Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

• 25 907
  • 726
  •   1
Отговори
# 390
"Нисковъглехидратно хранене при Инсулинова резистентност"?
Аз направо "безвъглехидратно" бих го кръстила, но реално не е съвсем без въглехидрати.
Според мен, такова заглавие "поставя център" около нисковъглехидратното хранене само по себе си и не става ясно дали нвх или ИР са "водещото"...Струва ми се, че не е добре твърде много да се отдалечава заглавието на темата. Мое мнение. 🙂

# 391
Азара, идеята бива, но в заглавието отново слага всички видове хранения.
И пак ще настане мазало.
Жалко е, че не сме узрели да уважаваме правото на избор в храненето си.
Тъжно е да има хора, които не осъзнават вредата от съветите си.
На Бърди идеята ми харесва повече.
Може би да сложа акцент в редакцията, че обсъждането на ВВ трябва да е в рамките на нормалния тон.
А може и да се направи тема "Високовъглехидратно хранене при ИР"
Ще е интересно да се видят колко са успели, какво са яли.
Не е чудно, че с нисковъглехидратно хранене булшинството има повече успехи.

# 392
  • Paris, France
Скрит текст:
Невена, няма ли някакви противоречие при теб? Точно Тим Ноукс (спортен лекар и спортист) и Доктор Питър Атия са си подобрили показателите с ВМНВХ. Има и други, един диабетик-инженер,  който е трябвало да завърши медицина за "да има право да говори как е победил диабет с ВМНВХ" (не му помня името, скандинавец е).
Иначе, никой не отрича И други методи. Една съфорумка (отдавна не пише ) обърна диабет с нюкасълската и след дълго лутане и броене на калории,  "ритане" срещу "мазньочите" откри Аткинс и (по нейни думи) направо се роди отново.
Както казах, четене и "зреене" е важно.
И също така казах, че мазнините са важни за да няма глад и да мине тялото на енергия от мазнини. След това се/могат да се намалят. Това е според ВМНВ лекари. И всичко е индивидуално.
Моят мъж също "обърна" диабет 2 с ВМНВХ за 6 месеца. Диагноза диабет му беше поставена заради гликиран хемоглобин 6%.
И не, не с кето. Аз съм противник на кето при нормални условия.  Това е за краен случай и за тежки заболявания. Пазя го за в случай на "живот и смърт".

Няма противоречие. При ИР си противоречат само мазнините и ВХ.

Аз съм писала с какво и как съм преборила ИР и какви са били недостатъците на всички режими при мене, но както сама виждаш, не при всеки работи и не всеки има волята и желанието да направи същото.

При ВМ-НВХ е много важно качеството на мазнините, защото при ИР има елемент на възпаление и нетолеранс към повечето мазнини, като при всеки човек е различно. Някои хора толерират омега 6 в разумни количества, но не и наситени, а при други е обратното. При наситените мазнини има такива, които предизвикват ИР и такива, които са неутрални. Зависи от броя на въглеродните атоми във веригата на мастните киселини и дали е четен или нечетен. Както виждаш, съвсем не е просто.

Коя е съфорумката с Нюкасълската? Да, доста хора познавам, които харесват Аткинс.

Ми не, за да се горят мазнини няма нужда да ги нагъваме когато ги имаме в излишък. При наднормено тегло и висока КЗ е по-удачно да се намалят за да може да се изгори захарта и чак като падне стабилно да се включат. След това се ядат, да.

Пределно ми ясно, че ниско ВХ режимите са много по-ефективни и при повече хора, но някои имат нужда от повече изслушване, подкрепа и търпение за да започнат.

Радвам се за мъжа ти, но вие живеете в друга среда с повече възможности за изследвания, повече информация и повече толеранс към най-различни режими. Не всеки има този шанс.

А глад при някои хора има, вълчи, дори и с мазнини и мазнините не помагат, за съжаление.

# 393
  • в сърцата на децата <3
Моите "5 стотинки" по темата със заглавието - "ИР и диабет - вм-нвх и кето резултати, съвети, идеи"

# 394
И да, вярно е,че съм яла елда за закуска. С масло и сиренце Grinning Нещо като зона. Тези ми закуски известно време бяха в първия пост, а впоследствие ги махнах.
Яла съм и елда с накиснати сурови ядки. Или с овесени. Пак съм успяла, но ми писна от тия неща след време .
Обаче като съм го писала това не съм се налагала на никого. Не съм казвала на никого тук в темата или който и да е било друг да яде това и че ако не го прави ще стане страшно. Дори съм писала да не ме взимат под внимание с тази закуска и, че това си е мое решение. Даже тогава се сетих да го махна от първия пост.
Беше си мое решение, защото още психически се борих с идеята почти само протеини да ям.

И противоречие има. Или по-скоро е до организъм.
Защото Зоната също действа при страшно много хора. А там се смесват и трите вида храна.
И има значение дали ще ядеш картофи с месо и мазнина, или сурови зеленчуци с месо и мазнина.
Хич не е просто. Просто всеки трябва да си нагоди режима и от проба- грешка да разбере кое действа при него.

# 395
Азара, идеята бива, но в заглавието отново слага всички видове хранения.
И пак ще настане мазало.
Жалко е, че не сме узрели да уважаваме правото на избор в храненето си.
Тъжно е да има хора, които не осъзнават вредата от съветите си.
На Бърди идеята ми харесва повече.
Може би да сложа акцент в редакцията, че обсъждането на ВВ трябва да е в рамките на нормалния тон.
А може и да се направи тема "Високовъглехидратно хранене при ИР"
Ще е интересно да се видят колко са успели, какво са яли.
Не е чудно, че с нисковъглехидратно хранене булшинството има повече успехи.

Според мен няма как да да е разбираемо за всички хора Simple Smile Винаги ще има недоволни...не се кахърете толкова за заглавието Simple Smile Важното е, че помагате на хората , които имат желание да променят начина си на живот Simple Smile)))

# 396
По темата със заглавието- пак казвам, не виждам смисъл да се отдалечава твърде много от това досега...Който иска да се информира, да прогресира, да промени нещо в режима си...на първа страница в началния пост има предостатъчно информация! 😉 Ако човек не е склонен, заради собственото си здраве, да отдели време, за да прочете ПОНЕ първия пост, да го препрочете, да го осмисли...но няма против да пише дълги постове, да задава въпроси седмици наред и да пуска линкове към статии които са в стил "Диета номер 9", "Метформинът-хапче на дълголетието", "Тук пише така- значи Е така" и т. н....Ами, такъв човек все още не е на етап да иска да промени нещо съществено. Ако той не поиска промяна, ние не можем да му я "налеем с фуния", не става. Да, има хора които много време психически се борят с идеята за нвх хранене, които не искат да се разделят с вгх. Обаче не мисля, че само от заглавието тези хора ще се ориентират дали това е "тяхната" тема или не...В този ред на мисли, уточняването в заглавието на вида режим поне би ги "подготвило" психически за по-малко вгх. 😁
Идеята в заглавието да има споменато нещо за предотвратяване на диабет е интересна...обаче все си мисля, че ще привлече твърде много вече диабетици и ще се разводни темата. Вероятно голяма част от тях ще са на инсулин и/или лекарства за диабет, по-сериозни от метформиновите препарати...А също и ще си хапват по стандартните препоръки, болшинството едва ли ще са склонни да променят особено храненето си (нали на всеки диабетик казват как да не му пада захарта и да си носи захар и бонбони в джобовете)...Ох, само като си го представя, спорове, убеждаване, съвети и...😁
Лошото е, че май няма специална тема за предотвратяване на диабет (а е редно да има). Която да си е само за вече диабетици които искат да променят състоянието си. Тема за това колко единици инсулин да си биеш и какви хапчета да взимаш...може би има, не знам. 🤔
Азара, точно това се опитвах да кажа и аз. Няма смисъл от радикални промени на сегашното заглавие. Който иска и се интересува да си подобри ИР и/или да отслабне при ИР, просто ще положи необходимите усилия, ще прочете първия пост, ще се опита да вложи разбиране...При някои ще е по-лесно, други ще имат нужда да ги убеждаваме дълго време...

# 397
Днес си разглеждах медицинския картон от дете. На 17 г. съм тежала 69 кг. Сега съм на 41 и тежа 73 кг при ръст 170, но изглеждам по-добре, заради спорта. Което означава, че 24 години съм била с наднормено тегло, защото имаше дълги периоди, когато съм поддържала 90-100 кг.
Има ли и други като мен, които цял живот са страдали от наднормено тегло, проблеми със жлезите, депресия???
Стана ми страшно защото днес осъзнах с цялата сила, че аз 24 години съм мразела тялото си и съм се въртяла в порочния кръг на диета, депресия, преяждане???
Дали има нещо вярно в това, че трябва да първо да заобичаш себе си, защото нещо което мразиш, няма как да се грижиш за него. Някой работи ли в посока пренастройване на ума и мисленето?
Понякога в периоди на отчаяние си мисля, дали не съм закъсняла много и дали 24 години тровене на тялото могат да бъдат обърнати?

# 398
Има хора за които нисковъглехидратно хранене означава и консумация на леща, боб, картофи, кафяв ориз.
Винаги ще има различно тълкуващи.
Може би ще е като на Бърди. Реално това се обсъжда и не съм виждала, нито срещала тук човек с високо въглехидратно хранене да е излекувал диабет или ИР.

