Световният ден на храната се отбелязва всяка година на 16 октомври по инициатива на Организацията по изхранване и земеделие към ООН, като крайната цел е да се елиминира световният глад. В честванията се включват над 150 страни, в които под формата на различни мероприятия се призовава всеки човек да се замисли за своето здраве и хранителния си режим. Темата на тазгодишния празник е „Безопасна храна сега за здраво утре“.

Агро-хранителната система
е сложен термин, който може да изглежда далеч от вашата реалност, но знаете ли, че животът ви зависи от нея? Всеки път, когато ядете, участвате в тази система. Храната, която избираме, и начините, по които я произвеждаме, приготвяме и съхраняваме, ни правят неразделна и активна част и от начина, по който тя функционира.

Храненето е един от най-важните аспекти на здравословния начин на живот. В наши дни отдавна е доказана връзката между храната и развитието на основните хронични неинфекциозни заболявания, в това число сърдечносъдовите и някои онкологични, които са двете най-разпространени причини за преждевременна смърт в Европа.

От това как е организирано нашето хранене зависят много неща: ръст и цвят на косата, сексуалната активност, индивидуалната миризма, фигурата. Но най-вече нашето здраве. А за него трябва да мислим от най-ранна възраст, ако не искаме да го съсипем с неконтролируемо затлъстяване и мъчителни диети.

Правилният режим на хранене не е диета. Но също като при диетите има определени правила и забрани. Просто трябва да обуздаваме своята лакомия, да си припомняме по-често за здравословните принципи и леко да се ограничаваме.

Главният принцип на здравословното хранене е неговото балансиране – от елементарното съотношение на приетите калории и двигателната активност до разумното съотношение на продуктите от различните хранителни групи.

Важно е да се отбележи, че всеки човек, който има някакво хронично заболяване, задължително трябва да се консултира с лекар при съставяне на своето меню. След проведените изследвания е твърде вероятно да му бъде предписано не просто правилно, а лечебно хранене.

Няколко лесни съвета как да се храним по-здравословно

•   Няма нищо сложно в здравословното хранене.
То не изисква допълнителни финансови разходи, непосилни за семейния бюджет. Не е нужно продуктите, които купуваме, да са скъпи – достатъчно е да са максимално натурални и свежи. Цялата тайна се крие в това как тези продукти ще бъдат приготвени и употребени.


Хлебопекарна с две бъркалки НОМА от drebisimo.com

•   Продължителната термична обработка „убива“ голяма част от полезните вещества във всеки хранителен продукт. Затова тя трябва да бъде минимална. Не забравяйте също, че пържените храни са вредни за стомаха, особено ако се използва мазнината за пържене повече от веднъж. Едни от най-полезните уреди за готвене в съвременната кухня са тези за готвене на пара и за пържене с минимално количество мазнина.


Фритюрник Philips AirFryer от pazaruvai-lesno.bg

•   Задължително е в менюто да присъстват продукти от всички хранителни групи. Процентното им съотношение зависи от вкусовите ни предпочитания и здравословното състояние, но разнообразието на продуктите от целия спектър е основно изискване за пълноценното снабдяване на организма с всички градивни вещества, от които се нуждае, за да работи пълноценно.


Уред за готвене на пара Tefal Steam n'Light от emag.bg

•   Редовното хранене по едно и също време е залог за точната дейност не само на стомашно-чревния тракт, но и на целия организъм. То регулира съня, нервната система, нормализира състоянието на кръвоносните съдове и кръвното налягане.


MultiCooker Crock-Pot Express от emag.bg


Уред за бавно готвене и Sous Vide Russell Hobbs от pazaruvai-lesno.bg

•   Промяната на хранителните навици е много по-лесна, отколкото си мислите. Използвайте минимално количество сол, ограничете захарта, бялото брашно, белия ориз, рафинираните растителни масла, заменете газираните напитки с билков чай или прясно изцедени сокове и смутита. Само 21 дни са достатъчни, за да се пренастрои човешкият организъм, в това число и вкусовите предпочитания.


Сокоизстисквачка Bosch от pazaruvai-lesno.bg


Нутрибулет Про Фемили Сет от topshop.bg

•   Навикът за похапване извън основните хранения също може да бъде променен. Заменете любимите си сладкиши, бонбони и тестени храни с плодове – пресни или сушени, ядки, кисело мляко и др. Освен директните ползи от тези храни, съвсем лесно и „вкусно“ ще намалите количеството на излишните калории, които имат свойството да не се изгарят, а да се складират под формата на мазнини. А приготвянето им вкъщи ще е едно ново предизвикателство към вас и повод за радостни емоции на цялото семейство.
 

Делимано Дехидрататор Делукс Ноар от topshop.bg

•   За вечеря е препоръчително да се наблегне на месо и салата от пресни сезонни зеленчуци. Протеините са най-полезните и почти незаменими макронутриенти, а въглехидрати могат да се приемат и от плодовете и зеленчуците. При това те съдържат и фибри, които са особено полезни за работата на стомашно-чревната система.


Ренде Philips от emag.bg

•   Пийте повече вода. Чаят, кафето и соковете не могат да я заменят. Денонощната нужда на организма е не по-малко от 30-35 мл на 1 кг тегло. Сладките газирани напитки трябва да се избягват максимално, защото съдържат твърде много захар.
 

Система за филтриране на питейна вода Aquaphor Osmo Crystal от emag.bgФилтрираща кана Brita Flow 8,2 л от emag.bg


Тази статия съдържа партньорски връзки – последван линк и евентуална покупка биха могли да генерират комисионен приход за форума.

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 18:57 от Редактор*