ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 3

• 37 509
  • 743
  •   1
Отговори
# 675
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
местни май няма, освен по арабски двамата.
всъщност един от компютърните науки е местен, но май е нещо като поддръжка на сайта и връзка с родителите. на Горинич нито един местен не преподава.

# 676
  • София
...
Вчера по физическо само 6 деца са били с камери и учителят ги попилял от упражнения. Девойката е с мускулна треска, даже вчера пила аспирин.
Моята като не тренира спорт, не е в най - добра форма. Уморява се. Харесва ми идеята да се раздвижват, но защо трябва да се вадят душите на децата с камери? Те на живо не са правили такива натоварвания. Първо са правили 15 коремни преси, 15 лицеви опори, 10 скока от позиция Планк (не знам дали го обяснявам добре), после пак коремни преси, още някакви упражнения и накрая 20 коремни преси. Почти без никаква почивка между упражненията. За някои деца това може да е дребна работа, но за други не е така.
Девойката ми  заяви , че следващия път няма да си включва камерата. Като им даде домашно, ще заснеме клип и ще го изпрати. Нищо не мога да кажа. Децата с камери излиза, че са по - прецакани. Как да искам да си пуска камерата?
Иначе й казах, че трябва да подобри формата, но постепенно. Да си прави всеки ден упражнения в къщи, като постепенно качва броя повторения. Важно е постоянството.
На тази възраст бързо може да влезе в час, всъщност това не са кой знае колко много упражнения, но ако нищо не е правила досега, разбираемо е да получи мускулна треска и да се измори.
Само искам да обърна внимение, че не е добре на тази възраст да взимат аспирин, до 16 г. поне:
https://blog.bglek.com/aspirin-pri-detsa/

# 677
  • България, София
Olive, благодаря за забележката за аспирина. Дано от веднъж да няма беля.
А за упражненията, права си. Дете, което спортува, няма да има проблем. Госпожицата е доста стройна и дори слаба за ръста си, но като не се упражнява редовно, няма сила в мускулите. Казах й всеки ден да прави коремни преси и лицеви опори. Да започне с малко повторения и постепенно да увеличава.
Спря с танците преди 2 години и резултатът не е ОК. Но пък всичко е поправимо, ако има желание Simple Smile

# 678
ЗаСлон, нашата лампа е ето такава: https://remedium.bg/beurer-il50-infrachervena-lampa-pri-nastinka … i-travmi-131921/p

Правихме нагревки вечер, за да не излиза на студено след тях, мисля че бяха около 10 минути. Регулирахме разстоянието между нея и лампата, да й е комфортно все пак. Около 7-10 дни ги правихме, тогава синузитът беше като последица от грипа, в ушите също я удари. Така че преди да включим лампата беше започнала да пие и антибиотик и пръскаше веднъж на ден в носа кортикостероиден спрей. 

И при нас беше същото по физическо, от почти трийсет деца само шест с включени камери и само те скачат пред всички, а преподавателят и той с изключена камера! Много се беше ядосала тогава девойката и я разбирам.

# 679
  • София
анима, благодаря за изчерпателния отговор!
Ако детето има мускулна треска мажете да я ползвате Simple Smile

# 680
  • София

zaek, благодаря, ама не ми се рискува обонянието, обичам си парфюмите... Wink Но все пак благодаря!!

Дъждец, АЦЦ-то е за втечняване на секрети, пък аз изобщо нямам - всичко е нейде дълбоко в костните кухини... но благодаря!

Вчера пробвах Дуолинго-то, ама нещо твърде скучно ми се видя...

storm76, има тук аптека, където правят лекарства... май - или поне имаше, но какви са тези капки? Никога не съм чувала за тях, моля те, кажи нещо по-подробно?.. И най-вече трябват съотношения... а и не знам дали така ще ми ги направят, като рецептата не е написана от лекар? (все пак, като те го бъркат те поемат отговорността?..)

Olive, благодаря за идеята за спрея, това май би ми било полезно като ми се включва алергичния ринит, който толкова ме тормози по няколко пъти годишно... Сега съм на антибиотик - без нищо, без снимка, без дори преглед при УНГ, но предпочитам да си спестя удоволствието и ковид към този обострен проблем... А точно УНГ няма никакъв начин да ме прегледа през маска, ха-ха. Не изключвам възможността ковидна инфекция да е била първопричината, ваксинирани сме всички, т.е. и да е имало е било с твърде малък вирусен товар, нищо чудно да не съм имала типични симптоми (или друг в семейството), нищо чудно и просто да не е имало достатъчно вируси в носоглътката за тестовете. Но дори и той да е бил първопричината резултатът пак е същия - не се оправям... продължителна субфибрилна температура (37.0 - 37.2, но това може и да се дължи на повишените щитовидни хормони, в някакъв момент титъра на антитироидните антитела и, съответно, хормоните, вземани през устата, се оказват в твърде висока доза... както и да е - резултатът е повишена температура), напрежение в синусите - усещането е като да ти е подут черепа... и главоболие... Демек, изписаха ми АБ по телефона по описание на симптоми. Само такова нещо не бях правила още... Sad Радвам се, че все пак сте го изкарали леко, докъде се докарахме - да се радваме не да не боледуваме, а да не боледуваме много... Sad

