Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено Тема 21

• 26 837
  • 733
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Ние нямаме безплатни тестове,но сме длъжни да влезем на работа срещу сертификат -ако не - отпуск (ректорът явно се надява, че като миналата година ще работим и в болничните и в отпуската). С малката разлика, че вече достатъчно лично време отделих за служебни задължения и в отпуск или болничен няма да вляза в час независимо от формата на часовете. Напълно ми е безразлично кой ще води тези часове, аз имам достатъчно дупки да попълвам по математика с осмокласника от досегашното обучение, виждам и на живо и онлайн колко целият клас разбра от вектори... Та рязко ще се връщам в осми клас.
А яко някой си вярва, че е много лесно да си учител и че във всеки етап на образование е еднакво - в голяма заблуда е.
Да, аз мога да обяснявам вектори на моето дете, но това не е урок, това е допълване.

# 526
В една от топ-гимназиите на Варна в момента учители отказват да водят часове ДО, няма информация дали са болни, вероятно някои от тях са, но онлайн часовете са намалени на 35 минути и някои випуски имат по 2-3 часа дневно - заместници няма.

# 527
И какво като напуснат? Ще накривят капата на родителите и на министъра! Младите ще  започнат на техните места и готово. Да се ваксинират или да се тестват - поне за тях тестовете в училище ще са безплатни.

Ами добре, добре. Само предупреждавам какво може да стане като въведат ЗС в училище. В момента всеки се е понесъл на вълната на еуфорията от зелените сертификати и не мисли какво ще стане ако училището го направим вирусобезопасно, но нямаме кадри, които да преподават.
Виждаме какво става в ресторанти и молове, масово напускащ персонал, а те са доста по нискоквалифицирани и притиснати от учителите.

За мен лично всеки учител, който иска да работи ПО, дори и без ваксина и тест, трябва да ходи на работа. Поел е и е преценил риска от разболяване, това е негов личен избор.

# 528
  • София
За да взема заветното направление за ПСР-а чаках точно три часа в чакалня пълна с кашлящи и без прозорец.
Такъв личен си си избрала.

И какво като напуснат? Ще накривят капата на родителите и на министъра! Младите ще  започнат на техните места и готово. Да се ваксинират или да се тестват - поне за тях тестовете в училище ще са безплатни.

Тая развалена плоча кога ще я махнеш. И аз искам да не идват потенциално опасни колеги на училище, но и не искам да напускат, защото след това няма кой да им заеме мястото. В момента някъде преподават с преквалификации или такива, които никога не са били учители и резултатите са плачевни. Такива глупости са нагледах от тях, че направо не мога да повярвам, как някой, който не знае как се работи с дробни изрази, как се съкращават дроби, си позволява и има куража да влезе в клас и да пълни главите на децата с тотални малоумщини.
Не се знае дали за учителите ще са безплатни, дано да са. Но пак имаме едни десетина процента, които отказват и тест и ваксина. А това са колеги, за които трудно бихме намерили заместници. А кошмарът от миналата година, когато четерима колеги покривахме шест и половина норматива и това с ДО, не искам да го изживявам и смятам да откажа допълнителни часове на някой, който е отказал тест и ваксина.

Сама даваш доказателства за тезата ми, а и много добре знаеш, че това е пазар, а пазарът не търпи вакуум. Може да не са най-добрите, но винаги има кандидати, защото и те искат хляб да ядат. Няма незаменими хора, особено когато става въпрос за работа и пари - ако незаменимият колега напусне, ще дойде друг. Цинично е, но това са правилата на играта.

# 529
Не мога да си представя защо учител би отказал тест - влиза си и си работи. Като са тествани и децата на него би трябвало да му е по-спокойно да се прибере у дома, а не да се запъва като магаре на мост. Затова смятам, че никой няма да е толкова тъп да си рита трудовата книжка за едно безплатно тестване.

В момента обаче сме в такова положение, че тестването на учениците ще ни е като на свинче -звънче.

# 530
  • Варна
Кога е станало ясно, че тестовете няма да са близалки? Точно такава информация гледах пък аз по новините снощи, с подробно указание как се прави въпросният тест. Това, което ме смути е, че половин час преди това не трябва да са яли и пили вода. Е гладни ли ще ги пратим на училище? Ясно е, че това изискване няма да се спазва, което ще компрометира резултатите. Би било ок децата да си ги правят вкъщи, както май е в другите държави, но на Ганьо не може да имаш вяра, че ще направи теста както трябва.

