Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

• 25 066
  • 726
  •   1
Отговори
# 285
Миоки, за теб е ясно 😄

# 286
Различно си засищат яйцата, като са приготвени по различен начин.
Варени обикновено ям когато трябва да е нещо лесно за пренасяне, примерно обяд за работа. Доста обичайно ми е кутия със салата която е полята със зехтин, ама има и хубава шепа маслини, ама и сирене, ама и шепа магданоз... и към нея примерно 3 големи яйца сварени. Салатата е или някаква зелена, или домат, или краставица, или повече от едно от тях. Не са ми най-любими така, но са най-лесни за вземане с мен. Предпочитам ги по-рохки, но това само вкъщи върви, не на бюрото в работата. Само яйцата не биха ме заситили и държали сита, докато комбинацията поне за мен е чудесен обяд.
На омлет като че ли ме засищат най-много, той става и пухкав и аз го обичам отвън да си стане златист, не просто яйцата да не са сурови там. Консистенцията някакси е по-засищаща, независимо какво съм загънала в него. Отстрани на омлета естествено пак има нещо свежо, не е само той.
Бъркани яйца сигурно мога и 5-6 да изям наведнъж, а това се равнява на два омлета Grinning Нищо че ще им сложа масло, а често и сирене.
Не съм го умувала кой знае колко, тия неща съм си ги приела като житейски факти и до там Grinning

Калориите... при мен ако сложа в някой калкулатор излиза базов метаболизъм почти 1500, там 1400 и нещо. Да де, ама аз не живея лежейки и само дишайки, така че не ме устройват само толкова да са и ми звучат малко. А като прочета някой дето не е малко дете как кара на по 1000-1200 и прималявам само като си го представя. Не стават нещата с недохранване, храна си трябва колкото е нужно и да не се мъчи човек.

# 287
  • Paris, France
Здравейте! От 1,5 година качих 12 килограма, без да променям режима си, налях се навсякъде, дори и в гърди, ръце, талия, които винаги са ми били супер слаби зони. Посетих ендокринолог,който диагностицира Хашимото с хипофункция. Изписа ми само Селен, хормон-не. Аз започнах доста да чета по темата, тъй като нещо ме притесняваше. Не бих искала да обиждам лекарката, но никак не ми вдъхва доверие специалист, който ми казва да  си ям всичко, иначе било стрес за организма, а самата тя беше над 100 килограма. Реших да стартирам кето хранене, после НВВМХ. Лошото е, че съм стриктна за 10 дни и след това някоя вечер ми прималява, треперя и се натъпквам ужасно. Не мога да се спра. И така в омагьосан кръг, все наново и наново. Изчела съм първия пост, редовно ви следя, но нямах смелост да пиша. След година такъв "режим", макар и с прегрешениях, свалих антителата МАТ 10 пъти, но се чудя как инсулин 7,2 на гладно се счита от лекарката за добър показател. Вие какво мислите? Можете ли да ми помогнете? Бях чела и тук в темата, че и други момичета са имали зависимост към храната преди. Цял живот съм била стриктна, дисциплинирана, а сега....

Виж добавките в първия пост! Изследвай си Б12 и Д3!

При мене при такъв глад работеше да се натъпча със салата, нещо като купа т 200-300г маруля с лимон, зехтин и сол, после с някакъв протеин и накрая с прегрешението. Също да си наложа да ида веднага да ходя бързо. Това е лесно и става и в къщи. Салата и протеин намаляваха дозата на боклука двойно и тройно, а ходенето след ВХ елиминираше дертовете с КЗ и инсулин.

Държа винаги ядки, кокосови стърготини, обезмаслено кисело мляко  такива неща и така ям по-малкото зло.

При мене ВХ глад изчезва с времето сам, но ай почна да прегрешавам редовно без да се движа се връща.

Дай си време да свикнеш с режима!

Ето тук са обяснени методите за обръщане на диабет 2:

https://www.diabetes.co.uk/reversing-diabetes.html

Те са:

1. Ниско ВХ диети

2. Много ниско калорични диети (под 800 кал дневно).

3. Физическа активност.

4. Бариатрична хирургия.

Наскоро видях данни от проучване на WFPBD, която също обръща диабет според проучването.

Та, опции има 🥳 за всички, но трябва усилие.

# 288
Когато въвеждате процентите в калкулатора, колко залагате за протеин? Аз се движа 20-25%. Много благодаря на всички за подкрепата!

# 289
Аз не се занимав с проценти и калкулатори.

# 290

Идеята ми е да не стане високопротеиново хранене.

# 291
Няма да стане ако консумираш мазнини и не караш само на бяло пилешко и не пиеш протеини на прах.

# 292

Идеята ми е да не стане високопротеиново хранене.

В началото тъй като бях по-дебеличка си хапвах повече протеини. Защото бях нова в режима и не исках да изпитвам глад.
С отслабването от самосебе си ги намалих. Понякога си похапвам повече, понякога по-малко.
Невена беше писала на килограм колко протеин трябва, ама не помня.
Нека тя да пише.

