Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено Тема 21

• 26 544
  • 733
  •   1
Отговори
# 645
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zatvoriha-vsichki-uchili … -obshtini-1142277

Не дочакахме ротацията от петък. От написаното става ясно, че ротация вероятно няма да има. Затварят всички в Пловдив.....5-6-7 клас дъщеря ми ще учи ДО. Супер, направо прекрасно. Close Нямам думи! Докато лудите се налудуват и умните се наумуват.
Моята учи ДО 1-2-3 клас... Тя се справя. Но според г-жите над половината клас е трагедия...
Големите пак се оправят някак си (и гимназист имам). Но тези дупки до 4 клас, просто ще стават ями.

# 646
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Справянето на толкова малки ученици в повечето случаи изисква активно участие на възрастен, факт.
Никой не е казал, че животът ще е лесен, такъв, каквито десетилетия наред бяхме свикнали да живеем. И нямам предвид, че всичко ни е било наред в материално отношение, но просто не се чувствахме като под обстрел и без сигурност дали децата ни или ние ще се приберем живи вкъщи. За мен сегашната ситуация се приближава до някакъв тип катаклизъм, може да не е чума, може да не е Втората световна война - но е нещо, което ме кара да си преподредя приоритетите. И си казвам - най-малкото имаме предимството на това огромно количество информация да ни е на една ръка разстояние. Ако искаш да я докоснеш - протягаш се.
Знам, че има хора без възможности, но доколкото разбирам има някаква що-годе добра организация от страна на МОН за снабдяване с устройства и флашки с интернет.
Моето семейство е приело идеята, че трудностите каляват, и че децата ни не живеят под похлупак и всъщност това не е лошо.
Лошото си е лошо, и вече трябва да си сляп, за да не виждаш, че има проблем, заради който е късмет да не извадиш късата клечка.

# 647
Малките поне ги държат макс по месец затворени,  а големите миналата година 70% от уч. год си бяха на ДО.Като гледам и тази такава се очертава - децата са най -лесната и безплатна мярка за справяне със ситуацията.

Последна редакция: чт, 28 окт 2021, 09:24 от red_violet

# 648
Днес и за Бургас ни казаха, че минават децата от 08.11 на ДО. Даже ми се струва че е късно.

# 649
  • Ямбол
От утре всички училища в Ямбол са 100% ДО.
Поне няма да бягам ту на ДО вкъщи, ту на присъствено в училище.
Трета година ми идва в повече да се мъча да държа ниво. Който иска да знае, да учи, който му харесва в леглото, няма да го насилвам, каквото - такова. Отново ще имат лоши резултати на НВО и само някой да се опита да ми държи сметка. Понеже в предишни години това е било голям проблем, едва ли не не ставаш за учител, ако децата има лоши резултати на изпитите.

# 650
По бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. са одобрени също така допълнителни разходи в размер на 13 000 000 лв., с които се предвижда да се закупят неинвазивни бързи антигенни тестове, подходящи за изследване на деца, при които се използва слюнка, вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-Co V-2.
Препоръката за скрининг на децата в училищата е включена в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка. Там е посочено, че при осигурени безплатни тестове и съгласие най-малко на 90% от родителите в конкретното училище, децата ще бъдат изследвани поне веднъж седмично.
Регулярното тестване (2-3 пъти седмично) на ученици в условията на епидемично разпространение на COVID-19 е широко разпространена практика в редица европейски и други държави, с което се цели да не допускат асимптомни и пресимптомни носители на новия коронавирус в училищна среда и да се гарантира безопасно и присъствено обучение.
Предвижда се да се провежда изследване на учениците от начален курс на обучение преди началото на учебните часове.
Със средствата ще се закупят около 1 600 000 бързи антигенни теста, което ще позволи тестване на децата от началния курс на образование ( от I до IV клас) два пъти седмично, в рамките на един месец.

