Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 73

• 37 199
  • 791
  •   2
Отговори
# 405
Здравейте!
По време на бременност някой пил ли е метфогамма изписана от еднокринолог при лека форма на гестационен диабет ! Това лекарство ще навреди ли на плода?
Какви са ви стойностите на кръвната захар, че изписват медикамент. При мен ендокринолога назначи само диета и ежедневно мерене на кръвната захар. Медикаменти каза в много краен и тежък случай, до края не се наложи. Но си пазех диетата.
Кръвната ми захар беше 5.1 през месец октомври, а последното изследване на кръвната захар е 5,48
Моята също се въртеше в този диапазон. Справих се само с диета.
Без захар, без бяло брашно, няма ограничение в млечни продукти и зеленчуци. С плодовете внимателно заради фруктозата.

# 406
Здравейте!
По време на бременност някой пил ли е метфогамма изписана от еднокринолог при лека форма на гестационен диабет ! Това лекарство ще навреди ли на плода?
Какви са ви стойностите на кръвната захар, че изписват медикамент. При мен ендокринолога назначи само диета и ежедневно мерене на кръвната захар. Медикаменти каза в много краен и тежък случай, до края не се наложи. Но си пазех диетата.
Кръвната ми захар беше 5.1 през месец октомври, а последното изследване на кръвната захар е 5,48
Моята също се въртеше в този диапазон. Справих се само с диета.
Без захар, без бяло брашно, няма ограничение в млечни продукти и зеленчуци. С плодовете внимателно заради фруктозата.
Аз бях на диета 1 месец не толкова стриктна съгрешавала съм 1 2пъти като цяло е много трудно да се ограничавам при положение че съм бременна то всичко ти се яде аз го казах това на ендокринолога и той каза диета колкото може и прием на това лекарство метфогамма 500мг по 1 таблетка дневно за 10 дни и после по 2 таблетки за 1 месец и след един месец ще видим как са нещата и как ще процедираме . Но ме притеснява това лекарство да не навреди на плода ?

# 407
Никол, това дали има опасност за плода може да ти го каже само лекар. Ти не обсъди ли с него?
Както една съфорумка писа по-горе, тук не сме лекари и трудно може да се дават съвети за такива неща.
По принцип, по време на бременност, е най-добре да се избягват лекарства, по възможност, но понякога се налага. Има достатъчно такива, които са тествани и се водят нискорискови. Някои даже и антибиотици пият.
Ако има някакъв проблем, е по-добре да се лекува отколкото да се остави така във времето.
Всяка от нас се притеснява, сигурна съм в това, но важното е накрая всичко да е наред.

# 408
Какво значи лека форма на ГД? Ако е лека (каквото и да означава това), защо ви изписва лекарства? При мен го хванаха късно, в 30-а седмица, само с диета и мерене на КЗ спокойно го овладях. Ако има значение, показателите ми бяха положителни за ГД, но на долна граница на референтни стойности. Освен това посочвате някакви еднократни стойности, ГД не се диагностицира с еднократно измерване на КЗ на гладно. Правиха ли ви обременяване с глюкоза? Как изобщо го реши докторът това за лекарството и дозата?

# 409
Момичето ясно написа, че не спазва диетата, затова и лекарят е предписал лекарства. Всички знаем какво значи "само веднъж", "само една цигара" и т.н. Та лекарите се застраховат.

Колко е безопасно лекарството трябва да пише и на самата листовка или?

# 410
Дали са ви лекарство, защото отказвате диета. Може би да преосмислите.

# 411
  • sofia
Моя колежка овладя нещата само с диета, мерене на захар след всеки прием на храна.
Плодовете трябва да ги забравите, както захар и мед, теста бели , картофи и оризи, макарони и тн.

# 412
Здравейте!
Тази захар е ОК.
По-важно е да си направите обременяване с глюкоза. И там се вижда дали имате гестационен диабет. Мери се захарте преди и след всяко хранене, като стойностите трябва да са до 7.8 един час след храна.
Без никаква захар и бяло брашно. Аз съм качила само 2 кг вследствие на тези ограничения…

# 413
Не е страшно, вече има алтернатива на всичко. Дори има кори за баница без бяло брашно и пици с пълнозърнест блат. Доста сладки неща без съдържание на захар, открих сладки, барчета, конфитюр за диабетици, с който си правех мъфини с пълнозърнесто брашно и ставаха доста прилични. За кафето ползвах подсладител на таблетки, който вкусово си е все едно захар,става и за печене на сладкиши с него. Даже още си ползвам него. Така че не е да се гладува. Аз искарах от 13 г. С. до края.

# 414
  • sofia

Ето една идея и от мен, аз така или иначе не ям храни повишаващи ГИ, та това е вкусен избор при нужда.

# 415
Привет момичета!  Нормално ли е в 15г.с корема да не ми е вече толкова подут и от 4,5 не усещам никакви бодежи или придърпвания и гърдите ми вече не са толкова твърди.?  Притеснявам се а чак следващата сряда съм на преглед..

# 416
Да, нормално е. При много жени се получава подуване в първия триместър и си мислят, че коремът им расте. После през втория спада и вече наистина започва да расте коремът.
Не виждам нищо притеснително във вашия пост. Вторият семестър за повечето жени е най-приятният- изчезват доста от неприятните симптоми от първия като повръщане и гадене.
Не се притеснявайте, всичко ще е наред.

# 417
Много ви благодаря за бързия и успокоителен отговор! Бъдете здрави! 🤗

Да, нормално е. При много жени се получава подуване в първия триместър и си мислят, че коремът им расте. После през втория спада и вече наистина започва да расте коремът.
Не виждам нищо притеснително във вашия пост. Вторият семестър за повечето жени е най-приятният- изчезват доста от неприятните симптоми от първия като повръщане и гадене.

# 418

Ти също мила, весели празници и догодина с едно коледно джудженце под елхата Hug Момиченце ли чакаше ти Далиндинка?

# 419
Благодаря Весели и Светли празници и на вас!
💟  Все още не знаем пола. Декември се надявам да го разберем на ФМ ,  но имам чувството, че ще си имаме момиченце. 🥰

Ти също мила, весели празници и догодина с едно коледно джудженце под елхата Hug Момиченце ли чакаше ти Далиндинка?

Общи условия

Активация на акаунт