Раждане в МБАЛ ВИТА - тема 9

• 65 970
  • 1 036
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Доц.Томова е страхотен специалист. Тя е въвела в България, фетална морфология на сърцето на плода. Освен, че ходих при нея, на фетална, след това съм водила синът ми на преглед, защото се роди с шум. Прегледа е обстоен, сестра ми ходи миналата седмица на фетална при нея, във Вита, отново е била безупречна.
Благодаря. И моята позната ми беше казала, че е наистина невероятен специалист... много се дразня, че така нахално и упорито въпросната акушерка ме накара да не ходя при нея на преглед. Тя от самото начало ми каза "вие сте вече за ФМ" и когато и казах, че имам записан час при Томова тя съвсем сериозно се изхили и започна да ме гледа странно.. сякаш един Бог знае какво съм и съобщила. И после с много гаден тон ми каза "Айде да презапишете." без обяснение, докато не я питах какво толкова и има на проф. Томова.

# 226
За ФМ препоръчвам д-р Чачева в болница "Надежда", много добър специалист е.

За синдром на Даун, ако имате финансова възможност, е добре да си направите ДНК изследване, там ще Ви кажат и пола, защото се случват грешки в скрининга. Останалите синдроми ФМ ги хваща с много висока точност. Просто съвет.

# 227
Здравейте,

Мами и бъдещи такива имам въпрос.
Като дойде деня за раждане, първо се минава през лабораторията за ковид тест и ако се окаже положителен какво правят - приемат ли ни или ни препращат към друга болница като Майчин дом, Шейново.
При един от прегледите АГ при което се следя във Вита, чух разговор, че имала пациентки с положителен ковид тест и ги е препратила към Майчин дом.

Аз мога да дам информация от октомври 2021. Разболях се в началото на октомври, в края на осмия месец, и ми беше казано, че ако имам положителен тест, не мога да раждам във Вита, а в Майчин дом. Дори се наложи болничен престой при мен, докато бях болна и ми казаха, че могат да ме приемат само в Майчин дом. И тогава седеше на сайта им тази информация, че имат звено за родилки с ковид, но според мен това е подвеждащо.

В деня преди приемането ми си направих PCR тест и беше отрицателен. Независимо от него, в деня на приемането ми направиха бърз тест във Вита, който също беше отрицателен, така че не мога да кажа със сигурност какво става, ако е положителен.

Последна редакция: пт, 04 фев 2022, 19:23 от Sunnyyy

# 228
Аз не съм доволна от доц. Томова. Ходих в 21 седмица. Наговори ми куп неща, че бъбреците нещо си в легенчетата, ама то при момче можело да е от пола. После, че жлъчката е с неправилна форма, че нещо черния дроб, ама да не го мисля, че щяла да го види в 32 седмица дали е там и тогава да коментираме. Даде ми телефоните на детски нефролог и детски гастроентеролог да го прегледа детето след раждането. И при въпроса ми, кога? Отговори..."а, не е спешно може и след 6те месеца на бебето".
Естествено веднага записах втори час и без да спомена за нейния преглед, другия лекар не спомена за нито едно от изброените неща. Детето си е здраво и право.

От друга дама, също която е била при нея на фетална морфология е казала за бъбреците същото. Уж, нормално, ама не съвсем???

# 229
Здравейте,

Като дойде деня за раждане, първо се минава през лабораторията за ковид тест и ако се окаже положителен какво правят - приемат ли ни или ни препращат към друга болница като Майчин дом, Шейново.
При един от прегледите АГ при което се следя във Вита, чух разговор, че имала пациентки с положителен ковид тест и ги е препратила към Майчин дом.

Аз мога да дам информация от октомври 2021. Разболях се в началото на октомври, в края на осмия месец, и ми беше казано, че ако имам положителен тест, не мога да раждам във Вита, а в Майчин дом. Дори се наложи болничен престой при мен, докато бях болна и ми казаха, че могат да ме приемат само в Майчин дом. И тогава седеше на сайта им тази информация, че имат звено за родилки с ковид, но според мен това е подвеждащо.

