Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

• 25 990
  • 726
  •   1
Отговори
# 510
  • в сърцата на децата <3
iradkova, да знаеш, че краставичките дива ферментация (сол и вода) нямат нищо общо като вкус (но и като полезност) спрямо бурканите с оцет и захар. Тези магазинските са МАРИНОВАНИ краставички, а ти ще правиш ТУРШИЯ. В сол и вода морковите стават уникални, години наред ядях моркови само така. Карфиол също, целина всякаква, зелени доматки, чушки, земна ябълка... Вкусът е специфичен, малко по-остър, но на нас ни харесва до степен на зима да си омитаме едно 40 литрово бидонче.

Спанак ако изям 1 кило значи да не слизам от белия трон 😂 Но пък има една много хубава млечна супичка със спанак, която готвя от време на време (но по 1 паничка, че само аз го ям това) - много приятно и свежо.

# 511
Ние си ги правим традиционно, само дето не слагаме захар и си стават много хубави.

# 512
Те и по двата начина са вкусни, просто е различен продукт. Едното е мариновано просто да се овкуси и съхрани, а другото минава през дива ферментация както киселото зеле, със съответните полезности. От туршиите точно морковите и карфиола обирам, разните чушки там и зелени домати не са моето но тези са ми много вкусни.

1 кило спанак... поправете ме ако греша ама това не е ли цяла торба листа? Grinning
Само добитък като крави и подобни има време да преживя толкоз нещо, благодаря ама без мен. Аз и без това обикновено ям най-бавно от всички, представям си ако трябва да предъвквам толкова нещо. Не, всъщност не мога да си го представя, прекалено много е.
Обичам зелении, за щастие и стомахчето ми не възразява, обичам и всякакви салати, ама това звучи прекалено.

# 513
Понякога съчетавам салата от маруля, спанах и пресен лук. Уникална е. Но 1 кило не мога да изям, нито на една салата,нито на две.

# 514
Тц. За вашите зелении без мен. Изключвам магданоза.
За туршиите, в България им викат сурова туршия:вода и сол. Сега им викат дива ферментация. Кой как иска, но няма проблем, ако има оцет (нормално и той е естествено ферментирал).

# 515
  • в сърцата на децата <3
То няма проблем с оцета, особено с истинския. Но краставички или туршия в буркан; заляти с бърза марината; царска туршия и пр. са просто вкусен зеленчук. Полезното идва от фермента, който се образува при т.нар. "дива ферментация" (едновремешната "проста туршия"). Иначе баба ми правеше (когато още можеше да гледа градина) уникални, ама УНИКАЛНИ мариновани чушки или камби. Търбушеше и сипваше във всяка по щипка захар и щипка сол. На другия ден им вареше марината от вода, оцет, сол, захар и малко олио. Във врящата марината ги пускаше колкото да се попарят и натъпкваше в буркани. Уплътняваше със соса от маринатата, по малко черен пипер, дафинов лист... Никъде другаде не съм опитвала подобно нещо, но като отидох студентка с колегите първо това мезе унищожавахме 😂😂😂😂 И на (в последствие) кумата лютеницата със сирене - домашна на майка ѝ. Но бидончето с дива туршия на тераската на квартирата си беше неизменно 🤣

# 516
Ох, камбииии....майка ми също ги правеше страхотни. Във времената когато правеше зимнина и имаше откъде да си набавя камбите. Слагаше в тях карфиол,  моркови, целина (не помня имаше ли и друго, но също станаха уникални)...
Вчера купих много симпатични моркови на майка ми (тя ги обича "тъпи", не с остър връх). Та звъни ми тя докато съм в магазина и аз и' казвам: "Взех ти тъпи моркови." Една жена се чудеше да взима ли моркови, като ме чу че са тъпи...погледна ги и се отказа, ха ха 😅 Мисля да сложа малко морковчета в буркан, че постоянно повтаряте колко са вкусни... 😃

# 517
Ох, тези камби ... Майка ми допреди няколко години ги правеше, ама се спря, а лютеница със сирене правеше, като сме били малки. Сега прави само бикновена. Свекървата продължава с камбите , ама и на нея вече не й се занимава много .
Натка , най-големите пакети спанак , които купувам, са по 500гр и обикновено ги ядем с ММ поне на 3 пъти на салата, често смесени с микс от бейби салатки + воден лук. Тази вечер ще сме на такава салатка + калмари.

# 518
♥snow_angel♥, ахаа да. Сега се сещам за суровата туршия на майка ми в едно каче със зеле, зелени домати, морков, краставица. Аз много обичам карфиол и морков. Хареса ми простотата, с която се прави този вид туршия, а на вкус си е супер. Не мога да се ангажирам с мариноване, кипване на буркани и т.н. Но тази сурова туршия е напълно постижима за мен. При това може да се направи и с различни видове зеленчуци. Както Елора спомена - морковчета.

