От кога трябва да давам витамин Д?

• 8 385
  • 122
  •   1
Отговори
# 105
Не давам Витамин Д NaughtyПедито отново твърди,че при нас не е необходимо,защото сме с малка фонтанелка

# 106
Относно калция напоследък избягвам млечните продукти, заради коликите, но сега се чудя дали това е добра идея. С какви храни да го компенсирам?
Хе ама вие сте много малки Shocked, как така избягваш млечни продукти – не е ли млякото основната храна на Вики? Не те съветвам да ограничаваш млечни продукти – те са едни от най-важните за подрастващ организъм  Peace

Освен млечните (извара, сирене, млека, кашкавали) за богати на калций знам за сушени плодове, смокини, бадеми, ориз, сусам, сардина, соя, някои зеленчуци (особено зелените – марули, магданоз, спанак)
Ето ти една таблица с калция в някои храни, но според мен е супер рано да захранваш (прочети из форума за захранването- аз например захраних края на 5м) http://www.medicalbg.com/blpo/interesting-9.htm

Така и така съм ги почнала  Mr. Green за хранителни източници на вит.Д се дават риба(херинга,сьомга и от мазните), рибено масло, зеле, яйце(жълтък), млечни продукти, зърнени изделия, черен дроб

Последна редакция: чт, 18 яну 2007, 14:42 от Slavi

# 107
Попаднах на една много интересна и страшно полезна статия за вит. Д http://www.biberonbg.com/info/vitamind.htm
Ако не ви се чете цялата ето няколко неща които ме впечатлиха

“Според "Физиологични основи на детското хранене" [СЗО, 1991] от James Akre,
"...днес е известно че оптималният начин за добиване на витамин Д от бебетата не е чрез гастроинтестиналния тракт, който позволява да се погълнат токсични количества. По-скоро кожата е човешкият орган, предназначен при наличие на достатъчно слънчева светлина да синтезира витамин Д в потенциално големи количества и едновременно с това да не позволи абсорбцията на повече от количеството което тялото може безопасно да използва и складира."

"Според Cynthia Good Mojab, MS, IBCLC, RLC във „Често задавани въпроси за витамин Д, слънчевата светлина и кърменето”:
Количеството слънчева светлина, нужна за да се предотврати недостиг на витамин Д, зависи от фактори като цвят на кожата, географска ширина, площ на откритата кожа, сезон, час, количество замърсяване, употреба на слънцезащитен крем, надморска височина, метеорологични условия, ниво на витамин Д в кърмещата майка и текущото ниво на витамин Д в бебето. Затова препоръките се различават по света, вземайки предвид местните условия и практики."

"Според информация на СЗО [Butte 2002, стp. 27 ], "Ако е изложено само лицето на слънце, два часа е необходимият седмичен минимум излагане на слънчева светлина, а ако са изложени и горните или долните крайници – 30 минути." Тези насоки са от проучване [Specker 1985] сред изключително кърмени деца от бялата раса на възраст под 6 месеца при географска ширина 39°N (синсинати, Охайо, САЩ). Тъмнокожите деца имат нужда от повече излагане на слънце (три до шест пъти повече) за да генерират същото количество витамин Д [Good Mojab 2002]."

"Не е нужно да се излага детето на слънце всеки ден, тъй като витамин Д се складира в тялото за бъдеща употреба. Според [Good Mojab 2003], "проучванията показват, че децата могат да складират достатъчно витамин Д за да предотвратят евентуален недостиг за няколко месеца когато са изложени само на няколко часа лятна слънчева светлина."

Излагане на слънчева светлина нужно за произвеждане на достатъчно витамин Д*
Група  -  Облекло  - Мин. седмично  - Средно мин. дневно

1.Бебета под 6 месеца, бяла раса, 39°9'N ширина - Напълно облечени без шапка -  120 мин/седм. (2 часа) -  17.1 мин/дн.
                                                                                - Само по памперс - 30 мин/седм. (0.5 часа) -  4.3 мин/дн.

2.Китайски деца, възраст 1-8 мес., 39°55'N ширина -  Напълно облечени без шапка - 168 мин/седм. (2 часа 48 мин) -  24 мин/дн.