анима, кажи, моля, кое е помагалото? Нагревки съм си правила, да - нямаше никакъв ефект, но поне имах чувството, че нещо правя... преди много години това още - абе, не помня в кой курс по време на сесия успях да си докарам яко възпален синузит (пак по усещане), ама в сесия няма кога да се разхождаш по лекари, пък тогава и лекар нямах, та... ползвах 100 ватовата крушка на бюрото. Simple Smile  Благодаря за съвета! ПП Това със 100W крушка може яко да изгори, да не му хрумне на някого да ползва моя метод! Аз клепах огромно количество крем първо и не забелязах ефект.

ЗаСлон, ето един въпрос, по който сме на едно мнение: тотално разочарована бях от Междучасие, милион пъти съжалих, че го записах там, а не намерих учител и по математика и толкоз... Хем маса пари, хем почти никаква полза. За 2 години нито едно контролно / пробен изпит не можаха да проверят. Sad

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 14:15 от katiABV

# 681
  • София
Кати, през 2018 бях много закъсала със синузит, не можех да се наведа да си обуя обувките от болка. Пробвах  всичко. Това, което ми помогна: конски кестен, настъргва се вътрешното и се напича на котлон (да не си променя цвета), смила се много ситно и смъркаш "като наркоман" (така ми го описаха). Болката е неописума, кихането е до мускулна треска на цялото тяло. Причиних си го два пъти през седмица. Не почувствах веднага облекчение, може би още месец ми беше чувствително и до там. До сега с носа никакви проблеми нямам.

# 682
  • София

При наборката почти не са с включени камери.
Вчера по физическо само 6 деца са били с камери и учителят ги попилял от упражнения. Девойката е с мускулна треска, даже вчера пила аспирин.
Моята като не тренира спорт, не е в най - добра форма. Уморява се. Харесва ми идеята да се раздвижват, но защо трябва да се вадят душите на децата с камери? Те на живо не са правили такива натоварвания. Първо са правили 15 коремни преси, 15 лицеви опори, 10 скока от позиция Планк (не знам дали го обяснявам добре), после пак коремни преси, още някакви упражнения и накрая 20 коремни преси. Почти без никаква почивка между упражненията. За някои деца това може да е дребна работа, но за други не е така.
Девойката ми  заяви , че следващия път няма да си включва камерата. Като им даде домашно, ще заснеме клип и ще го изпрати. Нищо не мога да кажа. Децата с камери излиза, че са по - прецакани. Как да искам да си пуска камерата?
Иначе й казах, че трябва да подобри формата, но постепенно. Да си прави всеки ден упражнения в къщи, като постепенно качва броя повторения. Важно е постоянството.

При нас, това са упражненията само от третата част и най-често са за норматив Simple Smile Първите две части са загрявка, а последните две - разтягане). По време на часовете, всички са с камери и няма шест пет...
И относно кортикостероидите, не прекалявайте със спрейовете (мога да са опасни за зрението и нервните пътища), а и доколкото съм наясно, препоръчва се да се използват по схема, като спитането им, не трябва да е рязко.

# 683
  • София
....
storm76, има тук аптека, където правят лекарства... май - или поне имаше, но какви са тези капки? Никога не съм чувала за тях, моля те, кажи нещо по-подробно?.. И най-вече трябват съотношения... а и не знам дали така ще ми ги направят, като рецептата не е написана от лекар? (все пак, като те го бъркат те поемат отговорността?..)

Olive, благодаря за идеята за спрея, това май би ми било полезно като ми се включва алергичния ринит, който толкова ме тормози по няколко пъти годишно... Сега съм на антибиотик - без нищо, без снимка, без дори преглед при УНГ, но предпочитам да си спестя удоволствието и ковид към този обострен проблем... ...
Кати, питаш Сторм, но аз ти писах за Коларгол капки, ако за тях питаш всъщност, може Сторм за други капки да е писала, ето това са, в аптеката питат дали да ти приготвят 2% разтвор /за дете/ или 3% /за възрастен/:
https://blog.bglek.com/aspirin-pri-detsa/
Слагат ги на много малки дечица, така че не мисля, че ще имаш проблем. Имах рецепта преди, но вече отдавна поръчвам и без нея, не са ми искали.
Иначе, моето дете няма алергичен ринит /поне не доказан/, но въпреки това за синузита изписват спрей Авамис - кортикостериодите по принцип бързо се справят с възпалението, затова.

velina_v, може да включи и напади и клекове, ето тук има доста полезни упражнения със собствена тежест:
/дано не го сметнат за реклама, просто добре са обяснени/:
https://stanimirmihov.com/uprajneniq-za-dupe-i-bedra-video/

ПП. Да допиша, сега видях препоръката на molive - при нас кортик. спрей е изписан от УНГ и наистина го ползва изкл. рядко - по веднъж годишно за последните 2 или 3 години, мисля, май повече от 2 пъти общо не се е наложило.

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 16:47 от Olive

# 684
За връщане присъствено, сега се появи това. Ама не вярвам освен частните, други да имат средства за тестване на големите https://teacher.bg/%D0%BC%D0%BE%D0%BD-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D … 1%8A%D1%80%D0%BD/

# 685
  • София
Кати, през 2018 бях много закъсала със синузит, не можех да се наведа да си обуя обувките от болка. Пробвах  всичко. Това, което ми помогна: конски кестен, настъргва се вътрешното и се напича на котлон (да не си променя цвета), смила се много ситно и смъркаш "като наркоман" (така ми го описаха). Болката е неописума, кихането е до мускулна треска на цялото тяло. Причиних си го два пъти през седмица. Не почувствах веднага облекчение, може би още месец ми беше чувствително и до там. До сега с носа никакви проблеми нямам.

О, благодаря! Не знам сега дали мога да намеря кестен, пък и си знам, че не мога да се принудя да всмърквам каквото и да било, ама поне мога да го мажа дълбоко... хихихи, сигурно се продават назални клечки за вземане на проба, стават и за вкарване ... с мазнина някаква... Ще помисля за начин да го пробвам - помня преди много години татко, светла му памет, ползваше някакво мазило с кестен за синузита си... Българско, евтино, натурално, както повечето такива - отдавна спряно...

Моли, това за кортикостероидите си е точно така - но аз в частност, уви, не за пръв път ще вземам... Общо взето всеки вариант е по-добър от урбазон венозно. Sad

Олив, благодаря, но не питах за коларгола, Сторм говореше за някакви други, с гентамицин... не помня какво и адреналин.

# 686
  • София
И аз съм скептично настроена училищата сами да закупуват тестове. Те едва смогват с делегираните бюджети да покрият месечните си разходи, а какво остава да купуват и тестове.
Аз съм съгласна ( разбира се, ако има такъв вариант) да участвам частично или изцяло с финансирането на тестовете за децата ми.

# 687
  • Ланкър, планините Овнерог
Добре, де, не спестиха ли много разходи от ДО училищата? Аз, доколкото разбрах, не е за по принцип, а за докато МОН осигури. Ето това пише във Вайбър канала на МОН:
‼️УЧИЛИЩАТА СЪЩО ЩЕ МОГАТ ДА ОСИГУРЯВАТ ТЕСТОВЕ, ЗА ДА ВЪРНАТ ПО-ГОЛЕМИТЕ УЧЕНИЦИ В КЛАС

⚠️Ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от V клас нагоре, те ще могат да ги върнат в клас още преди Министерството на образованието и науката (МОН) да е предоставило безплатни. Това ще бъде разрешено с нова заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката, която ще актуализира действащите в момента Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

📋Промените вече са подготвени в МОН и са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването.

✅Частните училища, които са регистрирани в българската образователна система, получиха безплатни тестове за децата от I до IV клас и ги върнаха в клас едновременно с всички останали.

✅Междувременно в МОН постъпиха няколко устни и писмени запитвания от частни училища, които имат възможност сами да закупят тестове за по-големите ученици, за да възстановят изцяло присъственото обучение, без да чакат доставка от държавата. На всички тях е отговорено, че това може да стане след промяна в Насоките, утвърдени със споменатата заповед на двамата министри.

✅Очаква се самата промяна да стане факт в близките дни.

# 688
  • София
От миналата година са спестени 230 млн. лв, но те били в държавната хазна и все едно ги няма.
Да, така гласи съобщението, че училищата ще плащат само докато МОН подсигури останалите тестове, но МОН, пък не се ангажира с някакви срокове и това също може да бъде пречка пред училищата да се съгласят на тази стъпка.
Ще видим в следващите няколко дни какво ще измислят главните действащи лица. Дано е в полза на децата.

# 689
  • В центъра на моретата
По повод синузита, тук продават едни прахчета по рецепта на лекар УНГ, от които се всмръква през носа. Няколко пъти сме ги ползвали с мъжа ми, като сме били хремави. Като смръкнеш, имаш чувствоти, че нещо се взривява в главата ти. А колко е възпитателно детето да те вижда как смъркаш бял прах, това е друг въпрос. А после обяснявай, че е прахче за хрема….

А сега нещо  за разведряване на аудиторията: https://m.youtube.com/watch?v=tCxUVSKeIao.
 Аз доста се посмях, но ако трябва да се погледне сериозно си е за плач.

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 07:33 от zaek

Общи условия

Активация на акаунт