Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено Тема 21

• 26 529
  • 733
  •   1
Отговори
# 660
Слушах зам. министърката на образованието сутринта по БТВ. Тепърва ще се избира доставчик и т.н, и ако има обжалване на ОП , смятайте , че и 1-4 клас няма да тръгнат скоро на училище . За тях можеше наистина да се мисли за ваканция. Предни години като имаше грипни ваканции и разни зелени , бели училища и екскурзии не се губеше материал, сега голяма драма, че 2-3 седмици няма  да учат .

# 661
  • Варна
Имаше грипни ваканции, но бяха по една на година. Стига сте ги давали за пример. Така както сме тръгнали ще има и поне още едно затваряне пролетта. Дано да няма де и това с тестването да проработи, но някак не съм сигурна. сега 2-3 седмици ваканция, напролет още 2-3 и после ще учат до края на юни, за да наваксват.
На първото затваряне през 2020 даже ДО нямахме. Класната пускаше във ФБ една страница - направете това, прочетете онова и толкоз. Бяха първи клас, реално последните три месеца учиха вкъщи, плюс една грипна ваканция преди това. Зор голям беше, но се оправихме, няма да повтарят първи клас, я. Сега е организирано по-добре, оправят се сами. И миналата година се оправяха. Не знам, за мен на малките им е по-лесно, отколкото на големите. В горните класове се учат доста по-сложни неща и може да му изтървеш края.

# 662
  • София
Фран, аз съм глобален песимист. Иначе за всичкото това време минахме приз всякакви етапи на приспособяване и сега се опитвам да извлека максимално положителното от кривата ситуация. Догодина ще е страшното, че ще имам първокласничка и там няма да се справям с непокорността и, но ако това продължи и аз няма да я обучавам в този мониторен формат. Ще се справяме извън системата (още не съм си изяснявала как).

# 663
  • Sofia
И при мен зорът е с шестокласника.  Там следя, дебна. Второкласникът се оправя сам. Досега не се е затруднявал в материала.

# 664
  • София
Аз друго не разбирам, защо един тест на едро закупен от държавата да струва 8,125 лв - 4,15 евра. Ами те в Амазон.де тестовете на редовна цена може да се закупят 5 бр комплект за 8 - 10 евро да кажем.
https://www.amazon.de/-/en/Hotgen-Corona-Rapid-Test-Self-Test/dp … p;sr=8-7&th=1
Защо държавата плаща толкова скъпо? Явно защото пак наши хора ще внасят тестовете и едни няколко милиона отиват в нечий джоб.

# 665
офтопик, ама ... от снощи съм убедена, че нищо не може разпространението. Бях на кино, подготвена да си стоя с маска, защото не ми е нужно да ям и пия точно през тези 2.5 часа. Голяма зала, imax. ПРЕПЪЛНЕНА. Ама догоре. Естествено всички без маски, понеже се яде и пие. И за капак, понеже мерките не позволяват климатизация, вътре точно след 15мин стана почти 30 градуса, мерихме го с часовник, и нямаше никакъв кислород. Никакъв. Кой с тестове, кой ваксиниран, за да е там, ама никой не може да ме убеди, че не е имало болни сред тези не знам колко стотин, двеста ли примерно... То в училище е по-сигурна средата...

# 666
Аз друго не разбирам, защо един тест на едро закупен от държавата да струва 8,125 лв - 4,15 евра. Ами те в Амазон.де тестовете на редовна цена може да се закупят 5 бр комплект за 8 - 10 евро да кажем.
https://www.amazon.de/-/en/Hotgen-Corona-Rapid-Test-Self-Test/dp … p;sr=8-7&th=1
Защо държавата плаща толкова скъпо? Явно защото пак наши хора ще внасят тестовете и едни няколко милиона отиват в нечий джоб.
И аз съм изумена от това. Как 8лв, като онлайн се намират одобрени тестове за 3-4лв бройката.

