Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 73

• 37 171
  • 791
  •   1
Отговори
# 315
Менструални болки има и в начална бременност, от разтягането на матката.
Ако болките не са съпроводени и с контракции, не бих се притеснявала все още.

# 316
За болничните- когато си смениш фамилията, уведомяваш работодател, банка, лекар ОПЛ, който да извърши промяната в системата. При мен ОПЛ каза, че трудно се сменяла фамилията в системата, но щом ме притеснява - хвана ми амбулаторната карта, задраска едната и написа другата фамилия. Вече пета година ми се издават направления, изследвания, но не и болнични ту с едната, ту с другата фамилия. Болничните ми излизат само с новата.

Разбрах, че раждам когато... Последните месеци бебето имаше ритъм на будуване и ритане, и на покой, а цели два дни беше в покой (събота и неделя). В понеделник ме прегледа АГ и каза, че имам 2см разкритие, но да се прибера, защото е рано и по-добре да си изчакам до момента вкъщи. Вечерта ми падна тапата- слуз с червена нишка върху бельото. Изкъпах се и застанах нащрек за водите. По едно време осъзнах,че стяганията стават по-болезнени и по-начесто. Осъзнах, че са контракции. Засякох ги на честота 2мин. Разбрах, че раждам без да ми изтекат водите.

След 10мин бях в болницата със 7см разкритие. Пукнаха ми водите в болницата при пълно разкритие от 10см. Преместиха ме от предродилна в родилна зала и другото е история.

# 317
Бременна в 11седм+1д. До преди 2 дни норм симптоми, повръщане и т.н. Събуждам се вчера нов човек, няма помен от гадене дори, гърдите започват да спадат, имам сила. Утре съм на скан. Тревожа се да не е мисед пак😔 Някой с подобен опит?

# 318
Аз в първия триместър имах такива дни. Единия ден цял ден лежане, гадене и отпадналост. На следващия - като нов човек. Ако имаш възможност, отиди още днес, за да не се притесняваш до утре.

Бременна в 11седм+1д. До преди 2 дни норм симптоми, повръщане и т.н. Събуждам се вчера нов човек, няма помен от гадене дори, гърдите започват да спадат, имам сила. Утре съм на скан. Тревожа се да не е мисед пак😔 Някой с подобен опит?

# 319

Най-вероятно всичко ще е наред, все пак почти сте минала първия триместър. Повечето жени се чувстват чудесно през втория триместър и всички неприятни симптоми изчезват.
Моето гадене беше от 6та до 11та седмица, после бях като нов човек.
Разбира се, винаги има възможност да е мисед, но не се настройвате предварително, нормално е все някога гаденето да спре, няма да е така цяла бременност, нали? Успех!

# 320
Благодаря Ви, гледам да не се настройвам за най-лошото, ама не е лесно. 🥺

# 321
Ден с ден не си приличат. Не се тревожете, всичко ще бъде наред. Simple Smile

# 322
Момичета, след преглед при АГ с направление колко време важи това направление за вторичен преглед?  Спомням си, че можеше да се ходи втори път със същото направление, обаче не мога да си спомня 30 дни ли беше или 45? И ден 30/45 включително нали?

# 323
До колкото си спомням важеше 30дни включително. Ако съм в грешка ме поправете.

# 324
Всяко направление е 30 дни

# 325
Пускам текст от сайта на министерството:
По тяхна преценка хората получават медицинско направление за консултация или провеждане на съвместно лечение, което е валидно 30 календарни дни от издаването му. Срокът за извършване на вторични прегледи от лекаря – специалист е до 30 календарни дни от датата на първичния преглед.
https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/dostp-d … dicinska-pomosht/

# 326
Много Ви благодаря!!

# 327
Здравейте имам едно питане. Сега съм в билничен по 30 дни, на 8.12 ми свършва а на 12.12, трябва да почна 45 дневния болничен, но разликата от тези три дни нов болничен ли се издава за тях или се удължава 30 дневния.

# 328
  • до най-прекрасния мъж
Нов за тези 3 дни ще ти издадат. Като той ще се води продължение на предходния, който ти е до 08.12. ЛКК издават максимум за 30 дни.  Моят последен беше за 25 дни, вместо за 30 и така изравнихме дните. Сега предстои да взема 45-дневния, който трябва да си е точно от датата.

# 329
Blue. Angel много бладодаря за отговора. И много късмет ви желая Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт