Раждане в МБАЛ ВИТА - тема 9

• 66 014
  • 1 036
  •   1
Отговори
# 750
  • Замък сред облаците
Като зараждате ще ме разберете. И аз си мислех че ще е много романтично бащата да сподели раждането, но всъщност няма нищо романтично колкото и да е хубаво раждането. То е усилие и борба на майката.
Е, ако бащата присъства е удобен прицел за всички ругатни и “ти ми причини това” 😁. Отделно, чисто практически, около магарето има наредени уреди (аспиратор за бебето, спешен набор за обдишване и стимулиране на сърдечна дейност) и лекарства за бърз достъп. Буквално си наобиколена от персонал - мерят тонове, подават анестезия, подпомагат родовата дейност (отстрани по една акушерка ми помагаше да сгъвам крака при напъните), носят инструменти (инжекции, ножици-скалпели за епизиотомия). От първа ръка не видях къде би могъл да се вмести един баща и от гледна точка на необходимата мобилизация  за раждането е излишен свидетел. Не ви ангажирам с това мнение и че трябва да го споделяте, но има много практически ползи да не се пречка външен човек в родилна зала.

П.п. И да присъства бащата на раждането, няма да му дадат бебето да го гушка, ако майката не може да се грижи за него. Моето ми го дадоха след 36 часа и не беше необгрижено, спокойно.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 16:53 от АА

# 751
Като зараждате ще ме разберете. И аз си мислех че ще е много романтично бащата да сподели раждането, но всъщност няма нищо романтично колкото и да е хубаво раждането. То е усилие и борба на майката.
Е, ако бащата присъства е удобен прицел за всички ругатни и “ти ми причини това” 😁. Отделно, чисто практически, около магарето има наредени уреди (аспиратор за бебето, спешен набор за обдишване и стимулиране на сърдечна дейност) и лекарства за бърз достъп. Буквално си наобиколена от персонал - мерят тонове, подават анестезия, подпомагат родовата дейност (отстрани по една акушерка ми помагаше да сгъвам крака при напъните), носят инструменти (инжекции, ножици-скалпели за епизиотомия). От първа ръка не видях къде би могъл да се вмести един баща и от гледна точка на необходимата мобилизация  за раждането е излишен свидетел. Не ви ангажирам с това мнение и че трябва да го споделяте, но има много практически ползи да не се пречка външен човек в родилна зала.

Уважавам мнението Ви, но в момента няма опция дори и за предродилна зала и за самостоятелната стая (която плащам екстра), а там би било само плюс...
Ами това е Вашият случай, на Запад не е така, освен това не става въпрос, че бебето ще е необгрижвано, а как ще е по-спокойно.

# 752
  • Замък сред облаците
Самостоятелна стая предлагат Simple Smile

# 753
lo9009, и на мен ми е много мъчно, но недей да се терзаеш. Не сме първите, нито последните, които ще са сами в родилното. Има достатъчно персонал, който да облужва бебетата. Все пак най-важното е раждането да мине добре и децата да са здрави, а присъствието на бащата не е решаващ фактор в това отношение Simple Smile
Така е, благодаря.
Просто щеше да е хубаво поне персоналът да носи маски, щом хвърлят прах...

# 754
Това с персонала е така, аз гледах да си слагам маска когато някой влизаше и чак ме гледаха очудено, но това с посетителите е нож с две остриета- да , всеки иска близките му хора да идват, но се знае, че хората нямат самосъзнание и редовно някой болен ще цъфне в отделението с бебетата и всичките родилки.

В крайна сметка, ако това се запази като политика и  не ви устройва, може да изберете друга болница, в която присъствието на бащата е разрешено, но обърнете внимание,че има разлика между това мъжът да стои във фоайето в предродилна зала и вътре при вас на магарето, защото в доста болници казват,че може да присъства, но реално чака отвън.  Преценете кое е по-важно за вас към момента на раждането спрямо ситуацията.

Аз не съм имала такива желания,защото приемах раждането като сложна задача за мен и трябваше да разчитам на себе си и да се съсредоточа. Както  АА  е писала по-горе има сигурно 5-6 човека около вас,които правят по 3 неща едновременно и тук мисля,че доста идеалистично сме възприели тази  наистина "мечтана" ситуация от западните практики,където мъжът седи и му стискате ръката, той казава " Давай, ще се справиш"  и бам раждате,е да, ама не- седите на магарето и напъвате, трябва да слушате инструкциите на персонала, за да няма излишни усложнения и разкъсвания и то при положение,че раждането върви добре. Не дай си боже да се получат усложнения/ кръвоизливи, представете си мъжа ви там, паника, страх и притеснение за вас и детето. Място също няма, а се случва да раждат и две жени едновременно и макар и с параван, би било абсурдно да има и двама мъже там.

# 755
При нас бащата ще присъства, но сме в друга болница ☺️

# 756
Това с персонала е така, аз гледах да си слагам маска когато някой влизаше и чак ме гледаха очудено, но това с посетителите е нож с две остриета- да , всеки иска близките му хора да идват, но се знае, че хората нямат самосъзнание и редовно някой болен ще цъфне в отделението с бебетата и всичките родилки.

В крайна сметка, ако това се запази като политика и  не ви устройва, може да изберете друга болница, в която присъствието на бащата е разрешено, но обърнете внимание,че има разлика между това мъжът да стои във фоайето в предродилна зала и вътре при вас на магарето, защото в доста болници казват,че може да присъства, но реално чака отвън.  Преценете кое е по-важно за вас към момента на раждането спрямо ситуацията.

Аз не съм имала такива желания,защото приемах раждането като сложна задача за мен и трябваше да разчитам на себе си и да се съсредоточа. Както  АА  е писала по-горе има сигурно 5-6 човека около вас,които правят по 3 неща едновременно и тук мисля,че доста идеалистично сме възприели тази  наистина "мечтана" ситуация от западните практики,където мъжът седи и му стискате ръката, той казава " Давай, ще се справиш"  и бам раждате,е да, ама не- седите на магарето и напъвате, трябва да слушате инструкциите на персонала, за да няма излишни усложнения и разкъсвания и то при положение,че раждането върви добре. Не дай си боже да се получат усложнения/ кръвоизливи, представете си мъжа ви там, паника, страх и притеснение за вас и детето. Място също няма, а се случва да раждат и две жени едновременно и макар и с параван, би било абсурдно да има и двама мъже там.

Това с персоналът е безотговорно към мен и всички бременни, защото знаем къде раждат жените с Ковид, не във Вита...
Бих избрала друга болница - Надежда, Токуда и т.н., но в момента е възможно да присъства само на две по-алтернативни места, за които има доста смесени отзиви.
Не става въпрос за близки, а за вторият родител на детето и пак казвам - бих се радвала да е поне в предродилна зала и в стаята, в която така или иначе съм сама. (Извинявайте, но това може да продължи между 3 и 5 дни, понякога и повече).
И да може да има усложнения, всичко е възможно, но имам и познати, които имат чудесни спомени от този наистина мечтан момент.

# 757
Всеки си знае връзката с половинката, както и сам със себе си. Аз не желая той да присъства на раждането. Той също не желае. Идеални сме.
Уви, за след това и аз обмислям отделна стая и щеше да е супер, ако може да наминава, но шанс. Не познавам някой баща, чиято връзка с бебето е пропаднала драстично от това, че го е видял чак на изписването, тъй че нямам някакви съобщения от тази гледна точка Simple Smile

А като споменах д-р Жекова на предната страница - бях на нейна лекция за раждането и разказва как излиза от отделението, един разтревожен баща (който не я познава по физиономия) пита за жената Х и тя му казва, че още ражда. Той започва да се тюхка как може Жекова да не е разрешила той да присъства (а тя е много за присъствието и не е забранено при тях). Тя била леко в шок, после се оказало, че всъщност жената не е искала мъжа вътре и се оправдала с нея Joy

# 758
Може ли да споделите в коя?

# 759
Може ли да споделите в коя?
Св. Лазар

# 760
Това с присъствието на бащата винаги е било въпрос на полярни мнения. Всеки с вижданията и желанията си.
Аз честно казано съм супер ок с тази забрана, главно заради факта, че хората не се съобразяват с нищо. Да, много е кофти да си сам в болница ( лежах 1 месец за задържане), да искаш да си с близките, но от друга страна всеки да ми се мъкне с бацили посред зима, еми не благодаря. И понеже сигурно ще реагирате, че повечето са съвестни...ми не. Нагледах се на всякакви "съобразителни" хора с предното раждане.
И малко офтопик, обаче напоследък се изприщвам като чуя/ прочета.."те на запад....пък ние неандерталците тук...", баш за проследяване на бременност и раждане ама хич не ни е зле тук.

# 761
Това с присъствието на бащата винаги е било въпрос на полярни мнения. Всеки с вижданията и желанията си.
Аз честно казано съм супер ок с тази забрана, главно заради факта, че хората не се съобразяват с нищо. Да, много е кофти да си сам в болница ( лежах 1 месец за задържане), да искаш да си с близките, но от друга страна всеки да ми се мъкне с бацили посред зима, еми не благодаря. И понеже сигурно ще реагирате, че повечето са съвестни...ми не. Нагледах се на всякакви "съобразителни" хора с предното раждане.
И малко офтопик, обаче напоследък се изприщвам като чуя/ прочета.."те на запад....пък ние неандерталците тук...", баш за проследяване на бременност и раждане ама хич не ни е зле тук.

Със сигурност не ни е зле, но си има и минуси.
Въпреки че е въпрос на полярни мнения е хубаво да има избор, защото това е не само физическо, но и психическо натоварване и всеки сам знае как и с кого се чувства най-добре.
Да, има несъобразителни хора и нямаше да пиша нищо по темата, но когато масово персоналът на болницата не те пази...няма как да не се замислиш защо всъщност не пускат мъжете.

# 762
Пак казвам темата е доста спорна. Вие не виждате проблем мъжа ви да е там, аз виждам ( генерално, не персонално). В крайна сметка имате избор, но не в тази болница, въпрос на приоритети.

# 763
Наясно съм, че имам избор, както всеки човек 😊
Но когато вече си изградил връзка с лекар и си на финала, а масово в същата болница персоналът е без маски ( което би следвало да притеснява не само мен ) си малко с вързани ръце, защото няма как да им ги сложиш, нито да си търсиш нов доктор точно преди раждането.
Та да, дори да оставим бащата настрана, темата с маските е интересна 🙂
Хубава вечер.

# 764
Аз разбирам какво иска да каже lo и е права. Ако оставим настрана полемиките за и против присъствието на роднини, наистина се обезмисля тази забрана, след като персонала не носи маски. Ако носеше и има стриктни мерки в самото родилно, да има смисъл от недопускането на други хора. Иначе е все тая, майката ще се прибере при таткото, така както персонала ще се види с колеги в болницата, ще се прибере при семейството или ще има други контакти през деня. С две думи все тая.

Общи условия

Активация на акаунт