# 667
Трудна работа с това тестване. И аз сутринта слушах зам. министъра на образованието. Те още нямат идея как и къде ще се тестват децата, изобщо не вярвам да са готови до другата седмица, а ако решат да го пускат този план, ще е такъв хаос, че не ми се мисли. Отделно, според мен, с това тестване,  класовете ще са редовно под карантина, защото често ще се случва дете да даде положителна пробва без да има симптоми и така. Порочен кръг. Да не говорим, че какво, ако детето е 1 клас, аз трябва да седя отвън и да чакам дали ще го върнат или? Много въпроси, малко отговори.

# 668
Този тест е от типа бъркане в носа. А нали майките пропищяха от този вид тестване.

Вероятно различните тестове предполагат различна цена.
Скоро купувах този от аптека и беше 14лв:
https://corona-rapid-testing.at/en/vchek-2019-ncov-saliva-rapid- … st-lollipop-test/

За другата седмица ПО и аз съм песимист.
Поне първокласниците да пуснат присъствено скоро. Горките деца.

# 669
  • София
С тези данни, докато стигнем до тестването вече ще е пролет. Не, че не очаквам всякакви безумия, но и за ДО бях права, та може и да върнат някакви ученици на ПО и рязко да си ги върнат обратно вкъщи.

# 670
за идната седмица няма да стане, но за след това ще стане.
Аз мисля, че пуснатат обява за поръчка за тестове е една лека формалност - считам, че доставчикът е бил ясен предварително. Така че, ще тестове ще има.
Аз мисля, че тестовете се правят бързо и лесно, и бих била съгласна да ги правим у дома и тогава да тръгваме към училище. Но надали някой ще ни позволи - понеже можем да "побългарим" системата.
Може да се самотестват на двора за по 5 минути преди влизане в час. Не е кой знае каква драма според мен

# 671
  • Бургас
Отделно, според мен, с това тестване,  класовете ще са редовно под карантина, защото често ще се случва дете да даде положителна пробва без да има симптоми и така. Порочен кръг.

Всеки положителен такъв тест се потвърждава (или отхвърля) с ПСР после. На базата само на този тест не се прави карантина на цял клас. Да, често се случва дете да даде положителна проба без да има симптоми. Но нали това е целта всъщност на това тестване. Да се хванат не само симптомно, но и безсимптомно болните.

Лично аз не съм оптимист за това тестване. Докато мине процедурата, ще дойде пролетта. Особено пък ако има обжалване от някоя от отпадналите фирми.

# 672
  • София
Нямало да има карантина за класовете, просто положителните си отиват вкъщи. Това четох, но всичко им е предпоследно, та не знам дали още важи.

# 673
Аз пък познах, че учебната година няма да започне ДО.
Щото много се спрягаше и това, даже някои бяха напълно убедени.
И какво от това кой какво е познал?
Не само, че започна нормално учебната година, ами синът ми изкара месец и половина присъствено в училище.
Няма нито един ден неприсъствен.

Сега ще изкарат известно време дистанционно и ще ги върнат. Кога?
Зависи от много неща. Ние тук само може да гадаем.

Разчитам скоро да ни залеят с информация след като поръчката (за тестовете) бъде направена и изчистят детайлно неясните неща.

# 674
  • София
Аз пък познах, че учебната година няма да започне ДО.
Щото много се спрягаше и това, даже някои бяха напълно убедени.
И какво от това кой какво е познал?
Не само, че започна нормално, ами синът ми изкара месец и половина присъствено в училище.
Няма нито един ден неприсъствен.

Сега ще изкарат известно време дистанционно и ще ги върнат. Кога?
Зависи от много неща. Ние тук само може да гадаем.
Имаше логика да започнат ДО, за да си спестим ДО с месеци. Ето това има значение като кой какво познал, защото не е въпросът да се състезаваме, а че нещо можеше да се направи навреме или не навреме. Иначе можем само да гадаем, да, пак на същия принцип – имат ли логика действията им или не. За момента никаква нямат освен ако не целят да бием всички предишни лоши рекорди и за момента успяваме.

Общи условия

Активация на акаунт