Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

  • 24 990
  • 726
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 24 539
Елора, тая гъба може да е по-цяла, а може и да е ситнички зрънца, та изваждането с цедка го правя. Аз сега имам и големички, ама отначало мязаше просто на лъжица мляко с ориз Grinning Рязане не се налага, то си стои раздробено на бучки с различни размери. Буркан, купи, паници - каквото щеш, само по принцип е хубаво да избягваш метални съдове и инструменти да ползваш, цедката също ми е с пластмасова мрежа че знам ли ги кое колко е неръждаемо. На мен ми е най-лесно в буркан, ама не е толкова важно.
Наливаш там млякото, мяташ му една кърпа отгоре и го зарязваш където ще ти пречи най-малко из кухнята. На стайна температура се кваси. Млякото слагам както е от хладилника, става и да не е чак охладено ама не бива да е топло както за кисело мляко, изстинало да е ако си го варила вкъщи. Няма да вкисне млякото в стаята, аз го завъдих в най-големите жеги и пак нямаше проблем с това че е на топло, само ставаше по-бързо. На другия ден там грубо 24 часа да минат, отцеждаш гъбата, прибираш прецеденото в хладилника за още един ден ферментация, а гъбата я заливаш с ново и пак я зарязваш. Това, което е престояло вече и в хладилника, си го пиеш както щеш. Някои го блендират с разни неща, аз само му слагам малко сол и си ми е като айрян. Или ако е станал малко по-гъст сипвам и малко вода ако има нужда.
Чак 5 дни не съм пробвала да държа, ама за поне още 2-3 нищо му няма. Най-много да стане малко по-резлив на вкус, но развален не е. Интересното е, че току-що прецеденият кефир ми е по-кисел отколкото престоял още един ден в хладилника за втора ферментация.
За съхранение докато не правя - още не съм пробвала, понеже не съм спирала да си правя. За хвърлянето - жал ми е но явно ще трябва, то край мен който искаше вече съм му дала да си завъди.
Има и тема за кефирената гъба из форума, даже се бях хванала да я чета ама те поредица, а времето малко и стигнах до никъде. Но ако ми се наложи да го приспивам тоз ми ти домашен любимец, сигурно там ще гледам и ще питам.

# 166
  • Мнения: 40 170
Имам голяма метална цедка.
Тази с пластмасата е малка.
Ще търся нещо друго из магазините.
Но като е гъсто как го цедиш с тази цедка?

# 167
  • Мнения: 24 539
А, цедката по-едричка, не от тези дето само за чай стават Grinning Моята е едра примерно като мрежа на прозорец тези пластмасовите. Пак поразбутвам с лъжицата и в нея де, не тече като вода естествено. Абе не е болка за умиране, нали е една минута работа. То по-бързо става отколкото да изчетеш тоя ферман дето ти написах, аз май го направих сложно да звучи. А то е по-лесно и просто от квасене на нормално мляко.

# 168
  • Мнения: 40 170
А, аз мляко не съм квасила Grinning

# 169
  • Мнения: 24 539
Там повече прецизност се иска - точна температура, време му засичаш, незнамсикакво, абе това е по-мързеливо и е дуракоустойчиво, няма какво да му объркаш Grinning

# 170
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Елора, издържа си, интересната част от експеримента беше фактът, че все пак не ми го изядоха... До онзи ден 😂

Там повече прецизност се иска - точна температура, време му засичаш, незнамсикакво, абе това е по-мързеливо и е дуракоустойчиво, няма какво да му объркаш Grinning
Хич не е сложно киселото мляко - температурата е да не ти пари на кутрето (и да пари пак става, но малко по-зърнисто, вече ако е хептен вряло ще свариш бактерията, ама пък ще стане сиреподобно, абе няма празно). Времето е пак на око - ако квасиш малко количество, буташ бурканите в микровелето ИЗКЛЮЧЕНО (!!!) да му пази температурата, аз ги редя в един изключен малък фризер. Става и в термо чантите с изолация по тях. Та... 7-8-9-12 часа... Според зависи колко време имаш или нямаш. Проверява се като леко се наклони един буркан настрани, трябва да се отлепва, а не да е течно. Прибира се в хладилника да стегне. Ииииии туйто! Повече е чакането отколкото работата.

На кефира не, че толкоз трябва да му баеш, ами повече ми е проблем, че трябва всеки ден да се занимавам, а забравям (хубаво де, основно ме мързи).

Невена, знам, че млякото издържа. На времето баба по цяла зима вадеше от мазето, но личен рекорд са ми тези 5 години 😁 Сушеното мляко звучи интересно и бих пробвала - и да суша, и да дегустирам. Доста млечни деликатеси съм опитвала 😁 Все пак съм захранена с т.нар. "бел мъж" от биволско мляко 😂

# 171
  • Мнения: 31 770
Snow, рекорд си е! 😄 Най-много ми хареса как ТМ не е успял да види "скромния" надпис на мострата...😆
Друг лунува ли днес? Пълнолуние е. 🙂

# 172
  • Мнения: 798
Здравейте! Да споделя едно наблюдение и да попитам дали на някой друг му се случва подобно нещо. От около година се храня без хляб, ориз, картофи, захар. Прегрешавам от време на време, но основно с шоколад и плодове. Много рядко със зърнени и ориз. Снощи се изкуших от едни купени сладки, които синът ми донесе. Веднага след това ме заболя отчетливо от долната страна на челюстта, от двете страни, по линията към ушите. Не знам какво има там, слюнчени жлези ли ...И друг път ми се е случвало, но никога не съм можела да засека от какво, тъй като съм ядяла всичко. Но сега връзката е много явна. Говоря са силна дърпаща болка, която преминава до 10-15 минути. Някой с подобни наблюдения или някакво обяснение?

