Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 73

• 37 830
  • 791
  •   1
Отговори
# 555
Да, с ехограф беше (вагинален). На мен ми правиха, защото аз бях провела едно лечение преди това и искаха да се уверят, че има сърдечна дейност и плода е на правилното място.

# 556
Да, за такива случаи говоря. Но стандартно си е 12-13та седмица.

# 557
  • Sofia
Аз съм в Англия. Тук наистина първия преглед (в повечето случаи, но не винаги) е чак на 12/13 седмица, защото казват че преди това няма смисъл.
Това за мен е много странно. Защото ако има лош кръвоток в началото, той може да се коригира със съответната терапия и бременността да се спаси.
При лош кръвоток няма симптоми - няма кървене, няма болка, но бебето не се храни като хората, което може да доведе до нежелано развитие на нещата още съвсем в началото.
Но то и в БГ не всеки АГ следи кръвоток толкова рано. И все пак за мен е странно.

# 558
Там системата е много различна от нашата. Има два или три ехографа, които са феталните морфологии. И ги прави, който лекар е на смяна.
През останалоти време има няколко срещи с акушерка, в които предимно се говори, не включват ехограф, най-много доплер.
Там нямат физическата възможност да преглеждат всяка жена по толкова пъти, колкото у нас. Не съм и сигурна дали правят нещо особено да задържат начална бременност, ако няма преди това три спонтанни аборта или някаква друга основателна причина. От това, което съм прочела - по-скоро не. Карат го на естествен подбор.

# 559
Аз правих теста в неделя на ден закъснение, зъннах на лекарката в понеделник и ме извика в събота на същтата седмица. Видя се, че бременността е в матката. Първият месец ходих три пъти на лекар, честно казано, стана ми приятно от вниманието. По същото време четях дами във форума, които отиваха при един доктор да установи бременност, той ги вика следващия месец и те си записват час за след две седмици при друг. Реагирах малко изненадано, че тя ме вика пак само след седмица и получих отговор "Аз мога да Ви извикам чак след месец, но ако бях на Вас, щях да искам да е по-скоро и даже малко да се разсърдя, че толкова време няма да знам какво става".
И наистина се чувствах така - даже се чудех, ако ми каже да ида пак чак след 3-4 седмици, при кого ще отида един път през това време.
Според мен няма нищо ненормално в това човек да се вълнува и смятам, че това, че имаме сравнително улеснен достъп до ранни прегледи, е едно от хубавите неща в България (лошите си ги знаем Joy). И макар че няма много родили в моето обкръжение, определено има такива с проблеми в началото, които са разрешени точно заради бърза реакция, за която в 12-13 г.с. би било твърде късно.

# 560
Да, не е измислено супер добре, но все пак се има предвид, че всички тези услуги са безплатни и се поемат изцяло от здравната каса. И наистина, с оглед броя на населението, болниците нямат капацитета да обръщат внимание на всеки по супер много, по отделно. Но това не значи, че не се следи бременността или не се прави необходимото. Напротив, много зависи и къде ще попаднеш, но аз лично съм говорила с познати-родили тук и казват, че са супер доволни.
Иначе ако е за нещо допълнително или човек се притеснява, иска повече внимание и т.н. трябва да отиде на частно, както са повечето в БГ.
Тук ако бременността е ниско рискова, има 2 скана, които са точно морфологиите. Но, аз примерно се водя ниско рискова, но съм букната за 4-5 скана, така че е различно и много зависи от болницата.
При мен ще има повече точно заради предната плацента и отделно имам миомен възел, който се наблюдава.

# 561
Най-вероятно е заради възела, предната плацента не е причина, според мен. Тя не носи никакъв риск. Аз също бях с предна, но не съм имала никакви допълнителни. Да не е плацента превия? Също имах и предишен спонтанен аборт, но пак не съм имала по-специална от обикновеното грижа.

# 562
Моята е ниска, не е точно превия, но все пак е ниска и трябва да се наблюдава. В 32г.с се прави вагинален скан, който по-добре ще види дали се е вдигнала или е останала така и на базата на това, дали може естествено раждане или секцио.
Иначе на ФМ в 20-та седмица, казаха че възела не ги притеснява изобщо, защото е далеч, но все пак за по-сигурно ще се наблюдава.

# 563
Мен ме устройва броят на прегледите тук в Германия честно казано. Ако има някакъв проблем, веднага ще те приемат и прегледат. Има 3 включени прегледа на ехограф, но много зависи от лекаря. Моят примерно всеки път гледа поне набързо позицията на бебето, следи околоплодни и т.н. Също така провежда и морфологиите. Само при първата морфология бях на 3Д при друг, останалите моят АГ ги прави. Шийката я следи на ултразвук всеки път, ако кажеш, че имаш болки долу, а той пита допълнително, няколко пъти ме е гледал и без симптоми, превантивно. Следи секрет всеки път, абе супер е.
В началото получих час в 6 г.с., после бях в началото на 10та на преглед. Не виждам смисъл от повече прегледи в този период, освен ако няма история на предишни загуби или пък забременяването е станало с ин витро и т.н. Все пак там усилията и страха са по-големи, но до колкото знам в такива случаи и тук се следи повече в началото. А при хора без установени проблеми и с нормално протичаща бременност, веднъж в месеца и после на 2 седмици последния триместър е предостатъчно. Който иска-може винаги да си плати допълнително за преглед, а да не говорим, че лекарите приемат и извънредно при всяка болежка по време на бременността. Аз съм била доста пъти спонтанно.