Хранителни източници на витамин Д

Храна  - Витамин Д в IU -  µg

Масло от дроб на треска, 1 с.л. -  1360 - 34
Риби и морски дарове: 
Тихоокеански стриди, 100гр -  640 - 16
Червена сьомга, консерва 100гр -  530 - 13,3
Атлантическа сьомга, готвена , 120гр  -  360 - 9
Скумрия, готвена, 120гр -  345 - 8,6
Сардини, консерва в олио, 120гр -  270 - 6,8
Риба-тон, лека, консерва 120гр -  236 - 5,9
Мляко с добавен витамин Д, 250 гр. -  90-98 - 2,45
Маргарин с добавен витамин Д, 1 с.л. -  60 - 1,5
Телешки черен дроб, готвен, 3 1/2 oz -  30 - 0,75
Жълтък, готвен, 1 голям -  25 - 0,62
Кърма, 1 литър -  20-60 - 0,5-1,5
Кисело мляко, 1 чаша -  4 - 0,1
Сирене „Чедър” 30гр. - 3,5 - 0,09

# 108
Слави, страхотна си! Още утре ще си поговорим с педито!!

# 109
Това е точно същата статия, за която сповенавахме с MariaSt. на стр. 4 от темата.  Simple Smile
Радвам се, че някой в биберона я е превел.

# 110
Дъщеря ми е родена в края на септември.Започнах да давам Вигантол от 20 ден сутрин на гладно по 2 капки.

# 111
започнахме да даваме витамин Д от началото на втори месец.

# 112
По препоръка на нашата педиатърка от началото на 2 месец.

# 113
Давам от третия ден и ще давам до 2 годинки.
Не съм стриктна обаче.
Ако имаше тук повечко слънце, нямаше да давам, ама е гадно и сенчесто, а синът ми висок, така че гледам да давам.
5 минутки директни слънчеви лъчи върху личицето и ръчичките са достатъчни за набавянето на този витамин  Peace

# 114
  • София
От началото на 2-ри месец до годинката.Така го вземахме ние Peace

# 115
ами ние сме с лятно бебе, но давахме като навърши 1 м по 1 капка на ден. Като застудя и склънцето се поскри - по 2 капки на ден.

# 116
Относно калция напоследък избягвам млечните продукти, заради коликите, но сега се чудя дали това е добра идея. С какви храни да го компенсирам?
Хе ама вие сте много малки Shocked, как така избягваш млечни продукти – не е ли млякото основната храна на Вики? Не те съветвам да ограничаваш млечни продукти – те са едни от най-важните за подрастващ организъм  Peace

Освен млечните (извара, сирене, млека, кашкавали) за богати на калций знам за сушени плодове, смокини, бадеми, ориз, сусам, сардина, соя, някои зеленчуци (особено зелените – марули, магданоз, спанак)
Ето ти една таблица с калция в някои храни, но според мен е супер рано да захранваш (прочети из форума за захранването- аз например захраних края на 5м) http://www.medicalbg.com/blpo/interesting-9.htm

Така и така съм ги почнала  Mr. Green за хранителни източници на вит.Д се дават риба(херинга,сьомга и от мазните), рибено масло, зеле, яйце(жълтък), млечни продукти, зърнени изделия, черен дроб

tini-mini, мисля, че говори за нейната диета. Тя ограничава млечните продукти, явно защото кърми, а те са главен виновник за коликите, особено прясното мляко.
По темата, аз сега на Макс не давам Витамин Д, на Цецо съм давала, защото така са ми казали тогава и защото не съм чела както сега. Но пък не съжалявам, просто защото не съм била стриктна. Сега и аз на Макс не давам нито вода, нито сокове, нито зимафлуор, само кърма!
А

# 117
От 25 ден се дав.Аз давах Вигантол,по една капка сутрин.Давах го до навършването на годинка!

------------------------
Пиши на кирилица!

Последна редакция: чт, 25 яну 2007, 18:08 от Доня Туфиня

# 118
Моята Поли е на 2 месеца и половина.Ние даваме витамин Д от навършването на 1 месец,по препоръка на доки.Давам по 3 капки  с кърма,сутрин на гладно.

# 119
  • вече в собствен дом
Давам по 2 капки на гладно от края на 1 месец. Peace

Общи условия

Активация на акаунт