Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено Тема 21

• 26 858
  • 733
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Опитът от миналата година показва, че затварянето на учениците в ДО, не намалява покачването на бройките. Всичко друго трябва да се предприеме и последни да бъдат затваряни децата.

Така е, ДО нищо няма да постигне.

# 421
Започва пресконференция на министрите на здравеопазването и образованието. Внесли са предложение в Министерски съвет за закупуване на тестове за училищата. Да видим какво още ще кажат.
Допълвам се. Ще започнат с 1-4. клас и ако сработи, ще продължат с горните класове. Естествено споменаха, че ще трябва съдействие ( предполагам става дума за съгласие) от родителите.
Още. За учителите ще се изисква зелен сертификат. Ако нямат такъв като ваксинирани или преболедували, се предвижда тестване два пъти седмично.

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 10:20 от Анонимен

# 422
  • София
Дали ще стигнат до тестване на гимназисти, преди да пукне първа пролет? Като гледам с каква скорост узряват за решения, не се и надявам... 🤔

# 423
  • Варна
Има краен срок заповедта за ДО - когато бройките спаднат под 750 на 100000. Министърът няма кристално кълбо да каже кога ще се случи това. А ДО определено вършеше работа при предишните вълни, в комплект с останалите ограничения, разбира се. При бройки от 1000 на 100 000 присъственото обучение става силно рисково поне за мен. С тестове и без тестове на входа на училищата пак е мнооого рисково. Защото тези тестове хващат при изявени симптоми, а разпространяването на заразата става преди това. Та тез тестове са ок и ги приветствам, още преди началото на учебната година го казах, но не вършат работа самостоятелно при вече силно оакан и омазан пейзаж. Така че много се радвам, че са дистанционно на фона на сегашната ситуация. За другите не знам, но моето дете ще стъпи в училище, когато бройките наистина започнат да спадат, не преди това.

# 424
  • София
Всеки има право да задържи детето си у дома, независимо от причината - дали притеснение от бройките, дали нежелание за тестване... Хубаво е, че дават алтернативи, но е добре като цяло да решат как ще върнат децата в училище.

# 425
Да, това каза и министърът ( не запомних кой от двамата Joy). Но няма да е лесно. Ако половината паралелка е присъствено, а другата половина ОРЕС и трябва да се осигури синхронно обучение ще има доста проблеми. Ако пък  е асинхронно, пак ще има протести.

# 426
  • Бургас
Опитът от миналата година показва, че затварянето на учениците в ДО, не намалява покачването на бройките. Всичко друго трябва да се предприеме и последни да бъдат затваряни децата.

Така е, ДО нищо няма да постигне.

Аз явно имам други спомени.

# 427
  • София
Аз нямам нищо против да тестват децата, но това което чух току що на пресконференцията никак не ми се понрави, а именно че при положителен тест се карантинира целия клас всеки път, пак и пак...това не е ок, ако ще е така по-добре хич да не ги пускат присъствено. Няма да излезем от карантина. Поне като са ДО не са карантинирани и могат да излизат през другото време. Да не говорим, че ако си го изкарал току що или си се ваксинирал е много несправедливо на всеки 2 седмици да те карантинират...Ще ме прощават лобистките за тестовете, ама да си свършат започнатата работа като хората, така не става.

# 428
Останах с впечатление за обратното. Положителният си отива вкъщи, останалите не се карантинират. Нека да пуснат резюме на някоя от страниците на двете министерства. Може и да греша.

# 429
Аз ще процедирам като миналата година. Ако решат да ги връщат и тестват - директно спирам от присъствено. Изключително огромна загуба на време е при големите ученици това присъствено. Не си дават сметка за много неща, не успяват да използват огромния ресурс, който им дава ДО и да яхнат вълната вече втора година. Нито присъствено им се получава нормално (да не говорим за качествено) образование, нито нищо. 12 клас учат на университетски принцип - лекции и изпити. Напълно излишно е да им губят времето с присъствено, половината вече работят, другата половина се готвят за изпити след няколко месеца извън официалната образователна система-по уроци и школи са отдавна.

Да оставиш некарантинирани контактни при този щам е ...... странно.

# 430
Ами колко карантинирания да имат по време на една вълна, 1 , 2 или 3. Много по-добре е от 5 месеца ДО за всички. Освен това при редовно тестване поне два пъти седмично (покриване на 2 x48 ч) до петък сутрин и вероятността за карантина ще започне да намалява. Особено при съчетание с мерки извън училище. Няма да стане с вълшебна пръчка, всички трябва да участваме в преодоляването. Както го правят и другите държави. Само с искане не става.

# 431
  • София
Останах с впечатление за обратното. Положителният си отива вкъщи, останалите не се карантинират. Нека да пуснат резюме на някоя от страниците на двете министерства. Може и да греша.

дано да си права и да не съм разбрала

# 432
Това много не прави логика, както казват децата. Ако изпратят вкъщи само положителния нали довчера е бил на един чин с другите.
От друга страна, след карантина би трябвало да нямат вече положителни.

При всички случаи е по-добре от нищо, де.

# 433
Не е вярно, че изпращат вкъщи само позитивния. Денков каза - нищо не се е променило, класът излиза в карантина.
Аз нямам нищо против да тестват децата, но това което чух току що на пресконференцията никак не ми се понрави, а именно че при положителен тест се карантинира целия клас всеки път, пак и пак...това не е ок, ако ще е така по-добре хич да не ги пускат присъствено. Няма да излезем от карантина. Поне като са ДО не са карантинирани и могат да излизат през другото време.
Съгласна съм.
Не вярвах, че ще го кажа някога, но... при тези условия съм за ДО.
Да не говорим, че масово родители и учители не желаят да се тестват, реално образованието ще остане без кадри. Вървят срещу учителите с тези зелени сертификати, а без тях образование няма.
Никой не даде отговор на въпроса какво правим с безкрайните карантини на малките деца? Дали контактни, дали заради позитивен тест, ще ни блокират безкрайно вкъщи с тези тестове. Никой работодател няма да ме издържи при тези условия.
Така че оставам на ДО или си изтеглям детето от тази порочна система, съжалявам.

# 434
Порочна е другата система - трета учебна година ДО - цяло поколение изкарало гимназиален етап ДО. И в крайна сметка нека погледнем как го правят другите, само ние сме наобратно. Понеже сме най-умни.

Общи условия

Активация на акаунт