Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

• 25 054
  • 726
  •   1
Отговори
# 270
Мария, не се притеснявай да споделяш как се чувстваш. Аз имам/имах склонност към емоционално хранене (да ям без всъщност да съм гладна- осъзнавах, че не съм гладна). Начинът, според мен, е да се "заобиколиш" с режимни храни. Няма лошо да хапнеш нещо когато ти прималеее, важно е да посягаш към режимна храна. Освен това, дай пример и менюта...да видим защо ти прималява. Не би трябвало, ако режимът ти е съставен добре и ако ядеш адекватни количества.
Относно лекарката- на същото мнение съм. Моята бивша ендо поне беше слабичка (нищо, че аз казвах, че правя фастове, не ям хляб, картофи, ориз, варива, зърнени и вгх са ми основно от зеленчуци и малко млечни и ядки, тя си ми обясняваше как вероятно не осъзнавам колко калории поглъщам...). Нямало да ми предпише "хормон за отслабване" при куп симптоми, ТСХ на горна граница и неоптимално Т3 и Т4...😃 Колкото до инсулин 7,2- ами, не е чаааак толкова лош. Да, не е под 5, но ако и КЗ ти е прилична на гладно и не си правила обременяване с глюкоза с трикратен инсулин...едва ли много лекари ще ти кажат, че е зле...

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 20:53 от dolce miele

# 271
Не, долче
Нямах предвид яйчен фаст и подобни (има и други, по скандинавски).
Направи ми впечатление, че май не съвсем всички хора са наясно с ВМНВХ, за което просто трябва да прочетат, проучат,помислят.
Аз "наблюдавах " три години това хранене докато узрея.
Много хора мислят,  че трябва да има глад. Ако не гладуваш, не страдаш, не се мъчиш няма успех. Почват ВМНВХ, което не е нито високо мазнинно, нито нисковъглеглехидратно, а най-обикновено ниско калорично и за съжаление не от тези препоръчваните и краткотрайни като NASH или нюкасълската.
За съжаление виждам разминаване в разбиранията, но и нямам желание да обяснявам. Човек, докато не "узрее" е така. И аз съм била. И съм минала през всички (неуспешни) опити за заместители. За човек, който с дни на ред е карал само на шоколад (черен) и след 200-300г халва си е дояждал с 6-7 морени смятам, че съм успяла и то много.
Не е лесно.
Четете, търсете,проверявайте всяка информация и търсете вашата стратегия.
Има за всякъкъв вкус и портмоне,  но моята стратегия (и на други тук) едва ли е успешна за всички.

# 272
Според мен инсулин на гладно около 7 е приличен. Не отличен, приличен, но пак зависи и от други фактори. Моят последно беше 7,56 миналата година лятото след 2 години на режим, а захарта в същия момент ми беше 4,7 и гликиран хемоглобин 4,9.
Идеално бих искала да ми е около 5. За съжаление, нямам идея колко ми е бил преди режима. Не можах да го изследвам тогава. Нямам и по-актуални изследвания, та не знам дали има промяна от тогава. Не ми прималява обаче, дори при тридневен глад.

# 273
Таня, да, ясно. Ами, много хора считат, че това което препоръчваме тук е просто...много протеини (нвх хранене)+ "черпаци с мас, лой, мазнотии, тлъстини" и после се чудят как хем се яде "толкова мазно", хем "безвъглехидратно", а при тях не се получава...😃 А такова нещо като безвъглехидратно е бая трудно да се постигне...освен ако не се яде само чиста мазнина...
Миоки, вероятно имаш подобрение при инсулина, щом няма хипогликемии. Моят последно беше 7, много му се радвам. По-нататък искам още да падне де.

# 274
Висока съм 165 см, вече съм 63 кг, а винаги съм била 50-51, разбира се с мнооого лишения. Сега имам корем и много тлъстини. Картофи и ориз не съм яла от години, но прегрешавам редовно, както казах на 10-12 дни, с бисквити или филии с масло и мед. Знам, че ми става лошо от въглехидратите-подувам се, мигрената ми се влошава...Следва фаст, глад, вкарване в режим....и отново.
Храня се предимно с яйца, риба, сирена, масло, зехтин, зелена салата, много магданоз, тиквички, карфиол, пилешко филе. Не закусвам.Пия по едно кафе сутрин, чисто. През деня съм на неподсладен чай и вода. Имам 2 хранения-обяд и вечеря.

