървите Joy Ама да ви светна, че това дали детето ще развие някое от тези неща, зависи от много други фактори и гладенето не е един от тях.

Не си я разбрала преждеговорившата колежка. Не че гладенето предпазва от астма, а че дезинфектаните  я предизвикват. Виж, това е доказано.

Мдааа, майка ми  на 82 и до днес глади всичко, защото така настръхналите влакна се приглаждат и дрехата има чист вид, иначе на първото лягане в чаршафите и вече са мръсни!  Ама аз приличам на родата на баща ми...

# 536
Кои дезинфектанти? Аз визирах дезинфектанта за пране, който се слага в пералнята, а не дезинфектант за повърхности и ръце. Как точно дезинфектанта за пране, ще предизвика астма Rolling Eyes нали се плакне след това, то не остава по дрехите. Виж пушенето на цигари от бременни и кърмещи може да доведе до астма и то съвсем реално.

# 537
  • Наблизо
Собствената ми майка се сещаше как нямало памперси за мен и като проимало,били твърде скъпи..как перяла на ръка и спирала топлата,вода пък тока..Не го казваше с лошо,а си спомняше и й ставаше тъжно за нея си.А аз с всичките си глезотии..пак не ми беше лесно.

# 538
Много по трудно са се гледали бебета, то си е факт. Моята свекърва все ми обясняваше как държала на ръце  бебетата с часове в съответната позиция за да пишкат, ама и беше ясно, че няма кой да се занимава.

# 539
  • France
От друга страна са били 2-3, а понякога и повече жени. Поделяли са си домакинството, приказвали са си. Различно е било.

Общи условия

Активация на акаунт