# 173
  • Мнения: 63
Здравейте,

Включвам се след известна пауза. Четях ви, но след това ме завихриха ангажиментите в работата, вкъщи и така.

Ходих при един много препоръчван ендокринолог, който специализирал точно в диабет и пред диабетно състояние и достигнах нови висини. Човекът ми пусна много обстойни изследвания + обременяване и тъкмо реших, че съм попаднала на някой с нови знания и широк поглед и вчера на разчитането на изследванията ми обясни, че аз нямам хормонален проблем. От здравите метаболитно болни съм, които имат проблем не заради хормоните, а заради наднорменото си тегло. Изписа ми Саксенда, да пробвам с нея, въпреки, че бил убеден, че няма да ми помогне (защо ми я изписва тогава) и март месец да отида на контролен и да си помисля дали не искам да ми направи операция - стомашен байпас, с която да ми отреже пътя на храната към стомаха. Е, разбира се ще имам дефицити на витамини и минерални, но пък с подходящите добавки ще ги компенсирам. Операцията струвала 10 - 11 000 лв., но пък хората си подобрявали качеството на живот.

Обясних му, че от 3 месеца съм на ниско въглехидратно и ниско мазнинно хранене и вероятно затова показателите са се подобрили. Да, съгласи се, но при положение, че нямам подобрение на кантара за тези 3 месеца, значи няма да се справя по този начин.

Пускам резултатите тук с молба да погледнете и да изразите мнение, за което съм ви безкрайно благодарна.







От всичко изчетено и коментирано тук съм наясно, че тази кръвна захар над 5 не е окей. Инсулинът на 0 минута също не е окей. Но не зная как да тълкувам кръвната захар и инсулин на 60 и 120 минута. Не търся под вола теле, но не се чувствам и много здрава.

# 174
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Егвийн ал-Вийр, слюнчни жлези са там, да. Аз съм наблюдавала същото когато се храня чисто повече време и после направя чийт. На какво се дължи, обаче, не знам...

iradkova, по-отчетлива ИР не мога да си представя. Т-хормоните не коментирам, защото нямам задълбочени познания там. Но ИР имаш, при това МНОГО сериозна. Според мен си карай на режима и резултатите ще дойдат. Не забравяй, че при вм-нвх първо се лекува, после се отслабва. Разбира се, не е рядко срещано двата процеса да са успоредни, но със сигурност не е нещо невиждано стартово да не започнеш с рязко отслабване. Операцията дори не искам да я коментирам. Крие много повече рискове, отколкото позитиви, а и в това ковидно време да се набуташ зорлем в клиниката да ти ровичкат червата... Да не говорим за постоперативните проблеми, дискомфорта и като цяло липсата на сериозен плюс. За мен тази операция е само за онези 300 килограмовите, които показват по TLC. Но дори и тях първо ги карат да преодолеят психологическия проблем с храната и чак тогава започват с операциите. Та ако смяташ, че не си толкова лабилна и мекошава като онези медузи на легло, то - взимаш се в ръце (което си направила) и си хапваш правилните храни.

# 175
  • Мнения: 63
♥snow_angel♥, много ти благодаря за отделеното време. Нито възнамерявам да бия Саксенда, нито да се оперирам. Продължавам с режима и това е. Явно ще ми трябва повече време да видя резултатите на кантара.

Иначе за слюнчената жлеза - пуснах възпаление на слюнчената жлеза и кръвна захар и виждам информация, че може да се предизвика от повишаване на кръвната захар. На мен също ми е ставало така от време на време, но не съм правела връзка.

# 176
  • Мнения: 24 539
Хубава работа, нямало хормонален проблем... Той инсулинът сигурно не е хормон? А този човек какъв ендокринолог е, съвсем не ми е ясно.

# 177
  • Мнения: 18 539
Егвийн,  и на мен ми се случва понякога, но не ме държи минути. Преминава за секунди. Не мисля, че има връзка с конкретните бисквити, по-скоро с това че са бисквити. Не ми се случва от "нормална" храна а от сладки неща. Не съм обръщала внимание повече от това.

iradkova, колко килограма си, че да ти предлага стомашен байпас този? Щом имаш подобрение за тези 3 месеца, знаи ще се оправиш и без операции. Аз лично, бих направила всичко възможно да не ми се налага и бих се оперирала, само ако иначе животът ми е в опастност. Според мен, този продава операции.

# 178
  • Мнения: 5 679
iradkova, за тсх и полови съм съгласна , че проблем няма , Ама ИР си е повече от видна. Имаш дефицит на витамин Д и е добре да го наваксаш, а ЦРП-то показва някакво възпаление. Да си боледувала скоро?

# 179
  • Мнения: 63
natka, Миоки, 96 килограма съм и няма мърдане. Със сигурност не мисля да се оперирам, нито да бия пак инжекции за по 300 лв. писалката. Ще пробвам да вдигна физическата активност пък дано мръдне пустият кантар.

iren11, точно 2 дни преди изследването ме заболя сливицата (слабо място са ми) и е много възможно от това да се е повишило толкова много това CRP. За витамин Д ми изписа вигантол 2 пъти по 20 капки седмично.

Благодаря на всички за коментарите! Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт