Раждане в МБАЛ ВИТА - тема 9

• 65 905
  • 1 036
  •   1
Отговори
# 540
Имат ли изискване майката да е без гел-лак на ръцете при секцио?

# 541
Имат ли изискване майката да е без гел-лак на ръцете при секцио?
Не

# 542
  • София
Лежах във Вита за задържане и поради тази причина не съм сигурна дали ще раждам там. Споделям мнение просто за да се информират други. Изобщо няма достатъчно персонал, въпреки че бяха много мили санитарките едва смогваха. Не само те, имаше тотална липса на лекари. Имало "доста" раждания и заради това с часове след звънене не можаха да сменят системата на жената до мен, която имаше отлепяне и беше за задържане на спонтанен аборт защото кървеше като луда. Докараха ни бебе, което дори не беше наше и трябваше да ги уведомим че не сме раждали. Една от вечерите даже не минаха изобщо през нас за визитация. "Без да искат" няколко пъти ни дадоха само на едната храна, а друг път тотално забравиха да ни дадат обяд. Имаше случаи, които оставахме цял ден без вода защото все забравят да донесат. Мед. сестрите - половината са мили, другата половина не много и се държаха абсолютно покъртително с нас и се оплакваха че имало много жени приети и недостатъчно акушерки и т.н. "ВИЕ КАК СИ МИСЛИТЕ СЕ ОПРАВЯМЕ НИЕ, А???". Всички изглеждаха, сякаш бяха на последните си сили и санитарките все изпадаха в паника че трябвало да приемат още хора.

Ами аз разбирам всичко това и съм наясно, че им е трудно и е имало раждащи жени на които в някои моменти е трябвало да се обърне повече внимание. Обаче точно това ме притеснява, ако тръгна да раждам там как да се чуствам спокойна че всеки ще успее да си свърши работата като хората и няма да стане някой гаф с преуморения им персонал? Първо ме изоставиха на тонове повече от час докато имах зле контракции и имах чуството че ще родя, защото ги викнали в спешно секцио деня който отидох с контракции и след час звъня на родилното и те ми казват, че дори не знаят къде съм едва ли не ме били забравили. След това идва жена и буквално влизайки в стаята казва, че тоновете ми са "перфектни" (не бяха) без да погледне и за секунда машината или листа. Добре че ги снимаха и пратиха на моята АГ, която им каза веднага да ме приемат.

Като минавах по коридорите можех да видя, че си имаше свободни стаи. А това че при дори незапълнен капацитет 5 дни подред те толкова не смогват и са толкова малко на брой е просто недопустимо за частна болница. За какво се плащат толкова много пари ако явно не искат да назначат достатъчно медицински персонал? Ми те са толкова преуморени, че не знаят какво правят. Да трябва ходиш да издирваш сестри или когото и да е било по коридорите с абокат и контракции, защото има проблем и пак да не успееш да намериш никого е пълна излагация и няма и кой да вдигне телефона. А жената до теб кърви и се чуват по коридорите като идват "оф пак ли кърви тая?" с отвратителен тон.

Объркаха и и системите и антибиотика няколко пъти. Щяли да ги сменят 2 пъти, после като ги уведоми да сменят трябвало само 1, после на другата смяна жената едва ли не и се кара че не са и го сменили още веднъж. А на мен ми стана адски зле от инжекциите които ми биха и буквално не можех да дишам добре с часове и като ги уведомих, че не мога да дишам ОК особено на втория ден и се притеснявам да не е някаква алергична реакция.. те минават чак след 12-20 минути след 49842 пъти звънене. Не дай Боже да беше станало нещо, аз щях вече да съм припаднала там. Имам и проблеми с кръвното и сърцебиенето, за които те знаят и може и от тях заедно с инжекцията да ми беше станало така лошо... а те само и единствено после като минаха ми казаха "МИ КВО ИСКАШ, СИГУРНО ТИ Е НАВРЕДИЛО НА КРЪВНОТО?".. Ами да, и точно знаейки че така или иначе имам проблеми с него и явно тази инжекция ги влошава - щеше да бъде добре поне да го измерят преди и след?

За поставянето на инжекциите също да не казвам, първата сестра на смяна от бързане като ми я би не уцели мускула изобщо и по най-некомпетентния начин след като цялата изкочих сигурно от факта, че цялата ме насини и ми я заби по-скоро към кокала ми обясни че просто била "болезнена". А последния път, който ми я биха сестрата беше внимателна и нямаше нищо общо с тази болка и това огромно насиняване за което явно трябваше да благодаря на другата бързачка. И точно докато ми взимаха кръв другата минавайки буквално ми хвърли термометъра на гърдите да си измеря температурата сякаш мога точно в момента да го направя, при положение че в другата ръка имах абокат. След това ми се поду и вената за няколко дена адски зле, защото единия от пътите пак така от бързане много зле ми взеха кръв. А милата жена до мен и спукаха вените 3848297928 пъти и тя ревеше от болки, а сестрите само и вдигаха тон и и казваха да спре да ги "мъчи" защото били заети. Сякаш сме им ние виновни..

