Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 73

 • 22 175
 • 686
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 69
След проведено лечение с антибиотик и глобули за кандида и стафилококи, трябва ли да се прави контрола? Нищо не ми каза докторката, та се чудя каква е практиката? Rolling Eyes
37г.с. съм.

# 16
 • София
 • Мнения: 4 474
Редно е, за да видите дали е изчистено всичко.

# 17
 • Мнения: 1 676
Знаете ли дали в София има място за проследяване на бременност, където пускат бащата да присъства на някои прегледи? За един силно заинтересован бъдещ татко питам Wink Ваксиниран и пазещ се.

В поликлиника България бяхме заедно с мъжа ми на прегледи, но не очаквайте останалите посетители да са ваксинирани и пазещи се. Ако трябват други подробности ми пишете на лично.

# 18
 • Мнения: 386
Здравейте, за София колко време преди раждане на дете е добре да се потърси педиатър? И има ли отделна тема във форума на тази тема или само тази за белия списък?

# 19
 • София
 • Мнения: 4 474
Аз търсих месец преди това въпреки, че е много трудно да се намери и читав и свободен.

# 20
 • Мнения: 70
Здравейте, бих искала да Ви помоля за съвет относно едно изследване. В момента съм в 11г.с и моя АГ ми каза, че вече е време да се направи биохимичен скрининг. Спомена ми, че мога да си пусна ДНК тест, който е по - обширен и точен, но е и по-скъп.  Според вас кой е по-добре да се направи този ли, или  другият, чийто резултат излиза в определено съотношение за различните видове синдроми. За този вид изследване от определящо значение ли е възрастта.

# 21
 • Sofia
 • Мнения: 2 901
БХС отчита възрастта на майката. С възрастта рискът от синдроми излиза доста завишен. Отделно при изчисляването на риска се гледат и съотношения на хормони, фамилна обремененост и др.

При неинвазивния ДНК тест се изолира фетално ДНК от кръвта на майката. Тук се изследва ДНК на самото бебе. Възрастта на майката няма значение, рискът се изчислява, само ако открият аномалия в ДНК. Но пак си остава скрининг, макар и с доста висока точност.

# 22
 • Мнения: 586
Биохимичен скрининг се пуска от 11та до 13 г.с след това резултатите не са коректни. Аз направих биохимичен скрининг и не съм пускала Пренатеста. Вече зависи за синдромите и на каква възраст сте.

# 23
 • Мнения: 518
С БХС също така върви и преглед с ехограф при специалист пренатален лекар. Аз лично приех да се доверя на добрия лекарски поглед над плода, не само на кръвното изследване, защото то е само статистика както казаха и по - нагоре.  Хубаво е да запазите час той се прави от 11 до 13+6, ако решите да не правите пренатален тест, защото за добрите специалиасти часовете свършват бързи.

# 24
 • Мнения: 5 077
Аз не съм правила Пренатест, а само БХС. Той показа ниски рискове и предвид възрастта ми, реших, че е излишно. Ако имаше някакви съмнения след БХС, щях да се насоча и към неинвазивен тест.

# 25
 • Мнения: 181
И аз правих БХС и обстоен преглед от специалист по Фетална морфология. Ако ми бяха препоръчали други тестове, щях и тях да направя, но не се наложи. Моят съвет е да си изберете добър ФМ и да му се доверите дали и какви допълнителни изследвания са необходими. Ако е за София, препоръчвам доц. д-р Петя Чавеева в АГ Щерев.

# 26
 • Sofia
 • Мнения: 2 901
С БХС също така върви и преглед с ехограф при специалист пренатален лекар.
Ранната фетална морфология може да се направи и без БХС (просто не се взима кръв). Това в случай, че се прави пренатален ДНК тест, а не БХС. ДНК тестът в никакъв случай не изключва ехографския преглед.

ДНК тестът е по-точен по отношение на синдромите (и в зависимост от пакета - доста по обширен, защото може да изследва всички хромозоми, а не само 3 синдрома като БХС).
За сметка на това в БХС се включва изчисление на риск от прееклампсия, ретардация на плода или преждевременно раждане.

Аз лично не бих заменила едното с другото, защото реално се допълват. По отношение на синдромите БХС е само статистика, но пък в него има други неща, които не искам да пропусна.

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 11:31 от Brin de muguet

# 27
 • sofia
 • Мнения: 4 020
Относно Чавеева, аз съм разочарована, прегледа ме специализант и тя не присъства на прегледа, дойде в последната минута, когато се обличах и погледна неговите заключения.
При проф. Марков записах втора ФМ

# 28
 • Мнения: 5 077
Аз препоръчвам д-р Патрикова в Надежда. Много е внимателна, обяснява през цялото време, което на мен много ми допада, дава възможност за задаване на въпроси. БХС беше 144 лева (на старите цени обаче, сега май е малко повече), ФМ 20-22 - 150 лева, ФМ 28-30 - 130 лева. На мен последната ми предстои и пак се записяах при нея.

# 29
 • Мнения: 113
Позволете ми да не се съглася по повод ДНК или Пренатеста. Преди време бях писала подробно за генетичните изследвания. Накратко ДНК тестът НЕ може да гледа всички хромозоми и кариотипа на бебето. БХС още по-малко. Разликата е, че БХС като цяло е статистическо изследване, което в комбинация с ранната ФМ изчислява риск, който би могъл да е сигнал да се продължи с изследванията.

От своя страна ДНК тестът изследва САМО за няколко синдрома (според пакета, който изберете) - обикновено това са някои от тризомиите (когато има допълнителна хромозома в някоя двойка). С това обаче хромозомните заболявания не се изчерпват (съществуват монозомии и липсващ или допълнителен генетичен материал в иначе точна бройка хромозоми), това ще ви каже и всеки генетик.

Единственият начин да се провери всичко - да се направи микрорей и кариотип (казано простичко пълен генетичен анализ) е с директна проба от клетки на бебето, тоест Хорион биопсия (клетки от плацентата) или амниоцентеза (амниотична течност, от която се извличат клетки). Хорион биопсията се прави по-рано, 12-13 седмица, но не проверява за дефекти на невралната тръба. За амнио се чака до 16та седмица поне.

Попринцип стъпките са - БХС и ФМ и ако всичко е наред, човек не трябва да се филмира излишно. Ако излезе някакъв риск - се прави допълнително  Пренатест и ако пак излезе завишен, пак се стига до Амниоцентеза, която категорично отхвърля или потвърждава диагноза.

И гледам, че тук не е споменато, но имайте предвид и цената на Пренатестовете. За малко по-разширените, 1000 лв. не ви мърдат (обикновено е по-скъпо).

Общи условия

Активация на акаунт