# 293
1,2-1,6 гр./кг. тегло за протеините. Аз дето съм основно на месо, едвам ги стигам.

# 294
  • Paris, France
И аз едвам стигам протеините.

Винаги е по-добре да се яде повече протеин, отколкото по-малко когато се слабее на ниско ВХ режим. Причината е, че при ИР част от протеините се обръщат в глюкоза в началото. Друга причина е, че при кардио се губи протеин, а в началото с кардио сваляме КЗ. Вдигач на тежести Има нужда от 1.2-1.3 пъти или с 20-30% повече протеин, отколкото му е нужен когато води заседнал живот, но при бягане, маратон са нужни 1.5-1.6 пъти, тоест 60% повече, отколкото при заседнал живот.

Повече протеин помага на черния дроб да се отърси от излишните мазнини.

Проучването на Волек е установило, че затлъстели хора, сложени на кетогенна диета с 2-2.5г протеин на кг чисто тегло са запазили мускулната си маса, а някои дори са я увеличили, което е много добре, защото мускулите горят глюкоза.

Глупаво е да се гледат проценти протеин и мазнини. Това може да е важно при изокалорично хранене, за диабетици на инсулин, за хора с проблеми с бъбреците, но за отслабване при ИР няма смисъл. Протеините на повечето от нас са същите или малко по-високи от това, дето сме го нагъвали преди диетата.

Интересна дискусия на френски с проучвания на английски по въпроса:

https://www.superphysique.org/forums/topic35737.html

Нямам нерви да търся пак проучванията едно по едно.

Много нискокалоричните диети няма как да не са високопротеинови ако се гледат проценти, но реално те са кетогенни, защото поради липса на калории организмът почва да гори мазнини, дори и когато има някакъв ВХ.

Кетогенните диети за деца са с доста повече ВХ. За да не излизат от кетоза им дават готови кетони. Ние също можем да си ги купим.

Няколко дни протеин с намалени мазнини вкарва по-бързо в кетоза ако човекът е склонен към висока КЗ и запустял, отколкото директно ВМ-НВХ. Е, ако вече е успял да влезе в кетоза не е нужно.

В началото е добре да се заместят ВХ с протеин, а после част от протеин с мазнина. Това е важно за тези, които поддържат висока КЗ, не свалят тегло и сантиметри итн.

Протеините засищат за по-дълго, усвояват се на 75%, а мазнините и ВХ се усвояват на 90%.

Пак, всеки е различен. Ако сваляте коремна мазнина, сваляте сантиметри, чувствате се добре не е нужно да се променя храненето.

На повечето от нас не ни се случва да прекалим с протеин и не ни се яде допълнителен протеин.

Единственото важно е да се следи киселинността на урината, защото протеините са много кисела храна, особено животинските и да се пие цитрат или да се ядат алкални зеленчуци.

Отслабнах успешно без калкулатори и приложения.

# 295
Много сте изписали Simple Smile
Някой беше писал, че купува от готовите храни в Била.....специално за пилешките бутчета....аз купих преди няколко дена, защото много закъснях с вечерята и нямах възможност тепърва да готвя, на сутринта КЗ беше малко по-висока от обичайното, което ме навежда на мисълта че ги овкусяват...може би с вегета, в която има захар...та да се има в предвид...
Аз за себе си открих, че млечните продукти с козе мляко не ми се отразяват зле, купувам козе сирене на Д.Маджаров....да -800гр е 16 лв, но го намалят от време на време. А вчера попаднах на нов продукт на Тандем, който доста ми допадна Simple Smile

# 296
  • в сърцата на децата <3
Азара, на вегетата не е проблем захарта, а мононатриевия глутамат. Той намалява и лептиновата чувствителност и като цяло - преяждаме.

# 297
Азара, на вегетата не е проблем захарта, а мононатриевия глутамат. Той намалява и лептиновата чувствителност и като цяло - преяждаме.
да..знам за глутамата, но мисля че и захарта е проблем. Аз преди много обичах да използвам" Вегета", но си купувах от тази в кафевия пакет, която е без мононатриев глутамат, но и в нея има захар и вече не смея да я използвам

# 298
  • в сърцата на децата <3
Честно казано не съм ползвала такива неща от години. Миксовете от подправки на Лидл (карина) са само подправки и сол - взимам от тях, едни сушени зеленчуци (пак само зеленчук и нищо друго) и чисти подправки, повечето от пазара.

# 299
  • Paris, France
На готовото месо най-големият проблем са му някакви бактерии, които започват експонентно да се размножават веднага след сготвяне и предизвикват ИР. Помня от сайта на Гордън (феноменален сайт. Яд ме е, че бързо го забравих и сега не го намирам), че той препоръчваше да се яде само пуешко месо, сготвено в тенджера под налягане и да се изяжда веднага. Пиеха се някакви антибиотици и по време на приема им не се ядеше нищо сурово, никакви ВХ, само зеленчуци и пуешко от тенджера под налягане, прясно сготвени. Никакво мелено месо (кайма), в което частиците имат голяма повърхност и ако попадне лимфен възел става бактериална бомба. Никакво престояло в хладилник у дома месо, нито сурово, нито сготвено. Никакви колбаси, никаква ресторантска храна, никаква храна от топла витрина, дори без месо. Зеленчуците се купуват пресни, сурови и цели, не настъргани или нарязани. Ето кое месо какви бактерии съдържа:

https://faculty.weber.edu/coberg/class/3853/3853%20mos%20and%20f … ilage%20notes.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5332365/

https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1000175

Не само псевдомоните вдигат ИР. Има и други бактерии, също и гъби. 

Най-ниско инфектируемия протеин са пресни яйца от здрави, гледани в условия на достатъчна площ кокошки.

Общи условия

Активация на акаунт