Раждане в МБАЛ ВИТА - тема 9

• 65 959
  • 1 036
  •   1
Отговори
# 465
  • Замък сред облаците
Предстои ми да раждам за пръв път, но доколкото разбирам има определени ползи от раждането на магаре особено в последния етап от излизането. Ак. Елена Василева много хубаво обяснява в лекциите за бременни за раждането. За останалите пози тип на 4 крака, които се препоръчват на запад са по-подходящи за 2 и следващо раждане явно, когато тазът е по-охлабен един вид, заради немалкия риск ит заклещване.

# 466
Аз точно щях да питам как е температурата в отделението, защото миналата седмица бяха долу в приемните кабинети около час и половина чаках и направо си измръзнах по тениска, но тайно се надявах,че горе в стаите е по-топличко.

Един логистичен въпрос- когато ни приемат в отделението сме с нашите обувки,после само по чехли ли се ходи и може ли да се излиза от отделението например долу до кафето и аптеката с калцуни?

Имам една чуденка или е по-скоро въпрос относно багажа за болницата.
На сайта на Вита, а и в книжките, които има в самата болница има посочен списък с нещата необходими за престоя.
Чудя се дали са достатъчни и дали ми трябва да си нося нощници за кърмене, превръзки, знам че има помпа за кърма, но моята дали ще ми е полезно ако е с мен?
Дрехите за изписване (моите и на бебето) кога се носят? Изобщо споделен опит в това отношение ще ми е много полезен. От утре започвам 33та седмица..времето рязко взе да свършва 🤣.
При мен се случи така че отделението беше фул и се налагаше постоянно да им напомням да ми донесат вода, превръзки, памперси за бебето. (а понякога и те забравят и трябва да си искаш повторно) малко все едно си просиш.Иначе всеки път като си поискаш нещо са безкрайно любезни, но аз си се чувствах неловко. Аз си носих 2 нощнички за всеки случей и си ми влезнаха в употреба, въпреки, че ползвах и техните. Също така си носих и превръзки да си имам с мен и един пакет мокри кърпи. Добре ще е да вземеш и някакъв крем за подсичане, при мен липсваше. За помпата си носих моята и честно казано си ми влезна в употреба с препълването. Ако кърмата е повече (мисля че беше ако е над 30 мл) се съгласяват да стерилизират. Но ако ще носиш помпа си вземи и нещо с което да я миеш. Вземи си и нещо връхно, че климатиците са им централни и е 22-23°, на мен си ми беше малко хладно. И тъй като моя милост обича да си ходи с повечко багаж, си бях помъкнала и възглавницата за бременни. Ползвах я за кърменето да си подпирам ръката и беше супер удобно

# 467
Интересно ми е някой родил наскоро, да сподели информация относно кърменето и съдействието в тази част как стоят нещата, че май са правили някакви рокади и закърмянето се случва от акушерките в Родилно отделение, а не тези от неонатология. Има ли нещо такова или не съм разбрала?

# 468
Аз родих преди 6,7 месеца. Още в залата ми дадоха бебето да го кърмя. Акушерката ми обясни нещата и беше супер мила. А иначе следващите един, два дни като ми носеха бебето ме питаха дали искам да ми показват за кърменето.  
А за другия въпрос в отделението си по чехли. Още като те регистрират слагаш калцуни и в стаята се преобуваш. Иначе за излизане не мога да кажа как е. Аз за 5 дни имах само 1 излизане от стаята - до неонатологията.

Ооо и заслужават похвала за храната. Аз съм вегетарианка и санитарката като разбра след 10 минути ми донесе вегетарианска храна. И на вкус беше супер. Единствено малко ми липсваше да има нещо свежо-някое плодче, салатка.

# 469
Аз родих преди около 3 месеца, в родилна не са ми давали бебето за кърмене. После дойде една акушерка от неонатология и ми помогна да сложа бвбето на гърда. На следващия ден дойде друга акушерка с повече обяснения, не всички обаче бяха адекватни за мен. Имам опит с първо дете плюс препоръките от книгата на Хедра и не всичко, което дават като съвети според мен е ок. Ако държите на кърменето и не се получава най-добре да си повикате консултант по кърмене като се приберете вкъщи.

И аз не съм излизала от стаята. Храната в общи линии е добра за болнична храна и достатъчна.

# 470
Здравейте, колко струва прегледа във Вита 1 тъй като не мога да намеря такава информация. Също така се интересувам дали Д-р Мариана Мирчева изражда?

# 471
  • Замък сред облаците
Мирчева не изражда, а ценоразписът за прегледите е еднакъв и в двете бази: https://www.vita.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%83 … D0%B8%D1%82%D0%B5

# 472
Мирчева не изражда, а ценоразписът за прегледите е еднакъв и в двете бази: https://www.vita.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%83 … D0%B8%D1%82%D0%B5

Благодаря за бързия отговор, но не намерих цена на преглед в сайта им.
Дали сте запознати кои доктори израждат във Вита 1?

# 473
  • Замък сред облаците
Никой не изражда във Вита 1, функционира само като ДКЦ. Всички раждания са във Вита 2. Първичният преглед иначе е посочен като “Визита при специалист” в ценоразписа за ДКЦ дейностите.

# 474
Никой не изражда във Вита 1, функционира само като ДКЦ. Всички раждания са във Вита 2. Първичният преглед иначе е посочен като “Визита при специалист” в ценоразписа за ДКЦ дейностите.

Много благодаря за пояснението!

# 475
  • София

Много благодаря за пояснението!

Да знаете, че може за АГ преглед първичен да ви излезне повече. Във Вита 1 дадох по спомен около 100 лв. за първичен преглед с Дойчиновски началото на годината. По принцип нормалните ми рутинни прегледи с ехограф иначе са 60 лв.

# 476
  • Замък сред облаците
Ехографията се таксува допълнително, не е част от визитата/кпнсултацията.

# 477
Аз разгледах ценоразписа от любопитство, защото родих през март и съм потресена колко са се вдигнали цените. Раждане от 3300 до 3500 в зависимост от вида. Вдигнали са с по 1000 лв раждането за има-няма 3 месеца, това е шокиращо.

# 478
  • Sofia
Аз разгледах ценоразписа от любопитство, защото родих през март и съм потресена колко са се вдигнали цените. Раждане от 3300 до 3500 в зависимост от вида. Вдигнали са с по 1000 лв раждането за има-няма 3 месеца, това е шокиращо.
Сега пак изтеглих файла с ценоразписа. Аз не виждам разлика. Родих април месец.
3500 лв - пакет цезарово сечение, и това което избрах аз : 2900 лв пакет ВИП оперативно раждане. Не знаех каква е разликата и се обадих на регистратурата. Казаха ми, че 3500 лв за секцио било за здравнонеосигурени.

# 479
  • Замък сред облаците
Това са цени за здравно неосигурени, пише си го в ценоразписа, четете внимателно. За здравно осигурените е между 1700 лв за нормално раждане без избор на екип, до 2950 лв за ВИП плюс оперативно раждане.

Общи условия

Активация на акаунт