Раждане в МБАЛ ВИТА - тема 9

• 65 943
  • 1 036
  •   1
Отговори
# 780
Няма как да не ви приемат щом сте с избор на екип. А и да не сте пак никой няма да ви върне.

# 781
  • Замък сред облаците
И все пак за избор на екип - щом ще раждате при докторка, която не ви следи, а само ще ви изражда трябва да направите среща с нея и уговорка най-късно 32-34 г.с. Ако нямате уговорка с лекар, не можете да ползвате избор на екип Simple Smile

# 782
Ще раждам при гинеколожката, която ме следи. Просто ходя на прегледи при нея на друго място, не във Вита, а тя работи и във Вита.

# 783
  • Замък сред облаците
О, ясно, аз се обърках от предното обяснение. Значи тя си издава направление и ще ви даде телефона на родилно (денонощен). Ако не сте с планиран прием като тръгне раждането звъните на родилно и те ви казват да дойдете (в зависимост от честотата на контракциите и/или изтекли води) веднага или след няколко часа. Те имат ангажимент и да викнат вашата АГ. Някои АГ си дават и телефона вие да я държите в течение, но тя ще си ви каже. Ако сте с планиран прием, АГ предупреждава екипа.

# 784
Отново много благодаря за информацията! 🙂

# 785
Ще раждам при гинеколожката, която ме следи. Просто ходя на прегледи при нея на друго място, не във Вита, а тя работи и във Вита.
Спокойно й задайте всички тези въпроси на нея. То си е в реда на нещата да не знаете как се случва приемът в болницата при раждане. Няма да ви върнат от болницата, пригответе си всички документи, които докторката ще ви каже, че са нужни. И аз по време на първата си бременност мислех, че досаждам на лекарите, че на никого не му е до мен и не трябва да питам, но това е грешен подход. Вашето психологическо състояние е съществената част от целия процес на раждането и споменът, който ще ви остане. Така че питайте дори и "глупави въпроси" лекарите, за да ви е на вас спокойно.

# 786
Зависи каква ви е комуникацията със следящия лекар. Аз например изобщо не съм звъняла на родилно, нито имах номера им, нито знаех къде точно в сградата се намират и че имало друг вход за през нощта. Обадих си се на моя АГ към 23:00 ч., като предварително бяхме коментирали, ако имам някакви съмнения да му звъня ли и през нощта и той ми беше казал да му звъня по всяко време. Та обадих му се, той каза да отида да ме погледнат в болницата и те ако преценят, че е тръгнало раждането, ще му се обадят. Според мен съвсем спокойно може да попитате лекарката си, ако раждането тръгне през нощта на нея ли да звъните или на родилно и тя ще ви каже как предпочита.

# 787
Аз това съм си го мислила често - как издържат гинеколозите на това темпо, цял ден на работа и после звънене по телефона посред нощ и раждания по всяко време. Как са адекватни без да спят, без да почиват? Иначе на мен би ми било крайно неудобно да звъня на някого нощем, но след като самия лекар е казал така, а и на естествено раждане няма как да се влияе да е само в работно време, тогава ще се звъни и нощем. За един лекар от друга болница разбрах, че вече изражда само денем, защото има здравословни проблеми и не иска да си причинява този стрес да става нощем и да ходи.

Затова добрата комуникация с лекаря е важна, за да си каже самия той как предпочита да му се каже за раждането.

# 788
Аз така или иначе ще си говоря с лекарката тази седмица, тъй като съм и на преглед при нея, просто се чудих дали да се разходя до болницата да ги питам дали се иска предварително нещо от мен. Уж имат телефон, на който мога да си задам въпросите относно раждането, но никой не ми отговаря.

# 789
  • Замък сред облаците
Във Вита на месец има 60-70 раждания. На фона на 5-6-7 израждащи АГ това са 10 раждания средно на месец ако вземем средностатистическата бройка. Не всяко ще се падне през нощта. Планираните обикновено ги слагат пък в ден когато са дежурни така или иначе. Отделно че не преглеждат всеки ден, а 2-3-4 пъти седмично по половин ден.

# 790
Ако се разходите, едва ли ще ви пуснат в родилно да питате каквото и да е. На регистратура няма какво повече да ви дадат като информация, съмнявам се и доколко ще разберат правилно какво ги питате. Говорете с лекарката, за да си изясните как ще процедирате.

# 791
Аз така или иначе ще си говоря с лекарката тази седмица, тъй като съм и на преглед при нея, просто се чудих дали да се разходя до болницата да ги питам дали се иска предварително нещо от мен. Уж имат телефон, на който мога да си задам въпросите относно раждането, но никой не ми отговаря.

Аз се следя във Вита, но на последния преглед ми казаха, че искат да си направя отново излседването за кръвна група в тяхната лаборатория. Въпреки че имам изследване от преди в лаборатория, както и такова от предишното раждане, само че в друга болница. Било едно от изискванията им. Коментирайте го със своето АГ.

# 792
  • Sofia
Да, независимо че си знам кръвната група и имам документ за това (от чужбина), искаха преди раждането да си пусна пак кръвна група в лабораторията на Вита (не другаде).
Така беше и в база 1 и сега в база 2 пак.

# 793
  • Замък сред облаците
Зависи от лекаря за кръвната група. На мен ми призна от външна лаборатория, но държат да е с 6-месечна давност, а някои лекари от Вита четох по-рано искат с 3-месечна.

Да добавя: при бременност има шанс за временни промени в кръвната група и резус фактора, затова искат текущи. За любопитните, ето статия: https://lechenie.bg/promyana-na-kravnata-grupa-i-na-rezus-faktor … -dali-e-vazmozhno

# 794
На мен ми приеха изследване на кръвна група в Цибалаб от преди 4г. Но пък аз им го връчих в деня на приема и може би нямаше как да ме върнат. Преди това бях питала моя АГ дали може да ползвам това изследване и той каза,че може.

Общи условия

Активация на акаунт