# 531
  • София
Министърът преди малко така и не можа да каже кой от двата вида ще се ползва, май щели да правят порички и за двата. Нищо не знаят - нито как ще става, нито с какво ще става, ама нахендриха учителите, защото нямат доверие на родителите. Срамота е толкова експерти да търкат бюрата и да вземат заплати в двете министерства и да не могат два сценария като хората да направят. Не им дреме. До този извод стигнах. Всеки се скатава и само за заплатата мисли.

# 532
Добре, добре, но не е добре.
И аз не можех да си обясня еуфорията от откриването на учебната година. Мислех си- мале, само аз ли виждам 😧 или наистина съм недобре 🤨 Но факт тогава- по Тв някакви възторжени учителници, родителници, всички въодушевени как се радвали на детските очи, усмивки и присъствие 🤕🤭 Ама чудесно, но как пък не виждаха зад гърба си надигащата се вълна, ей това се чудех през цялото време.
И обиждана бях- паникьорка, да съм си стояла вкъщи и куп глупости. Ясно рекох си, пак само аз наобратно. Спрях да пиша тук, да споделям училищните си тревоги и на работа... щото и там като тук, във форума.
Та така с еуфорията.
Та също така, предлагам на чайчета, кафета и капучината.. ами смирете се малко. Спрете с ината, спрете с намилането на нищо незначещи в момента теорийки. Да виждаш влака срещу себе си и да казваш, че няма влак= на глупост, инат + безхаберие. Умират толкова много хора. Хайде малко да се спрем.
В момента сме за пълно затваряне. Това е. Толкова си можем.

# 533
Би било ок децата да си ги правят вкъщи, както май е в другите държави, но на Ганьо не може да имаш вяра, че ще направи теста както трябва.
А колко от раздадените тестове ще продадат ...

# 534

В момента сме за пълно затваряне. Това е. Толкова си можем.

Ми да затворят! Всичко! Лидъл, Кауфланд, МОЛове, други големи бациларници. Защо само децата?
Знам защо де, но не е честно! В нашия град живота е по старому, само училища та са пусти. И родители чудещи се как да осигурят време и ресурси за първолаци и въобще начален етап ученици.

# 535
  • Варна
Ами да, реално в момента трябва пълно затваряне, барабар с молове и ресторанти. Зелени сертификати... Трябваше да ги има отдавна, а не при тези числа.

# 536
  • Пловдив
Здравейте!Тъй като нямам възможност да чета дали е коментирано,направо да питам ....Тези тестове ако дадат положителен резултат само детето ли ще се карантинира или цялата паралелка?А и предполагам,че ще трябва да се потвърди с ПСР .

# 537
Сигурно зависи кой ден - ако в понеделник даде +, ще се прибере само то, но ако е четвъртък - всички от класа.

# 538
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Ми да затворят! Всичко! Лидъл, Кауфланд, МОЛове, други големи бациларници. Защо само децата?

Защото за Лидъл, Кауфланд и т.н. могат да въведат режим на влизане, ама врещенето веднага започва, и с това сме наясно, нали? Един зелен коридор за пенсионери бъркаше да не казвам къде на доста хора. Да ги затворят тотално е ясно, че не може. Баба Мира трудно ще си поръча хляба и млякото онлайн, нали?

Защото децата са проводници на поведението на родителите си!

Защото родителите им нищо не искат, и вирус няма, и чувалите ги пълним с нещо друго, а не с хора, загинали без време, ето за това.
Защото мога да не избера да не ходя на майна си Райна, но ако училището не е офиицално ДО и не е осигулено качествено ДО, дори и тези, които са притеснени трудно избират ОРЕС по желание.
Защото като тръгнеш да избираш ОРЕС по желание в не малко случаи те карат да се чувстваш като измекяр,
като единствения идиот, дето освен всичко не му пука и за детето му, щото не иска да е ЗАЕДНО, и иска да го правя социален идиот. Защото като ти позволят накрая, ти дават осакатен продукт, за наказание, че толково вного искаш.

Аз съм тегилла една на всичко това.
Спасяваме се какот можем, и поне като обучение не се притеснявам,
другото... ще се търсят начини да се компенсира.

# 539
  • София
Да вземем да затрием всички български деца, че да ни се решат проблемите най-накрая! Rage

Всичко искам да затвори, ама абсолютно всичко, без аптеки и хранителни магазини! Да минем един пълен локдаун, та белким ни се запрат мераците и за това! Тогава обаче, сигурно безкрайни жалейки ще четем четем пак, че на помощи, изплатени на минимална РЗ не може да се живее...
Ама и мен не ме интересува вече. И до нова година да ни затворят, все ми е тая!

Общи условия

Активация на акаунт