Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

• 25 959
  • 726
  •   1
Отговори
# 480
Е, аз и кактуси успявам да "убия", а с магданоза нямам проблем. И с нещото като мента. Друго не вирее при мен.
Сега разучавам как да садя лук и чесън в кутии от яйца ( за пролетта ). Вижда ми се, че ще стане.

# 481
Не е хубаво да се пие толкова кафе на ден. Аз преди и аз така пиех сто кафета, след което ми и притреперваше. Като се разтрепери човек посяга да яде най-неподходящи неща. Кофеинът в големи количества не помага да спазва човек режим, поне според мен.

Намалих го постепенно. Никой няма нужда от толкова кофеин. Сега пия едно на ден (преди бяха 5-6), но реално мога и без него. От бебе съм запленена от вкуса му, като малка и на майка ми кафето съм крала и после бая лошо ми е ставало…. Пристрастяване голямо. Но вече не
Наблюдавай се защо го пиеш, навик, да си имаш занимание, повод да спреш за релакс или просто вкуса и си осигури това, което “заместваш” наливайки се с кафе. При мен беше вкуса, повод за лек релакс и “разсейване”, както са за други хора цигарите. Сега понякога пия и безкофеиново (не всеки ден; пречистено по Swiss water технологията, другите са пълни с токсини), но не всеки ден - заради вкуса или за глезене. Ако ми липсва вкуса, пия и цикория. Обаче ако човек нон-стоп пие кафе с мляко през деня, нон-стоп бута макар и малко инсулина и захарта нагоре.
Последно кофеинът разстройва циркадните ритми. Моят лекар смята, че трябва да се пие между 10 и 14 ч. Извън този времеви диапазон действа зле. То не служи за “събуждане” -това са само маркетингови глупости - когато човек е уморен си остава уморен и след него, но превъзбуден и после му вреди на съня.

# 482
За тоя магданоз като ви чета и многo ме е яд. Аз не мога да го ям, много ми е противен в големи количества. Мога да си сложа 5-6 стръка върху шопска салата, иначе направо рефлукса ми се навдига и ми се повръща като е повече.

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 23:46 от poppy-fairy

# 483
На мен ми се отдава отглеждането на растения като цяло, нямам притеснения за убийство, ама се надявам да расте достатъчно бързо, че нямам място за големи саксии. Трябва ли да се сади през някакво време или си расте непрекъснато?

# 484
  • Paris, France
natka, хиля се с глас на "аз повече кафето си не мисля да го осквернявам с такива глупости" 👍. И аз така. Ти си нашият вкусов, кафеен консултант.

Свекърите често ни пращат арабика, та отворих едно. Какъв аромат! Цялата къща мирише на приятно. Обаче не ми засища нуждата от горчивина. За няма и 4 или 5 дена го свърших, а си го пия почти сама. Ще си взема отделно робуста и ще ги смесвам.   

Я покажи джаджата за пяната!

Още утре ще пробвам и ако прави вкуса горчив - супер.

Алкарин, честито, браво 💐! Нормално е да има леко връщане назад и влошаване, особено при застудяване. Застудяването влияе много на TSH. Може кортизолът да се е качил. Щом веднъж си видяла инсулин под 5, пак ще видиш. Имам предвид, че при стойности 90 и 100 на гладно инсулин под 10 е огромно постижение. Ти си първия човек, видял 4.8 след такива ужасни резултати, за когото чета. Витамини и магнезий пиеш ли?

Майка ми гледа магданоз, босилек и подобни на балкона, но нейните са остъклени. Магданоз купувам от пазара. 0.40€ връзката, 1€ за три връзки. Може и да се купят различни неща. Обикновено купувам една голяма, която е три малки заедно и отделно малка джоджен, малка кориандър и още една магданоз.

Елора, вит К1 е важно да се приема на всяко хранене, защото се изпикава. По-добре 1 или 2 супени лъжици магданоз дневно, отколкото 2 връзки и после никакъв.

Деси 123, много хубав пост. И аз от дете съм пристрастена, даже към мириса. Убий ме, но не мога без кафе. Аз се разтрепервам от чай, а от кафе никога. Явно съм свикнала. От чай почва да ми примига окото.

Зле се чувствам без кафе, много даже. Ако трябва да избирам между цигари и кафе, избирам кафето без да се замисля, а вървят заедно (попържна).

poppy,  има и други листни като не обичаш магданоз. Кориандърът сваля КЗ, джодженът помага да не се окосмяваме по лицето. Гледай да има К1!

таня6, знаеш ли дали българското меко зеле, от което се прави кисело зеле би виряло тук?

# 485
Невенче, редовно хапвам магданоз. Дори и по-няколко стръка. Е, може да има дни да изпускам нещо.
В кои други храни има К1? А той беше важен за витамин Д, нали?