Източник

# 651
Добре е замислено, но дали,  и кога ще се приложи това тестване....

# 652
Отделили 13 000 000 лв , с които да закупят тестове за 1 600 000 лв...Rolling Eyes

Иначе малко математика.
4 випуска 1 600 000 за месец.
Още 8 випуска означават означават още 2 х 1 600 000.
Т.е. за всички ученици за месец имаме 4 800 000.
За 8 месеца училище, това означава 38 400 000.
Над 300 000 000 е актуализацията на бюджета за два пъти допълнителни избори да се налудуват ония отгоре.
Като човек за тестване в името на ПО, мисля, че ако не се направи като хората, по-добре да не се прави.
Щом в чужбина се тестват сами децата, то и тук ще могат - в класната стая. След първите 1-2 пъти съвсем между другото и рутинно ще става.
Ако ще правят сбирщайни за хубаво омесване на всички преди училище, вместо в клас, по-добре нищо да не правят. Какво като ще ги тестват, като ще създават предпоставки за масово разпространяване, при което и минимално заразени да има, те на максимално много да предадат. Като ковид купоните, които заформя държавата пред пунктовете за ваксиниране и тестване, насред вълната, щото така иска да я спре.

# 653
  • София
Абе моля ви се, обявлението на МЗ, че търсят да купят тестове, излезе едва на 26-ти.
https://www.mh.government.bg/bg/novini/pokani-i-konkursi/pokana- … lica-za-za-26-10/

11. Срок и място за представяне на оферти: Заинтересованите лица могат да подават своите оферти до 17:30 часа на 29.10.2021 година

Не става с магическа пръчица осигуряването, дистрибуцията, организацията... Аз лично съм свръхскептична за другата седмица - казват го само, за да поуспокоят уж родителите с изчерпани отпуски и опции от работодател, без да си дават сметка, че влошават все повече ситуацията.
За протокола, в нашето училище ни анкета е имало, ни каква да е информация.

# 654
  • Бургас
Отделили 13 000 000 лв , с които да закупят тестове за 1 600 000 лв...Rolling Eyes

1 600 000 бройки, не лв.
Единия тест изриза по 8лв и нещо, което съгласете се, е много. За толкова си го взех от аптеката. За такива огромни количества, трябва да е по-евтино. Пак някой ще прибере парички в джобче.

Последна редакция: чт, 28 окт 2021, 07:50 от Irene Adler

# 655

1 600 000 бройки, не лв.
Единия тест изриза по 8лв и нещо, което съгласете се, е много. За толкова си го взех от аптеката. За такива огромни количества, трябва да е по-евтино. Пак някой ще прибере парички в джобче.
Хах, спах явно снощи. Абе, как по 8 лв. Тези се подиграват направо!!

# 656
Имайте предвид, че от някакъв момент нататък ще ни кажат да си плащаме сами тестовете. Само в началото ще е за сметка на държавата. Това са огромни пари, които бедната ни държавица няма да плаща дълго.
Който не си е платил и донесъл тест - отказ за достъп до училище.
При децата над 12 г. намекнаха, че ще бъде и нещо като ЗС - децата със сертификат ще бъдат освободени от тестове.
Това ни чака, за съжаление.

# 657
  • Пловдив
Врабчо, стегни се малко. Откъде ги вадиш тез апокалитични прогнози. Образованието, основното, е задължително. Никой, ама никой не може да ти откаже достъп, по никаква причина. След 8 клас, ако искаш. То и без друго образовани хора, в България, на никого не са нужни и системата упорито работи в тази посока още отпреди Ковид.

# 658
  • София
Искрено се възхищавам на оптимистите!!!

# 659
Аз пък продължавам да съм оптимист.
Оптимизмът никога не ме е напускал. Е, отчайвам се за кратко и после вдигам главата.

Чета в други теми, хората не вярват, че ще върнат децата преди Коледа. Аз пък вярвам.

В момента най ми е жал за децата от първи/втори клас. Поне тях да върнат.
Трябваше да ги пуснат във ваканция.
Ако моят син беше в тази възраст, със сигурност щях да се побъркам. Та той не можеше повече от 5 минути вкъщи да се задържи на стол и да пише домашно.
Всъщност може би щях да го спра от обучение по този безумен начин и да си го обучавам по мое усмотрение.
Но да седи пред екран часове наред. Не, нямаше да стане.

Доволна съм от ДО в нашето училище към момента. Много!
Едно, че всичко е организирано перфектно и второ и той се промени и порасна.

Съгласна съм да си плащам тестовете от един момент нататък. Нямам никакъв проблем.

Май ще минем отново към месечни теми. Доста бързо се изписа тази, а обучението в пандемия скоро няма да отмине.

П.П. Маги_света, благодаря. Нищо друго не ми остана и така живея по-леко.Smiley

Общи условия

Активация на акаунт