Днес си разглеждах медицинския картон от дете. На 17 г. съм тежала 69 кг. Сега съм на 41 и тежа 73 кг при ръст 170, но изглеждам по-добре, заради спорта. Което означава, че 24 години съм била с наднормено тегло, защото имаше дълги периоди, когато съм поддържала 90-100 кг.
Има ли и други като мен, които цял живот са страдали от наднормено тегло, проблеми със жлезите, депресия???
Стана ми страшно защото днес осъзнах с цялата сила, че аз 24 години съм мразела тялото си и съм се въртяла в порочния кръг на диета, депресия, преяждане???
Дали има нещо вярно в това, че трябва да първо да заобичаш себе си, защото нещо което мразиш, няма как да се грижиш за него. Някой работи ли в посока пренастройване на ума и мисленето?
Понякога в периоди на отчаяние си мисля, дали не съм закъсняла много и дали 24 години тровене на тялото могат да бъдат обърнати?
Да, аз съм била години с наднормено тегло. Добре че са форумите да открия топлата вода. От лекарите много не научих.
И да. Неправилното хранене си предизвиква неправилен хормонален отговор и оттам може да се получат депресии, отчаяние + здравословни проблеми с жлези.
Не се кахъри толкова. По-добре късно, отколкото никога.
Каквото било, било.
И да, пренастройване на мислене няма да е лошо.
А аз съм била в страшни депресии, което ме караше  да ям.
Що пък не бях като някои други като се депресират да спрат да ядат Grinning

# 399
  • в сърцата на децата <3
odense, надали има човек с наднормено тегло и нормална психика, който да се харесва сланинест. Както и другата крайност - анорексията. Ако психиката е здрава, състоянието е обективно виждано в огледалото. Което не пречи човек да се сдухва здраво от това...

# 400
Добре де, не може ли заглавието да си е както сега, а още в първите редове на първия пост да има нещо като "подзаглавие"...което да си е уточняващо? 🙂 Само аз ли ще се чувствам все едно пиша в друга тема, ако заглавието е по-различно? 😃 И без това хората които имат ИР отслабват трудно и вероятно когато търсят в Гугъл въвеждат по-скоро "ИР и отслабване/хранене", отколкото нещо свързано с лекуване, здравословни режими, предотвратяване на диабет и прочие...Да не мкслите, че лекарите масово казват на хората как ИР след време може да стане диабет? Да, някои може и да го споменат, но то все е в стила на "необратимия ход" на нещата...Не казват как да предотвратиш диабет, а как да забравиш евентуално диабета...Та, колкото повече думи в заглавието, толкова шо-трудни ще се намира темата в търсачка. А и хората които са писали преди години има да се чудят, къде по дявХХХте е изчезнала темата ИР и отслабване и ще се лутат, докато я намерят...
Оdense, мисля, че когато обичаш себе, човек е много склонен да се грижи за себе си, да се поддържа, да се глези (да не се разбира като преяждане с храна, а като да си направиш сауна, да отидеш на масаж, да си купиш готина дреха, такива неща). Когато не се обичаш един вид смяташ, че не си струва да полагаш кой знае какви грижи за това тяло, обвивката...А това е най-важното ни нещо. Аз като тийн прекарах доста време да се подценявам и да се фокусирам върху разни "недостатъци"...а си бях доста добре изглеждаща спрямо болшинството (факт който сега виждам трезво). Аз обаче се фокусирах върху цифрата на кантара (буквално няколко излишни кг!) и постоянно но се подценяват. Сега, ако стигна онези кила,е съм най-щастливият човек! Чо-добре късно, отколкото никога! Друго тяло така или иначе няма никой да ти даде, та ще трябва да правиш подобрения върху това което имаш. 😃

Последна редакция: нд, 24 окт 2021, 16:44 от dolce miele

# 401
Долче, аз нали вчера затова сложих новия начален текст.

Иначе първото ми ендо като откри ИР си каза, че още малко и ще се обзаведа с диабет. Е, не ми каза как да се храня, но пак съм и благодарна за обясненията, защото доста добре обясни какво става след ядене на В.

# 402
Да де...ама обикновено ти казват просто да намалиш тесто, захар, сладки плодове, вгх. Не да ги изключиш или намалиш по-драстично...
За търсачката мисля, че е важно да няма коренни промени в заглавието. Иначе да, който иска да чете първия пост, чете.

# 403
Не, тя ми каза, че е обратимо и да се променя, ако не искам да стана диабетик. Благодарна съм и за тези думи, въпреки че ме разплака. Отрезвих се тогава.
Иначе ми даде брошурка със стандартно ядене. Каза, че сладкото да го изключа напълно, хляба да го намаля, както и останалите неща.

# 404
odense, докато човек е жив - не е късно. Все пак си само на 41. Пред себе си имаш доста повече от тези 24, така че не, не е късно.

Общи условия

Активация на акаунт