В деня преди приемането ми си направих PCR тест и беше отрицателен. Независимо от него, в деня на приемането ми направиха бърз тест във Вита, който също беше отрицателен, така че не мога да кажа със сигурност какво става, ако е положителен.

Благодаря за информацията.
Както писах по горе аз се следя във Вита, но ще питам при следващия преглед АГто ако се окажа положителна при прием за раждане какво ще ме правят. В случай, че не приемат, мисля от сега да се насоча към Майчин дом и към лекар там, а не да го мисля, че въпросния ден може да се наложи да обикалям болниците.

# 230
Здравейте,

Благодаря за информацията.
Както писах по горе аз се следя във Вита, но ще питам при следващия преглед АГто ако се окажа положителна при прием за раждане какво ще ме правят. В случай, че не приемат, мисля от сега да се насоча към Майчин дом и към лекар там, а не да го мисля, че въпросния ден може да се наложи да обикалям болниците.
И аз благодаря за информация! И аз чак се замислям, това е пълен ужас. Ако си с изтекли води, разкритие, контракции как ще пътуваш до Майчин дом… ужасен стрес би било. Там докато им обясниш какво се случва.. и аз ще питам другата седмица и ще пиша.
Искам и да допълня, че със сигурност не само в Майчин дом се ражда с ковид. И в първа АГ болница може да се роди с ковид, питала съм АГ, която работи там, така че информацията е достоверна.

Последна редакция: пт, 04 фев 2022, 21:47 от Йоанна5687

# 231
Декември месец родих във Вита. И точно  срещу моята стая имаше ковид отделение, което беше в ремонт. И аз знам, че родилките с ковид ги препращат към Майчин дом.

# 232
  • Sofia
Здравейте, за тези които се проследявате във Вита - къде ходите на фетална морфология? Мен ме пратиха на ФМ при д-р Мирчева и въпреки че не бих казала че прегледът беше ужасен, честно казано не съм много доволна. Нито броя пръсти, нито нищо и качеството на самия ултразвук (да, във Втората база) ми се стори покъртително. Дори в База 1 при АГ Дойчинов ултразвукът изглеждаше по-добре, включително и във База 2 при нормалните ми АГ прегледи.

Не пуснаха мъжът ми да присъства, а и не ми дадоха и диск. Пуснаха 3D за няма и 2 минути. Полът не можаха да ми кажат също.. хубаво е, че провери и ми обясни самите белези за синдром на Даун и т.н. (а тя твърди, че всичко при мен изглежда доста добре), но пак ми се видя доста прибързан прегледа. На всичкото отгоре някаква нейна асистентка влезна по средата на прегледа, за да можела да провери тя на някакви 2 други пациентки изследванията и тя седна да ги проверява, все едно нямахме час о.о... и за цялото това нещо платих 150 лв.

Още от самото начало исках да ходя при Томова, където имам позната която е ходила за последните и две бременности. Но акушерката, която присъства на другите ми прегледи ми каза изрично да не ходя при нея защото "вече е стара, а и Мирчева е много добра и работи с по-хубави и нови уреди" като разбра, че имам записан час с нея. Беше адски настоятелна и първоначално си помислих, че може да е права.

На всичкото отгоре два дена преди записания при Томова преглед, тази акушерка ми звъня на личен телефон да ми каже ако обичам да си махна часа при Томова и да запиша час при Мирчева в База 2 (което така или иначе щях да направя по-късно през деня).
За жалост изглежда, че просто нея я бутат защото тя си работи с тях и може би дават пари за всеки пратен пациент (пита ме кой ме е насочил също). Не мога да кажа, че съм особено доволна и май ще повторя при някой друг.

Препоръчвам ви д-р Патрикова в болница Надежда. Страхотен професионалист, обяснява всичко в детайли и е много мила. Прегледа продължи повече от половин час, даже ме изпрати два пъти да се разходя и да хапна сладко, за да се завърти малката и да я огледа както трябва и да и направи хубава снимка. Премери ми и вагинално шийката на матката. Накрая ми даде протокол от три страници с всичката информация от прегледа. Цената също е 150 лева. Аз се записах и за трета ФМ при нея.