# 275
Миоки, вероятно имаш подобрение при инсулина, щом няма хипогликемии. Моят последно беше 7, много му се радвам. По-нататък искам още да падне де.
Не "вероятно" имам, усещам го Smiley. 3 години без нито една хипогликемия, не ми се е случвало от 30+ години Satisfied Просто не знам колко зле е било положението преди, ама съм се примирила.

Мария, прегрешенията ти са прекалено чести. Ако толкова не можеш без тях, поне ги направи режимни.

# 276
А някакви мазнини включваш ли и какви/колко/кога? Какво те кара всъщност да посягаш точно към филии с мед/друго? Липсва ти сладкия вкус или друго? Можеш да пробваш да си направиш кето шоко лави (подслаждането да е от тъмен шоколад). Слагаш ги във фризера и печеш когато ти се поиска да съгрешиш с друго. Или да си направиш нещо като баунти с кокосово мляко, кокосови стърготини, глазура от тъмен  шоколад. Или режимни гофрети, пак можеш да държиш във фризер.
Аз си направих 6 такива триъгълничета с розмарин, чубрица и чесън. Сложих 2 яйца, 2 лъжици бадемово брашно, 1-2 сусамово и повече кокосово брашно, сол, 1-2 лъжици зехтин, бакпулвер. Добавих вода на око (доста с. л.), кокосовото брашно ги пое и пак се опекоха чудесно в тостера с триъгълни плочи. Добавих за гарнитура пюре от дайкон (ха ха, има куркума и прилича на картофено пюре), зелен боб и малко заквасена сметана. Изядох 2 броя с гарнитурата, но съм снимала 4 броя, че бяха горещи и трябваше да ги оставя някъде...Пекоха се по около 15 минути или малко повече, аз ги харесвам по-препечени! Имам за още поне 2 хранения (ако са основни, за закуски ще стигнат за повече) и ще се жертвам да си направя и няколко дози за фризера! 😃

Миоки, 8 ми беше последно инсулинът, объркала съм при изписването! 🙂 Да, и аз мисля, че са твърде чести прегрешенията на Мария, а и като ги направи режимни, то няма вече да се броят за прегрешения. 😁

# 277
Четете бе, хора.
Едни 90% от тук пишещите дори не са си направили труда да прочетат темата\идеята/основите на ВМНВХ.
Както казах, има и други начини за боррба с ИР и Невена постоянно ги повтаря. Изберете си начина и го следвайте. Но да комбинирате няколко метода, които и взаимно си противоречат не води до никъде.
Ако избирате ВМНВХ следвайте го коректно, падате, ставате,отърсвате се и продължавате.
Основата е месо,яйца,риба и зеленчук, добри мазнини (кокос, маслини, авокадо,зехтин.....). Това е. Свиква се и не е трудно.
За вегета и вегетарианци също има информация и съм я давала, без да съм вегетарианец. Търсете и четете.

# 278
Мария, дали инсулин 7.2 е добър или лош е спорен. До организъм е.
Предвид симптомите ти не е добре.
В първия пост в една от точките съм дала пример за нисък инсулин на гладно, но при следващата проба е наднормата.
Тук съм виждала и хора с инсулин пак такъв, но при обременяване не изниква проблем.
Но за мен до 5 трябва да е инсулина.
Правиш груби грешки да ядеш глупости на всеки 10 дни. Връщаш се назад и си унищожаваш резултатите.
ИР за да се подобри и трябват месеци.
Ще трябва да изчистиш боклуците от шкафчета и тайници. Аз така направих. И да не купуваш нищо.
Аз също бях забранила на близките ми първите 3 години да не купуват нищо сладко. Ако купят, да си го ядат тайно и да не ги гледам. Казах им, че сладко или аз ще го правя или ще го купя.
Сега съм на здравословни десерти, защото макар да имам много успехи, консумирането дори и на едно парче торта ме връща назад. Особено се случва ако не мога да изгоря калориите.
Имала съм моменти ако хапна торта и после много ходя, нямам проблем.
Затова веднъж в месеца на МЦ си правя здравословни неща.
За емоционалното хранене също трябва време, но си помисли постигаш ли нещо като се натъпчеш.
Това си са някакви липси, които запълваме с храна. И е безмислено.
Когато имаш проблемна щитовидна и ИР отслабването е по-бавничко, но се отслабва.
Също така щом ти прималява и трепериш, значи нещо в режима ти куца.

# 279
Мария, ...
Също така щом ти прималява и трепериш, значи нещо в режима ти куца.
Това говори за висок инсулин, последваща ниска КЗ- хипогликемия или просто скоростно падане на КЗ (дори и до не много ниски нива, но ниски спрямо покачването преди това)...

# 280
Вчера на обяд колежка ме боцна и кръвната ми захар беше 4. След това бядвах зелена салата със зехтин, 2 връзки магданоз и 4 варени яйца. Сложих поне 3 лъжици зехтин на салатата, но все ми беше гладно, треперих жестоко и след това не се спрях. Голяма слабост имам към тази комбинация масло с мед, кашкавал или сирена с масло. Отново ще започна да въвеждам в приложението В/М/П. Калориите съм ги сложила 1500. Знам, че ще ми кажете да не ги броя калориите в началото.Аз нали все попадам в началото. Толкова се срамувам от себе си след тъпчене, толкова ми е зле и съм сигурна, че няма да го направя отново, и пак.....

# 281
Не се срамувай, а по-добре направо си вдигни калориите! 😄 Или поне редувай ден с по-високи и ден с по-ниски. Не е нужно да слагаш чак по 3 лъжици зехтин на салатата (то оттам ти идват немалко калории). Според мен, започвай храненията с протеина, след това салатата със зехтин. Бях чела преди време, че е хубаво първата хапка да е с протеин и аз се старая да го правя. Подозирах, че комбинацията мед и масло ти е любима по някаква причина...😃 По малко кашкавал с масло можеш да хапваш (поне докато установиш как ти се отразява, по-добре е от филии с мед). А ако държиш кашкавалът с масло да ти е върху филия, погледни поста ми по-нагоре и си направи подобно режимно "хлебче", можеш да опечеш и в тава във фурната. Има начини, бъди подготвена и не чакай да ти прималее (за да си "принудена" да съгрешиш- знам, че стигнеш ли неподготвена до този момент, то най-вероятно ще съгрешиш).

# 282
Вчера на обяд колежка ме боцна и кръвната ми захар беше 4. След това бядвах зелена салата със зехтин, 2 връзки магданоз и 4 варени яйца. Сложих поне 3 лъжици зехтин на салатата, но все ми беше гладно, треперих жестоко и след това не се спрях. Голяма слабост имам към тази комбинация масло с мед, кашкавал или сирена с масло. Отново ще започна да въвеждам в приложението В/М/П. Калориите съм ги сложила 1500. Знам, че ще ми кажете да не ги броя калориите в началото.Аз нали все попадам в началото. Толкова се срамувам от себе си след тъпчене, толкова ми е зле и съм сигурна, че няма да го направя отново, и пак.....
А преди тази салата какво яде? Сутринта?
А предишния ден
То може и лошо да ти стане ако вчера си яла мед примерно. Трябва да изчистиш режима.

Впрочем забелязала съм нещо. Ако ям бъркани яйца със сол и масло/зехтин и салата, не съм толкова гладна. Но понякога варените яйца не ме засищат така както омлета.

# 283
Ако няма мазнина към яйцата е нормално да ни засищат малко по-малко, особено ако имаме нужда от "обем", за да се заситим...Протеин който ме засища доста добре и без мазнина е изварата...но избягвам да я ям без никаква мазнина.

# 284
На мен яйцата са ми гарнитура, не основно.

Общи условия

Активация на акаунт