Вчера направих една салата пак в офиса за обяд от зеленолистни с 1 връзка магданоз, краставица и зелена чушка. Стана доста голямо количество (огромна купа), но си преживях с удоволствие и заедно с пилешкото ме засити толкова добре, че изкарах чак до вечерта без да помислям за ядене.

Явно зависи кой на какъв етап е в режима. За хора като мен съвсем в началото, отчитам като доста добро средство да запълниш стомаха с полезни зелении и да притъпиш глада за 5-6 часа.

# 519
Моят глад е хитър явно, не се лъже само със зелено Grinning Но пък всички сме различни, важното е че човек си намира какво работи при него, то нали това се иска. За мен на този етап едно нормално хранене си ме държи 5-6 часа без проблем, че и повече. Ще стигнеш и до това положение, когато кръвната ти захар е стабилна вече.
Гледай само от пълнене на стомаха с треволяци да не стане така че да не ти остане място за съществената храна, че и този номер съм си правила в началото с моята любов към салатите. Освен естествено ако това не ти е цел, да си на супер ниски калории там май имаше някаква система с редуване с такива дни.
Тая сурова туршия се прави в семейството ми откак се помня - зелени домати и моркови винаги, плюс там други неща дето варират но тези винаги ги имаше. Зелените домати така и не ги заобичах, та като малка обирах само морковчетата и им се кефех как хрупат Grinning И киселото зеле в тая категория де, ама то си е по подразбиране. Баща ми го прави всяка година в една голяма дървена каца, най-много ме е яд че не съм наблизо заради зелевия сок, че ми е много вкусен.

# 520
Здравейте! Пропуснала съм доста от темите и не знам дали е коментирано, но публикацията е от вчера, така че може и да е новина:
Рискът от коронавирусна инфекция се намалява чрез регулиране на нивата на инсулин:
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Riskat-ot-koronavirusna-i … qN0khdVPoaJMPjAdI

# 521
Охооо, Бледолилава привет Grinning Как си?
Коментирали сме го.
Срещам статии, където се твърди, че вируса обича хора с висока кз и инсулин.
В темата за ковида Недоволна ми каза, че е хубаво да се боцна, защото съм с ИР. Обаче аз си контролирам нивата.
Но няма нищо сигурно. Не мисля, че ниска кз и инсулин те пази тотално. Може и до гени да е.
От друга страна тук са писали хора, че са го изкарали и сега имат по-висока кз и инсулин. Ще им трябва време да се оправят. Обачене знам какви са им били нивата преди заразяването.

# 522
Много от прекаралите го имат доста да оправят после по нивата, дори и само заради самото боледуване. Но и на немалка част дават кортикостероиди и там работата се омазва вече, след тях определено се вдигат и КЗ, и инсулин и си иска време да се нормализира човек.

# 523
Много са факторите които пазят, но висок завишени нива на инсулин, никога не е добре за нищо. Не случайно тежко каращите го са масово с придружаващи, а много от народа не знае дори че има проблем.
Вчера си говорих с колега, е ми не вдява. Бли с разтегнат стомах от много тъпчене... ама не е проблем храната дето яде, а количеството - а бе редовния булшит. Неговия организъм си знаел какво му трябва - паднала му захарта, прияли му се семки и като хапнал семки се бил оправил... Здрав бил, ем добре...

Както казва един еволюционен биолог, на когото съм почитател - "Дорбе дошли в сложните системи."

# 524
Много са факторите които пазят, но висок завишени нива на инсулин, никога не е добре за нищо. Не случайно тежко каращите го са масово с придружаващи, а много от народа не знае дори че има проблем.
Вчера си говорих с колега, е ми не вдява. Бли с разтегнат стомах от много тъпчене... ама не е проблем храната дето яде, а количеството - а бе редовния булшит. Неговия организъм си знаел какво му трябва - паднала му захарта, прияли му се семки и като хапнал семки се бил оправил... Здрав бил, ем добре...

Както казва един еволюционен биолог, на когото съм почитател - "Дорбе дошли в сложните системи."
Оф, тия дето преяждат са за психолог.
И качество и количество е важно. На какъвто ще режим да си.
То и аз от емоционално хранене съм имала сигурно разтегнат стомах.
Това се оправя лесно. Намаля се храната. Дори и на грешен режим успях. Един месец бях на често и малко хранене. И не беше много нввмх, но нямаше сладки неща. 8-9 кила свалих. После го приключих това, защото тръгнах на работа и лекции, но нямах надаване на кила.
Също така гладни дни също имат ефект в свиването.
Твоя колега просто не иска нищо да направи. Като реши, ще го направи. Ако въобще се реши.

Общи условия

Активация на акаунт