# 233
150 лева за фетална във Вита? Това за ранна фетална ли става дума? Миналия месец дадох 120  за ранна фетална.. да не би да са качили цените? И аз не бях доволна, както вече споделих.
В Марковс ми казаха 180 за самия Марков, разликата вече не ми се струва толкова голяма, предвид че той се води един от най-големите специалисти...

# 234
  • Замък сред облаците
120 лв е ранната, 150 лв са втората и третата фетална при другите в Марковс иначе, в Надежда ми казаха, че сега от 1.2 също са вдигнали цените и е 160 лв., то с новите цени на тока няма да се учудя, ако и другите болници го направят.

# 235
Здравейте, мили мами Flowers Hibiscus

Дойде време да ви разкажа и за моето раждане във Вита. Ще е дълъг пост, но имам много за споделяне. Исках да е минало малко време след него, за да са по-малко емоциите. Ще си позволя субективна оценка само в началото, а после ще се опитам да изредя нещата така, както ми се случиха. От доктор Гагова и от самото раждане, тоест най-важното, съм много доволна, но всичко останало за мен беше под всякаква критика. За справка, лежах в Майчин дом един месец преди раждането, защото бях болна от Ковид. Мога да кажа, че отношението и на лекарите, с малки изключения, и на персонала, в двете болници беше почти еднакво.

Родих планирано секцио на 27.10. във втората база с избор на екип при доктор Гагова.

Приемането:
Приеха ме един ден по-рано. Първо ми направиха бърз тест за Ковид. Една сестра ме посрещна на асаньора за отделението и ми каза, че таткото не може да се качи с нас нагоре. Приемането се състои от попълване на документи, мерене на тонове, преглед за разкритие.

Раждането:
На сутринта преди раждането ми направиха запис на тоновете, клизма, сложиха ми катетър и абокат. Тук искам да успокоя всички бъдещи мами, които се притесняват от тези неща като мен-няма нищо страшно или болезнено. Аз съм с много нисък праг на болка и мога да кажа, че нито едно от тези неща не ми причини дори лек дискомфорт. Заведоха ме в операционната, където всички бяха в приповдигнато настроение. За съжаление не помня името на анестезиолога, но беше много мил, другите хора от екипа-също. Докато той ми поставяше упойката, ми говореше разни неща, за да ме разсейва. Това също никак не ме боля. Самата упойка се усеща като една топлина, която се разнася по долната част на тялото и ми стана приятно и спокойно. Легнах на масата, завързаха ми ръцете, сложиха покривало пред главата ми и се почна. Екипът си говореше и това също ме разсейваше от напрежението. Дори се смееха и това много ме успокояваше. Усещах дърпане и разни други неща,които обаче просто не мога да опиша с думи. Не беше болезнено в никакъв случай. След 15 минути може би извадиха момиченцето ми Heartpulse Не бях усещала такова щастие дотогава. Показаха ми я, дадоха ми да я цункам и я отнесоха. Продължиха с мен сигурно още 30 минути. Когато свърши операцията, ме прехвърлиха на легло с колелца и ме закараха в стаята ми.

След раждането:
Много скоро след операцията упойката започна да ме отпуска. Не можех да си движа краката, но започнах да изпитвам болка, нещо подобно на силна менструална болка, която почна много бързо да си усилва. Добре че мина една сестра, която попитах кога може да ми влеят обезболяващо, но тя ми каза че трябва нещо да се изчака (вече не помня какво и точно чакахме). След около десетина минути обаче болката стана адски силна. Аз имам мнооого нисък праг на болка и може би това си каза думата, но в един момент усещах как главата ми пулсира от болка. Имах и някаква тежест на корема, от която също ме болеше. Отново попитах за обезболяване, но сестрата ми каза само “Не е възможно да те боли толкова, ще потърпиш още” и си излезе. Добре че беше Ева Павлина, която се съгласи за обезболяването. Усетих ефекта веднага. Мисля че и тогава ми махнаха тежестта от корема. Малко по-късно ми доведоха бебчето ми да го видя. До края на този ден си лежах само и се опитвах леко да си движа краката. Не е позволено храненето, но често казано аз и не бях гладна, само жадна.