# 543
Този коментар звучи като някакъв пълен кошмар!!! Мисля си  че е време да започнем да пишем с имена. Сигурна съм, че за целия престой, си запомнила имената на персонала, а ако не, все има начин да се разберат. НЕ ЗНАМ дали някой от болницата чете тук, но знам, че ако си видят изтипосаните имена тук, ще се съобразяват как се държат занапред. Сигурно, че преди 3-4 месеца пак се коментираше това и отново дадох такъв пост: трябва да се споменават поименно както добрите, така и лошите примери, защото със сигурност има и добри примери.

# 544
  • Sofia
Да, и аз съм потресена от този коментар!
Какво се е случило там? Звучи като някоя западнала държавна болница оставена на самотек.
Моите впечатления бяха точно обратните. Всички се държаха много мило.
Никой за нищо не ме е забравял (било то за храна, тоалетни принадлежности, системи, визитации или др).

Явно претовареността си казва думата в един момент 😟.

# 545
  • София
Ще се опитам да намеря имената, но тази която хвърли термометъра по мен беше тази с червената коса от която по-рано имаше оплаквания тук. Бях много разочарована от държанието на повечето сестри, както казах въпреки всичко имаше и няколко нормални за които съм благодарна. Като цяло липсата на организация много ме изненада и съм доста разочарована.

# 546
Това с организацията наистина много ме изненадва. Моите впечатлени са, че работят като добре смазана машина, но впечатленията ми са от преди години.

# 547
  • Замък сред облаците
Много бяха натоварени преди 2 седмици когато аз бях там, факт. Имаше 20 и няколко жени със сигурност, от които поне 20 родилки. Имаха недостиг на чаршафи и кърпи, а санитарката на смяна не се спираше. И въпреки това нямаше груб персонал, независимо че на някои натоварването им идваше в повече видимо. Тази червенокосата Бойка май е по-серт, но дори от нея не видях нищо от описаното тук. От неонатология ми се сториха по-неорганизирани, но реално липсата на яснота как протича деня (визитации, от кого каква информация да търсиш и кога) май натоварваше повечето жени. Като четох днес в темата на Шейново там е абсолютно същото, само че в троен мащаб.

Ако на някой му е полезно:
- 6ч - температура, кръвно, лекарства, изследвания
- 7ч - закуска
- 8-10ч - визитация от АГ екипа; водят бебетата
- 10-11:30ч - визитация от неонатологията; може да вземат бебето за имунизации
- 12-12:30ч - обяд
- след 13ч - водят бебетата на майките родили предния ден ако всичко с изследванията им е ок
- към 18ч на третия ден показват тоалет на бебето как се прави
- 19-19:30ч вечеря
- след 22ч взимат бебетата за нощта
Мляко на бебетата се носи в 7, 10, 13, 16, 19 и 21:30ч.

# 548
Много бяха натоварени преди 2 седмици когато аз бях там, факт. Имаше 20 и няколко жени със сигурност, от които поне 20 родилки. Имаха недостиг на чаршафи и кърпи, а санитарката на смяна не се спираше. И въпреки това нямаше груб персонал, независимо че на някои натоварването им идваше в повече видимо. Тази червенокосата Бойка май е по-серт, но дори от нея не видях нищо от описаното тук. От неонатология ми се сториха по-неорганизирани, но реално липсата на яснота как протича деня (визитации, от кого каква информация да търсиш и кога) май натоварваше повечето жени. Като четох днес в темата на Шейново там е абсолютно същото, само че в троен мащаб.

Ако на някой му е полезно:
- 6ч - температура, кръвно, лекарства, изследвания
- 7ч - закуска
- 8-10ч - визитация от АГ екипа; водят бебетата
- 10-11:30ч - визитация от неонатологията; може да вземат бебето за имунизации
- 12-12:30ч - обяд
- след 13ч - водят бебетата на майките родили предния ден ако всичко с изследванията им е ок
- към 18ч на третия ден показват тоалет на бебето как се прави
- 19-19:30ч вечеря
- след 22ч взимат бебетата за нощта
Мляко на бебетата се носи в 7, 10, 13, 16, 19 и 21:30ч.
А ако искам бебето да е при мен през нощта ще ми го оставят ли? И кога ще ми дадат мляко / при нужда/ за нощно хранене?

# 549
А на всички бебета ли дават мляко? Не може ли коластра/кърма?

# 550
  • Замък сред облаците
За оставянето при майката май трябва да се поиска. За кърмата и коластрата естествено че може, вкл сутрин на визитациите проверяват гърдите, получих и препоръка мъжа ми да донесе помпа още същия ден да стимулирам кърмата активно. Млякото го оставят по график, майката решава дали да го дава.

