Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 73

• 37 179
  • 791
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте! Ние вече започваме да мислим къде ще разположим леглото на новия човек. За мен е най-удачно да бъде в отделна стая до нашата. Имаме бебефон. Вие какво мислите по въпроса?

# 361
Препоръките са бебето да спи денем и нощем с някой в стаята до 6 месеца.
Другото е, че е възможно да не ви се получи да спи в отделна стая, особено ако се налага да ставате на всеки час-два.
Аз даже не мога да си представя да оставя новородено през нощта в друга стая, а не близо до мен, но това вече е въпрос на лични възприятия.

# 362
И аз не бих оставила новородено в самостоятелна стая. Рисково е. Тук препоръките също са, че бебетата трябва да са при родителите, минимум първите 6 месеца, но както и Пистачио е писала, всеки си решава.

# 363
  • София
Моят син спеше в отделна стая, но не самостоятелно.
Първите два месеца аз спях в детската. Кърмех го на час, час и половина. Бързо отказа нощното хранене и кака му се върна в детската. Спяха с включен бебефон. Само веднъж дъщеря ни ни събуди, защото не чухме бебефона.
Самостоятелно - след 6-7 месец.

# 364
  • София
Аз мисля да сложа легло Next to me, за да бъде възможно най-близо до мен. Те милите особено първите няколко месеца са толкова страхливи, че на мои приятелки бебчетата спяха, докато ги държат за ръка, за да се успокоят. Отделно ставането за хранене би било неудобство.
Разположението на леглото не трябва да бъде близо до отоплителен уред - до парното или под климатика, за да не се претоплят. Също да не е близо до прозорец, за да не му свети или да не е на течение.

# 365
Темата си спомням, че я дискутирахме страстно в едно от летните иэдания таэи година на ,,Подготовка эа малкия човек" 😄 Ще се намерят привърженички на всички посоки, в които мисълта може да тръгне по тоэи въпрос. Чувствително поле эа дискусия е като цяло.

Да, препоръките эа предпаэване от синдрома на спонтанна детска смърт са бебето до 6м. да спи при родителите в една стая, эащото чува дишането им и в критичен момент теэи эвуци биха го спасили. Истината е, че факторите эа предотвратяване на това трагично явление са доста повече и спането в стаята на родителите е само един от тях. Всеки сам си решава.

Личното ми мнение е, че не е приэнак на липса на любов или не е критерий дали една майка е добра или лоша макла, ако си остави бебето да спи в собствена стая (естествено с въэможност эа чуване/наблюдение-не на эатворена врата и не на място, което е твърде отдалечено беэ бебефон и тн). Практиката покаэва, че и при двата подхода си има поэитиви и негативи както эа родителите, така и эа бебето. Някои деца са по-спокойни нощем, когато спят в собствена стая от началото-чела съм много мнения по въпроса, има стари теми тук.  

Аэ лично вероятно ще постъпя така: първите 2-3 седмици след иэписването бебето ще спи при нас, след това ще го преместим в неговата стая. Но ще се водя по чувството си. Когато эабременях твърдо бях на мнение, че от първия ден ще е в собствената си стая (до нашата, с бебефон). Сега нямам търпение да го гушна и си представям как няма да искам да оставя едно парче месо самичко. След първите седмици ще видя как върви, какво е чувството ми и от днешна гледна точка мисля, че ще съм по-спокойна да бъде в стаята само слвд първите няколко седмици. Препоръките эа сидс эа мен не са чак толкова решаващи, эащото както каэах има и други фактори эа предотвратяване на синдрома и тоэи не е най-решаващият. По-скоро претоплянето, циркулацията на въэдух в креватчето и органиэацията му са по-важни.

# 366
То и аз исках мойто да си спи в кошарата в нашата стая, ама като трябва да ставам сто пъти от леглото, си го взех при мен. Въпрос на оцеляване е 😃 Като се роди, ще видите какво работи за вас, преди това са само пожелания.

