Силно ритниче очакваме вече, от нашето малко бебче 💙💗 Тема 4

• 40 482
  • 732
  •   1
Отговори
# 540
Момичета, не искам да прозвучи грубо,но проблемите с детските градини е само в София, Варна и Пловдив ( може би) -да кажа голямите градове. Искам да кажа,че това не е цяла България. Не ме разбирайте погрешно, но все пак има какво да се цени отностно 1 или дори 2 години майчинство, защото това наистина никъде го няма.
И 45 дни преди това…. Моята приятелка в Америка получи контакции по време на работа и попита дали ще я пуснат да роди…. Върна се на работа след 14 седмици. Имам близки в Дания и Испания-майчиство по 5-6 месеца-това е!  Е там няма на кой да разчитат за помощ. Все пак отговорността и решенията да имаме деца са наши и трябва да мислим за последствията от тези решения. Всеки намира начин. Не казвам,че съм много щастлива от положението в което се намираме защото и на мен не ми е приятно да давам стотици левове за прегледи и следене на бременност, но все пак. Имам близки които се следят по здравна каса, раждат в държавни болници и не плащат нищо повече- все пак е въпрос на личен избор и възможност.

# 541
В Малта майчинството е 14 седмици (не помня колко се вземаха преди термина,но те влизат в тези 14)

Ползвали ли сте възстановяване на разходи през Булстрад застраховане? Имам такава карта и покриват прегледите плюс раждане и избор на екип,но не съм я ползвала до сега. Ще опитам след няколко дни да си възстановя разходите за ФМ.

Аз съм към булстрад, но моята не покрива нищо свързано с бременност.
Заявяването става много лесно имат приложение - B-assist. Много е удобно. Само избираш за какво искаш възстановяване и ти излиза какви документи са необходими. Снимаш ги и готово. Нищо никъде не носиш, най-много да изискат фактурата да се изпрати,ако нещо не са ок.

# 542
В България цялата социална политика е сбъркана из начално, поне за мен. Помощи и надбавки само за бедните и малцинствата... за учили, работещи, стремящи се да се развият няма! Не говоря само за майки и деца. Да прави сте за продължителното майчинство, ама в чужбина има заедения дето поемат точно пеленачета, или помагат за отглеждането (както казаха по - горе майката е на половин ден, или се поема част от заплащането на детегледачка) да не говорим за еднократните помощи там за раждане и отглеждане на дете... Не ме разбирайте грешно не искам да разчитам на държавата, ама някак ми е криво, че за едни има, а за други не... плащам си данъците и осигуровките, учила съм, работя... и аз искам да се върна на работа по - рано... ама за ясла искат да е проходило детето... а това понякога става след 1г... и то ако имам късмет да го приемат, да големите градове не са БГ ама, като живеем в такъв... как да стане.. свръх застрояване на блокове и молове, а градини и училища никой не строй... Та за мен цялата ни социална политика е сбъркана Sad Не искам да засегна никого. Просто се убеждавам, че не съм си избрала правилния етнос в Бг Simple Smile

# 543
В Малта майчинството е 14 седмици (не помня колко се вземаха преди термина,но те влизат в тези 14)

Ползвали ли сте възстановяване на разходи през Булстрад застраховане? Имам такава карта и покриват прегледите плюс раждане и избор на екип,но не съм я ползвала до сега. Ще опитам след няколко дни да си възстановя разходите за ФМ.
Не съм към Булстрад, но на сайта на фирмата, която ползвам пише как се процедира, ако искате да възстановите разходите.
При нас се попълва бланка с личните данни, банкова сметка и т.н, и амбулаторен лист, фактура на името на застрахованото лице+фискален бон(оригинал).
Бланката я попълвате вие, а останалите документи се взимат от лекаря/болницата, която изпълнява прегледа. След като съберете тези документи и бланката се подават към застрахователя и те превеждат сумата за възстановяване до ±15 дни.
Друг вариант е да позвъните на техните номера и да зададете конкретните въпроси за Булстрад.
Да, прегледах какво се изисква,но не знам за ФМ дават ли амбулаторен лист.

# 544

Не съм към Булстрад, но на сайта на фирмата, която ползвам пише как се процедира, ако искате да възстановите разходите.
При нас се попълва бланка с личните данни, банкова сметка и т.н, и амбулаторен лист, фактура на името на застрахованото лице+фискален бон(оригинал).
Бланката я попълвате вие, а останалите документи се взимат от лекаря/болницата, която изпълнява прегледа. След като съберете тези документи и бланката се подават към застрахователя и те превеждат сумата за възстановяване до ±15 дни.
Друг вариант е да позвъните на техните номера и да зададете конкретните въпроси за Булстрад.
Да, прегледах какво се изисква,но не знам за ФМ дават ли амбулаторен лист.

Моята лекарка на ФМ ми дава лист с това какво е измерила и направила започва с мойте данни и после на бебето, накрая е с подпис и печат. Може да попиташ там където правиш ФМ да ти издадът .

# 545
Детските заведения са скъпи и платени там, но никой не засегна колко му е заплатата или поне процентно колко е съотношението. Освен това, бебешките храни и памперси, а и дрехи са в пъти по-евтини. Наистина е късо майчинството, но тук с една "мъжка" заплата от 7-800лв също е трудно да се гледа дори едно дете, освен останалите разходи. Прибавете и 90% болнични от основната заплата, на която майката често е осигурявана на 8ч, ако не и на 4ч. А това формира и първата година майчинство... И този сбор сравнен само с "мъжката" заплата на работещ в чужбина дали е същият, дори без да гледаме валутата.
Тук също няма кой да помага. Младите семейства са изгонени не само в чужбина, но и в градове на 400-500км от корените си. И ако детето се разболее внезапно( често-често), и ако роднините нямат кола, а и работят... Пак си сам. Пък ако не се хареса на шефа, че често взимаш болнични за гледане на дете, те гонят, ако изобщо си нает... Често срещан майки без майчинство, както е в чужбина, просто защото нямат работа.

