Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Завист

 • 1 244
 • 12
 •   1
Отговори
 • Мнения: 34
Здравейте,извинявам се,че постоянно пускам теми,но имам нужда да споделя с някой,който не ме познава.
От няколко месеца усещам,че завиждам постоянно на всеки човек за всичко. Най-вече на братовчедка ми. Страх ме е да не стане нещо повече от мен ( знам,че не трябва,но не мога да спра). Чувствам се ужасно зле от това. Как да спра да завиждам и да се науча да гледам себе си. Благодаря предварително.

# 1
 • Мнения: 809
Да ,помня предишните ти теми. Сериозно намери си психолог, ако искаш сподели с училищният, ако можеш.
Специално за този проблем и може би за всички останали - намери си хоби - кино, спорт, литература - има клубове и си запълвай времето, няма да имаш време да мислиш за такива работи, може и да помагаш има благотворителни организации.
Огледай се за хората около теб, може някой да има нужда от теб.

# 2
 • София
 • Мнения: 3 792
Най-добре се обърни към терапевт, с когото да поговориш.

# 3
 • Мнения: 6 886
Здравейте,извинявам се,че постоянно пускам теми,но имам нужда да споделя с някой,който не ме познава.
От няколко месеца усещам,че завиждам постоянно на всеки човек за всичко. Най-вече на братовчедка ми. Страх ме е да не стане нещо повече от мен ( знам,че не трябва,но не мога да спра). Чувствам се ужасно зле от това. Как да спра да завиждам и да се науча да гледам себе си. Благодаря предварително.
Ти си още много млада и едва започваш да опознаваш себе си като порастнал човек. Затова и си се чудиш и все си въобразяваш някакви неща, които  изобщо не са верни. Ту си луда, защото фантазираш, ту сега пък завиждаш и какво ли не.
Нормално е човек да се сравнява с другите. Ако искаш да се "съревноваваш" с братовчедка си, добре, залягай над уроците, старай се. Постепенно братовчедка ти ще спре да ти е важна, но наученото си остава и ще ти е от полза.

Ти какво мечтаеш да правиш? Има ли нещо извън училище - музика, спорт, танци, с което да ти се иска да се заемеш? Избери си това, което най-много те привлича и започни да го правиш, без да изоставаш с уроците, разбира се. Това ще ти дава удовлетворение и ще занимава мислите ти, за да не "циклиш" постоянно в чудене какво точно не ти е наред. Всичко ти е наред, бъди сигурна.

# 4
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 3 144
Тези неща дето ги изпитваш са съвсем нормални. Гледай филми, чети книги, така ще научиш какво изпитват други хора и евентуално може да се почувстваш нормален член на обществото, никой не е идеален. Покрай това може да започнеш да си правиш сама комплименти, още като станеш кажи си леле какъв хубав ден, колко ми е мека възглавницата, колко са ми хубави чорапите, тая тениска много ми отива, ей такива неща и си напомняй непрекъснато че и на тебе ти е добре, че и ти имаш хубави качества и си създавай повече самочувствие.

# 5
 • Мнения: 733
Подкрепям,  че е нормално.
Всеки от нас има такава страна малко или повече, колкото и да не си признава!
При теб вероятно е свързано някъде назад в миналото.
Родителите ти и начинът им на възпитание може да са те направили несигурен и човек без самочувствие,  когато са ти се карали и обиждали за оценки или поведение.
Ще го преодолееш,  като се концентрираш над твоите си цели и мечти и пожънеш успехи, които да ти повдигнат самочувствието и самооценката.
ПС: Не съм чела другите ти теми.

# 6
 • Мнения: 11 330
Направи си списък каква си и какво харесваш в себе си. Фокусирай се върху това, което имаш и с което си уникална, а не в това, което нямаш.

# 7
 • Мнения: 774
Ще започна с това,че няма абсолютно никакъв смисъл да завиждаш на някой за нещо.Така правиш лошо на себе си.

Помисли си за нещо,което си постигнала с много труд и усилия и някой почне да ти завижда,при положение,че не знае през какво си минала за да го имаш,как ще се почувстваш..?? Не ти е паднало от небето успеха,борила си се,трудила си се и хоп някой с негативни чувства.Звучи много зле.
Ако започнеш да разбираш,че всичко се постига с усилия и постоянство,мисля,че ще спреш да завиждаш..! Успех..

# 8
 • София
 • Мнения: 7 088
Според мен е свързано със самооценката ти.
Започни да учиш нови неща, да правиш нови неща. Дръж съзнанието си заето - чети, отиди на кино, на театър. Сближи се с нови хора - намери хора, които да ти напълнят душата - да усетиш зачимостта на живота, да избягаш от дребните неща.
Направи нещо за някаква кауза, ей така безвъзмездно. Усети се значима, харесай се повече.
Изобщо, намери начин да започнеш да се харесваш повече.

# 9
 • SF
 • Мнения: 13 738
Опитай се да превърнеш завистта в нещо градивно. Не знам за какво й завиждаш на братовчедката, но се амбицирай, да правиш нещо точно толкова добре, колкото и тя го прави. Старай се да приличаш на нея или да си покажеш, че и ти го искаш и можеш. Завистта може да е голям мотор да желаеш да се развиеш повече или да научиш нещо ново.

# 10
 • Мнения: 1 165
Във всеки човек има тъмна и светла страна. Ако успяваш да хванеш моментите, когато тъмната страна се проявява и се бориш, това означава, че си нормален човек, изпитваш нормални чувства и осъзнаваш, че подобни неща не са добри.
Онези, които не осъзнават лошото в себе си и му позволят да вземе превес, се наричат психопати. Те не изпитват съжаление, емпатия и любов към останалите членове на обществото.
Не че са малко случаите и на нормални хора, но злобни и завистливи. Те не се борят със себе си и дори си се харесват. Колко такива има покрай всеки от нас? Но все пак имат доста разлики с психопатите.
По-добре си задай въпроса защо завиждаш? Не можеш ли да постигнеш нещата, които са обект на завистта ти? Има ли смисъл от това и до къде ще те доведе?
Младостта е момент, в който започваш да опознаваш себе си, и тъмната и светлата страна и започваш да градиш характера си.
Едно мога да ти кажа: завистта е чувство, което те съсипва отвътре. Тя ще те кара постоянно да се чувстваш нещастна, ще съсипе самооценката ти и стимула ти за развития и усъвършенстване.

# 11
 • Мнения: 6 886
Завистта, знаеш, е един от седемте смъртни гряха. Обратното на нея е добродушие. Така че ако започнеш да развиваш в себе си добродушието, директно ще се пребориш със завистта.
Но  аз всъщност не мисля, че си завистлива. В теб има несигурност и страх от провал, и отдаваш прекалено голямо значение на мнението на другите. Постави си  цели и си ги следвай, а другите  да се оправят.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 2 357
Завистта, казват, е въхищение с обратен знак. Ако завиждаш на  някого, вероятно му се възхищаваш за нещо, което има и което и ти би искала да имаш. Използвай завистта като трамплин да се усъвършенстваш!

Това, че осъзнаваш емоцията (завист) е първата важна стъпка за справянето, защото ако не я осъзнаваше, щеше да я объркаш с някаква друга разрушителна емоция.

Във всеки човек има светли и тъмни страни, нормално е да имаме и разрушителни емоции, трябва да ги разберем и приемем, и по-добре да не пълним главата на момичето със "смъртни грехове".

Общи условия

Активация на акаунт