Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

• 25 961
  • 726
  •   1
Отговори
# 495
Аlcarin, по-добре да се насочиш към продукт с желязо в който няма Б 12, а (ако се налага) да приемаш Б 12 отделно и далече от желязото. Малко ми е странна тази добавка с вит. Д3 в нея...вит Д също е по-добре да се приема като отделен продукт, за да миже да се дозира според нуждите.
Кой писа за капеща коса и това, че не знае кое му яде желязото? Да си провери феритин, щом косата капе, явно и феритинът е нисък и желязото се дърпа от косата...
Елора, К2 е важен за вит. Д. К1 е за други неща. Мисля, че ти питаше...

# 496
  • Paris, France
Alcarin, а, ясно. Не съм разбрала, че е бил 7 на гладно. Ми ти си много добре. Аз бях с двойни стойности на гладно и на първи час и ми трябваше година усилия да се докарам до твоите числа. 14 на гладно и 192 беше моя. Със 7 на гладно е песен. С режима пада наполовина и така.

Трябва ти много омега 3. Не две хапчета от по 250мг, а по 1 грама на 10 грама наситени и по 1 грама за всеки грам омега 6 (ядки, олио).

Трябва ти и много К1 от листа, нещо като кило спанак всеки ден, примерно. Важен е за първа фаза на инсулиновия отговор.

Няма смисъл да мериш КЗ щом не се качва .

Ако нямаш много кила за сваляне ти даже нямаш нужда от строго кето, а трябва да почваш да гориш ВХ с ходене след ядене на ВХ. Това ще поправи ИР.

За желязото съм пас.

Не знам тази добавка с Б12 и Ц, които си пречат взаимно, че и желязо дали е удачна.

Мед като добавка не ти трябва. Пречи на усвояването на цинк, а ти изразходвал много цинк за производството и обработката на инсулин.

КЗ ти е добре. Спри да я изследваш, защото няма нужда.

А, dolce miele е писала.

# 497
Как кило на ден спанак, бе Невена!? Какви са тия количества, да не сме крави? И връзка-2 магданоз... То стана само трева...

# 498
Много благодаря dolce miele, Nevena😊! Ще ревизирам добавката с желязото и ще добавя омега и повече листа, по 200 грама бейби спанак ям  сега - суров 2/3 пъти седмично. Мразя магданоз иначе опитах да ям по шепа, ма дъвча дъвча и трябва да го изплуя, че ми се догажда страшно. Имам машина за сок от зеленолистни - може ли с нея или фибрите са важни?

Аз съм с косопада и умората. Феритина ми е 23, при референтни 4-204, явно е зле работата. И майка ми е сестра ми имаха проблеми с желязото, аз обаче винаги съм била железният човек - все на горна граница, миналата година декември ми падна 1/3 от косата та го изследвах и беше 5. Ще пиша, ако намеря причина.

Ще пробвам да увелича ВХ, така и така доста ходя. Най-много ми липсват боб и леща, ще започна с по някоя купичка седмично.

# 499
iren11, Елора, вчера минах само на двете кафета, които си направих сутринта. А за магданоза и аз го режа в салатата с дръжките (свинска работа, но ми харесва).

Като дойдох в офиса тази сутрин, отидох до Франкето и си направих едно еспресо макиато - еспресо с млечна пяна.
Ще дойде ден и аз да спра да го осквернявам, както писа natka, но едно по едно Smile

Някой има ли опит с краставичките - как да си направи човек кисели краставички в домашни условия? Много ги обичам, но в купешките буркани все попадам на някакви с добавена захар. Или ако знаете някоя марка без добавена захар?

# 500
Ние си правим краставичките. В нета има рецепти и в някои има захар, но ние не слагаме.
Ама то отмина времето да се правят.
Тази  година не правихме,че имаме от миналата.
Трябва да питам как ги правехме.

# 501
Ирадкова, ето първата попаднал ми в нета рецепта : https://know-how-to-cook.com/2019/08/fermentirali-kiseli-krastavichki.html
Майка ми прави ферментирали краставички, ама по рецепта със смокинови листа и много ги обичам.
Във ФБ има група за дива ферментация с много рецепти и може да се ползва за всякакви продукти.

Последна редакция: вт, 26 окт 2021, 15:06 от iren11

# 502
Благодаря ви, Елора, iren11.
Ако намеря някакви изостанали корнишони или краставици сорт Гергана, ще пробвам да си направя 1 буркан.

# 503
Ти пък 1 буркан. То се правят много.
И корнишончета се ползват. Иначе баба ми е правила и с обикновени краставици. Става, ама не е същото.
Също така сме правили и кисели моркови. И те са вкусни. Като краставички са. Пак същите неща се слагат.

# 504
Аз си направих преди 2 дни корнишони. В един буркан 700 мл, се пъхат колкото се съберат, пълни се с вода и се слага 1 супена лъжица едра сол. Стои на плота в стаята, съвсем скоро ще са готови и ще ги сложа в хладилника.  Ако искате да са като зимнина, водата на краставичките се кипва, след като са станали готови, препенва се, охлажда се, да не е гореща. После пак се заливат краставичките, затваряш бурканите и стерилизираш за няколко минути.

# 505
Обезателно ще пробвам да видя как ще се получи. Ако е успешно, ще направя повече.

# 506
Елора, майка ми преди правеше само корнишони, ама свекърва ми прави и от двата вида. Като казах на мама и тя почна да слага обикновени краставици, особено за рецептата със смокинови листа и даже на мен ми харесват повече. И двете си произвеждат краставичките.
iradkova, браво за кафетата.2 е добра бройка на ден Wink

# 507
iradkova, има и друг начин за кафетата. Хубаво си минала на две.
Преди години пиех по 6-7 и в един момент не ми стана хич добре. И двойни пиех.
Започнах да намалям. Но добре ми действаше следния метод. Кафето го пиех бавно. Тоест 1 кафе за час и нещо го изпивам. След 12 почти не пия вече кафе.

# 508
Невенче, като нашенското зеле зелките трябва да са "сплескани". Вчера , в Лидъл видях 2 такива , затрупани с другите, дървените зелки. Прибрах ги и двете.
Иначе, според немските момичета, едни конусообразни зелки са най-добре за кисело зеле.
В руския магазин Prestige( Paris 15),  зелките под вакуум са точно както трябва за нашия вкус. Недалеч от него има и български, но не им зная зелките. Имат бг зеленчуци.

Последна редакция: ср, 27 окт 2021, 10:52 от tania6

# 509
Аз обичам спанак, но няма как да изяждам по 1 кг спанак на ден, абсурд...🙂 Може би 1 кг, ако го направя на нещо като кюфтета, пасирана супа, но пак едва ли всеки ден мога това да ям.
Аlcarin, че той твоят феритин е по-висок от моя...😅 Моят беше последно 17-18, но преди беше 11, 13, 14...
Аз си правя диво ферментирало зеле и червено зеле (все се каня да пробвам и с други зеленчуци). Правила съм и в буркан, и в тенджера. В тенджерата се полива зелето с вода и сол, 30-40 гр на 1 литър може би, притиска се с обърната чиния, слага се капака. После всеки ден по веднъж или когато се сетя вдигам чинията (естествено, с чисти ръце) и намачквам с ръце зелето и го разбърквам (да влезе въздух). Слагам чинията, притискат, после капака. Тенджерата ми е емайлирана. Готово е според околната температура, опитва се на вкус. Слагам в буркани и после в хладилника. Това ферментирало зеле на мен ми издържа доста време, а и е чудесно за перисталтиката. 😄

Общи условия

Активация на акаунт