Аз изгледах детето си с испанско АМ и английски памперси, които бяха почти два пъти по-евтини- при добавени пътни и мито. Щото българския емигрант е изобретателен. А покрай него и ние.

За себе си съм решила почти всички проблеми, за да си гледам спокойно живота в България, но работя с много семейства, които не са...и накрая терминал 2, защото там препятствията са по-малко. Но може ли някой някого да вини, че иска по-добро бъдеще за себе си и близките?...

Последна редакция: пт, 05 ное 2021, 19:37 от palmi4kata

# 546
Испания като типична южноевропейска държава не се слави с изключително високи заплати. Не мога да направя сравнение за цените на памперси тук и в България, но като цяло транспорт, бензин, жилище и заведения са същите цени като в България, само че в €, тоест двойно по-скъпи. Детските храни наистина са по-евтини тук, а и има доста по-голямо разнообразие.
За мен всяко място си има своите плюсове и минуси.
А  имам въпрос към живеещите/ живелите в чужбина. Детските заведения са скъпи и платени там, но никой не засегна колко му е заплатата или поне процентно колко е съотношението. Освен това, бебешките храни и памперси, а и дрехи са в пъти по-евтини. Наистина е късо майчинствотмайчинството

# 547

Аз съм към булстрад, но моята не покрива нищо свързано с бременност.
Заявяването става много лесно имат приложение - B-assist. Много е удобно. Само избираш за какво искаш възстановяване и ти излиза какви документи са необходими. Снимаш ги и готово. Нищо никъде не носиш, най-много да изискат фактурата да се изпрати,ако нещо не са ок.

И аз имам допълнително здравно към Булстрад, но в пакета имам и лимит за прегледи по време на бременност (400 лева) и раждане (900 лева). Приложението  B-assist е много удобно за възстановяване на разходи. Документите, които искат са: амболаторен лист, фактура и касов бон. А когато за първи път го използваш, ще трябва и банкова сметка да въведеш.

# 548
Аууу... колко много сте изписали... Цели 2 теми докато се усетя...
Относно майчинството в чужбина... Синът ми е роден в Кипър. Там майчинството беше 18 седмици, като 2 от тях започват от преди термин. Да, храните, памперсите и дрехите са в пъти по- евтини, но всичко останало... Детската градина беше 260€ на месец. Лекарствата в аптеката в държавната болница струваха 0,50€ всяко, без значение какво. Но... Примерно със заплата от 800€ като си платиш квартирата, всички сметки, детската и накрая пак остава една заплата за ежедневни разходи. Отделно като се разболее детето постоянно се отсъства от работа ( там също не гледат с добро око след 3-4 болнични. Още повече, че си чужденец ). Детските ги изплащат веднъж в годината- през Декември, 40€ на месец идват. Та мисълта ми е, че никъде не е лесно и наистина навсякъде си има плюсовете и минусите.

# 549
На мен пък днес ми излезе резултата от стерилната урина и се оказа, че имам Ешерихия коли. Доктора каза да си взема антибиотик Аугментин 1 гр. за 10 дни. Много ми е смотано, дано всичко да е наред с малчо🥺

# 550
Пусни в още една лаборатория за всеки случай.

# 551
Момичета, имате ли някакви симптоми преди да си пуснете стерилна урина? Аз не съм пускала, защото не съм усещала парене и дискомфорт и АГ не ме е пратила да пускам урина от началото на 3ти месец, но другата седмица ще пусна за собствено успокоение.

# 552
Офффф, аз вчера пак бях в бърза помощ по нощите. Пикая повече там от колкото вкъщи дето се вика.

Навечеряхме се и като ме заболя ниско долу корема от двете страни, болки, болки. Оказа се, че имам кръв в урината и високи левкоцити, над 100, а нормалната стойност била 1/2, нещо такова. За трети път в рамките на един месец ходя и все в утайката излиза нещо. Поне вчера нямаше гной. Не ми дадоха антибиотик, не им приличало на инфекция, само парацетамол, ако продължава да боли. Ще стискам без да го пия, започнах едни таблетки с боровинки уж били добри, да видим. Много вода, малко усилия и търпение. Поне ми казаха това, което си мислех, да за равя за работа. Вкъщи и пазене.

Та така с тая урина, научиха ме хората там вече, голям срам. Беба беше добре, те дори не усещали бебета когато имало такова работи. Аз само не разбирам как така инфекция излиза отрицателно, а утайката е пълна с микроби.

# 553
Mira а АГ знае ли за кръвта в урината? ПКК скоро правила ли си?

Момичета, имате ли някакви симптоми преди да си пуснете стерилна урина? Аз не съм пускала, защото не съм усещала парене и дискомфорт и АГ не ме е пратила да пускам урина от началото на 3ти месец, но другата седмица ще пусна за собствено успокоение.

Има контролна стерилна урина в 3ти и 5ти месец. Но ако ти е слабо място по принцип, изследвай се.
Аз имах парене и дискомфорт, но не постоянно. Пиех по 5-6 литра вода на ден. Пишках през 40мин. Затова изтървах нещата. В урината имах плаващи рибки. Като започнах лечение, вече пия по 3-4 литра, пишкам на час- два.
Но още не съм излекувана. Упорити гадини.

# 554
На мен всеки месец горе долу ми пускат кръвните с урина, но понеже преди няколко дни имах болки в бъбреците и доктора ми каза да пусна стерилна урина. Иначе нямам други оплаквания, освен честото пушкане.

Общи условия

Активация на акаунт