Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 73

• 37 847
  • 791
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Здравейте, искам да попитам на някоя от вас случвало ли и се е да я боли корема от разтягането на бебето? Бременна съм в 25г.с и от вчера адски ме боли когато бебо започне да се намества ту в единия край на корема ми ту долу до пикочния мехур. Корема ми заприличва на крива тиква и адски силно ме боли там където е бебо. Болката стига чак до краката и отминава щом се прибере навътре. Нямах такива усещания с първата бременност, или поне не ги помня, че беше преди 9 години...

# 541
Здравейте,
Знаете ли колко трябва да е Прогестеронът спрямо г. с?

# 542
  • София
Здравейте, искам да попитам на някоя от вас случвало ли и се е да я боли корема от разтягането на бебето? Бременна съм в 25г.с и от вчера адски ме боли когато бебо започне да се намества ту в единия край на корема ми ту долу до пикочния мехур. Корема ми заприличва на крива тиква и адски силно ме боли там където е бебо. Болката стига чак до краката и отминава щом се прибере навътре. Нямах такива усещания с първата бременност, или поне не ги помня, че беше преди 9 години...
Боля ме 2 дни, защото щерката беше решила да си намества краката в ребрата.

# 543
Бътърфлай, това увеличаване на чашката неэависимо от намалянето на теглото ли се случва? Примерно ако първият месец след раждането са паднали 4 кг от иэписването, въпреки това ли нараства от С на Д/Д на Е и тн?
Аз, както и една моя приятелка, която кърми до годинката, не съм сменила Размер на сутиен, кърма си имах предостатъчно, че и да при имам във фризера, изкарах си с моите сутиени Simple Smile не бързайте:)

# 544
Здравейте! Имам един малко по-организационен въпрос, който може и да ви се стори малко тъп, но все пак да си питам... Какво правите, когато разберете, че сте бременни? Да кажем, че разбираме, че сме бременни на 1-2 дни закъснение, т.е. 4 г.с., пускаме си ЧХГ, виждаме, че нараства и запазваме час при АГ да речем на 10 дневно закъснение.

Тук обаче идва проблемът с моята АГ. Как да си запазя час, при положение, че тя винаги има свободни часове чак за след повече от месец и половина? Ето, днес проверих и първият възможен час е за 20 декември. Ако днес съм разбрала, че съм бременна, то тогава ще съм вече в 7-8 седмица. Да запазя час при случаен, при когото никога не съм ходила или...?

# 545
  • Sofia
Аз така направих. Записах час при случаен АГ от същата клиника просто, за да установи бременността след навършена 5гс. После вече си бях при моята в 7гс.

# 546
Здравейте! Имам един малко по-организационен въпрос, който може и да ви се стори малко тъп, но все пак да си питам... Какво правите, когато разберете, че сте бременни? Да кажем, че разбираме, че сме бременни на 1-2 дни закъснение, т.е. 4 г.с., пускаме си ЧХГ, виждаме, че нараства и запазваме час при АГ да речем на 10 дневно закъснение.

Тук обаче идва проблемът с моята АГ. Как да си запазя час, при положение, че тя винаги има свободни часове чак за след повече от месец и половина? Ето, днес проверих и първият възможен час е за 20 декември. Ако днес съм разбрала, че съм бременна, то тогава ще съм вече в 7-8 седмица. Да запазя час при случаен, при когото никога не съм ходила или...?

Аз смятам, че 7-8 седмица е идеалното време за отидете на преглед, преди това не се вижда нищо освен сакчето. Аз бих ви посъветвала да и звъннете за час, кажете и че имати потвърдена бременност и ако има нещо, което ви притеснява до тогова и се обадете по телефона.

# 547
Всеки лекар може да установи бременност. Моята лекарка беше болна от Ковид и си запазих при друг лекар в болницата - на принципа първия свободен лекар.
Ако имате контакт с лекаря си може да звъннете да питате как да процедирате, аз нямах.

# 548
  • Sofia
Аз смятам, че 7-8 седмица е идеалното време за отидете на преглед, преди това не се вижда нищо освен сакчето.
Много жени прескачат този първи преглед поради същата причина.
Прегледът в 5-6гс изобщо не е за подценяване. Тогава се изключва извънматочна бременност.

# 549
Да, тук сте права Simple Smile

# 550
  • София
Аз не бих пропуснала първият преглед и ми е важно и точно при кой гинеколог ще е. В момента, в който разбрах, че съм бременна звъннах на тогавашния ми гинеколог и той ме помоли да изчакам закъснение до 10 дена и да отида при него. Още на първия преглед при мен имаше проблем и ми изписа Дуфастон. Та в този ред на мисли аз лично не бих пропуснала. Не казвам, че при всеки ще е така просто изказвам мнение.

# 551

Две бременности имам. Не съм пускала кръвен тест. Установих само с уринен. Вече пиех Фолиева киселина, ако не пиете, започнете. Запазих час за след поне 10 дни закъснение. На Ваше място бих запазила час при моята лекарка, първия възможен. Междувременно бих отишла след 10 дни при друго АГ, за да установи дали бременността е вътрематочна и да се чуе пулс. Така или иначе при първия преглед това е най-важното. В много страни до 13 г. С. дори не правят преглед.  След това вече до отивате при вашата лекарка. Лека бременност.

# 552
Междувременно в Англия първия преглед е в 12-13 седмица 😁 Не казвам, че е правилно, аз не можах да изчакам до 13+6, когато ми беше първият преглед, и отидох на частно, обаче пък тук сме в другата крайност. Като чета колко жени отиват на преглед още с положителния тест, въпреки всички, които съветват да изчакат малко, и после пишат и се притесняват, че нищо не се е видяло. Ако няма кървене и здравословни причини, поради които да трябва да се започне незабавно лечение, мисля, че може да се изчака до 6-7ма седмица. Аз отидох тогава за пръв път и се видя и сакче, и ембрион, и сърдечна дейност. Кръвни тестове също не съм правила.

# 553
Аз съм в Англия. Тук наистина първия преглед (в повечето случаи, но не винаги) е чак на 12/13 седмица, защото казват че преди това няма смисъл.
Моят първи беше в 8 седмица, а вторият в 13.

# 554
С ехограф ли беше в 8ма седмица? Попринцип е само разговор по това време, два пъти съм била бременна там.
Освен ако не е високорискова бременност, не мисля, че правят ехограф толкова рано там.

Общи условия

Активация на акаунт