Не бих се притеснявала и на първи преглед в 7-8 седмица.

# 564
Адриана, при вас явно има основателни причини за повече прегледи.
При мен нямаше, затова имах само стандартните два прегледа.
В 18та седмица отидох на спешен преглед, заради слаби болки и доста контракции. Послушаха тоновете на бебето и това беше- нито ехограф, нито измерване на шийка, нито магнезий.

Сноууайт сега спомена за секрет, такъв не са ми взимали в Англия, нямам правена микробиология.
От нейния разказ, явно в Германия е горе-долу като в България.

# 565
  • София
То и в България имаме право на 3 ехографа по НЗОК - останалите си заплащаме. За някои може да е безсмислено ранното ходене на преглед, но след спонтанен аборт в 6г.с. докато си намеря лекар и запазя час, при следващото забременяване отидох на третия ден от закъснението на МЦ. Макар че с тази бременност няма проблеми, но страх лозе пази. Повечето бъдещи мами искат да се подсигурят и да си правят повече изследвания, дори и да не се покриват от касата, но да са спокойни, че всичко е наред и бебето се развива добре. Например по каса май има две микробиологии ако не се лъжа, аз правя повече и си ги плащам. Както и изследване на някои витамини. Защото не винаги задължително трябва да имаме оплаквания, за да има проблем. На моя приятелка й откриха бактерия с профилактична микробиология без симптоми.
А и на мен ми е приятно и интересно да виждам бебчето по-често и нямам търпение преди всеки преглед да го видя какво прави Simple Smile

# 566
Пистачио, може би не си попаднала и на добър лекар тогава. Безотговорно ми се струва само тонове да слушат при спешен проблем. Тук всеки път като съм ходила с болки, които аз не съм идентифицирала като контракции (и все още не мога много да ги различавам) не ме пускат да си ходя без пълен преглед-шийка на ултразвук, коремен ехограф, тонове в по-напреднала бременност, ръчен преглед, че и секрет. И в болницата като бях преди 2 седмици, ме настаниха в една стая  на легло в родилното, защото трябваше да чакам 2-3 часа докато се освободи лекар за преглед. На мен ми писна да чакам и бях готова просто да си тръгна, но не ме пуснаха. :Д

# 567
Пистачио, ами тук микробиология, изследвания на специфични неща и т.н. правят ако се налага и има основателна причина. Поне като съм питала, така са ми казвали.

Аз преди няколко седмици, при единия от прегледите, им казах, че имам вагинално течение, но аз винаги съм го имала, още преди да забременея, а и в повечето случаи е нормално, но акушерката ми каза, ако искам, за да съм по-спокойна, че ще ми направят микробиология.

В средата на октомври, когато ми изби обрива и си изкарах акъла, им се обадих и ме приеха веднага. Пуснаха изследвания, слушаха тоновете и т.н.

Ако има нещо, което те притеснява и им се обадиш, те приемат веднага. Точно както и Сноу каза за Германия. Просто системите са по-различни.

В интерес на истината, в момента покрай тази пандемия, е толкова натоварено навсякъде, тия хора буквално изнемогват, затова ако е за нещо допълнително, си трябва на частно и да се плати.
Но всеки иска всичко да е наред и финала да е добър! ❤

# 568
Не бих пропуснала първия преглед. Няма никакво значение, че ще се види "само сакче". Не отивам на кино, а на преглед, и то за спокойствие. В моя случай нямах никакви оплаквания, нито кървене или каквото и да е, и въпреки това се оказа, че има особености, които налагат приема на Утрогестан, веднага и за дълго. Нямаше да знам, че е необходимо, ако бях чакала.

# 569
Изглежда зависи дали си в малък или голям град в чужбина. Аз също съм в Германия и не съм съгласна с написаното по-горе. Прегледите са нарядко( в месеца 1 път). При следящия ме АГ имам точно 3 ехографа. В момента съм в 33 ГС. На първата фетална морфология ходих платено при друг лекар. Микробиология никога не ми е вземана. Тестват с ленти за урина и ленти за PH на влагалищен секрет, което за мен не е правилно (изпускат доста патогени). Последно не бях виждала бебето 2 месеца и половина. Сега прегледите са ми през 3седмици и измерват тонове. С предишни две загуби съм и съм на терапия, която се следи от хематолог всеки месец ( в България е през 2 седмици).

Общи условия

Активация на акаунт