Коледа 2021/2022

• 98 420
  • 1 123
  •   1
Отговори
# 975
  • В светлината на слънцето
Значи рецептата за морковите изглежда връткава, но всъщност се прави лесно и бързо. Добре е предварително всичко да е подготвено, защото е наистина бърза.
По-едри моркови (в моя случай бяха 2 наистина големи) се нарязват на шайби, а корен от джинджифил - около 2 см, се нарязва на дребно. Морковите се овкусяват с 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. кафява захар и щипка сол, разбърква се. Загрява се олио и в него се запържват морковите за около 3 минути. Вадят се с решетеста лъжица и се слагат върху хартия да отнеме излишната мазнина. В същото олио, което е вече овкусено леко от морковите, се добавя около 1 ч.л. леко солено масло и щом се разтопи, се сипва джинджифилът. Задушава се, докато леко омекне - около 2 минути. Връщат се в тигана морковите, добавя се още малко масло, 125 мл пилешки бульон и 2 с.л. уиски. Задушава се около 3-4 минути. След това морковите се прехвърлят в намазнена тавичка и се запичат във фурната до леко зачервяване - реално около 5 минути, защото те са на практика готови.
Нищо не снимах от яденето, освен пуйката в тавата. Нямаха търпение да ядат. Joy
Това е остатъкът от морковите в тавичката, снимката не е уау, но дава представа как изглеждат.

А картофите са супер лесни. Нарязват се на по-едри парчета, овалват се в мас (в оригинал е гъша мас, но нямах), след това се поръсват с морска сол и розмарин, и се запичат. Стават приятно меки.

# 976
  • Русе
Гризини

# 977
  • София
Тази вечер пробвах картофките с мас, станаха прекрасни. Наистина различно меки и мноого приятни.

# 978
Може ли пак линковете за книгите от пейч, плс? Търся вдъхновение за патица за НГ.  Мин.г. пробвах една изключително трудна на Джейми Оливър.

Честита Коледа на всички!

# 979
  • Русе
Скрит текст:
Може ли пак линковете за книгите от пейч, плс? Търся вдъхновение за патица за НГ.  Мин.г. пробвах една изключително трудна на Джейми Оливър.

https://ipeychev9.blogspot.com/2018/10/blog-post_18.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/04/blog-post_3.html

https://disk.yandex.ru/i/ZBZJjwqxayTbWA
https://disk.yandex.ru/i/wQ72iajzL1TxvQ
https://disk.yandex.ru/d/YrmApzEGiUYqHQ

# 980
# 981

В една от книгите имаше точно патица и рецептата ми хвана окото. Но пък ние вече бяхме решили да е пуйка.

# 982
Привет!
Не знам дали съм в точната тема.
Трябва ми идея за сладкиш за Нова година.
Разбрали сме се всеки да приготви каквото може.
Идеята ми беше за чийзкейк, но друга приятелка е казала, че това ще прави и сега трябва да мисля друго(защото съм любител сладкар и просто не мога да не направя нещо сладко).
Мислих, мислих, не мога да го измисля.
Искам да е нещо много вкусно, да не е торта, да не е тежко.
Приемам идеи и за нещо солено. Така да се каже, имам желание, ентусиазирала съм се да готвя.
То даже се чудя и дали да правя и аз нещо за десерт, защото обикновено много не се яде и чийзкейка ще е достатъчен.
Иначе ще правя и баница с късмети и катък. Но ми се иска и още нещо.
Ще бъдем само на хапки, салати и мезета, ядки, нещо сладко, основни няма да има.
Разчитам на вашите идеи, че нещо съвсем ме няма и не мога да го измисля.
Ако можех питка бих направила една, но не умея.
Иска ми се да е нещо изпитано и сполучливо, лесно за правене, като за аматьори-сладкари.

# 983
Tiramisu, Berrymisu, еклери…

# 984
  • Русе
Скрит текст:
Привет!
Идеята ми беше за чийзкейк, но друга приятелка е казала, че това ще прави и сега трябва да мисля друго(защото съм любител сладкар и просто не мога да не направя нещо сладко).
Приемам идеи и за нещо солено. Така да се каже, имам желание, ентусиазирала съм се да готвя.
То даже се чудя и дали да правя и аз нещо за десерт, защото обикновено много не се яде и чийзкейка ще е достатъчен.
Ще бъдем само на хапки, салати и мезета, ядки, нещо сладко, основни няма да има.
Иска ми се да е нещо изпитано и сполучливо, лесно за правене, като за аматьори-сладкари.

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/01/blog-post.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/11/blog-post_4.html

# 985
  • София
Привет!

Влажен бананов хляб

# 986
Привет!
Трябва ми идея за.....
Скрит текст:
сладкиш за Нова година.

Щом ще сте на хапки виж тези Бонбони от фини кори с Бри и боровинки или пък тези две рецепти за гъби, както и тези Бонбони с грозде и сирене и Пълнени рулца от раци

# 987
  • München, Deutschland
Ух, 2 в 1, като ти гледам предложенията, освен, че ми се дояжда, направо ми идва да ти дойда на гости, кой знае какви вкуснотии ще приготвиш. Hug

-------------

При нас за НГ се оказа, че ще сме домакини. Гостите обаче са почитатели на традиционната българска кухня, а мъжът за гарнитура признавал само картофи. 😃 С други думи, ще ядем скара с печени картофки за основно, домашна руска салата съм обещала, питка и баница. Ще имам макс 3 часа за готвене, та толкова. Гостите ще донесат мезета и салати по техен вкус и мисля, че няма да останем гладни. 😃

Ако има друга тема за НГ и не съм по темата, моля да ме извините.

# 988
2в1, идея за хапки и от мен. По-предната НГ ги правих, но като разядка, и у дома много се харесаха. Лесни са. Разцепваш леко сушени фурми и пъхаш орехова ядка (запечена) и горгонзола. Това е. Аз поръсих и с ядливо злато за повече ефект, но и без него може.

# 989
lulumba, идеята ти е чудесна. Правила съм подобни хапки, само че със сушени сливи, но Caroline_Bingley питаше за идеи, не аз Wink Hug.

Криси, Hug. Старая се да предлагам само неща, които съм приготвяла по един или друг повод, за да съм сигурна, че стават.
И да ти издам една тайна, но и у нас тази година ще сме на пържолки от свинско бон филе  на тиган, гарнирани с гъбен сос с вермут плюс картофена и зелена салата Joy. Само двамата с ММ ще сме, така че времето в кухнята е сведено до минимум.

Общи условия

Активация на акаунт