# 551
  • Sofia
Млякото го оставят по график, майката решава дали да го дава.
Да, никой не задължава майките да дават АМ. Оставят шишето с топло мляко на всеки 3 часа, оттам майката си решава.
Аз моите си ги кърмих и ако преценя, че не им стига - дохранвах малко с шишето.

Но ако искате да дават кърма и докато бебето не е при вас, тогава става малко сложно. Трябва си цедене, стерилизирана помпа и т.н. Не знам дали биха се съгласили на фона на цялата им натовареност.

# 552
И аз идвам прясна, прясна от Вита след нормално раждане, което стана такова благодарение на д-р Илиева, наистина страхотен лекар.  Просто ако не беше тя, щях да им кажа режете ме Grinning по едно време. Моят термин беше на 15ти и уж нямаше признаци за раждане, бам изтекоха водите и в петък в 6 вечерта аз постъпих, приеха ме дежурните и след 10 минути и д-р Илиева дойде. Беше с мен от началото до края и тя си ме изроди, даже ми държеше ръката при най силната болка, не както някои лекари, които само седят отстрани и дават акъл на акушерките. Случи се да раждаме две жени едновременно в предродилна и после в родилна. Винаги съм си мислела че бих се притеснила, но то толкова болеше, хич не ми пукаше. Екипът беше много адекватен и акушерките и лекарите и анестезиологът/ д-р Лазаров/. Е сега малко почти не ме хвана упойката, защото докато обезболят едната жена и аз вече бях с 8-9 см, но той човекът не беше виновен. Като цяло аз съм  доволна от персонала, мили са и като ги помолех веднага реагираха. Помогнаха ми да се изправя няма и 3  часа след раждането в 3 през нощта се смяхме с акушерките, че лесното мина, сега трябва да си сваля компресионните чорапи...което след бая шевове и епизиотомия си беше приключение. Родилно определено са по-в час от неонатология, там имаше някои изказвания тип  "Преобуй си го,че после да не ги пипаме вечерта", все едно то няма да се наака като се наяде, Но д-р Гергинова, която завежда звеното е много компетентна и приятна жена.  В неонатология не ми харесаха следните неща:

- Неорганизирани са
- Шишетата са скапани и всеки път различни, някои от тях просто не стават за засукване особено за новородено,което едвам млячи милото
- Дрешките са огромни и някои имат дупки или са малко разфърфани/ за частна болница болница не върви/. Козметиката е Чико, на моето горкото му се обели кожата веднага.
- Крем против подсичане на оставят, добре че си носех

От родилно:

- Не всички са с маски,което не е ок, все пак там има родилки и новородени, а персоналът щъка навсякъде
- Храната е като в стол, аз не съм претенциозна и ям всичко, ама някаква каша тип Маги малки тайни и кремче нишесте не е ок за родилка или полусурови варени кюфтета. Както и закуската - насипно хляб, 1 парче филе, масло и конфитюрче като на стар хотел.
- Някои санитарки просто нахълтват с кофите с препарата докато храниш бебето, една направо си я изгоних, но това бяха единични случаи. Повечето се държаха приятелски, наистина са натоварени, но винаги ми носеха вода и каквото ги молех.
- Лекарите  са мили, имам добри впечатления от д-р Дойчиновски и д-р Гагова, само Щърбанова не ми допадна, вечно беше кисела.

Надявам се съм била полезна на бъдещите мами.

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 00:13 от mexicana___

# 553
  • Замък сред облаците
Мекси, падането на верникса и беленето на кожата на новороденото е нормално явление, няма общо с козметиката Simple Smile

# 554
И през март, когато раждах, останах с впечатление, че санитарките са малко, а от неонатологията са доста по-неорганизирани отколкото в родилното. Казвала съм и преди, че в края на 2018 раждах в Щерев и там всички тези неща са на доста по-високо ниво, но пък сега имат огромни други проблеми, пропуски и аз все пак съм доволна, че избрах Вита. За някои дреболии човек трябва и да си затваря очите, за да не е с лоши спомени от раждането си. Аз съм относително претенциозна към храната и за мен беше ок. Количеството ми стигаше винаги, вкусът беше приемлив. Единственото, което е притеснително в по-общ план, е че преумореният персонал може да допусне грешки, не дай си Боже някъде в която и да е болница да се повтори случая с акушерката и бебето от Софиямед.
За мен най-водещ показател при избор на болница за раждане е лекарят, не само този, който съм избрала, но и екипът от лекари в болницата като цяло. За Вита съм чувала добри отзиви за всички АГ-та и за др Гергинова от неонатологията. Сега, кой е по-мил кой по-дръпнат, има го и това, но е по-маловажно за мен.

Общи условия

Активация на акаунт