Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

  • 25 130
  • 726
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 18 539
Докато ядях хляб, нямах някакви симптоми стомашно-чревни (ядях само бял и в краен сучай тип "Добруджа"). Като за тесто, даже добре си го понасях поне в храносмилателен аспект. Не съм забелязвала да ми създава каквито и да било проблеми. Даже си мислех, че непоносимостите и заклеймяването на глутена, са някаква мода в повечето случаи.
Сега също на стомаха не ми се отрази, ама на изхода имаше проблем и виновника е тестото, защото други залитания последните седмици не съм имала, а традицията не познава такива запечени, освен след това прегрешение, което ми е първо с тесто от почти 3 години.
Фу, постарах се да се изразя възможно най-отвлечено в тоалетен аспект Satisfied

# 616
  • Мнения: 2 275
При мен е обратното: малко нещо тестено и веднага "прочистване" на червата. Добре, че си правя експерименти, когато не е предвидено веднага излизане.
Аз съм редовна в кабинета , но с тестените минавам в другата крайност.
Проблемите ми с хляба са други. Откакто се помня все намирам екстри в хляб. То хубаво, отдавна не ям. Оня ден взех едно парченце за пръв път от много години и познайте....два сантиметра найлонова лентичка. И то отчупих точно един залък от крайчето на мини-мини франзелка, която мъжо купил. Мина ми мерака за близките години.

Последна редакция: чт, 28 окт 2021, 18:13 от tania6

# 617
  • Мнения: 24 624
То преди и аз ядях всякакво тесто без проблеми, ако и повечето пъти да беше домашно приготвено, ама все пак тесто и пак с мая. Сега явно съвсем съм отвикнала и трудно се справям с него, освен в количество само за опитване евентуално.
Всъщност, сега се замислих че по Коледа или Нова година да беше, бях опекла тутманик с мая, домашен. От него не помня да ми е ставало така, но и не е било да седна и това да ми е основното във вечерята де. Повечето половинката го изяде, там беше радост голяма че при него такива неща няма, а в мойта къща пък рядко е по-различно в това отношение Grinning
Ама аз съм се наяла с месо и зеленчуци, от тутманика не ще да съм изяла колкото бих изяла преди години. Имаше за него за закуска да си притопля още някой и друг ден.

# 618
  • Мнения: 18 539
Факт е, че като се наям, не могат да ме изкушат никакви вредности. Иначе ми потичат лигите понякога амакато стане така, отивам да ям нещо свястно, защото знам че след него, ще ми мине.

Палачинките ми бяха без мая - разбира се. Тесто с мая не съм опитвала ама няма да е скоро. Стига ми това приключение.

# 619
  • Мнения: 31 852
Докато ядях хляб, нямах някакви симптоми стомашно-чревни (ядях само бял и в краен сучай тип "Добруджа"). Като за тесто, даже добре си го понасях поне в храносмилателен аспект. Не съм забелязвала да ми създава каквито и да било проблеми.
+1. То и сега нямам точно изразени стомашно-чревни проблеми (там, да чукна на дърво, никога не ми е било слабото място)...но понякога чувствам нещо което не мога да определя точно, но...нещо между усещане за подуване и тежест. Даже не знам дали донякъде не е на психическа основа 😄, с храносмилането нямам проблем. Всъщност, с малко количество хляб+ примерно шопски салата може и да не усетя разлика. Но комбинации като месо с хляб/ориз/картофи...🤪 А от ориз, картофи и леща/боб ми се приспива...Но и на мен такива неща през последните години са ми били рядкост, то и от какъв зор да си го причинявам по-често...😃

Последна редакция: чт, 28 окт 2021, 18:50 от dolce miele

# 620
  • Мнения: 18 539
На мен ми се е приспивало и съм се чувствала подута от пържола с картофено пюре и гъбен сос (соса с брашно). Очевидно не е от пържолата, защото съм пробвала нееднократно само пържоли последните години - няма такъв ефект Simple Smile

# 621
  • Мнения: 2 275
Сложете една филия хляб в паница с вода и ще разберете какво става с хляба в стомаха. А за сухри и бисквити да не говоря.
Аз съм правила лепило с брашно, като малка. Беше много популярно.
Не напразно някои смятат хляб и хлебни изделия по-лоши от захар. При това днешното брашно, силно обогатено на глутен и допълнително добавен при правенето на хляб, няма нищо общо с брашното (и хляба) преди 50 години.

# 622
  • Мнения: 31 852
Относно маята, нали има твърдения, че променя чревната флора. Все пак, твърди се, че маята е "жива" дори и в стомаха, след термична обработка, та...

# 623
  • Мнения: 18 539
В тукашния хляб блъскат яко соя, освен останалите убавини.

# 624
  • Мнения: 1 042
Аз хляб много обичах, но не той ми докарваше стомашен дискомфорт, а всичките варива до едно. То боб, леща, грах, ориз, нахут, дори и зелен боб. Те плюс всякакви скорбялни зеленчуци. Половин час след хранене се почва с подуването, газовете, проблемно изхождания. Общо взето тялото ми само си ми е казвало години наред какво не му понася и дали от лакомия, дали от глупост и безпаричие (защото нека си го кажем - българинът масово се храни на хляб, ориз и картофи, понякога дори мешани) продължавах да си ги ям. Това, което ме изуми преди години, преди да започна АИП, беше, че след безумно обикаляне по лекари заради неописуема болка в стомаха, по горните ми непоносимости едно гастро откри Хашимотото.

# 625
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Относно маята, нали има твърдения, че променя чревната флора. Все пак, твърди се, че маята е "жива" дори и в стомаха, след термична обработка, та...
Тотални и абсолютни глупости са това. Не, че маята е нещо сууууупер полезно, но дрождите умират на 60 градуса, затова и сушенето на квас се прави на температура до 50, втасва се на температура до 50... А моите хлябове са с квас, но какво от това - все си е въглехидрат. Успокоявам си съвестта (тя па е наистина сговорчива, хайванката) с това, че бавно ферментиралият хляб все пак е бил маааааааалко по-невреден от конвенционалния, ама както казах - рядко и малко, щото така или иначе все не бива по други причини. Ако бях здрава със сигурност щях да си позволявам редовно такива хубавини, но тъй като не съм - пека за децата.

А относно варивата, преди няколко години за първи път в живота си направих хранителна алергия - към продукт с... ЕЛДА! При това съдържаше 10% елда или нещо такова, някакви спагети бяха. То май всичките ми прегрешения са едни такива дето почти се самоубивам с тях Laughing Та след няколко хапки (бяха ужасни на вкус) ги зарязах, но след около час бях с огромни сърбящи отоци по вътрешната страна на бедрата. Приключих в спешното с инжекция урбазон. Елда до тогава не бях опитвала никога и явно - добре, че! Свеки много обича, все си прави и ме кани, но някак не ми вдъхва доверие... Ако се бях напукала с чиста елда не знам щях ли да стигна до болницата изобщо. От няколко сезона виждам на пазара нов за мен зеленчук - бакла. Но след елдата - смея ли Laughing

Да се върнем на режима - днес вкъщи сме на чушки и зелеви сарми с кайма и лук в тенджера с яйчено-млечен сос. Типично плевенска манджа, тук (Пловдивско) и при свекърите (района на Банско) не бяха чували даже за такова ядене. Научиха се и даже питат за още Grin

# 626
  • Мнения: 31 852
А, това винаги се е готвело вкъщи, само че сармите и чушките постни, с ориз и зеленчуци (понеже с кайма вкъщи винаги са се харесвали по-малко). А покрай режима точно така ги правя, с кайма и лук, а понякога добавям и гъби и др. зеленчуци.
Маята (по мое мнение, а и не само) изобщо не я приравнявам с кваса. Има изследвания по въпроса, но не ми се търси сега 😉 Мисля, че Mibobo беше пускала проучвания по въпроса, може би в темата за Хашимото...

Последна редакция: чт, 28 окт 2021, 20:03 от dolce miele

# 627
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Чела съм, чела съм. Уви, каквито и магии да прави кваса - въглехидратите протеини не стават, а всичко останало не ме устройва...

# 628
  • Мнения: 31 852
Така е, вгх не стават протеини 😀 Но може да обясни защо на някои хора храните с мая им се отразяват зле.

# 629
  • София
  • Мнения: 8 755
Като ви чета за сливиците, почвам да се чудя дали няма връзка с ИР Simple Smile

На 13 като станах и почнах да правя и аз ангина след ангина. И аз като beki8 не си чувствах краката. Биеха ми инжекциите в предната част на бедрото. Сама си ходех да ми ги слагат - поне да имаше ефект. Колко антибиотика Доксициклин съм изпила не помня. Само знам, че тази мъка продължи 6 години. Преди бала ми в 12 клас ми казаха да си разбъркам 1 ч.л. сода в 1 с.л. мед и да хапвам по малко. С това нещо до вечерта всички налепи се смъкнаха и спря да ме боли. От тогава до началото на тази година гърло не ме е боляло.

И сега като си погледна гърлото все е зачервено, все е възпалено, все са подути лимфните възли на врата. Невена, какви са тези мултивитамини с йод? Да взема да пробвам да елиминирам това хронично възпаление.

Сега го направи същото, но смени меда с краве масло.

Общи условия

Активация на акаунт