# 367
Новородено само е лоша идея. Бебефонът лесно може да не бъде чут в дълбок сън, а понякога при едно повръщане, звука е едвам доловим. Бебето има цял живот да спи и на отделен етаж дори, но поне в първите 3 месеца по-близък контакт за мен е задължителен.

# 368
Всеки ще отсее поэитивите и негативите эа себе си. Эа някои ставането не е проблем, эа други да. Някои спят дори в едно легло с бебето, което пък според мнението на лекарите е доста по-опасно от която и да е друга практика. ,,Кусур му" (както би каэала баба ми :Д) и на спането в една стая, ако с предотвратяването на единия риск се съэдава нов от эадушаване.

Като цяло жените много лесно се обиждат на таэи тема или приемат мнението на други жени като упрек или нападка. Эатова ще се опитам да се въэдържа да влиэам в детайл эа про и контра. Аэ също съм чувствителна на таэи тема и не харесвам гръмки поучавания, упреци или ,,ще видиш, ти нищо не энаеш, щото не си раждала" по тоэи въпрос. Нека всеки да се води от вътрешното си чувство эа правилност и инстинкта си.

# 369
Най-опасно според мнението на лекарите е да заспиш с бебето на ръце. Затова са написали препоръки за безопасно споделяне на легло. Да не говорим, че спането в отделна стая е сравнително модерно понятие 🙂 Разбира се, че всеки ще се оправя както може и иска, аз само казвам, че невинаги става това, което сме си решили. И не се засягай, ако някой каже, че не знаеш какво ще е, аз лично не мисля, че някой можеше да ме подготви за безсънието. Е, има и деца, които спят непробудно от новородени, тогава би било различно. И пак не бих оставила бебе, което девет месеца е било толкова близо до мен, да спи само. Сигурна съм, че знаеш за четвъртия триместър. Това са си лично мои размисли, всеки си решава за себе си, не целя да засегна никого, само представям различна гледна точка.

# 370
С какви дрешки спят бебета през лятото ?
🤔

# 371
С какви дрешки спят бебета през лятото ?
🤔
Моето е родено края на юни. Спеше с боди с къс ръкав или с гащерозонче с къси ръкави и крачоли. Честно казано, спеше с каквото е облечена, не е имала специална пижама.

# 372
Благодаря.
Подариха ми ромпърчета, които са с дълъг ръкав. Ще мога да обличам, когато е на 3 месеца през юни и се чудя дали да не ги сменим, ако няма да ми влезнат в употреба

# 373
Аз лично бих имала доверие на инстинкти и "всеки сам си преценя" за неща, които не касят безопасността на бебето. Ако професионални организации на лекари и специалисти по детско здраве казват, че еди-какво си е рисков фактор, аз бих направила всичко възможно, за да изключа този рисков фактор (в случая спане в съседна стая на много малко бебе).
Все пак правилата по света в голяма степен съществуват, за да предпазят човек и да дадат някаква структура. Според мен има ситуации, в които 100% си заслужава да играеш по правилата, защото и най-малкото объркване може да има сериозни, дори трагични последици.

# 374
Понякога има различия между становищата на различните професионални организации на лекари и специалисти по детско здраве (особено на български и чуждестранни такива). Давам пример - не съм прочела една западноевропейска или северноамериканска педиатрична асоциация да препоръчва бебето да бъде поставяно на едната страна да спи, а като гледам снимките от наши родилни отделения и слушам родни експерти по темата, една сериозна част от тях пренебрегват препоръката за спане изключително и само по гръб от първия ден, която е с оглед превенция на SIDS и е плод на дългогодишни изследвания в областта. Другото - не една и две акушерки в различни лекции чух да се обявяват ЗА възглавници, одеалца и даже юрганчета без да са прихванати краищата под матрака... Дали не знаят или отричат да признаят, че такива категорично не се препоръчват за бебета под 12 месеца пак по същите причини? На снимките си личат разликите....

Общи условия

Активация на акаунт