Раздвижването:
На сутринта след раждането ме раздвижиха. Бавно ми помогнаха да стана и ми казаха ми да се държа за каквото мога. Не беше трудно или болезнено. Не ми се зави свят. Ходех доста приведена и не можех да си изправя гърба. Ставането и сядането ставаха мнооого бавно и с придържане за нещо. След като ми помогнаха да се изправя, ме заведоха в банята, където общо взето си ме изкъпаха. Това не го очаквах и бях изненадана, но жената, която ме къпа, беше много мила и не ме накара да се чувствам неудобно.

Кърменето:
От цялото преживяване, това беше най-разочароващото нещо и ще ме извините, ако съм по-емоционална. Доведоха момиченцето ми час-два след раздвижването, за да го кърмя. Не бях неподготвена, защото бях изгледала където каквото има с Ася Демирева, но нямах никакъв практически опит. Толкова малко бебе никога не бях държала преди това. Очаквах помощ от сестрата, която ми доведе бебето, но тя просто остави легълцето му до моето и тръгна да излиза от стаята. Доста ме очуди това, защото не знам как се очакваше да седна на леглото с бебе на ръце, след като току-що са ме раздвижили. Така че я спрях преди да се изниже и я помолих за помощ. Казах й, че не знам как трябва да държа бебето и я помолих да ми го подаде и изобщо за цялостна помощ. Тя направи някаква гримаса на досада и ми сложи детето в ръцете. То по някакво чудо, съвсем неочаквано за мен, засука веднага. Аз бях напълно заслепена от този момент и когато вдигнах поглед, сестрата вече я нямаше. Подчертавам, че става въпрос за секунди. Тук започнаха проблемите. Нито знаех колко време да суче дедето, нито какво да правя като заспи на гърда, нито как да го преместя на другата гърда и изобщо трябва ли. Нищо не знаех. И след като криво ляво успях да поставя бебето на другата ми гърда, явно направих нещо не както трябва, защото то ме захапа и беше зверска болка. Седмица след това ме болеше при допир. Изобщо не знаех това нормално ли е и какво да правя. Това се случи и с другата ми гърда. След това, колкото пъти идваше някой в стаята ми, молех за помощ, съвет, напътствия, но никой не ми помогна с нищо. Доктор Гагова беше единственият човек, който ми помогна на следващия ден, но вече и двете ми зърна бяха с рани. Реших, че ще кърмя със силиконови накрайници, но отказаха да ги дезинфекцират. Казаха ми “Измий си ги на мивката”. Беше ме страх да не ги дезинфекцирам и реших, че вместо да кърмя, ще се изцеждам, за да е по-малко болезнено. Отказаха да дезинфекцират и помпата ми. Предложиха ми тяхната, която не беше на разположение, когато ми трябваше.

Заради всичко това успях да кърмя едва в деня след изписването. Прекалено късно, според консултанта по кърмене, с който говорих. И към момента не мога да кърмя успешно и без да мога да съм 100% сигурна, ми се струва, че ако бях получила адекватни помощ и съвети в болницата, нещата можеха и да се получат.

Отношението:
В нощта преди секциото не можех да спя. Отидох да попитам мога ми да пия един валериан. Казаха ми “Е чак пък толкова ли сте разтревожена”.

Храната ми я носеха след като са ми донесли бебето. Както споменах, имах проблеми с кърменето. И да нямах, първо бих гледала да се погрижа за ревящото си бебе, след това за себе си. Санитарката обаче това не го разбра, защото на два пъти недоволстваше, че не съм си изяла храната и тя сега като пусне съдомиялната, после ще трябва да мие моята чиния на ръка.

Бях влязла да се къпя в банята. Влетя една санитарка, без да почука, погледна ме и най-безцеремонно ме попита “Аз тука сега ще мога ли да почистя банята”.

