Образователен Говорилник - тема 19 (предизборна, ДО, Будители, Хелоуин, Ковид и др.)

• 24 325
  • 756
  •   1
Отговори
# 675
  • Отвъд алеята зад шкафа
Пише и за фитнесите, че се преустановяват посещенията, театри, концерти.... Утре детето е на плуване, да го водя ли?

# 676
  • софия
Поправете ме ако греша, но това обхваща всички ученици, нали?
aз разбрах 1-4 клас.

# 677
Това писах в една от темите, докато говореше министърът ( нещо като предаване на живо Joy.)
Скрит текст:
Министър Денков говори само за 1-4. клас при заболяемост над 500 на 100К.
Прогнозна дата на завръщане при доставени навреме тестове - 10. ноември.
Други лица ( медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал) със зелен сертификат ще помагат на класните ръководители за тестването.
В понеделник и четвъртък в началото на деня се отделят 30 минути за тестване на 1-4. клас.
Допълнително възнаграждение за педагогическия и непедагогическия персонал, помагащ за тестването.
Минималният праг за връщане към присъствено обучение на учениците от I до IV клас е 50% желаещи да се тестват на ниво паралелка. Родителите трябва да са дали писмено съгласие за тестването на техните деца. ( с любезното съдействие на Бояна, не успях да го чуя лично).
Тестването ще е в класната стая. Децата ще са с маски, които ще свалят само докато правят теста.
При положителен тест, детето влиза в процедурата, описана в насоките. Отделяне на класа, обаждане на родителя, информира се личният лекар и се следва описаната процедура.
Тестовете са избрани от Министерство на образованието. Два конкретни теста от един и същи тип с отделяне на слюнка в контейнерче. За децата със СОП тестването ще е вкъщи. Негативният тест ще се представя при довеждане на детето в училище.
Ако дете е отсъствало, тества се в първия ден, в който отново започва да посещава училище.
За по-големите ученици ще се предприемат същите  действия за връщане към присъствени занятия, ако методиката сработи за начален етап.
Допълвам се. Това е от МОН-ския ФБ профил.
Скрит текст:
1. Осигурените от Министерството на здравеопазването тестове ще се прилагат в училищна среда за всички ученици от I до IV клас в общините със заболяемост над 500 на 100 000 души.
2. В тестването ще се включват медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически специалисти, които отговарят на изискванията за безопасност - имат валиден документ за ваксинация или преболедуване, или се тестват два пъти в седмицата.
3. За осигуряване на безопасна среда в училище педагогическите и непедагогическите специалисти без „зелен сертификат“ ще бъдат тествани два пъти в седмицата с осигурени безплатни антигенни тестове.
4. В понеделник и четвъртък в началото на деня ще се отделят по 30 минути за тестване на учениците от I до IV клас. Това ще става при промяна на дневния режим – намаляване на учебните часове, междучасията или друго решение на директора на училището.
5. Минималният праг за връщане към присъствено обучение на учениците от I до IV клас е 50% желаещи да се тестват на ниво паралелка. Родителите трябва да са дали писмено съгласие за тестването на техните деца.
6. За учениците, за които няма разрешение да бъдат тествани, се организира синхронно или асинхронно обучение в зависимост от възможностите на училището.
7️. Педагогическите и непедагогическите специалисти, ангажирани с тестването, ще получат допълнителни средства от бюджета за 2021 г. за двата месеца до края на годината. Размерът на това възнаграждение ще бъде определен в анекс към Колективния трудов договор.
➡ Брифинга на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков след заседанието на Отрасловия съвет можете да гледате тук⤵️
https://---shoretner923-2ZNxcnv

# 678
Пише и за фитнесите, че се преустановяват посещенията, театри, концерти.... Утре детето е на плуване, да го водя ли?

Личен избор, приятелко. Моето съм го спрял от всичко, пък нека съм параноик. Ужасяващи са нещата и ме е страх, и макар и ваксиниран, ходя с две маски. Детето не е ваксинирано, естествено. Водя го все пак в паркчето след онлайн часовете, до онзи ден, ама там нали е на открито все пак, от вчера вали и вече не го водя. И стоя с маска на пейката, определено единственият такъв там, гледат ме като извънземен... радвам се, че вали и не мога да го изведа! Хич не искам да си търся белята. Трябва да устискаме още две седмици, това чета сега. Но пак не знам...

# 679
  • Пловдив
Ти вярваш ли го това за двете седмици? Ама наистина да го вярваш?

# 680
Картотекирано ли е? Ако да - води го.

# 681
  • София
Въпросът е, че настана още по-голям хаос. Интересно ми е дали ЧУ ще успеят да се организират. Дали ще се вредят за тестове или ще се наложи да закупят и т.н.

Аз се чудя дали изобщо да пускам малкото на училище присъствено ако ги пуснат сега. И без това, ако ги пуснат пак ще е за кратко. Само да се бутаме между шамарите за тоя дето духа. Не мога да повярвам какви времена настанаха 🙄 Иначе съм за тестове и мерки в училище, но толкова много закъсняха, че в момента това едва ли има такъв смисъл. Вместо да ограничат възрастните, да насърчат ваксинацията овреме...Абе ясно ви е. Но като цяло не виждам всеобщо ПО скоро след тази заповед. Евентуално в ЧУ да успеят да покрият изискванията за персонал със ЗС, съгласни 50% родители и организация на тестване.

# 682
  • София
Сега започвам да се чудя дали ще съберем по 50% гласове на родителите от класа за тестването.

# 683
  • София
Ще го водиш, разбира се:
32. Въведените противоепидемични мерки по т. 2,  4,  5,  6,  8,  10,  11,  12,  13,  14  и 17,
може да не се прилагат при следните условия:
а)  100% от  персонала  в  съответния  обект/лицата,  заети с  мероприятието  са
ваксинирани  или  преболедували  COVID-19  или  разполагат  с  отрицателен  резултат  от
проведено  преди  влизане  в  обекта/мероприятието  изследване,  удостоверено  с  валидни
документи за ваксинация, преболедуване или изследване и
б) ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е създал
необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица,
които:
аа) са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи
за ваксинация или за преболедуване или
бб)  представят  отрицателен  резултат  от  проведено  до  72  часа  преди  влизане  в
обекта/мероприятието изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19
или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието), удостоверено
чрез валиден документ.
в) условията по букви „аа“ и „бб“ не се прилагат по отношение на лица до 18 годишна
възраст.

В това отношение няма разлика с предходната заповед. Няма никакво значение дали е картотекирано.

# 684
  • София
Аш, дано. Върти ми се, че Шарки, мисля, беше писала за това, че в АК бяха събрали доста голям процент, но не бяха го докарали до 90%, колкото беше тогава изискването.

# 685
  • София
85% от учителите се бяха ваксинирали веднага, мисля, че беше някъде февруари или края на януари. След това не съм питала. А тази учебна година вече нямам дете в АК.

# 686
  • София
Изобщо не трябваше да вкарват такова изискване. Пак саботираха нещата в зародиш. Не слагаш ограничение, пращаш неискащите 80% на асинхронно обучение да се оправят сами вкъщи и още след първата седмица щяха да станат над 50%.

# 687

Не вярвам на нищо, приятелко, но много ми се иска, наистина много, че иначе какво правим?
Ами вярвам да спаднат случаите, защото е страшно... надежди говежди... ама какво ни остава...

# 688
  • Пловдив

Не вярвам на нищо, приятелко, но много ми се иска, наистина много, че иначе какво правим?
Ами вярвам да спаднат случаите, защото е страшно... надежди говежди... ама какво ни остава...
И аз се надявам да спаднат случаите, но не го вярвам да стане скоро. Поне не след две седмици.

# 689
  • Отвъд алеята зад шкафа

Общи условия

Активация на акаунт