# 486
На мен ми се отдава отглеждането на растения като цяло, нямам притеснения за убийство, ама се надявам да расте достатъчно бързо, че нямам място за големи саксии. Трябва ли да се сади през някакво време или си расте непрекъснато?
Расте си, засяваш веднъж в годината само. Иска повечко време да поникне и да тръгне, ама просто го засяваш рано, не е страшно. Аз даже се изучих да прибирам сандъчетата вътре и да си ги поливам и през зимата, пак има по малко там, макар и хилави. И като се запролети - обратно отвън на слънце, пак тръгват големи стръкове и имам докато стане новата реколта.
Понеже ми е ограничено количество, не го "подстригвам" наред ами с една ножица всеки път обирам само най-едрите стръкове и останалите ги оставям да си растат. Хем така нямат време да станат жилави, че аз наситнявам с все дръжките в салатата. Бързо растат де.

Невена, джаджата за пяната е едно просто миксерче за фрапе мисля че го водят, не знам как би се казвало на английски или френски. Моето е с батерии, мисля че има и такива дето направо в контакта се включват, по-удачни ще са ако се ползва често отколкото да го "храниш" постоянно с батерии. Аз с моето май вече се наиграх Grinning Ама дори и с това на батериите е 1 минута работа и направо в чашата че мразя да мия сто неща.
Скрит текст:
Ей така изглежда.
Не знам дали за теб би направило кафето горчиво, за мен определено му развали вкуса. Хем и аз предпочитам смески и не харесвам чиста арабика, просто пия късичко еспресо и то няма този горчив вкус като на по-дълго кафе.
Едната ми колежка си взема такова кафе от кафенето до работата ни - с млечна пяна, че му слага и канела отгоре. И безкофеиново. Няколко пъти не се сдържах и питах туй сега кафе ли е или сутляш?? Joy Точно на това ми мирише.

# 487
Ха, идейно това за магданоза. Може би ми трябва по-продълговата саксия. И пръст. Сигурно се купува. И семена ще намеря.
Ама как се гледат. На топло ли? Зимата в стаята с парното ли да я държа.
За да растат, предполагам с ножица да режа, а да не отскубвам, нали?

# 488
Семена не знам дали продават тук, ама продават подправки в саксии. Вероятно ще трябва да купувам всяка година.

# 489
Миоки, обожавам праз. Той ми овкусява яйцата, а не яйцата него. 😃 Но български, хубав праз, не един огромен и тъмен...белгийски ли беше...и някак дървен и по-безвкусен...🤐
Snow, ти ли беше питала за дивата ферментация? Аз съм правила така зеле и червено зеле. И в буркан, и в тенджера. 🙂 Не съм стерилизирала, траншеи си доста време.
Натка, добре де, какво се случва всяка година с магданоза? Изведнъж просто спира да расте, че трябва да се подновява и сади нов? Нещо не си го представям как точно става...
И аз ям магданоза с дръжките. 😄

# 490
А големи ли са тези саксии?

# 491
Долче, двугодишно растение е, то толкова му е жизненият цикъл а не че нещо драматично му се случва. Втората година обаче пуска едни дълги стъбла и цъфти, не е вече като първата и на листа почти не расте.
Елора, продават семена, нещо от сорта на 1 левче е пакетчето но то е много де, ще имаш за поне 2 години. Отиваш където продават сортови семена или оглеждаш в супермаркетите в края на зимата, обикновено продават и семена за подправки и зеленчуци. Почвата наистина по-добре вземи от магазин че са чисти от разни ларвички и прочие. Зимата и в неотоплена стая ги държа, просто гледам да са на прозореца че да има светлина все пак. Мижави растат, ама расте там нещо, на топло биха били по-добре. През другото време на терасата, само досущ лятото гледам да не ги пече пряко а ги слагам ниско да са в сянката. И туй то, само да се сеща човек да ги полива, те си личат ако забравиш за по-дълго Grinning  Ама нали си паса всеки ден от тях, та все ги поглеждам.
Саксиите са колкото ти решиш големи, не се иска да са много дълбоки за магданоза така че не ти трябват тип кофа и подобни. Сандъчетата дето хората си слагат по терасите петунии, сакъзчета и прочие са идеални, а може и малко по-малки. Вземаш си семена за магданоз с големи листа, примерно италиански или подобен, че има и такъв дето е за корен, ама те си ги пишат на пакетчетата. То се засява в края на зимата/началото на пролетта де, сега вече няма за кога.

# 492
А големи ли са тези саксии?
Стандартна - 12см, мисля че бяха.

# 493
Значи ще се чака. Но нямам много слънчеви стаи и се чудя има ли смисъл. Лятото може на тераса да го сложа, но ще оцелее ли зимата като почти не влиза слънце. Светлина да, ама баш не е огрята стаята от слънце. Никоя стая.

# 494
Nevena, 90 или 100 ми беше след натоварване - на 60 минута, на гладно беше 7. Не мисля да се натоварвам скоро пак, та как би било сега нямам идея - най-вероятно пак толкова. Пия магнезий, инозитол, цинк и отново добавка с желязо, в която има витамин ц, мед, фолат, б12, витамин д, когато се сетя и така.

Просто с толкова много инсулин не мога да се ориентирам с домашно тестване на кръвна захар, не минава 6 и след глюкозата за натоварването. С тая тъпа анемия не мога да видя гликирания колко е, но с изключение на вчера всеки път изследвам захар, с режим е 4 на гладно, без режим беше 4.5 до 4.8.

Общи условия

Активация на акаунт