Съпругът ми донесе едни компреси за охлаждане, които помолих да сложат в хладилника на болницата. Сестрата, която беше на смяна, просто ми стисна гърдите както се стиска стрес топка, каза ми “Ми то в тия ЦИЦЕТА няма нищо, ама ако държиш”. Аз й казах, че държа, а тя ми се изсмя в лицето.

Бебето ми се беше наакала доста. Разбирайте почти не се виждаше бяло на памперса. Обадих се, за до помоля да го вземат за душ, защото нямах условия и козметика. Отказаха ми и казаха да си го измия на мивката в банята. Който я е виждал, знае, че това е невъзможно.

След като ми се разразиха зърната и отказаха да дезинфекцират силиконовите, се чувствах много зле емоционално и физически. Помолих, ако може, до края на деня те да дават шишето на бебето. Когато се обадих, за да попитам как е и се представих, от другата страна ми отговориха “А, вие ли сте майката, която не си иска бебето”.

Аз действително бях доста разстроена и няколко пъти плаках заради кърменето. Един път сестра дойде да вземе бебето, а то плачеше. Тя каза, че е “ревливо като майка си” . Тогава не издържах и вдигнах скандал. След това всички бяха много мили.

Единствените мили хора от целият персонал бяха една санитарка-възрастна жена, която мисля, че е чужденка и една сестра от неонатологията. Всички останали бяха намусени, отегчени, неотзивчиви, видимо раздразнени и се усещаше една надменност от тяхна страна.

Храната:
За трите обеди и вечери, в които ми носеха храна, супата беше таратор. 6 последователни хранения, 6 таратора. Основните не бяха вкусни и някои си бяха буламач. Закуската беше ОК-филия хляб, кашкавал/сирене, колбас, конфитюр и масло. И там имаше издънки-някакъв оранжев продукт в целофанче.

Стаята:
Исках да съм сама в стая, но нямаше свободни единични, затова ме настаниха в двойна, като обещаха, че няма да има друга жена с мен. Стаята беше приятна, имаше две легла, две шкафчета, два малки гардероба, два стола и един повивалник. Мивка и хладилник в стаята няма, въпреки че на сайта пише, че има. Банята също беше добре, но тоалетната не беше удобна. Беше много ниска и трудна за сядане и ставане след секцио.

Нещата, които според сайта на болницата не трябва да си носите, защото ще са ви осигурени:
След приемането исках да си взема душ. На леглото имаше само две малки хавлии за лице. Помолих за голяма, но ми казаха, че няма в момента. Попитах кога ще има и ми отговориха, че не знаят. Трябваше да помоля таткото да ми донесе голяма хавлия. Така и никой не ми донесе хавлия.

Водата не ми я носиха, когато поискам, а когато те могат, имат и се сетят. Вечерта след секциото не може да се яде, но може да се пие вода. Аз бях изпила моята, помолих за нова, но ми казаха, че е свършила и да пия от чешмата. Попитах кога ще има, казаха, че на сутринта.

Нощниците също са кът-бебчето ми повърна върху моята, но нямаше чисти и седях почти един ден с мръсна нощница.

Козметиката за бебето също се оказа, че няма-бяха ми дали мостри на шампоан, вместо крем против подсичане. Когато помолих за такъв, ми казаха, че е свършил.

Цената:
За самостоятелна стая, секцио, избор на екип - 2900 лева.

Общо взето, това е. Както казах в началото, от най-важното - раждането, съм доволна. Винаги ще съм благодарна на доктор Гагова и на екипа. Но решението ми да родя във Вита беше основано не само на това, че доктор Гагова изражда там (тя изражда и в Шейново, доколкото знам), а и от увереността ми, че там ще ми е комфортно, ще имам адекватна помощ и подкрепа и ще се погрижат за мен с разбиране и без грубости. Възможно е и аз да съм единичен случай, персоналът да е бил претоварен и какво ли още не. Но честно казано, не ме интересува. Жената ражда един път, дай боже още един или два пъти в живота си и не би следвало тя да се съобразява с евентуална натовареност или настроения на персонала, а той с нея. В крайна сметка, ние сме уязвимите в тази ситуация, особено ако ставаме майки за първи път и особено в условията на ковид, в които са забранение свиждания и реално сме сами.

Надявам се да съм била полезна и съм на разположение ако някой има въпроси.

Абсолютно подкрепям мнението. Аз родих януари 2021г. и отношението беше същото.

# 236
  • София
Аз да дам отзив. Вече втори ден съм тук. Всички са много мили и любезни. Питат по сто пъти на ден "как си". Аз се следях при Китанова, но след последния претупан преглед от нейна страна се свързах с Мая Василева и се уговорихме тя да продължи да ме следи и като избор на екип. На последния преглед хвана, че бебето изостава и веднага ми написа направление за вливки и кортикостероидна терапия, за стимулиране на бебето да расте. Точно Китанова ми се падна в приемния кабинет вчера. Пита ме за какво идвам и аз й казах, пуснаха ми тонове и тя после ми направи ехографски преглед. Позна ме 100%,но нищо не каза. Докато траеше прегледа една дума не ми каза. Измери бебето и пак не ми каза нищо. Аз ще видя в епикризата колко го е измерила ама бива ли такова отношение да не кажеш нищо. Явно я хвана яд, че не тя ще ми е избора на екип, но сама си го направи. Всеки път трябва да й вадя думите с чингел от устата и само цъка с език и нищо не казва. Жената дето беше при мен дойде с 1.5см разкритие опитаха се всячески да задържат, но тази сутрин и падна тапата и извикаха Василева за спешно секцио. Тя дойде 1 час преди секциото да успокои жената, че всичко ще е наред да не се притеснява. Вчера всички акушерки минаваха по 5-6 пъти да я питат има ли промяна, има ли изтичане на води, ако има нещо веднага да се обади. Преглед и вчера и днес два пъти и направиха. Каквото съм помолила акушерка или санитарка се случва на момента. Снощи само останахме без тоалетна хартия, но просто и двете забравихме да кажем, че свършва. Сутринта оставиха 2 рула. Боклука го взимат два пъти на ден, сутрин и следобед. Мият сутрин всичко. Цялата стая и цялата баня плюс тоалетната. За втори път лежа във вита и не съжалявам. Само анестезиоложката Петя така и споменаха името не каза почти нищо на жената преди раждането, скара и се че не трябва да яде и пие нищо и си излезна. Добре че знам какво е секцио да и обясня какво я чака, да е подготвена,надявам се преди самата процедура да са и обяснили. Та това е от мен за сега. Ще видим утре другият екип. В стаята в която съм жената преди мен е помолила за конверторна печка, защото климатика е много шумен, та сега и аз я ползвам. Ако се сетя друго ще пиша.

# 237
  • София
150 лева за фетална във Вита? Това за ранна фетална ли става дума? Миналия месец дадох 120  за ранна фетална.. да не би да са качили цените? И аз не бях доволна, както вече споделих.
В Марковс ми казаха 180 за самия Марков, разликата вече не ми се струва толкова голяма, предвид че той се води един от най-големите специалисти...
Да, ранна фетална. И на мен доста скъпо ми се видя..

# 238
  • София
За фетална , вече минах 3 при доктор Мирчева. Тя ми следи всичко. По 150лв са прегледите. Прави снимки ако бебето е застанало подходящо, при мен имаше търпение и го подканваше да застане. На 2рата и 3тата ФМ броихме пръстчета и гледа всичко подробно по няколко пъти, за да е сигурна. Диск не дава, но пък аз си записвам д телефона. Всяка ФМ при нея ми е била около час, супер подробна и отговаря на всичките ми въпроси.

# 239
Здравейте мили мами. Аз също се следя във Вита при др Гагова, прекрасна е. Две деца родих при нея и сега се надявам и третото. За болницата в отделението все още нямам никакви впечатления, живот и здраве като родя и аз ще се включа. На фетална ходих при Др Мирчева, много я харесах- мила, спокойна и всичко обясняваше.
Аз имам питане- в стаите има ли телевизор? Не че ще гледам, но от чисто любопитство ми стана интересно.
Благодаря на всички за подробностите, наистина е важно. Дано повече имаме късмет с добро отношение.

Общи условия

Активация на акаунт